Jump to content

Kruidje

Members
 • Posts

  1,548
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Kruidje

 1. Kruidje

  29-1-2022

  De maaltijden zien er zoooooo lekker uit! Goed bezig.
 2. De tijd van het jaar. Als ik een nieuwe kleur zoete aardappelen heb dan zet ik gauw de helft of een derde op kweek. Gek genoeg maakt eentje wortels terwijl de andere 2 gaan voor spruiten. Deze zoete aardappels zijn gekweekt in Midden-Limburg dus enigszins aangepast op het Nederlandse klimaat. Nu nog goed behandelen over de zomer - maar dat geldt voor de hele tuin en ook voor het compost gebeuren... Enne... De physalis is nog steeds bezig op net boven 10 graden overdag (in de serre)
 3. @donaldk dan heb je andere informatie dan ik. Ja, ik haal bierbostel van de bierbrouwerij - die zijn blij dat het niet in de kliko hoeft. En ik haal houtsnippers van de gemeentehoop. Beiden trouwens meestal met de fiets. Soms een kruiwagen met paardenmest van het paard een paar 100 m verder op. De rest komt toch echt uit eigen tuin. Rotsmateriaal heb je niet per se nodig, indigenous microbes heb je niet nodig omdat die op je hopelijk heel diverse input hebt zitten, fulvic/humic acid maken de microben wel voor je dus dat hoef je niet te kopen - tenminste in mijn hete composthoop ontstaat dit binnen een paar dagen. Calikim ken ik niet dus gebruik ik niet. Je stelt dit allemaal zo moeilijk voor en dat is echt niet zo. Wat gebruik jij dan - want groente telen zonder iets gaat dus niet lukken.
 4. @donaldk ik begrijp niet goed wat je wilt zeggen. Natuurlijk hebben ze allemaal zo hun eigen mening. Dat is pioniers eigen. Die zijn in mijn ervaring meestal zelfs ronduit stekelig. Het is aan de volgende generatie om de verschillende stromingen weer een beetje uit hun isolatie te halen. Daarbij is het belangrijk om precies te weten waar je het over hebt zodat de methode die je kiest nog wel blijft werken. Betekend bio voor je dat je van alles moet kopen? Dat is toch juist niet zo? Compost kan je prima zelf maken en dan hoef je eigenlijk niets meer? Als je meer controle wilt (en dat wil je als boer wel) dan heb je natuurlijk meetinstrumenten nodig of je moet dingen inkopen. Volgens mij kan je uit die laag houtsnippers wel weer een nieuw stuk enten. Dat moet ik nog testen maar ik ben er erg positief over. Als je oogst wilt moet je de hoeveelheid te doorgroeien houtsnippers wel een beetje beperkt houden voor de schimmel (en van 1m2 krijg ik meer oogst dan ik op kan). Wat zoek je voor benificiele schimmels voor eigen gebruik? Wil je eetbare paddenstoelen of wil je je grond verreiken met schimmels? Het een bereik je met enten van eetbare paddenstoelen in een medium, het ander door gewoon een hoop diverse houtsnippers 2 jaar of zo te laten liggen. Als je ongeduldig bent ga je enten en als je geen oogst verwacht dan kom je met een kg ent-spul veel verder dan 1m2.
 5. Hier is dan de link naar het artikel Meer schimmels, minder bacteriën. Dit artikel is verschenen in het Permacultuur Magazine Nr. 24 in september 2021
 6. De reden is, denk ik, dat wij vooralsnog niets met Soil Redox doen. Voor Redox moet je bij een andere stroming van regeneratieve landbouw zijn. Onze analyse-instrumenten zijn microscoop, penetrometer en onze ogen.
 7. Voor de kerst heb ik een oesterzwam men growkit van Rotterzwam gekregen. Dat blijkt een enorme groeikracht te hebben dus dat maakt het extra leuk. Ik sla 3 vliegen in een klap: Straks heerlijke oesterzwam men Recycling van de koffieprut van mijn man Straks entmateriaal voor mijn composthopen
 8. @weknow Je gebruikt 100x totale vergroting om de nematoden te vinden en 400x totale vergroting om alles in detail te bekijken. En je hebt een condensor met iris-diafragma nodig om voldoende contrast op te hebben zodat je de details in doorzichtige organismen kan zien. Kom je eens op cursus? Dan leg ik het tot in detail uit
