Hier ben ik best trots op. Voor de zomer heb ik een artikel voor het permacultuurmagazine geschreven "Meer schimmels, minder bacteriën". Met een hele berg foto's uit mijn tuin. In het weekend viel het magazine op de mat. Het is nog leuker geworden dan ik dacht. Als ik over een paar maanden de pdf op mijn website zet zal ik het hier ook nog eens melden.
De tijd van het jaar. Als ik een nieuwe kleur zoete aardappelen heb dan zet ik gauw de helft of een derde op kweek. Gek genoeg maakt eentje wortels terwijl de andere 2 gaan voor spruiten. Deze zoete aardappels zijn gekweekt in Midden-Limburg dus enigszins aangepast op het Nederlandse klimaat. Nu nog goed behandelen over de zomer - maar dat geldt voor de hele tuin en ook voor het compost gebeuren...
Enne... De physalis is nog steeds bezig op net boven 10 graden overdag (in de serre)
Begin april heb ik op ca 1 m houtsnipperpad bietenputzwam c.q. blauw plaat stropharia geënt. Eind juli de eerste paddenstoelen. Het zijn er altijd heel veel in een keer en dan moet het mycelium even herstellen, dan heb je niets.
Ze groeien ook heel snel dus ze zijn al gauw te groot.
Alleen mijn Franse kennissen zijn blij als ik wat weggeeft. De meeste van mijn vrienden vertrouwen het niet helemaal.
Zujuist weer een hele bups geplukt. Lekker voor tussen de boerenkool.
De lampions en dus ook de bessen van mijn Physalis zijn dit jaar heerlijk groot. Ik heb er al jaren een die binnen overwintert of eigenlijk permanent binnen staat en waar ik elk jaar einde winter een of twee stekjes van neem. Dit jaar gaat hij eindelijk heel erg goed. Hij staat nu in een pot zodat ik hen in oktober binnen kan halen om af te rijpen. Ieder jaar was hij namelijk pas echt op gang en toen kwam de kou er al weer aan. Vorig jaar in de kas in de volle grond geprobeerd maar daar stond hij te donker en ik ben ook al niet zo een held met planten water geven. Dit jaar dus in pot en dat lijkt veel beter te gaan. Misschien niet zo veel plek om enorme wortels te maken want hij is nu al goed op gang. En misschien wat meer voeding? Heb bij de oude potgrond een ruime laag compost gedaan. Wie zal het weten. Ik heb tegen beter eten in al een bes beproeft die bijna rijp was. Heel lekker maar volgende keer toch wachten tot dat de plant hem zelf laat vallen. Dan zijn ze perfect.
De druiven die ik ooit op de moestuin forum dag heb gekregen doen het fantastisch. Zeker als je bedenkt dat ze een aantal jaren in een potje hebben moeten vegeteren en soms wel weken helemaal droog stonden. 3 jaar geleden geplant en vanaf vorig jaar volop vruchten.
De voortuin begint op sommige plekken op een cottage tuin te lijken en dat vind ik mooi.
De bonen gaan goed en de geraniums ertussen houden de grond beschaduwd. Wie was er eerst? De geraniums natuurlijk.
Zo veel aardbeien heb ik nog niet eerder gehad. En de frambozen zijn ook ineens massaal rijp. De eerste courgettes groeien aan de planten. De sla moet dringend worden gegeten. Wilde rucola en boomspinazie exploderen. En ik ben toch wel zo blij dat ik het zaaiadvies van de radijsjes aan mijn laars gelapt heb en ben blijven zaaien. Ik zit er nog lekker van te oogsten. Heerlijk een tuin die wat doet. En ook heerlijk dat ik dit jaar energie en motivatie kan vinden om de tuin te verzorgen!
Zondag de helft van mijn voorgetrokken plantjes in compostthee gedompeld en uitgeplant. Het ging lekker rap en alles staat er nu goed bij. Ben zo blij dat de slakken dit jaar niet gelijk alles opvreten wat ik naar buiten zet. Ok, ik heb ook express alles binnen wat groter laten worden...
Dit jaar wil ik de voormoestuin weer in gebruik nemen. Er stond de laatste jaren voornamelijk onkruid en wat overgebleven aardbeien en oregano (nam-nam-nam). Ik was in die tijd bezig met de gemeenschapstuin hiernaast, later mijn eigen stukje in de gemeenschapstuin en later met composteren en nog later niet zo heel er veel... en met mijn project van de opleiding tot Soil Food Web Consultant (bodemvoedselwebadviseur)
Een stukje in de voormoestuin is al weer onkruidvrij en ingezaaid met peulen.
De rozemarijn bloeide vorig weekend (1 week na de sneeuw en kou) al weer en ik eet al 1,5 weken iedere dag kruiden uit de tuin op mijn boterham. En vandaag zag ik dat de chinese bieslook al weer opkomt.
