Jump to content

mastert

Members
 • Posts

  356
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by mastert

 1. Al verschillende malen,bij Teun plantjes gekocht. Prachtige collectie, mooie planten en prima service. Boekje ook gelezen. Zit eraan te denken, om eens bij hem langs te gaan. Kan ik van harte aanraden!.
 2. Vandaag weer de Honing bessen bezocht. Van zo´n vijf struikjes bessen gegeten. Bijna alle struikjes hebben nu wel wat goed blauw fruit hangen, en met wat schudden vallen er wat vanaf. Ook hebben bijna alle struikjes nog wat groene besjes hangen. Bijna alle struikjes hebben wel wat besjes, en ik vond de smaak vrij veel op elkaar lijken. Op een struikje na, volgens mij een van de Boreal- serie. Niet alleen de meeste productie, echt wel een pond,bessen op een vier-jarig struikje. En ook net wat zoetere bessen. Zelfs mijn zoontje vond ze erg lekker. Tot nu toe, vond ik de Sinoglaska het beste, maar deze struik, geeft meer en lekkerdere bessen. Na het seizoen kijken of ik het label nog kan uitgraven/vinden.
 3. Zit net naar een filmpje op youtube te kijken:spring Fever 2021:How are the haskaps doing?, van NDSU extension.Daarin vertelt een dame, die bezig is met het veredelen en selecteren, over haar bevindingen. Een groot probleem is dat veel fruit afvalt, en ook interessant, dat volgens haar de meeste oogst is op nieuwe groei. Dat zie ik op mijn planten ook wel. Dus haar advies is om goed te blijven snoeien. Dat ga ik zeker proberen, want hoewel de groei er wel inkomt na een paar jaar, is de oogst nog wel flink minder, dan bij aalbessen.
 4. Ik zal later nog eens rustig kijken, naar mijn andere struikjes. Volgens mij, zijn de besjes daarin ook allemaal nog groen. Wel bij bijna alle struikjes behoorlijke groei. Precies zoals al was voorspeld, na het derde jaar komt er meer groei in. Dit struikje was het meest in de hoogte gegroeid, en het minst in totale volume. Ook minder besjes dan de andere struikjes. Niet de moeite waard om te netten, daarom heb ik er nu al een paar van gegeten. Het zou wel erg fvijn zijn. als we ondanks niet al te strenge winters, een fruit hadden, die vroeg in het seizoen, al wat oplevert.
 5. Ik heb vandaag, op de eerste mei, de eerste paar besjes op. Ze waren goed donker, en niet meer hard. Natuurlijk waren ze nog niet echt zoet, maar wel lekker. Zuur, op een frisse manier. Ik weet helaas nog niet de variateit, de struik stond tot het begin van de herft 2021 tussen veel onkruid. Hij heeft een behoorlijke groeispurt gehad, en is nu bijna een meter hoog, maar met slecht twee a drie lange takken. Alles bij elkaar schat ik, dat er ongeveer tien a vijftien besjes aan zitten, zon centimeter lang.. Sowieso zieik toch wel, een redelijke groei. En ook eindelijkneen leuke oogst in het vooruitzicht. Nog geen kilos, maar wel de moeite waard. De eerste netten hangen erop.
 6. @Robert56, op youtube staat een filmpje:how much cold do currants need, van gardenvideo.com. De eigenaar Markus Kobult van Lubera, een bekende kweker, heeft het in het filmpje over de koude behoefte van verschillende aalbes soorten en cultivars. Niet iedere struik ontwaakt in de lente makkelijk. Zoals jezelf oook al ervaart. Een truk die hij toepast is, van de takjes een stukje afsnoeien, zodat de behouden takjes, meer energie hebben om uit winter rust te komen.Dat er gewoon groene knoppen aanzitten, is natuurlijk bemoedigend. Ook bij mij trouwens hetzelfde beeld van, planten die al bessen aanmaken, tot planten die nog helemaal kaal zijn.
 7. @Goldfish, @MSDG tot nu toe, bij mij hetzelfde beeld, verschillen in groeiwijze, en helaas nog niet zo veel oogst. Als de muizen, ook nog mee gaan dansen, begrijp ik waarom ik weinig vruchten op de tafel krijg. Eigenlijk de meest logische verklaring, waarom ik wel vruchtjes zie groeien, maar weinig kan oogsten. Ook iets, wat ik me afvraag, volgens mij schrijft @weknow, dat hij bijna alleen vruchtjes heeft, aan het eind van de takken. ik heb tot nu toe, nog niet zoveel gesnoeid, maar als ze idd alleen maar vrucht geven, op nieuwe groei, is dat misschin toch iets wat van belang zou kunnen zijn.
