Jump to content

Bartoh

Members
 • Posts

  19
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Overijssel

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hallo, graag wil ik wat takken hakselen om daarmee te kunnen mulchen. We hebben wel veel elsen staan en wat wilgen. Er moet nog wat gesnoeid worden, dus dat kan mooi. Maakt het nog uit van welke boomsoorten je takken neemt? Zijn er soorten bij waarvan je beter niet kunt mulchen?
 2. Hallo, ik wil graag nog 1 of 2 perzikbomen planten. Weten jullie zo nog een goede soort die in Nederland goede vruchten geeft?
 3. Ook dit jaar wel weer biologische bloembollen, goedkoop via het imkerforum: https://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtopic.php?f=12&t=32693&start=60#p237142
 4. We wonen buitenaf en hebben achter het huis een stuk grond van ca 70*40 meter. Het is 5 jaar geleden natuurlijk ingericht. Het is omzoomt met een houtsingel van ca 5m breed. Verder staan er ca 15 hoogstam fruitbomen en er is een vijver zonder vis, met amfibien. Elk jaar frees ik met de trekker de grond wat om en zaai dan wat bloemen. Nu wil ik in de hoek twee stukken (eentje 10*10m en eentje 5*10m) Wat permanenter inrichten, zonder telkens te frezen. De grond is daar echter heel schrale zandgrond en er staat nu veel Canadese fijnstraal en kweekgras. Hoe kan ik daar de grond vruchtbaarder maken en dan niet telkens in de grond frezen/ploegen etc. Ik dacht aan: - vruchtbare zwarte aarde / es-grond aanvoeren en daarvan een laag erover heen doen van ca 20 cm. Nadien dan vanaf 2022 gebruiken/inplanten of - de plek nu nog 1x frezen (oa Canadese fijnstraal eronder krijgen) en na het frezen er paarden/koeienmest overheen doen in een dikke laag (ca 15 cm). Vervolgens volgend jaar met rust laten en vanaf 2023 gebruiken/inplanten Ik hoor graag de extra inzichten van kenners....
 5. Ik heb er droge oude paardenmest met vlas onder gestrooid (laagje ca 5 cm). Het gaat erg mooi. Af en toe komt er wel weer wat kweekgras doorheen. Kan ik daaroverheen nu nog weer een laagje houtsnippers doen van naaldhout? Naaldhout bevat harsen, die zijn niet schadelijk voor de bessenstruiken? Ik hoor het graag
 6. Bedankt voor de vele informatie. Als test heb ik nu bij een gedeelte wel mest en stro toegevoegd. Het is qua vorm een dubbele haag, dus een rij zonder dat het langs een gaas ofzo gaat. Vandaag ga ik nog zagen. Is het kleine, niet grove zaagsel dan goed om eronder te doen? Of is dat te fijn en slaat de grond dan dicht. Ik heb dan mooi ern tweede test stukje.
 7. Hallo, vorig jaar heb ik een dubbele rij met bessen gezet (kruisbes, aalbes, zwarte bes). Hieronder groeit van alles en dat wil ik dit jaar zoveel mogelijk voorkomen. Mijn idee is om er een beetje paardenmest en stro onder te gooien. Is dat een goed idee? Of juist niet doen (en evt waarom niet?) Graag hoor ik wat ideeën hierover. Alvast bedankt.
 8. Hallo, ik ben op zoek naar broedknollen van de yacon (appelwortel), zou ze kunnen ruilen tegen bijvoorbeeld aardpeer.
 9. Ook dit jaar kun je weer goedkoop biologisch geteelde bloembollen bestellen. https://www.bijenhouden.nl/phpbb/viewtopic.php?f=12&t=32693&start=50
 10. Vorig voorjaar heb ik een blauwe druif tegen een (zuid-west) muur geplant. Die heeft takken (ca 4 of 5 stuks) van een meter of 3. Moet ik die nog snoeien? Kan dat nu nog? En evt hoe ver terug knippen?
 11. Dat weet ik niet precies. Ik heb 50 stuks kunnen overnemen van iemand. Ik kan er evt nog even achteraan om dat te achterhalen. Ze zijn jong (ik denk ca 2 jaar) hebben een flinke wortel en ca 2, 3, 4, 5 takjes.
 12. Hallo, gister heb ik oa 50 kruisbessen geplant. Die zijn veelal één, twee of drie takjes qua grootte. Enkele die één tak hebben als plant hebben die tak erg lang. Is het wijs om die te snoeien? Dus die ene tak op ca 5 of 10 cm van de grond afknippen? Zodat je een vollere struik krijgt?
 13. Al met al veel info en inzichten rijker geworden. Mijn plan om onkruid tegen te gaan door klaver te zaaien zal ik toch maar moeten laten varen denk ik. Ik zal zo af en toe moeten schoffelen of met een tuinfrees tussen de plantjes door. Het de tuinfrees is het waarschijnlijk slecht voor de wortels. Als ik ze plant zal ik er een schep potgrond bij doen in het plantgat. We zullen zien.
 14. Ah bedankt voor de heldere info. De grond op de beoogde plek van de bessen is nieuw opgebracht. Er was daar erg schrale, veelal gele grond. Die is voor ca 25-30 weggegraven en er is zwarte grond van een maisland weer aangebracht. Dat zal na regen misschien wel erg vast in kunnen klinken in de zomer. Misschien dan even los maken met een tuinfrees of wat omspitten. Of is dat niet nodig?
 15. Ok bedankt voor de berichten. Het is dus beter er houtsnippers en evt compost onder te doen. Aangezien ik zo af en toe wat zaag kan het zaagsel (en wat houtresten) er dus ook onder? Of is dat te klein en vormt het na een periode van regen een dikke vaste laag? Paardenmest heb ik ik wel wat voor handen. Hier ook wat van ertussen doen? Misschien het eerste jaar niet? Aan stalmest met stro kan ik in de buurt nog wel aan komen. Ik hoor het graag.
×
×
 • Create New...