 9. Ik organiseer vanaf aanstaande zaterdag (6 november) de bodemchallenge op facebook. Je kan je nu al aanmelden. De challenge kost niets. In deze challenge bekijken we de fysische en chemische eigenschappen van de grond. Veel van deze eigenschappen worden beïnvloed door het bodemleven. Er is dus geen duidelijke scheiding tussen fysische en biologische processen aan de ene kant en tussen chemische en biologische processen aan de andere kant. Dag 1 Introductie: Waaruit bestaat de bodem? Korrelgrootte van de minerale deeltjes. Grondsoorten. Test je eigen grondsoort. Bodemhorizonten. Dag 2 Bodemverdichting. Heb jij bodemverdichting? Dag 3 Waterinfiltratie. Dag 4 Nutriënten. CEC. Bodemanalyses met betrekking tot nutriënten. Dag 5: pH. Waarom doe ik dat? Ik wil hiermee mijn interactieve online workshopseries voor een gezonde bodem promoten. Deze vindt in januari, februari en maart plaats op woensdag avonden. In de workshop series ga ik diep in op de samenwerking tussen bodemleven en plant, het kweken van organismen in compost en compost thee, en hoe je het kan aanpakken om het bodemleven in de bodem te herstellen. Link naar de gratis bodemchallenge: https://www.facebook.com/groups/1409602189435424 Link naar de informatie van de workshop series: https://rijkebodem.eu/nl/informatie
 10. Ze zijn nu het huis uit. (19 en 21).
 11. De hoge soort is bij goede groei makkelijk 2 m en meer. Al waren alle frambozen dit jaar hoger dan ooit! Ik moet toegeven dat de namen van de soorten me niet zo kunnen boeien. Ik ben geen verzamelaar. Ik vind frambozen gewoon lekker. Het is te gek dat er zo'n verschillende smaken in de frambozen bestaan. En dan doen de bodem en bemesting (en het weer) ook nog mee in de smaak... Onze kinderen waren ook gek op frambozen toen ze klein waren. Later waren ze te lui om zelf te plukken en onze dochter was helaas ook bang van de wantsen en andere kriebelbeestjes.
 12. Dat ziet er heel anders uit dan toen ik de laatste keer bij jullie was
 13. Ik weet niet wat voor soorten ik heb. Ik vind ze allemaal erg lekker maar de smaken zijn heel verschillend. Ze hebben allemaal kleine doorntjes. Ik heb 2 soorten herfst frambozen waarvan 1 erg hoog is dus waarschijnlijk niet voor je geschikt. En het valt mij op dat deze geen extra oogst in de zomer lijkt te kennen ook al knip je ze niet af. De andere is een soort die ik 20 jaar geleden uit Duitsland mee heb genomen en die stond daar waar hij vandaan kwam ook al jaren in de tuin dus is waarschijnlijk best oud. Mijn derde framboos is een lage gele zomer framboos. Misschien heb je er wat aan...
 14. Ja, als er schimmels aan het begin van een hete composthoop waren en je de hoop aeroob houdt dan komen de schimmels tijdens het afkoelen weer terug, net zo als de nematoden, protozoa, niet-hitte-minnende bacteriën en regenwormen. Die houden allemaal even pauze tijdens de hete fase of kruipen naar de zijkant waar het niet zo heet is.
 15. @donaldk biomeiler is als ik me goed herinner toch echt wat anders dan compost. In een biomeiler wordt het midden anaerob waardoor je maandenlang hoge temperaturen houdt. Je kan je houtsnipperhoop beter kleiner houden als je schimmels wilt kweken.
 16. Afhankelijk van wat in de andere 4 bakken zit... Als dat ook allemaal houtig materiaal is dan gaat de compostering erg lang duren. Als je het mengt met groen materiaal (dus niet houtig - het gaat niet om groene of niet groene kleur) dan maak je wel kans op goede compost. Je kan ook de houtsnipper+takjes hoop een hele tijd laten liggen en daar hopelijk schimmels in kweken voordat je het uiteindelijk composteert.
 17. Ik ga proberen om er eens een apart topic van te maken en dan wat foto's neer te zetten. Ik ben er op het moment alleen niet in de gelegenheid voor. Maar kijk misschien op mijn facebookpagina (titelplaatje). Daar staan mooie schimmels op (ik meen dat dit sample 300 um/gr schimmels had). https://www.facebook.com/RijkeBodem Misschien kan een moderator de laatste paar stukjes al vast moven naar een apart draadje?
