Jump to content

Kruidje

Members
 • Posts

  1,522
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Kruidje

 1. Het is hier bij me niet zo warm binnen en dan is zaaien een stuk lastiger. Je wilt ze toch als ze naar buiten gaan al een beetje op formaat hebben.
 2. Ik stek altijd direct in een potje.
 3. Ik kreeg er ook van iemand verrassing asperges dit jaar. Zaaisel van dit jaar dus heb de pluggen maar provisorisch geplant. Van de herfst graven en planten. Veel sterkte ermee. Die van jou zijn al groot dus die moeten direct op de goede plaats.
 4. De lampions en dus ook de bessen van mijn Physalis zijn dit jaar heerlijk groot. Ik heb er al jaren een die binnen overwintert of eigenlijk permanent binnen staat en waar ik elk jaar einde winter een of twee stekjes van neem. Dit jaar gaat hij eindelijk heel erg goed. Hij staat nu in een pot zodat ik hen in oktober binnen kan halen om af te rijpen. Ieder jaar was hij namelijk pas echt op gang en toen kwam de kou er al weer aan. Vorig jaar in de kas in de volle grond geprobeerd maar daar stond hij te donker en ik ben ook al niet zo een held met planten water geven. Dit jaar dus in pot en dat lijkt veel beter te gaan. Misschien niet zo veel plek om enorme wortels te maken want hij is nu al goed op gang. En misschien wat meer voeding? Heb bij de oude potgrond een ruime laag compost gedaan. Wie zal het weten. Ik heb tegen beter eten in al een bes beproeft die bijna rijp was. Heel lekker maar volgende keer toch wachten tot dat de plant hem zelf laat vallen. Dan zijn ze perfect.
 5. Heb je een nieuwe soort gekweekt...
 6. De druiven die ik ooit op de moestuin forum dag heb gekregen doen het fantastisch. Zeker als je bedenkt dat ze een aantal jaren in een potje hebben moeten vegeteren en soms wel weken helemaal droog stonden. 3 jaar geleden geplant en vanaf vorig jaar volop vruchten. De voortuin begint op sommige plekken op een cottage tuin te lijken en dat vind ik mooi. De bonen gaan goed en de geraniums ertussen houden de grond beschaduwd. Wie was er eerst? De geraniums natuurlijk.
 7. Wat balen met de woelbeesten!
 8. Zo veel aardbeien heb ik nog niet eerder gehad. En de frambozen zijn ook ineens massaal rijp. De eerste courgettes groeien aan de planten. De sla moet dringend worden gegeten. Wilde rucola en boomspinazie exploderen. En ik ben toch wel zo blij dat ik het zaaiadvies van de radijsjes aan mijn laars gelapt heb en ben blijven zaaien. Ik zit er nog lekker van te oogsten. Heerlijk een tuin die wat doet. En ook heerlijk dat ik dit jaar energie en motivatie kan vinden om de tuin te verzorgen!
 9. Zeker weten! Al heb ik het idee dat het onkruid dit jaar nog meevalt - denk doordat het zo lang koud was...
 10. Het begint weer wat te worden. Het pad nog wieden, de vaste bloemen in toom houden en een beetje opruimen en dan zijn we er weer... Maar ik heb ook nog een andere tuin aan de andere kant van het fietspad... Niet het hele stuk is van mij - maar genoeg om me bezig te houden! 2 van de 4 olijfkomkommers zijn kennelijk goed aangeslagen...
 11. Laten we zeggen dat de meningen hierover verschillen. Wat je echt nooit moet doen is het ingraven van houtsnippers dus let op als je in de mulch plant. Dan moet de mulch eerst helemaal opzij. Als houtsnippers en grond vermengd raken dan geldt de uitspraak zeker.
 12. Zijn de planten wel in contact met de grond? De houtsnippers als mulch zou op zich niet echt een probleem moeten zijn, maar als je erin hebt geplant en de wortels dus in de houtsnippers op zoek moeten naar aarde (waar ze dan weer voedingsstoffen kunnen vinden) zou het inderdaad een gebrek kunnen veroorzaken.
