Jump to content

mastert

Members
 • Posts

  345
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by mastert

 1. Kijk even op de site van Wind in de wilgen. Dat is echt een specialist, op het gebied van perzikken. En op zijn site staan ook veel tips , wat betreft oogsttijd, smakelijkheid en ziektegevoeligheid..
 2. Mijn broers Boskoop Glorie, oogsten we al 10 dagen. Staat de hele dag in de zon, als er zon is tenminste. Mijn Boskoop Glorie is nog niet helemaal rijp, staat ook minder in de zon. Mijn Blue Muscat en Witte Muskaat daar snoepen we ook alleen nog maar van. Veel fruit is dit jaar bij mij minder ver. Verleden jaar was bij mij althans, een beter fruitjaar.
 3. Misschien nog even kijken voor inspiratie, bij de lijstjes van Fruitbomen.net. Staan nog flink wat rassen, van allerlei vruchtboompjes. Al hoef je de planten daar niet perse te kopen. Sowieso moeilijk aangezien er bijna geen voorraad is. Maar zelf denk ik bijvoorbeeld aan de "Aprimira", of de pluot "Dapple Dandy", alhoewel die wel een bestuiver nodig heeft. Zelf wil ik nog een Russische Kaki, of uit eigen ervaring , aan te raden Kornoelje Kers, erbij hebben. Het krentenboompje bij mij, is trouwens een fantastische bijenplant. Zelf ook zeer tevreden over de "Kioto"abrikoos, en de "Revita"perzik, waar ik geen problemen mee heb. Bij mij word trouwens al het fruit, door de vogels opgegeten.Soms zelfs ondanks bescherming van netten, en plasitc zakjes.. Hazelnoten zijn te snoeien, dus dat is zeker ook een idee.
 4. Bij ons, vlakbij Rotterdam, zijn er nu ook nog vluchten Halsband Parkieten bijgekomen. Mooi om te zien, maar net, als de andere gevleugelde rovers, in staat om hele struiken in no-time leeg te plukken. Kersen, honingbessen, noem maar op. Als je niet net, hou je weinig over voor eigen gebruik.
 5. Ik heb best wel wat rassen zwarte bes/Ribes Nigrum staan. Een van deze planten heeft nu al flink wat rijpe bessen, bijna gelijk aan de JvTets, een vroege rode aalbes. En veel verder, dan mijn andere struiken. Ik weet zeker, dat het niet mijn Ojeblanc, Noirama, Silvergieters, Little Black Sugar of Rosenthal is. Daar heb ik de kaartjes nog van. Ter referentie, andere cultivars, die ik heb zijn Ben Hope, Ben Tirran, en Ojebin. En ook nog wat onbenoemde struikjes. De struik is vrij recht op, met middelgrote bessen, in niet echt grote clusters. De smaak is prima, echt cassis, niet echt zoet. Heeft iemand enig idee, welke cultivar dit is? Of kan dit gewoon een toevalstreffer zijn?
 6. Zelf even gekeken op PFAF, en waarschijnlijk wordt het moeilijk, want zo te zien kan hij niet zo veel warmte verdragen. Maar suggesties blijven welkom
 7. Een moestuin kennis van mij, wil in Kaap Verdie, graag kiwibessen planten. Is dat mogelijk in een tropisch land? Hij beweert, dat hij planten mee mag nemen, als hij ze bij Intratuin koopt, en de bon laat zien. Als dat mogelijk is, dacht ikzelf aan een"Issai". Bij mij leveren die, in ieder geval wat bessen. Alhoewel ook niet ieder jaar. Ik hoop dit jaar wel op flink wat bessen. Alle advies, en suggesties zijn welkom.
 8. Ja ,permanatuurtuin. Dat zou zeker kunnen. In de reacties op zijn filmpjes wordt hij vaak bekritiseerd, omdat hij wel een verkoop praatje houdt, maar eigenlijk geen antwoord geeft op vragen. Dat, terwijl hij wel vraagt, om interactie. Dat we niet het perfecte klimaat hebben voor Honingbessen, lijkt me wel duidelijk. En als het dit jaar weer niets wordt, kan het aan het tekort aan kou, dus ook niet, liggen. Dan moeten de weersomstandigheden, zoals de timing van de kou, wel heel goed passen. De laatste maand hier, nog nauwelijks zon gehad. Zoals mijn vader, die uit Oost-Brabant kwam, altijd zei:het is altijd wat, helaas zelden wat goeds. We gaan het zien. Er komen bessen dit jaar, de honongbes struikjes gaan in ieder geval iets doen. En anders worden het weer aalbessen. Ook lekker!
