-
Aantal items
303 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Inhoudstype
Forums
Moestuin Seizoen
Wiki
Kalender
Alles dat geplaatst werd door pet
-
Dat kan zeker voor veel minder. We hebben op ons schuurdak (plat) eerst een laag plastic op het bitumen dak gelegd, daarop kleikorrels, daaroverheen antiworteldoek en een dunne laag potgrond, paar cm, waarin we stekjes sedum hebben gelegd. Voor de afwatering aan de randen een rijtje kiezels. Dat werkt al jaren prachtig. Ik moet alleen af en toe onkruid wieden. Kosten waren minimaal. Alleen voor antiworteldoek, kleikorrels en potgrond, paar euro per m2. Misschien dat een licht hellend dak nog iets meer nodig heeft. Dat weet ik niet. Bij licht hellend valt dat waarschijnlijk wel mee.
-
Omdat ik hier las dat je komkommerzijscheuten ook kon stekken, heb ik er twee op water gezet, maar er komen na een week of twee nog totaal geen wortels aan. Kan dat nog komen?
-
Leuk dat hier toch nog op gereageerd wordt. Dit jaar heb ik melita F1 hybride zaden gezaaid in de hoop ook een keer een flinke hoeveelheid te kunnen oogsten. Op het zakje stond dat ze naar 5 bladeren getopt moest worden. Dat heb ik gedaan. Nu ontstaan er zijscheuten die flink groeien en er zitten ook veel kleine komkommertjes aan. Ik ben heel benieuwd of het dit jaar wel lukt. Ik heb 2 planten. Goed te lezen dat je die zijscheuten ook weer kunt stekken. Zet je ze dan eerst in water zodat ze wortels krijgen?
-
Ik heb gisteren eindelijk een poging gewaagd en wat walnoten door de gehaktmolen gedraaid. Dat bleef echter erg droog en kruimelig en ik heb wat arachide-olie toegevoegd, maar ik vond het erg zwaar en niet zo heel lekker. Heel anders als de gemengde notenpasta uit een potje die ik altijd op de boterham smeer. Misschien een keer met de oliepers proberen...
-
Mmm, nu ik me realiseer dat het walnut butter heet, vind ik opeens veel meer. Deze lijkt me ook lekker en makkelijk. http://glutenfreegirl.com/2011/04/homemade-walnut-butter/ Helaas nog steeds geen tijd gehad om wat uit te proberen.
-
Zou van tevoren de walnoten even roosteren nog lekker zijn? Ik zie trouwens in de winkel geen notenpasta's van walnoten. Wat zou daar de reden van kunnen zijn? Wel hazelnoten of amandelen. Beetje vreemd.
-
Heeft iemand een lekker recept voor walnotenpasta dat je op je brood kan smeren? Of is het voldoende omgewoon de walnoten met een blender fijn te malen. Misschien wat olie erdoor voor de smeerbaarheid en wat zout voor de smaak? Of in de zoete hoek met suiker en cacao? Alle ideeën zijn welkom.
-
Ja, sommige zijn al afgestorven. Andere nog niet. Misschien heb ik ze allebei? Moet nog eens goed kijken.
-
Vandaag in ieder geval al de witlof minder ver afgesneden. Ik ben benieuwd of dat nog een goede tweede oogst oplevert.
-
Ik weet niet of het echt moet, maar ik wacht altijd wel tot ze afgestorven zijn. Wij hebben hier de eerste al gegeten.
-
Ik pluk altijd de buitenste bladeren en laat het hart staan van andijvie. Zolang het niet doorschiet kan je dan blijven oogsten. Je moet volgens mij wel het hart intact laten, maar zou alle oude bladeren kunnen verwijderen. Misschien krijgen ze nog een groeiimpuls.
-
Vlierbessenjam wordt hier zeer gewaardeerd!
-
Leuk al die ideeën. Ik houd wel van een beetje experimenteren en ik heb niet zoveel plek, dus alles wat wat meer oplevert is fijn. Ik houd al een aantal jaren paprika's over in de winter, maar die gaan daar zo van achteruit dat het een hele tijd kost voor ze opgeknapt zijn en weer vrucht dragen. Ik zal deze winter is proberen ze wat zonniger te zetten.misschien scheelt dat.
-
Met welke kool kan je dat doen? Spitskool, witte kool?
