Jump to content
  • entries
    35
  • comments
    60
  • views
    2,816

Blauwe bessen aan het infuus


Kruidje

22,268 views

 Share

Ik ben eruit. De blauwe bessen doen het uiterst beroerd. Ze gaan naar een plek met meer zon en minder kans op kalk. Met andere woorden: ze verhuizen naar ieder zijn eigen grote pot. Alleen hoe gaan we ze dan water geven? Kraanwater lusten ze niet omdat er te veel kalk in zit.

 

En hier zat ik ook mee: Het water van de nieuwe serre wil ik niet afvoeren via het riool maar het komt uit onder het niveau van het maaiveld. Een regenton werkt dan dus niet. De blauwe bessen staan daar nu heel ver vandaan en ook nog hoger dus het regenwater komt daar nooit zonder tussenkomst van een gieter.

 

Dus heb ik informatie opgezocht van zichzelf bewaterende potten en ik ben van plan om daar de regenwaterafvoer op aan te sluiten. De potten worden tot bovenkant waterreservoir ingegraven en het overtollige water uit de overloop mag de planten daaronder (die minder zuur willen staan) mee bewateren.

 

Als het plan tot uitvoering komt ben ik van plan om dit te documenteren. Hier al vast de websites waar ik voor inspiratie heb gekeken. De bewatering vanuit de regenwaterpijp heb ik er zelf bij verzonnen .

 

Info blauwe bessen: http://www.houtwal.be/vakartikels/kleinfruit_houtig/vaccinium/planttips_blauwebes.htm

 

Info zelfbewaterende potten:

http://www.mvcc.vic.gov.au/~/media/Files/ForResidents/Environment/My%20Smart%20Gardens/Make%20a%20wicking%20planter%20box%20workshop%20notes.ashx

http://outbackharvest.blogspot.com.au/p/wicking-bed-info.html

http://media.wix.com/ugd//6ea84b_2defdc64cbf8c03fb217de9354cf2e4d.pdf

 

Om te voorkomen dat de potten in een periode met veel regen te nat worden ben ik van plan om onderin geen stenen of grove zand te plaatsen (http://www.smilinggardener.com/lessons/how-to-improve-clay-soil-and-sandy-soil). Ik zet er wat omgedraaide potten in om meer water in het reservoir te kunnen houden en laat de grond door heel de pot het zelfde.

 Share

6 Comments


Recommended Comments

Mag ik vragen waarom je je blauwe bessen niet gewoon in stuuktonnen zet? Dit heb ik afgelopen jaar gedaan( in 4 tonnen) en geen last gehad van watertekort..ook niet in de hele hete periode. Ik heb veel gaten in de tonnen en een laag gruis, daarna tuinturf( ) en erbovenop blad van eigen compost. De tonnen waren breed genoeg om water op te nemen van de regen, en ik heb zelden water gegeven.

Link to comment

Ah, Jet. Wat is een stuukton? Ik dacht aan grote speciekuipen (of is dat het zelfde?) Ik wil liefst niet water hoeven geven - want als puntje bij paaltje komt is mijn regenton leeg. En ik weet niet of er zo dicht bij het huis genoeg water in de kuipen valt. + dat ik toch al iets met het regenwater moet verzinnen.

 

En ik ben een beetje bang dat het heel nat gaat blijven als ik onderaan gruis doe. Ik heb dat al eens geprobeerd in een balkonbak en die aarde bleef me toch een natte bende. Ben er later pas achter gekomen dat een fijne structuur boven op een grove structuur altijd heel erg nat blijft.

 

Heb ergens gelezen dat houtsnippers en compost voor blauwe bessen een goede vervanging voor turf is, dus dat wil ik gebruiken om de bessen in te planten. Naald-houtsnippers heb ik volop van de cavia's.

Link to comment
Ah, Jet. Wat is een stuukton? Ik dacht aan grote speciekuipen (of is dat het zelfde?)

En ik ben een beetje bang dat het heel nat gaat blijven als ik onderaan gruis doe. Ik heb dat al eens geprobeerd in een balkonbak en die aarde bleef me toch een natte bende. Ben er later pas achter gekomen dat een fijne structuur boven op een grove structuur altijd heel erg nat blijft.

Heb ergens gelezen dat houtsnippers en compost voor blauwe bessen een goede vervanging voor turf is, dus dat wil ik gebruiken om de bessen in te planten.

 

Dat is inderdaad een speciekuip. Ik moet zeggen dat de tuinturf echt goed werkt in de tonnen. Dat zal voor jouw combinatie houtsnippers en compost ook wel gelden..dat is toch heel anders als tuinaarde en het zal niet zo nat worden. De turf houdt het vocht goed vast, misschien kan je in jouw mix wat cocopeat verwerken? En lekker veel bladcompost maken..dat vinden de planten ook heerlijk en ook dat houdt het vocht vast!

Link to comment
Guest
Add a comment...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...