 8. Bij mij,in het Rotterdamse, hangen de eerste groene besjes, aan deHoningbes-struiken. En er is nog genoeg bloesem, om te bevruchten over.Een van de struiken is merkwaardig genoeg, echt flink in de hoogte geschoten. Ik weet helaas niet welke variateit het struikje is. Sowieso in veel andere bessen struiken al bloesem. Tot nu toe, doet de Sinoglaska het veruit het beste van mijn Honingbessen. Wat betreft smaak, was ik wel onder de indruk van de Strawberry Sensation. Maar, nu na ongeveer drie/vier jaar, leveren alle negen Homingbes struikjes samen, nog sreeds minder op, dan een middelmatig grote ribes-struik. Ik had er meer, maar een Kamchatka, en wat ongeveer vijf jaar oude,Wojtek en Wolonebski heb ik geruimd. Ik heb nu met karton, om de struikjes heen"gemulchd". En ik ben vast van plan, om echt vroegtijdig te gaan netten.Want ik denk, dat veel vogels meer van de bessen genoten hebben, dan ik, tot nu toe.
 9. @MSDG, ik heb zelf geen enkele ervaring daarmee. Maar op Gartenvideo van Lubera wordt dat wel besproken. Als je het niet kan vinden, kan ik wel eens proberen om het terug te vinden.
 10. @Frans, correct en tevens juist. Precies zoals jij al zei. Het voordeel van sommige youtube filpjes is, dat je dat dan ook kan zien. Ook andere vormen van leiden, zoals standards/op stam staan op youtube uitgelegd.En voor iemand als mij, is die visuele ondersteuning wel prettig.
 11. Hoi, kijk even op youtube. In het Engels :growing currants in fan shape. Ander filmpje. How to tie redcurrants and gooseberries. Van Lubera staan ook onder gardenvideo wat mogelijke groeivormen uitgelegd. Zet de plant in ieder geval diep genoeg, want onder de grond worden nieuwe takken aangemaakt. En die heb je nodig, voor een goede oogst, na een jaar of drie wordt de productie minder op een tak. Staat allemaal uitgelegd in vele filmpjes.
 12. Kijk even op de site van Wind in de wilgen. Dat is echt een specialist, op het gebied van perzikken. En op zijn site staan ook veel tips , wat betreft oogsttijd, smakelijkheid en ziektegevoeligheid..
 13. Mijn broers Boskoop Glorie, oogsten we al 10 dagen. Staat de hele dag in de zon, als er zon is tenminste. Mijn Boskoop Glorie is nog niet helemaal rijp, staat ook minder in de zon. Mijn Blue Muscat en Witte Muskaat daar snoepen we ook alleen nog maar van. Veel fruit is dit jaar bij mij minder ver. Verleden jaar was bij mij althans, een beter fruitjaar.
 14. Misschien nog even kijken voor inspiratie, bij de lijstjes van Fruitbomen.net. Staan nog flink wat rassen, van allerlei vruchtboompjes. Al hoef je de planten daar niet perse te kopen. Sowieso moeilijk aangezien er bijna geen voorraad is. Maar zelf denk ik bijvoorbeeld aan de "Aprimira", of de pluot "Dapple Dandy", alhoewel die wel een bestuiver nodig heeft. Zelf wil ik nog een Russische Kaki, of uit eigen ervaring , aan te raden Kornoelje Kers, erbij hebben. Het krentenboompje bij mij, is trouwens een fantastische bijenplant. Zelf ook zeer tevreden over de "Kioto"abrikoos, en de "Revita"perzik, waar ik geen problemen mee heb. Bij mij word trouwens al het fruit, door de vogels opgegeten.Soms zelfs ondanks bescherming van netten, en plasitc zakjes.. Hazelnoten zijn te snoeien, dus dat is zeker ook een idee.
 15. Bij ons, vlakbij Rotterdam, zijn er nu ook nog vluchten Halsband Parkieten bijgekomen. Mooi om te zien, maar net, als de andere gevleugelde rovers, in staat om hele struiken in no-time leeg te plukken. Kersen, honingbessen, noem maar op. Als je niet net, hou je weinig over voor eigen gebruik.
 16. Ik heb best wel wat rassen zwarte bes/Ribes Nigrum staan. Een van deze planten heeft nu al flink wat rijpe bessen, bijna gelijk aan de JvTets, een vroege rode aalbes. En veel verder, dan mijn andere struiken. Ik weet zeker, dat het niet mijn Ojeblanc, Noirama, Silvergieters, Little Black Sugar of Rosenthal is. Daar heb ik de kaartjes nog van. Ter referentie, andere cultivars, die ik heb zijn Ben Hope, Ben Tirran, en Ojebin. En ook nog wat onbenoemde struikjes. De struik is vrij recht op, met middelgrote bessen, in niet echt grote clusters. De smaak is prima, echt cassis, niet echt zoet. Heeft iemand enig idee, welke cultivar dit is? Of kan dit gewoon een toevalstreffer zijn?