 9. Mijn ervaringen tot nu toe, zijn ook nog niet overweldigend. Maar, zoals ik al schreef, heeft Sjef van Dongen, redelijke oogsten in het oosten van Noord-Brabant. Op you tube staat hij met wat filmpjes, en een vergelijking van de bessen van verschillende rassen . Tot aan de nieuwste rassen toe, die Eetbaar Goed ook verkoopt. Zijn planten zijn dan ook behoorlijk aan de maat, tot meer dan een meter hoog. Veel meer bloesem lijkt me, dus ook weer meer de moeite waard voor de bijtjes, denk ik. En eerlijk is eerlijk. Planten van een meter hoog heb ik nog niet,maar sommigen struiken beginnen inderdaad na een jaar of drie/vier wat volume te tonen. Gisteren toevallig met iemand gesproken in Zuidland, Zuid-Holland, die gaat proberen om Honingbessen voor biologische winkels, te kweken. Natuurlijk wel een relatief duur niche product, maar ook interessant om te zien. Misschien komen ooit, die warmte-tolererende rassen uit de V.S. hier naar toe. De ontwikkelingen blijven gaan, natuurlijk.
 10. Zelf heb ik een Rote Weinpirsich met behoorlijk veel last. Net als verleden jaar, ondanks dat het cultivar met goede resistentie zou moeten zijn. Ik heb er nog geen vrucht aangehad, daarvoor is het boompje nog te jong. Het staat nu twee jaar. Later in het seizoen groeide het boompje mooi onaangetast verder, en was er niets meer van te zien. Wederom, ik ben geen moderator, maar ik dacht dat het item van Wind in de Wilgen, over hetzelfde onderwerp ging?
 11. Zeker een mooie struik Rorror, en dat in een pot. zo ziet mijn 4 jaar oude struik, in de volle grond eruit. MIJN 3 jarig struikje is nog een maatje kleiner, maar wel beide vol mey bloesem. Ik heb echt goede hoop op aalbessen dit jaar.
 12. Hier nu in Rhoon/Rotterdam, ook volop hommels etc actief., dus ik heb goede hoop voor mijn appels, kersen en peren. Maak me wel zorgen door de strenge vorst, wat betreft de bestuiving van de abrikozen, en perziken. De meeste bloesem is kapot gevroren. Sommige struikjes van de aalbessen: rode (JvT), zwarte , witte (witte Parel en Zitavia) en honingbessen zitten al vol met besjes.
 13. In deze koude periode in ieder geval, goede bestuiving van mijn JvT. Zit nu al vol met besjes. Verleden jaar al veel rijp in begin juni, zou dit jaar zo maar weer het geval kunnen zijn. Honingbijen zie ik nog niet echt, maar wel wat hommels. Ik ben blij, want ik vind hem best lekker. En dit jaar voor het eerst ook genoeg bessen in mijn Rolan, om goed te kunnen oordelen.
 14. Ik ben geen moderator,maar deze post lijkt me volledig te passen bij het onderwerp "Ziziphus Jujuba". Er zijn er hier wel meer met deze plant. Goldfish: dank je wel Mastert, als ik op de goede knoppen gedrukt heb zijn de beide topics nu samengevoegd.