 18. Ik heb de opleiding tot Soil Food Web consultant gevolgd bij Elaine Ingham. Saprophytische schimmels heb je inderdaad niet alleen bij kolen nodig maar ook bij alle andere planten. Sterker nog - de meeste planten willen een groter aandeel schimmels dan de kolen. Het verschil is dat de andere planten ook graag een verbinding met de mycorrhiza aan willen gaan, naast de samenwerking met de saprophytische schimmels. De reden voor oud houthaksel is dat zich daar al meer schimmels hebben kunnen ontwikkelen. Het is zeker geen vereiste omdat je ook kan wachten tot dat de schimmels zich in je compost ontwikkelen. Belangrijk is dat de sporen van schimmels aanwezig zijn op je bruine materiaal - en hoe groter de diversiteit van de uitgangsmaterialen is hoe groter de kans op diversiteit van organismen in je compost is. Om schimmels te kunnen herkennen met de microscoop hoef je geen bioloog te zijn. Om ze van naam te kunnen voorzien - dat is andere koek. En dat vind ik ook minder belangrijk. Ik wil weten hoe veel schimmels in mijn compost zitten en of ze uiteindelijk ook in de grond terecht komen om mijn planten te helpen.
 19. Dan moet je eerst zorgen dat je schimmels in je compost hebt. Dus maak je compost met een aandeel oude houtsnippers en houd doorgaand op 50% vochtigheid. Ik hoorde onlangs ook iemand die zeewier gebruikte in de compost (wel eerst zout uitspoelen). Ik weet daar zelf niets van omdat ik hier in het binnenland geen toegang tot zeewier heb. Soms kan je schimmels nog extra voeren en dus sterker vermenigvuldigen. Daarvoor is het handig om te experimenteren wat jouw schimmels graag lusten. En hoe weet je dat? Eigenlijk kan je alleen iets te weten komen als je met de microscoop kijkt. (Reclame: Ik geef hier cursus in)
 20. Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik dit wat preciseer: De bodemschimmels waar jij het over hebt zijn mycorrhiza. Deze gaan met veel planten een symbiotische relatie aan en ruilen voedingsstoffen tegen energie. Deze komen nooit voor in compost omdat ze een levende wortel als energieleverancier nodig hebben. Het is waar dat kolen deze samenwerking met mycorrhiza niet kunnen maken. Waar kolen wel baat hebben is als er saprophytische schimmels aanwezig zijn in het wortelsysteem. Saprophytische schimmels zijn ook bodemschimmels en voeden zich met organisch materiaal en worteluitscheidingen van de plant. Zij kunnen prima in compost groeien - al is het best lastig om ze in bodem en compost goed te vestigen - tot je ze eenmaal hebt, dan wordt het makkelijker. Als er veel van deze goedaardige schimmels in het wortelsysteem van de plant groeien dan kan je eigenlijk geen explosie van knolvoet meer krijgen (waar ik sta, kan jij niet staan-principe). Dus organisch materiaal (o.a. compost) en een goede populatie aan goedaardige schimmels beschermt je tegen knolvoet uitbraken.
 21. Homegreen.nl maar volgens mij kan je ze op heel veel plekken kopen. Het fijne is dat ze op zaagsel zijn geënt en daar zijn de beestjes wat minder dol op. Het zijn dus geen sporen (want bij sporen weet je nooit wanneer ze de omgevingscondities fijn genoeg vinden om te ontkiemen). Ik vind ze kei lekker. Wel jong plukken en klaarmaken met deksel op de pan omdat ze anders uitdrogen.
 22. Begin april heb ik op ca 1 m houtsnipperpad bietenputzwam c.q. blauw plaat stropharia geënt. Eind juli de eerste paddenstoelen. Het zijn er altijd heel veel in een keer en dan moet het mycelium even herstellen, dan heb je niets. Ze groeien ook heel snel dus ze zijn al gauw te groot. Alleen mijn Franse kennissen zijn blij als ik wat weggeeft. De meeste van mijn vrienden vertrouwen het niet helemaal. Zujuist weer een hele bups geplukt. Lekker voor tussen de boerenkool.
 23. De herfst komt er nu aan: als je toegang hebt tot gemengd (!) herfstblad, is het een overweging om een laag blad op de grond te leggen. Over de winter zal dit voor een deel verteren en de grond verrijken met organische stof. Haal resterend blad weg (groente - behalve misschien bonen - vinden het groeien in herfstblad niet zo fijn (zelf uitgeprobeerd...)) dan flinke laag compost erop en telen maar.
×
×
 • Create New...