 17. Zelf even gekeken op PFAF, en waarschijnlijk wordt het moeilijk, want zo te zien kan hij niet zo veel warmte verdragen. Maar suggesties blijven welkom
 18. Een moestuin kennis van mij, wil in Kaap Verdie, graag kiwibessen planten. Is dat mogelijk in een tropisch land? Hij beweert, dat hij planten mee mag nemen, als hij ze bij Intratuin koopt, en de bon laat zien. Als dat mogelijk is, dacht ikzelf aan een"Issai". Bij mij leveren die, in ieder geval wat bessen. Alhoewel ook niet ieder jaar. Ik hoop dit jaar wel op flink wat bessen. Alle advies, en suggesties zijn welkom.
 19. Ja ,permanatuurtuin. Dat zou zeker kunnen. In de reacties op zijn filmpjes wordt hij vaak bekritiseerd, omdat hij wel een verkoop praatje houdt, maar eigenlijk geen antwoord geeft op vragen. Dat, terwijl hij wel vraagt, om interactie. Dat we niet het perfecte klimaat hebben voor Honingbessen, lijkt me wel duidelijk. En als het dit jaar weer niets wordt, kan het aan het tekort aan kou, dus ook niet, liggen. Dan moeten de weersomstandigheden, zoals de timing van de kou, wel heel goed passen. De laatste maand hier, nog nauwelijks zon gehad. Zoals mijn vader, die uit Oost-Brabant kwam, altijd zei:het is altijd wat, helaas zelden wat goeds. We gaan het zien. Er komen bessen dit jaar, de honongbes struikjes gaan in ieder geval iets doen. En anders worden het weer aalbessen. Ook lekker!
 20. Mijn ervaringen tot nu toe, zijn ook nog niet overweldigend. Maar, zoals ik al schreef, heeft Sjef van Dongen, redelijke oogsten in het oosten van Noord-Brabant. Op you tube staat hij met wat filmpjes, en een vergelijking van de bessen van verschillende rassen . Tot aan de nieuwste rassen toe, die Eetbaar Goed ook verkoopt. Zijn planten zijn dan ook behoorlijk aan de maat, tot meer dan een meter hoog. Veel meer bloesem lijkt me, dus ook weer meer de moeite waard voor de bijtjes, denk ik. En eerlijk is eerlijk. Planten van een meter hoog heb ik nog niet,maar sommigen struiken beginnen inderdaad na een jaar of drie/vier wat volume te tonen. Gisteren toevallig met iemand gesproken in Zuidland, Zuid-Holland, die gaat proberen om Honingbessen voor biologische winkels, te kweken. Natuurlijk wel een relatief duur niche product, maar ook interessant om te zien. Misschien komen ooit, die warmte-tolererende rassen uit de V.S. hier naar toe. De ontwikkelingen blijven gaan, natuurlijk.
 21. Zelf heb ik een Rote Weinpirsich met behoorlijk veel last. Net als verleden jaar, ondanks dat het cultivar met goede resistentie zou moeten zijn. Ik heb er nog geen vrucht aangehad, daarvoor is het boompje nog te jong. Het staat nu twee jaar. Later in het seizoen groeide het boompje mooi onaangetast verder, en was er niets meer van te zien. Wederom, ik ben geen moderator, maar ik dacht dat het item van Wind in de Wilgen, over hetzelfde onderwerp ging?
 22. Zeker een mooie struik Rorror, en dat in een pot. zo ziet mijn 4 jaar oude struik, in de volle grond eruit. MIJN 3 jarig struikje is nog een maatje kleiner, maar wel beide vol mey bloesem. Ik heb echt goede hoop op aalbessen dit jaar.
 23. Hier nu in Rhoon/Rotterdam, ook volop hommels etc actief., dus ik heb goede hoop voor mijn appels, kersen en peren. Maak me wel zorgen door de strenge vorst, wat betreft de bestuiving van de abrikozen, en perziken. De meeste bloesem is kapot gevroren. Sommige struikjes van de aalbessen: rode (JvT), zwarte , witte (witte Parel en Zitavia) en honingbessen zitten al vol met besjes.
 24. In deze koude periode in ieder geval, goede bestuiving van mijn JvT. Zit nu al vol met besjes. Verleden jaar al veel rijp in begin juni, zou dit jaar zo maar weer het geval kunnen zijn. Honingbijen zie ik nog niet echt, maar wel wat hommels. Ik ben blij, want ik vind hem best lekker. En dit jaar voor het eerst ook genoeg bessen in mijn Rolan, om goed te kunnen oordelen.
 25. Ik ben geen moderator,maar deze post lijkt me volledig te passen bij het onderwerp "Ziziphus Jujuba". Er zijn er hier wel meer met deze plant. Goldfish: dank je wel Mastert, als ik op de goede knoppen gedrukt heb zijn de beide topics nu samengevoegd.
×
×
 • Create New...