 15. Van alle bessenplanten, vind ik de kruisbessen, toch wel de makkelijkste. Een groot voordeel, vind ik ook, dat de Kruisbes, het ook in behoorlijk wat schaduw, nog steeds erg goed doet. En zelfs op plekjes, onder grotere struiken, waar er flink wat onkruid groeit, kan je in de schaduw, nog steeds flink wat smakelijke bessen verkrijgen. Verder zijn de struikjes erg makkelijk te vermeerderen. Ze zijn makkelijk af te leggen, en als ze je een beetje diep in de grond zet, makkelijk te delen. Zelf heb ik nu de drie gangbare Hinonmakki's rood, geel en groen. Daarbij in een uitverkoop een Hinonmanen? rood, die dus verkeerd genaamd is ,want hij had een paar groene besjes. Hinnon schijnt "van de berg " te betekenen, in het Fins. Andere cultivars die ik heb, zijn de Remarka, Invicta, Mucurines, Tatjana en de Captivator. Daarbij twee soorten van Lubera aangeschaft. De "Lady Late", nog niet productief. En de "Lady Sun", de laatste groeit mooi, met lange zwiepende takjes, en de bessen smaken prima. Ook heb ik verleden jaar de "Whitesmith", en de "Whinham industry" geplaatst, maar daar heb ik nog niet van mogen proeven. Een echte favoriet heb ik nog niet. Maar natuurlijk wel altijd op zoek, naar zo vroeg mogelijk, zo laat mogelijk, zo ziektevrij mogelijk, en natuurlijk zo lekker mogelijk. Bij Fruitbomen.net hebben ze nog de "Pax", de "Rosko", en de "Achiles" te koop. Heeft iemand ervaring met deze variaties? Of andere aanraders?
 16. Bij mij hebben zelfs de Wojteks, en de Wolonebski nu bloemetjes. Die had ik verleden jaar verplaatst naar een groenrand tegen de de volkstuin aan, zo'n acht meter van de andere honingbes struiken. De meeste andere struikjes, allen gekocht bij Eetbaar Goed hebben nu ook bloesem. Ben echt benieuwd dit jaar, ongeveer 10 struikjes in de bloei, moet toch echt wel eens een redelijke oogst gaan opleveren.
 17. Bij fruitbomen.net werd me verteld, dat ze de Golden Japan verkochten, specifiek om de Pluot "Dapple Dandy" te bestuiven. Ook Voedselbos/Arborealis heeft een Japanse pruim te koop. Ik dacht de "Gek". En kwekerij de Zoetewei heeft nu een heel assortiment. Ik wist niet, dat de bloemen onaantrekkelijk zijn voor bestuivers. Is het dan nog wel de moeite waard? Of krijg je zo af en toe eens een enkele vrucht.
 18. Bij mij had de Strawberry Sensation in het eerste jaar, na planten, al wat vruchtjes. Hier in Rhoon op de volkstuin,zie je het eerste groen,verschijnen, bij de Honingbes struikjes, maar gelukkig nog geen bloemvorming. Het schijn weer wat kouder te worden, zelfs een lichte vorst, de komende week. Laten we hopen, op een redelijke oogst, voor het eerst. Ik moet zeggen, nu naar een paar jaar, dat als ik mijn struikjes vergelijk met Aalbes, en Blauwe Bes struikjes, dat het groei tempo, nog geeneens zo veel minder snel is, in vergelijking.Nu nog productie!
 19. Bij Voedselos/Arborealis is de kweepeer Krymsk te koop. Die is zeker rauw te eten, maar dan niet superzoet of sappig. Ook kwekerij de Zoetewei in Belgie heeft het een en ander. Andere leuke planten zijn naar mijn idee ook de Sichuanpeper, en Chinese Toon. Ook bij diezelfde kwekerij.
 20. Hoe blij zijn we met deze koudeperiode, voor wat betreft onze honingbessen? Wordt het koud genoeg, is het lang genoeg koud? Zal het nog verschillen tussen de verschillende cultivars? Mogen we deze winter als een test beschouwen, voor de nu verkrijgbare cultivars?
 21. Bij mij, op de twee Lang-planten, die ik heb staan, van ongeveer een jaar of vier oud, tientallen vruchtjes. Op beide planten. Dus vruchtbaar zijn ze zeker. Maar helaas! De vruchtjes blijven erg klein, minder dan een centimeter. en ook een onprettige droge "bite". Een van de twee, behoorlijk uitgedund, maar dat gaf eigenlijk geen resultaat. Misschien te weinig water, of net te weinig zon? Ik heb er nu, sinds een jaar een Li, en En een Sugar Cane bijstaan. Afwachten, of het in de toekomst wat wordt. Het zou fijn zijn, omdat het een goede bewaarvrucht is, en de juiste cultivar zijn vers ook nog eens lekker.
