

mastert
Members-
Aantal items
356 -
Registratiedatum
-
Laatst bezocht
Persoonlijke informatie
-
Woonplaats / Regio
rotterdam
Recente bezoekers van dit profiel
De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.
-
mastert startte met het volgen van Aardbeien boek. Gratis boekje over heel bijzondere en oude aardbeiensoorten.
-
Aardbeien boek. Gratis boekje over heel bijzondere en oude aardbeiensoorten.
mastert reageerde op weknow's topic in Fruit en noten
Al verschillende malen,bij Teun plantjes gekocht. Prachtige collectie, mooie planten en prima service. Boekje ook gelezen. Zit eraan te denken, om eens bij hem langs te gaan. Kan ik van harte aanraden!. -
Vandaag weer de Honing bessen bezocht. Van zo´n vijf struikjes bessen gegeten. Bijna alle struikjes hebben nu wel wat goed blauw fruit hangen, en met wat schudden vallen er wat vanaf. Ook hebben bijna alle struikjes nog wat groene besjes hangen. Bijna alle struikjes hebben wel wat besjes, en ik vond de smaak vrij veel op elkaar lijken. Op een struikje na, volgens mij een van de Boreal- serie. Niet alleen de meeste productie, echt wel een pond,bessen op een vier-jarig struikje. En ook net wat zoetere bessen. Zelfs mijn zoontje vond ze erg lekker. Tot nu toe, vond ik de Sinoglaska het beste, maar deze struik, geeft meer en lekkerdere bessen. Na het seizoen kijken of ik het label nog kan uitgraven/vinden.
-
Zit net naar een filmpje op youtube te kijken:spring Fever 2021:How are the haskaps doing?, van NDSU extension.Daarin vertelt een dame, die bezig is met het veredelen en selecteren, over haar bevindingen. Een groot probleem is dat veel fruit afvalt, en ook interessant, dat volgens haar de meeste oogst is op nieuwe groei. Dat zie ik op mijn planten ook wel. Dus haar advies is om goed te blijven snoeien. Dat ga ik zeker proberen, want hoewel de groei er wel inkomt na een paar jaar, is de oogst nog wel flink minder, dan bij aalbessen.
-
Ik zal later nog eens rustig kijken, naar mijn andere struikjes. Volgens mij, zijn de besjes daarin ook allemaal nog groen. Wel bij bijna alle struikjes behoorlijke groei. Precies zoals al was voorspeld, na het derde jaar komt er meer groei in. Dit struikje was het meest in de hoogte gegroeid, en het minst in totale volume. Ook minder besjes dan de andere struikjes. Niet de moeite waard om te netten, daarom heb ik er nu al een paar van gegeten. Het zou wel erg fvijn zijn. als we ondanks niet al te strenge winters, een fruit hadden, die vroeg in het seizoen, al wat oplevert.
-
Ik heb vandaag, op de eerste mei, de eerste paar besjes op. Ze waren goed donker, en niet meer hard. Natuurlijk waren ze nog niet echt zoet, maar wel lekker. Zuur, op een frisse manier. Ik weet helaas nog niet de variateit, de struik stond tot het begin van de herft 2021 tussen veel onkruid. Hij heeft een behoorlijke groeispurt gehad, en is nu bijna een meter hoog, maar met slecht twee a drie lange takken. Alles bij elkaar schat ik, dat er ongeveer tien a vijftien besjes aan zitten, zon centimeter lang.. Sowieso zieik toch wel, een redelijke groei. En ook eindelijkneen leuke oogst in het vooruitzicht. Nog geen kilos, maar wel de moeite waard. De eerste netten hangen erop.
-
@Robert56, op youtube staat een filmpje:how much cold do currants need, van gardenvideo.com. De eigenaar Markus Kobult van Lubera, een bekende kweker, heeft het in het filmpje over de koude behoefte van verschillende aalbes soorten en cultivars. Niet iedere struik ontwaakt in de lente makkelijk. Zoals jezelf oook al ervaart. Een truk die hij toepast is, van de takjes een stukje afsnoeien, zodat de behouden takjes, meer energie hebben om uit winter rust te komen.Dat er gewoon groene knoppen aanzitten, is natuurlijk bemoedigend. Ook bij mij trouwens hetzelfde beeld van, planten die al bessen aanmaken, tot planten die nog helemaal kaal zijn.