-
Van veel groente probeer ik extra lang te oogsten, door bijvoorbeeld de blaadjes te plukken ipv de hele plant te rooien (andijvie, sla, snijbiet, boerenkool) tot ze gaan doorschieten. Prei knip ik net boven de grond af, zodat hij weer opnieuw uitloopt. Ik ben benieuwd of jullie nog meer van dit soort trucs toepassen/kennen om de oogst per plant te vergroten.
-
Ik heb vandaag een rozenzuil bij de kringloop gevonden en wil daar een een aardbeientoren van maken. Zo eentje: Ik dacht om een zuil worteldoek te maken en die er in te hangen en te vullen met aarde en dan rondom gaten te maken waar de aardbeien uit kunnen groeien. Maar misschien geeft dat problemen als de grond inklinkt. Iemand misschien nog een beter idee?
-
Liguster gesnoeid. Compostbak verplaatst en een prachtige bottelroos van de G&B ruilbeurs geplant. Ik hoop dat hij het redt. In ieder geval alle bottels meteen maar geoogst, nog even bedenken of het jam wordt of roosvicee.
-
Ik heb geen echte moestuin, maar een tuin van ongeveer 225 m2 bij huis en ongeveer 12m2 moestuinbakken op ons platte dak. De tuin is echter deels beton. Dat was al zo omdat het vroeger een parkeerplaats was (wij wonen in een oude bedrijfsruimte). Bovendien is de tuin tevens voor terrassen, kinderen (trampoline, gras), vijver, kippen, houtopslag, etc. En de grond is licht vervuild, dus er groeien wel fruitbomen, maar ik kweek er nooit rechtstreeks groente in. Al met al dus vrij beperkte ruimte voor groente en fruit en vooral veel in potten en bakken. Maar, en dat blijft me verrassen, de opbrengst is prima. Ik houd alles grofweg bij. Vooral ook om over de jaren te kunnen vergelijken. Ik schat dat we voor zo'n 700 euro per jaar aan opbrengst hebben. Wel gerekend met biogroenten prijzen, wat dat is normaal ons alternatief. We eten met zijn vieren niet alles maar toch behoorlijk veel van eigen. Mijn komkommeropbrengst valt altijd tegen, dus die worden veel gekocht. Aardappelen heb ik ook maar een paar kilo per jaar. Fruit kopen we ook nog steeds aardig wat. Maar verder gaat de groente toch heel aardig en met voldoende afwisseling. Ik ben nu zo'n 5/6 jaar bezig en leer nog steeds bij. Maar het blijft me verbazen wat er allemaal af kan komen. En heerlijk om te doen natuurlijk. Niks geeft zoveel voldoening als met een grote mand verse groenten van voorheen een lelijk plat bitumen dak afkomen.
-
Ik heb een paar weken terug wat hielstekjes genomen en gewoon zo in een potje grond gezet. In een vrij koele kamer voor het raam. Ieder plantje afgeschermd met een doorgeknipte petfles die ik altijd als kasjes gebruik. Geen stekpoeder. De meeste staan er nog fris bij. Geen idee of er al worteltjes aan zitten, maar zolang de blaadjes (die ik flink teruggeknipt had) er nog goed uitzien neem ik aan dat het goed gaat. Hetzelfde gedaan met ananassalie en stevia. Dat lijkt ook goed te gaan. Vorige winter trouwens mijn twee citroenverbena's goed overgehouden in de vensterbank van onze onverwarmde slaapkamer. Wel regelmatig water gegeven. Dat ga ik dit jaar weer proberen, maar voorlopig staan ze nog buiten.
-
Gelukkig maar. Zodra ik van die rode steeltjes zie gaan er meteen alarmbellen rinkelen. Maar mooi dat het wat anders is.
-
Nee, ik leg ze altijd onder een afdakje waar wel wind bij kan.
-
1 mierikswortel? 2 lijkt op koninginnekruid, maar wel laag zo te zien 3 oh jee, Japans duizendknoop?
-
Is dat niet gewoon een oleander?
-
Dank je. Hoeveel citroenzuur zal ik er dan bij doen op een kilo druiven? En hoe lang zal ik ze wecken?
-
Is het ook mogelijk om druiven rechtstreeks te wecken? Dus zonder toevoeging van het een of ander? Of werkt dat niet? Ik dacht er dan later druiventaart van te kunnen bakken.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.