 22. Goh, vandaag weer wat wijzer geworden. ik was er zo een die in het begin dacht dat een Voedselbos een makkelijke manier van tuinieren zou zijn. Ter verdediging van mezelf, ben ik er ook al snel achter gekomen, dat ihet zo simpel niet is. Dus blijft het sturen, lezen, leren en aanpassen. Een voordeel blijf ik wel vinden, dat met veel "vaste" planten, in de tuin, het beheer, iets minder precies wat betreft time-management, hoeft te zijn. Een van die soort planten, die populair door Voedselbos enthousiasten wordt aangeprezen, zijn de Olijfwilg soorten. Ik heb ze toen bij Voedselbos/Arborealis gekocht. Ik heb hen toen ook gevraagd, naar hun eigen ervaringen, maar daar werd mij eerlijk verteld, dat zij die niet hadden, daar zij slechts kwekers zijn. Ik heb drie en half jaar geleden vier verschillende Elaeagnus Umbellatageplaatst, sommigen groeiden snel, andere langzaam. Na twee jaar bij twee een kleine oogst, bij twee een redelijke. De smaak is redelijk, zoetzuur, maar de bessen worden niet groot. Dit jaar was de oogst ronduit teleurstellend, veel minder bessen, en ook iets minder groot. Een van de redenen van die kleinere, en mindere oogst was ook, dat het wel leek of de planten twee of drie een mini oogst hadden i.p.v. allemaal tegelijk bloemetjes, en daarna tegelijkertijd rijpe bessen. Mijn broer vindt ze erg lekker,maar ik heb hem niets kunnen geven.Ik denk, dat ik nog minder Oijfwilgbesjes had, dan Honingbessen. Dat terwijl de struiken soms erg groot worden, tot vier meter hoog. Wat betreft de Goumi, Elaeagnus multiflora, ook die heb ik bij Arborealis aangeschaft. Is nu vier meter hoog, ik heb als een waanzinnige gesnoeid. Verleden jaar een redelijke, maar dit jaar een zeer magere oogst van KLEINERE besjes, dan die van de E.Umbellata. Ga zwaar vermoeden, dat deze struik, zoals "de Brabantse Tuinprins " al suggereerde een Umbelata is. En volgend jaar goed ruiken, hij rook wel lekker, maar nou niet, dat de hele tuin die geur had. Ga nog eens rustig naar het blad kijken. Eerlijk is eerlijk, een ben zeker nog geen ervaren tuinier. Maar dat heel veel door Voedselbos fanaten aangeraden planten, veel wisselende, en bij mij vaak ook minder resultaat geven, geeft ook te denken. Maar goed, mensen willen verkopen.
 23. @windindewilgen, enig idee wanneer de adviezen op je site staan? De abrikoos Kioto, die ik verleden jaar bij je gekocht heb, zat dit jaar al vol met heerlijke sappige abrikozen. Sowieso groeien alle abrikozen, en perziken die ik verleden jaar bij je heb aangeschaft, wel mooi.
 24. Zelf totaal geen ervaring met het kweken van Bittermeloen, oftewel Ku Gua (Chinees), of Sopropo (Surinaams). Maar wel tientallen malen, zo niet vaker gegeten. Ze zijn te koop bij Surinaamse, en Chinese supermarkten, zowel vers, als gedroogd. Niet voor niets, heten ze Bitter (Ku) Meloen, ze zijn meestal veel bitterder dan witlof, of radicchio bv. Nog nooit iets zoets kunnen ontdekken. Worden in Suriname veel imeestal gegeten met zout, of Zoutvlees/zoute vis. Traditioneel medicijn tegen suikerziekte, of in China gegeten tijdens de hete "honden" dagen in de zomer, tegen de hitte. De pitten worden er meestal uitgeschept, en ik heb nog nooit rode pitten gezien, meestal lichtgroen/wit, net als het vruchtvlees. En ook langer, zoals de gewone winkel komkommer.Dit lijkt me inderdaad een andere (sier) cultivar.
 25. Weet iemand welke rassen dit zijn? Bij mij zijn alle bessen allang gerijpt, en geplukt Ik zoek nog wat goede, late rassen. Rode aalbes heb ik Roodneus, die zou laat zijn, maar bij mij, twee jaar na planten, nog niet productief.
×
×
 • Create New...