Ga naar inhoud

geedee

Members
  • Aantal items

    7789
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Moestuin seizoen updates die geplaatst zijn door geedee

  1. geedee
    De eerste 2 volledig gekleurde puntpaprika's geoogst 28 augustus. Plantjes zijn 29 februari gezaaid uit zaad van een uit eigen kas geoogste puntpaprika vorig jaar Ik zag ook al een rode punt paprika beginnen met kleuren vandaag. Hebben hier toch 6 a 7 maanden kas nodig om van zaadje tot gekleurde paprika te komen want de blokpaprika's zijn allemaal nog heel erg groen.
     

     
    De Luffa heeft al die tijd bloemen gemaakt die vervolgens weer afvielen .....maar er is nu toch een vruchtje te bespeuren....hopelijk wordt ie nog een stuk groter al groeit ie maar langzaam.....nou ja hebben we mini sponsjes....ben al blij dat er iets aanzit
     

     
    De kidney bonen ook geoogst:
     

  2. geedee
    Oei oei...nog nét op tijd want morgen wordt het slecht weer en de meeste bloemen zijn al mooie witte blaasspeeltjes aan het worden.
     
    Vandaag dus een mandje vol geplukt.
     

     
     
    Schoongemaakt was het een halve kilo.
     

     
     
    Ik heb er lekker gelei van gemaakt
     

     
    heb ik weer ff genoeg in voorraad.
     
     
    Denk ik trouwens net....waterijsjes ervan maken.....LEKKER!!!!
  3. geedee
    Ik heb een aantal van deze:
     

     
    Mooi he?! Deze boom is al 4 cm groot
     
     
     
     
     

     
    De bedoeling is om ze allemaal te planten en dat ik over een jaar of 10 een klein kastanjebos heb...........tja....drómen mag....toch?
  4. geedee
    Even snel de stilte doorbreken:
     
     
    Tja niks te oogsten dit jaar en toch de vriezer vol.....hahaha
     
    Dochter oogst wat ik gezaaid heb en zelf zit ik op een internetloos stekkie in Hongarije en heb hooguit een cherrytomaatje geoogst.
     
    Ben nu ff bij n vriend hier in het dorp die wel internet heeft.
     
    Wordt vervolgd
  5. geedee
    Mijn Junidragers zijn afgeladen vol met heerlijke dikke zoete aardbeien. Helaas weet ik niet welk ras het is want het waren krijgertjes en de gever wist ook niet welk soort het zijn...maar .....BOEIUH!!!!
     
    Ik heb zojuist nog 2 kg geplukt(heb 2 x 4 meter staan) en de kilo's van gisteren en eergisteren alvast verwerkt tot jam (nádat ik bijna een halve kilo had gesnoept ).
     
    Ik ga een deel invriezen voor lekkere vlaaien als ik tijd heb en een paar in de alcohol gooien voor n likeurtje
     

     
    edit: Meteen maar een likeurtje erbij gemaakt:
     



  6. geedee
    Ik bak volop notenbrood en kwam een leuke tekst tegen op internet die ik hier met jullie wil delen. (ook een beetje voor mezelf om makkelijk terug te vinden
     
    We hebben vandaag een nootje met jullie te kraken. Van ongebrande noten weet je waarschijnlijk al dat ze ontzettend goed passen in een gezonde leefstijl. Ze zijn voedzaam en bevatten veel onverzadigde (=goede) vetten en eiwitten.
     
    Ik heb wat noten en een aantal gezondheidsvoordelen ervan voor je op een rijtje gezet :
    Amandelen:
     
    De noot onder de noten want deze bevat in vergelijking tot andere noten de meeste voedingsstoffen; calcium, vitamine C en E, fosfor, magnesium en ijzer;
    Amandelen helpen bij gewichtsverlies; de enkelvoudig onverzadigde vetten en voedingsvezels in amandelen geven al bij een kleine hoeveelheid een vol gevoel;
    Daarnaast bevatten amandelen weinig natrium. Dit helpt mee om je bloeddruk op peil te houden. (Wanneer je geen hoge bloeddruk hebt hoef je je geen zorgen te maken hoor).
     
    Paranoten:
     
    Zijn een goede bron van selenium, vitamine E, magnesium, fosfor en koper; selenium en vitamine E zijn 2 belangrijke antioxidanten die je lichaam beschermen tegen de effecten van vrije radicalen;
    De vezels die in de paranoot zitten, zorgen ervoor dat je spijsvertering lekker door blijft lopen;
    Even een belangrijke noot: Paranoten bevatten zo veel selenium dat ons lichaam erdoor vergiftigd kan raken. Eet er daarom niet meer dan 5 per dag.
     
    Cashewnoten:noten gezond cashewnoten gezondheidsvoordelen
     
    Botanisch gezien is de cashew een zaad en geen noot;
    Cashews bevatten veel magnesium, fosfor, koper, ijzer en eiwitten; fosfor is nodig voor sterke botten en tanden.
    Cashew noten zijn bewezen goed voor ons humeur. Ze blijken te helpen bij depressiviteit.
     