Ik ben eruit. De blauwe bessen doen het uiterst beroerd. Ze gaan naar een plek met meer zon en minder kans op kalk. Met andere woorden: ze verhuizen naar ieder zijn eigen grote pot. Alleen hoe gaan we ze dan water geven? Kraanwater lusten ze niet omdat er te veel kalk in zit.
En hier zat ik ook mee: Het water van de nieuwe serre wil ik niet afvoeren via het riool maar het komt uit onder het niveau van het maaiveld. Een regenton werkt dan dus niet. De blauwe bessen staan daar nu heel ver vandaan en ook nog hoger dus het regenwater komt daar nooit zonder tussenkomst van een gieter.
Dus heb ik informatie opgezocht van zichzelf bewaterende potten en ik ben van plan om daar de regenwaterafvoer op aan te sluiten. De potten worden tot bovenkant waterreservoir ingegraven en het overtollige water uit de overloop mag de planten daaronder (die minder zuur willen staan) mee bewateren.
Als het plan tot uitvoering komt ben ik van plan om dit te documenteren. Hier al vast de websites waar ik voor inspiratie heb gekeken. De bewatering vanuit de regenwaterpijp heb ik er zelf bij verzonnen .
Info blauwe bessen: http://www.houtwal.be/vakartikels/kleinfruit_houtig/vaccinium/planttips_blauwebes.htm
Info zelfbewaterende potten: http://www.mvcc.vic.gov.au/~/media/Files/ForResidents/Environment/My%20Smart%20Gardens/Make%20a%20wicking%20planter%20box%20workshop%20notes.ashx http://outbackharvest.blogspot.com.au/p/wicking-bed-info.html http://media.wix.com/ugd//6ea84b_2defdc64cbf8c03fb217de9354cf2e4d.pdf
Om te voorkomen dat de potten in een periode met veel regen te nat worden ben ik van plan om onderin geen stenen of grove zand te plaatsen (http://www.smilinggardener.com/lessons/how-to-improve-clay-soil-and-sandy-soil). Ik zet er wat omgedraaide potten in om meer water in het reservoir te kunnen houden en laat de grond door heel de pot het zelfde.
In de siertuin staat het al een beetje mooi. Links zie je mijn hommelhuis (als ze hem dan vinden en willen)
De rabarber van Appelvrouw is de eerste van het stel!
De gele rondjes zijn een slakkenvalprobeersel. Voor je weet maar nooit - ik had namelijk nooit veel slakken. Maar er zijn nu ook veel meer vogels dan eerst...
De uitbreiding waar dit jaar peulen komen (al sprietjes van 2 mm zichtbaar). Op de voorgrond stokjes als insectenbehuizing en een wilgentak (die ooit een wilgenboog wil worden).
Vandaag de kleine slatjes geoogst. Ik heb er al een hele tijd van geplukt en nu werden de blaadjes te klein om los te plukken. Dus lekker opeten samen met wat veldsla en postelein.
De planten hebben er duidelijk zin in: Rabarber en ziertuin.
Het experiment is lang geleden, de radijzen zijn lang geleden opgegeten en de foto's zijn niet goed gelukt.
Hier alsnog de evaluatie voor de volgende zaaidata:
16-2 ongunstige tijd, 's middags: gemiddeld resultaat radijs 16-2 bladdag, 's middags: niet zo bijzonder resultaat 17-2 vruchtdag, 's ochtends: geweldig resultaat 19-2 worteldag,'s middags: gemiddeld resultaat 22-2 bloemdag, 's middags: dit ging helemaal mis
voor sla en spinazie is het resultaat niet duidelijk. Misschien dat het uitmaakt voor de gezondheid...
Volgens Helena moet de sla sowieso een andere behandeling krijgen...
Volgens een andere bron op internet moet je 's ochtends zaaien.
Het experiment ging grotendeels mis. Het zou wel een verklaring kunnen zijn waarom ik soms helemaal geen bolletjes aan de radijzen krijg. De radijzen in de SFG-bak van mijn dochter die we ook op een worteldag hebben gezaaid gingen super.
Toch blijf ik het een intrigerend concept vinden. En dat voor mij die ik voor de rest helemaal niets met de sterren heb.
Hier zit ik graag naar te kijken. Zo zou ik de hele tuin willen. Cottage garden.
Vandaag heb ik wat opruiming gehouden in het oerwoud.
De eerste frambozen kunnen bijna geoogst worden. Ook op de foto: de witte aardbeitjes. Ze zijn zooooo lekker en de kinderen vergeten ze alsmaar te plukken.
De laatste 4 komkommers heb ik maar onder een privé-kas gezet. Hier ook last van het grote komkommer sterven.
Bedankt aan degene die voorstelde om zaad te winnen van mijn doorgeschoten veldsla. Ontdekte vandaag dat de veldsla allemaal zaadjes op de grond aan het gooien was. Heb er gauw een oude pan onder gezet en een beetje geschud. Binnen een paar seconden al een hele hoop zaadjes! Velen zijn nog groen dus dat zal nog wat moeten opdrogen. Ze zaten wel al los dus ik heb niet hoeven peuteren.
