Jump to content
 • entries
  35
 • comments
  60
 • views
  3,911

Foto's uit mijn tuin in het nieuwe permacultuurmagazine


Kruidje

871 views

Hier ben ik best trots op. Voor de zomer heb ik een artikel voor het permacultuurmagazine geschreven "Meer schimmels, minder bacteriën". Met een hele berg foto's uit mijn tuin. In het weekend viel het magazine op de mat. Het is nog leuker geworden dan ik dacht. Als ik over een paar maanden de pdf op mijn website zet zal ik het hier ook nog eens melden.

 • Like 5

11 Comments


Recommended Comments

Enorm gaaf dat je in een magazine staat.

Misschien kan je alvast een foto maken van één van de pagina's uit het magazine, als teaser voor ons!

 

 

Link to comment
Op 30-9-2021 om 17:51, donaldk zei:

Al die Elaine aanhangers hebben mij Soil Redox nooit weten uit te leggen:-(. 

 

De reden is, denk ik, dat wij vooralsnog niets met Soil Redox doen. Voor Redox moet je bij een andere stroming van regeneratieve landbouw zijn. Onze analyse-instrumenten zijn microscoop, penetrometer en onze ogen.

Link to comment

Matt Powers, Leighton Morrison en ook Scotty Granola, zoals hij snerend wordt genoemd door bepaald organic/living soil kringen, word genoemd, alle drie studenten van Elaine, die ook weer optrad in de online cursussen van in ieder geval twee van genoemde mannen. Matt Powers verwees deze week in een van de sessie juist expliciet naar de Soil Triangle va Elaine Bingham. En ja ook Bingham wil omzette van bacterial naar fungually dominant soil  Hoorde ik haar zeggen in het laatste stukje livestream van deze week die ik tegenkwam  Overigens willen pepers juist een bacterial dominant soil zei ze. Dus dat scheelt weer;-). 0.6:1  voor bomen juist 1:5-6 bacterial/fungal.

 

Maar blijkbaar is de organic wereld een beetje sectarisch en wijzen ze elkaar en elkaars methoden en opinies, vaak af. Viel ook op dat juist fermentatie niet werd afgewezen zoals bij Bingham,maar omarmt.

 

Voor mij is het allemaal 'bio'. En dus veelal ondoenlijk want je moet allemaal spullen gaan kopen en laten brengen en dan lang wachten en dan kun je maar een paar plantjes kweken, omdat alles onder de 100L en liefst een kuub te klein is. In een Kuub heb ik wel 100 peperplanten...

 

Ph deden ze dus wel veel mee, niet EC as, kwam naar voren in praatje over oceanic reforestation met kelpplantages.

Edited by donaldk
Link to comment
22 minuten geleden, Kruidje zei:

Hier is dan de link naar het artikel Meer schimmels, minder bacteriën. Dit artikel is verschenen in het Permacultuur Magazine Nr. 24 in september 2021

Dank je. Leuke introductie. De scherpe voorzijde nematoden zijn de klassieke pestnematoden die Bingham, de nematoden specialist bestudeerde. Later vond zijn vrouw dat ie ook eens moest kijken naar benificials en ja hoor die waren er dus ook, tegen consensus in. Dat zijn de 'afgeronde snuiten'.

 

Ik keek onlangs ook naar 'zaad' voor de genoemde Blauwplaat paddestoelen en volgens verkoper was het 15-25 centimeter dikke laag verse houtsnippers en die kilo was voor slechts een vierkante meter. Dus best duur;-). Ik neem aan dat je zelf de sporen makkelijk kunt oogsten voor volgende ronde? Nou zoek ik 'benificiele schimmels voor eigen gebruik, maar van deze heb ik nog weinig positieve eigenschappen gevonden.

Link to comment

@donaldk ik begrijp niet goed wat je wilt zeggen. Natuurlijk hebben ze allemaal zo hun eigen mening. Dat is pioniers eigen. Die zijn in mijn ervaring meestal zelfs ronduit stekelig. Het is aan de volgende generatie om de verschillende stromingen weer een beetje uit hun isolatie te halen. Daarbij is het belangrijk om precies te weten waar je het over hebt zodat de methode die je kiest nog wel blijft werken.

 

Betekend bio voor je dat je van alles moet kopen? Dat is toch juist niet zo? Compost kan je prima zelf maken en dan hoef je eigenlijk niets meer?

 

Als je meer controle wilt (en dat wil je als boer wel) dan heb je natuurlijk meetinstrumenten nodig of je moet dingen inkopen.

 

Volgens mij kan je uit die laag houtsnippers wel weer een nieuw stuk enten. Dat moet ik nog testen maar ik ben er erg positief over. Als je oogst wilt moet je de hoeveelheid te doorgroeien houtsnippers wel een beetje beperkt houden voor de schimmel (en van 1m2 krijg ik meer oogst dan ik op kan).

 

Wat zoek je voor benificiele schimmels voor eigen gebruik? Wil je eetbare paddenstoelen of wil je je grond verreiken met schimmels? Het een bereik je met enten van eetbare paddenstoelen in een medium, het ander door gewoon een hoop diverse houtsnippers 2 jaar of zo te laten liggen. Als je ongeduldig bent ga je enten en als je geen oogst verwacht dan kom je met een kg ent-spul veel verder dan 1m2.

Link to comment

Compost, je kunt het nooit doen met wat je hebt, je moet altijd dit en dat en zus en zo in bepaalde verhoudingen binnenhalen. Calikim lukt het altijd wel. Dan al die indigenious microbes en inputs die je ergens van een berg moet halen, lol. Verder rotsmateriaal bijvoorbeeld. Een zak fulvic/humic acid kan wel 600 euro kosten.

Link to comment

@donaldk dan heb je andere informatie dan ik. Ja, ik haal bierbostel van de bierbrouwerij - die zijn blij dat het niet in de kliko hoeft. En ik haal houtsnippers van de gemeentehoop. Beiden trouwens meestal met de fiets. Soms een kruiwagen met paardenmest van het paard een paar 100 m verder op. De rest komt toch echt uit eigen tuin. Rotsmateriaal heb je niet per se nodig, indigenous microbes heb je niet nodig omdat die op je hopelijk heel diverse input hebt zitten, fulvic/humic acid maken de microben wel voor je dus dat hoef je niet te kopen - tenminste in mijn hete composthoop ontstaat dit binnen een paar dagen. Calikim ken ik niet dus gebruik ik niet.

 

Je stelt dit allemaal zo moeilijk voor en dat is echt niet zo. Wat gebruik jij dan - want groente telen zonder iets gaat dus niet lukken.

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
 • Create New...