 13. Je kan onkruidzaad wel degelijk in een hete composthoop doden en daarbij kwalitatief hoogwaardig compost maken. Alleen kost het een leercurve om de temperaturen precies in het goede bereik te houden dus je doet een aantal composthopen tot dat het goed gaat. Met wat strategisch omscheppen kan je met 3 keer omscheppen alle delen lang genoeg in het hete midden houden om van het onkruidzaad af te komen.
 14. Zondag de helft van mijn voorgetrokken plantjes in compostthee gedompeld en uitgeplant. Het ging lekker rap en alles staat er nu goed bij. Ben zo blij dat de slakken dit jaar niet gelijk alles opvreten wat ik naar buiten zet. Ok, ik heb ook express alles binnen wat groter laten worden...
 15. Eindelijk eindelijk doet de daslook het een beetje. En in die hoek mag hij lekker uitbreiden. Daar groeit toch niets anders (droge schaduw). En de snijbiet uitgeplant.
 16. Ik denk dat je niet heel snel te veel koolstof in de hoop hebt. De houtvezels zijn ten slotte gemengd met de keutels en daar zit heel wat stikstof in. Ik doe zelf aan heet composteren met als recept 60% houtig materiaal, 30 % groen, 10 % materiaal met een hoog stikstofgehalte (heb je alleen nodig als je een hete hoop zou willen) Ik zie ook als enig negatief punt van het geheel dat de houtvezels erg fijn zijn en er dus weinig lucht in de hoop zit. Het zal zeker vergaan maar liever wil je toch zo veel mogelijk zuurstof in de hoop hebben. Dus dan is omscheppen wel een goed idee zoals Patrijs zegt. Houtsnippers met konijnenkeutels zijn trouwens ook een prima mulch voor blauwe bessen en rhododendron. Dat kan je direct uit de bak zo op de grond leggen.
 17. Als je vanuit het perspectief van bodemleven en plant en hun samenwerking kijkt dan zegt de pH van de bodem niet zo veel. Dan meet je namelijk 1) normale bodemgesteldheid van de bodemsoort die je hebt (zit er van nature veel of weinig calcium en andere positief geladen mineralen in) 2) wat de bodemorganismen in het verleden gepresteerd hebben (anaerobe bacteriën kunnen het pH laten zakken tot onder 5,5 (wat onder normale omstandigheden de ondergrens is wat schimmels in een bos bewerkstelligen 3) een gemiddelde van wat de organismen en planten in het wortelsysteem van de plant met elkaar uitspoken. De plant voedt namelijk bepaalde bacteriën en indien aanwezig goedaardige schimmels op een manier waardoor juist degenen zich vermenigvuldigen die de mineralen vrij kunnen maken uit de bodem die de plant op dat moment nodig heeft. De aerobe bacteriën drijven met hun slijm het pH op en de schimmels laten door de zuren die ze gebruiken om mineralen uit zand, silt, klei en stenen te halen, het pH zakken. Wat je dus meet is een of ander gemiddelde waar de plant niet zo vreselijk veel aan heeft omdat binnen het wortelsysteem van de plant de situatie per mm3 kan verschillen. Belangrijker is het om een divers microscopisch bodemleven te hebben en dus niet alleen bacteriën maar ook schimmels, nematoden, protozoa en kleine geleedpotigen, die de plant op elke seconde van de dag van de benodigde nutriënten voorzien. Wat ook belangrijk is om verdichte bodemlagen te doorbreken zodat je niet zuurstofarme situaties krijgt waarin de onwenselijke organismen gedijen. Het komt goed uit dat de wenselijke organismen (en hierbij vooral de schimmels) er ook voor zorgen dat de structuur in de bodem zo wordt dat er minder kans op bodemverdichting ontstaat.
 18. Als je wat hooi hebt zou je hier ook gebruik van kunnen maken bij de aardappelen. Je wilt tenslotte geen groene aardappelen kweken... Bij interesse dit is de methode van Ruth Stout.
 19. @Mellie, let wel op met welke compost als je een dikke laag gaat gebruiken. Zelfgemaakt compost is goed indien er niet te veel mest inzit. Groencompost werkt goed. GFT compost is vaak echt erg. Daar moet je goed over nadenken (en kijken/voelen) of je dat wilt gebruiken - hoor er regelmatig erge verhalen over. Compost moet rijp zijn dus geen stank, niet meer warm.