-
@Goldfish, @MSDG tot nu toe, bij mij hetzelfde beeld, verschillen in groeiwijze, en helaas nog niet zo veel oogst. Als de muizen, ook nog mee gaan dansen, begrijp ik waarom ik weinig vruchten op de tafel krijg. Eigenlijk de meest logische verklaring, waarom ik wel vruchtjes zie groeien, maar weinig kan oogsten. Ook iets, wat ik me afvraag, volgens mij schrijft @weknow, dat hij bijna alleen vruchtjes heeft, aan het eind van de takken. ik heb tot nu toe, nog niet zoveel gesnoeid, maar als ze idd alleen maar vrucht geven, op nieuwe groei, is dat misschin toch iets wat van belang zou kunnen zijn.
-
Bij mij,in het Rotterdamse, hangen de eerste groene besjes, aan deHoningbes-struiken. En er is nog genoeg bloesem, om te bevruchten over.Een van de struiken is merkwaardig genoeg, echt flink in de hoogte geschoten. Ik weet helaas niet welke variateit het struikje is. Sowieso in veel andere bessen struiken al bloesem. Tot nu toe, doet de Sinoglaska het veruit het beste van mijn Honingbessen. Wat betreft smaak, was ik wel onder de indruk van de Strawberry Sensation. Maar, nu na ongeveer drie/vier jaar, leveren alle negen Homingbes struikjes samen, nog sreeds minder op, dan een middelmatig grote ribes-struik. Ik had er meer, maar een Kamchatka, en wat ongeveer vijf jaar oude,Wojtek en Wolonebski heb ik geruimd. Ik heb nu met karton, om de struikjes heen"gemulchd". En ik ben vast van plan, om echt vroegtijdig te gaan netten.Want ik denk, dat veel vogels meer van de bessen genoten hebben, dan ik, tot nu toe.
-
@MSDG, ik heb zelf geen enkele ervaring daarmee. Maar op Gartenvideo van Lubera wordt dat wel besproken. Als je het niet kan vinden, kan ik wel eens proberen om het terug te vinden.
-
@Frans, correct en tevens juist. Precies zoals jij al zei. Het voordeel van sommige youtube filpjes is, dat je dat dan ook kan zien. Ook andere vormen van leiden, zoals standards/op stam staan op youtube uitgelegd.En voor iemand als mij, is die visuele ondersteuning wel prettig.
-
Hoi, kijk even op youtube. In het Engels :growing currants in fan shape. Ander filmpje. How to tie redcurrants and gooseberries. Van Lubera staan ook onder gardenvideo wat mogelijke groeivormen uitgelegd. Zet de plant in ieder geval diep genoeg, want onder de grond worden nieuwe takken aangemaakt. En die heb je nodig, voor een goede oogst, na een jaar of drie wordt de productie minder op een tak. Staat allemaal uitgelegd in vele filmpjes.
-
Kijk even op de site van Wind in de wilgen. Dat is echt een specialist, op het gebied van perzikken. En op zijn site staan ook veel tips , wat betreft oogsttijd, smakelijkheid en ziektegevoeligheid..
-
Mijn broers Boskoop Glorie, oogsten we al 10 dagen. Staat de hele dag in de zon, als er zon is tenminste. Mijn Boskoop Glorie is nog niet helemaal rijp, staat ook minder in de zon. Mijn Blue Muscat en Witte Muskaat daar snoepen we ook alleen nog maar van. Veel fruit is dit jaar bij mij minder ver. Verleden jaar was bij mij althans, een beter fruitjaar.
-
Misschien nog even kijken voor inspiratie, bij de lijstjes van Fruitbomen.net. Staan nog flink wat rassen, van allerlei vruchtboompjes. Al hoef je de planten daar niet perse te kopen. Sowieso moeilijk aangezien er bijna geen voorraad is. Maar zelf denk ik bijvoorbeeld aan de "Aprimira", of de pluot "Dapple Dandy", alhoewel die wel een bestuiver nodig heeft. Zelf wil ik nog een Russische Kaki, of uit eigen ervaring , aan te raden Kornoelje Kers, erbij hebben. Het krentenboompje bij mij, is trouwens een fantastische bijenplant. Zelf ook zeer tevreden over de "Kioto"abrikoos, en de "Revita"perzik, waar ik geen problemen mee heb. Bij mij word trouwens al het fruit, door de vogels opgegeten.Soms zelfs ondanks bescherming van netten, en plasitc zakjes.. Hazelnoten zijn te snoeien, dus dat is zeker ook een idee.
-
Bij ons, vlakbij Rotterdam, zijn er nu ook nog vluchten Halsband Parkieten bijgekomen. Mooi om te zien, maar net, als de andere gevleugelde rovers, in staat om hele struiken in no-time leeg te plukken. Kersen, honingbessen, noem maar op. Als je niet net, hou je weinig over voor eigen gebruik.
Over moestuin forum
Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.