Voorlopig laat ik er een grote plantenonderzetter onder staan. Kan die lekker zaadjes opvangen. Misschien kan de regen wel wachten tot morgen...
Heb al wat vruchtzetting in mijn tuinbonen. Wel minder dan gehoopt, wel meer dan vorig jaar. Denk, dat mijn grond nog wat moet verbeteren voordat de opbrengsten echt beter worden. Het valt op dat de plant die ik bij gebrek aan plaats buiten de voorbereidde grond heb gezet nu het meeste last heeft van luis. Dat is dus gelijk ook de zwakste plant. Heb ergens dit weekend maar wat luizen doodgedrukt zodat de spinnen iets komen opruimen. Dat is op deze zwakste plant een beetje gelukt en op een andere waar een redelijke populatie op zat is het sterk verminderd. Ik vind het nog wat vroeg om te toppen, al heb ik er geen verstand van. Bij het oogsten van het veldslazaad kwam ik een lieveheersbeestjeslarve tegen. Die mocht wel even op die zwakke broeder een feestmaal gaan nemen.
Ik weet niet meer of ik het heb opgeschreven in een eerder bericht... Toen ik voor het eerst na de winter (weken geleden al) naar de tuinslang greep, heeft me iets gebeten. Au, dat deed echt heel erg pijn. Vinger bleef meerdere dagen gevoelig. Ik zal toch wat voorzichtiger na spullen grijpen die buiten staan (dat is het plan tenminste).
Vandag ging ik spontaan een beetje wieden. Ik ging eigenlijk alleen maar beetje plantjes uit de grond kijken. Omdat het zevenblad me zo lekker aankeek "eet me, eet me!" heb ik er maar omheen gewied. Dat wieden werd spontaan zo'n beetje de hele dag. Van de week kreeg ik van iemand een compostcontainer. Die heb ik vandaag dan maar gelijk helemaal gevuld (wiedsel om en om met blad en bovenkant oude composthoop). Nu heb ik dus een halve composthoop over, klaar voor gebruik.
Vanavond maar gauw wat zevenblad geplukt en tussen de spaghetti met erwtjes gedaan. Lekkerrrrrr... Er zit vast wat in wat ik nodig had!
Wieden op z'n permacultuurs ligt me wel. Mes erbij en alles wat er niet hoort bovengronds afsnijden. Zo heb je snel resultaat en kunnen de nuttige plantjes weer lucht krijgen. Ik kon binnen een half uur 4 m2 doen (het stond heel erg vol) en heb niet eens vieze vingers gekregen...
Vorige week nog een bed van mulch voorzien om de hoeveelheid wormen in de grond te bevorderen. Deze week komen de vogels en eten ze allemaal op!
Geintje, ze eten de wormen hier al jaren en ze krijgen ze heus niet allemaal te pakken.
Even dacht ik dat veldsla familie van het vergeet me nietje is. Ze lijken namelijk nogal op elkaar (als de veldsla een keer begint te schieten). Dat blijkt niet zo te zijn.
Ook ik heb hommelbezoek. Note to zelf: volgende keer voor dierenfotografie de camera wat sneller zetten, anders zie je alleen maar de billen...
De frambozen hebben al kleine knopjes!
Toen ik net door de tuin liep zag ik ineens scheuten van de hosta staan. Aangezien ik vorig jaar meervoudig heb gelezen dat je deze kan eten, ben ik gaan proeven. Apart. Denk dat ik het ook eens gestoomd ga proberen. De bloemetjes van mijn hosta-varieteit vond ik vorige zomer niet zo lekker.
Iemand vond mijn roomse kervel erg lekker. Gelukkig is er genoeg voor ons allemaal.
Rabarber in gezelschap van lampioenplant
Opkweekstation voor zaailingen. Met dank aan mijn zoon die hier vorige zomer wat heeft oefenen timmeren. Misschien zou ik deze ook in reuse en recycle moeten plaatsen.
Mijn lieve eeuwig moes heeft het zwaar sinds de zware vorst. Eerst leek hij zich goed te herstellen en toen was het weer -5. Sinds die tijd gaat het alleen maar achteruit... En nu zijn de laatste uitloopsels verdroogt . Overal waar ik gevoeld heb leek het nog vochtig te zijn. Alleen daar kennelijk niet. Vandaag heb ik vlink water gegeven en de laatste groene tak voelt nu weer stevig aan. Ben benieuwd.
Hier in de tuin heb ik (tot gisteren - lelijke gevlekte van 7 cm) al zeker 2 of 3 jaar geen grote naaktslakken gezien (toi toi toi). Hooguit wat kleintjes van 0,5 tot 2 cm. Ik hoop dat het meerendeel wordt gegeten door het wild-life hier. Op de camping mochten we het inhalen. Wat een slakkenbende daar. Heb bij thuiskomst maar de tenten in de badkuip gewassen.