 20. @donaldk, ik doe dit direct bij Elaine Ingham en het is super interessant. Ze doet de begeleiding van de studenten niet alleen maar we hebben allemaal wel de mogelijkheid om haar direct vragen te stellen. In Nederland ben ik dan direct de volgende laag ... Daarnaast zijn er natuurlijk mensen die op soortgelijke informatie hun eigen toko draaien .
 21. Zijn het losse brokken of zit het allemaal muurvast? Dat is een groot verschil. Je hebt met de compost in ieder geval een goed zaaibed en de rest doen de planten wel. Je kan met een metalen staf in de grond porren. Als je er met niet al te veel kracht tot 20 cm diep kan komen, heb je een situatie als of je 1 spade diep hebt gespit. Beter zou dieper zijn maar in eerste instantie moet je niet te veel verwachten. Het beste wat je kan doen is om zo veel mogelijk compost aan deze grond toe te voegen (zand heeft vaak eerder een averechts effect omdat je door bodemprocessen en regen lagen kan krijgen en dan ben je pas echt ver van huis.). Als je het organische stof gehalte verhoogd kan je op termijn een grond krijgen die zich gedraagt als een optimale mengsel klei en zand - terwijl het nog steeds 100% klei is. Dat zelfde geldt trouwens voor pure zandgrond. Ik houd me bezig met de micro-organismen in de grond en ik zou je aanbevelen om de schimmels weer terug in je grond te brengen. Dit kan bij voorbeeld door houtsnippers op je paden te leggen en daar te laten verteren. Achteraf schep je de inhoud van de paden op je bedden. En je houdt het vanaf dan no-till (alleen minimale, noodzakelijke grondbewerking) omdat je anders de schimmels weer tegenwerkt. Of je gaat de micro-organismen enten - maar dat is best kennisintensief en daar moet je zin in hebben. Waarom de schimmels? Omdat de goede schimmels veel functies hebben in de grond. In jouw geval telt waarschijnlijk het meest dat ze structuur in de grond brengen en de klein in een geflocculeerde staat kunnen houden - dat dus de klei-plaatjes elkaar afstoten waardoor ook weer meer lucht in de grond komt. Daarnaast zijn schimmels in de grond een prima verdedigingssysteem tegen de ziekteverwekkende schimmels. Ah - ik kan hier dagen over praten.
 22. Zou je niet gewoon de laag compost boven op de grond doen? Daarin kan je makkelijk zaaien en de klei daaronder komt na verloop van tijd wel goed. Met 3-5 cm compost kom je al een heel eind - als je er voor het eerst bezig bent zou je zelfs nog een dikkere laag kunnen doen 5-8 cm.
 23. Dit jaar wil ik de voormoestuin weer in gebruik nemen. Er stond de laatste jaren voornamelijk onkruid en wat overgebleven aardbeien en oregano (nam-nam-nam). Ik was in die tijd bezig met de gemeenschapstuin hiernaast, later mijn eigen stukje in de gemeenschapstuin en later met composteren en nog later niet zo heel er veel... en met mijn project van de opleiding tot Soil Food Web Consultant (bodemvoedselwebadviseur) Een stukje in de voormoestuin is al weer onkruidvrij en ingezaaid met peulen. De rozemarijn bloeide vorig weekend (1 week na de sneeuw en kou) al weer en ik eet al 1,5 weken iedere dag kruiden uit de tuin op mijn boterham. En vandaag zag ik dat de chinese bieslook al weer opkomt.
 24. Brandnetelgier stelt nutriënten ter beschikking in organische vorm en niet als zout. Dat is dus goed. Zelf ben ik er niet zo een fan van omdat het gaat om het toevoegen van anaerobe organismen en die wil ik zo min mogelijk kweken. Ik ga zelf voor compost, compostextract en compostthee waarin ik de gewenste aerobe organismen kweek. Het idee hierachter is dat de organismen op termijn een deel van het werk van het voeden van de plant voor hun rekening nemen en de ecosysteemdiensten van de bodem worden hersteld (structuur, bodemvruchtbaarheid, etc.)
 25. Het is beter om nutriënten (Calcium, Magnesium, etc.) toe te voegen via compost (wat van planten gemaakt is bevat ook de nutriënten die in de planten hebben gezeten).
×
×
 • Create New...