    Hazelnoten:
     
    Zouden vroegtijdig verouderen voorkomen (dat is nog eens leuk om te horen);
    Zijn van nut (hihi “nut”, vat je hem?) bij de productie van gezonde rode en witte bloedcellen.
     
    Macadamianoten:
     
    Deze noot heeft het hoogste gehalte aan onverzadigde vetzuren;
    Macadamia’s bevatten daarnaast magnesium, calcium, vitamine B1, kalium, fosfor, koper, zink en ijzer;
    Zijn heerlijk maar daarnaast, helaas, ook een van de duurste noten…
     
    Pecannoten:
     
    Zitten vol met magnesium, fosfor, koper, zink, voedingsvezels;
    Een pecannoot is een van de meest vette noten. De macadamia is de vetste;
    Pecans helpen bij de verbetering van Cholesterolwaarden; (Cholesterol is hoog als je bloedvaten bescherming nodig hebben. Dit komt voor wanneer je slecht en bewerkt eet. Pecans maar ook zeker andere noten zorgen er eigenlijk voor dat je lichaam minder Cholesterol nodig heeft om je bloedvaten te beschermen).
    In Amerika wordt traditioneel met Thanksgiving een Pecan Pie gebakken.
     
    Pistachenoten:
     
    Zijn rijk aan fosfor dus goed voor sterke botten en tanden;
    Daarnaast bevatten ze ook weer magnesium, ijzer, calcium, zink en vitamine B1;
    Worden ook wel “blije noten” genoemd. Door hun half openstaande schil lijkt het op een lachend mondje.
     
    Walnoten:
     
    Officieel is de walnoot geen noot maar een steenvrucht;
    Walnoten bevatten veel Omega-3 vetzuren (ook dit zijn gezonde vetten). Deze bestrijden o.a. depressies; Als je bezig bent om meer Omega-3 vetzuren binnen te krijgen en wat minder Omega 6 om balans te vinden zijn walnoten een goede optie net zoals lijnzaad en hennepzaadjes.
    Wetenschappers van de University of Scranton in Pennsylvania vonden bij onderzoek dat walnoten bijna twee keer zoveel antioxidanten bevatten als amandelen, pistachenoten, hazelnoten, paranoten, cashewnoten, macadamia’s en pecannoten.
     
    Ben je allergisch voor noten? Probeer dan eens zaadjes. Ook deze zijn gezond en hebben een noot-achtige smaak zonder de nadelige gevolgen van een notenallergie.
     
    Pompoenzaadjes bijvoorbeeld hebben een hoog gehalte aan vitamine K, ijzer, magnesium, fosfor, zink, koper, eiwitten en vezels. Dit zijn echt ‘zinkbommetjes’ en dus gezond als je een griepje voelt op komen.
    Zonnebloemzaadjes zijn een goede bron van vitamine B, E, koper, magnesium, mangaan en fosfor.
     
    Ik zou zeggen, go nuts (met mate) en neem eens een lekker handje noten of verwerk ze in een van je maaltijden, salades, crackers, smoothies. De mogelijkheden zijn eindeloos.
  7. geedee
    Vandaag vertoonde de laatste Jumbo Banana een plekje dus die wordt een dezer dagen verwerkt tot gerecht. De rest "die hards" ligt er nog goed bij....benieuwd wie er gaat winnen:
     

     
    2 van de 5 potten met geweckte pompoen waren open gegaan.....geen idee wat er fout gaat maar ze gisten over het randje Hele kast vies
  8. geedee
    Het pronkstuk van mijn pompoenen is zojuist gesneuveld. Een prachtige pompoen galeux d'eysines is ten prooi gevallen aan fruitvliegjes. Hij is ook erg moeilijk te controleren met al die bobbels. Op een klein plekje tussen de "pinda's" in, hebben een paar fruitvliegjes kans gezien om hun eitjes te leggen en vervolgend hebben de ini mini maden zich door de vruchtwand gevreten.
     
    Dit was mijn 1e pompoen galeux d'eysines en ik moet zeggen dat ik met verwondering heb gezien hoe de pinda's ná de oogst, gewoon dóór bleven groeien. Je kunt dat nu ook goed zien op de foto's waar ik de schil vanaf de zijkant heb gefotografeerd. Ook als ik de "pinda's" eraf schraapte, zag je duidelijk groene, nieuwe groei.
     
    Een 2e pompoen galeux d'eysines die maar weinig "pinda's had bij het oogsten, heeft een behoorlijke inhaalslag gemaakt. Ook dáár is hier en daar een donker plekje te zien dus die gaat ook in de pan. Wel jammer, maar ik heb nog wel wat voorraad pompoenen om visueel van te genieten voorlopig. Dit jaar voor het eerst op het bankje voor de deur waar ik altijd wel iets van seizoengerelateerde "troep" uitstal, een kistje en prijsjes erbij gezet. Het loopt geen storm, daarvoor woon ik té afzijdig, maar regelmatig ligt er toch iets in t kistje.
     
    Het vruchtvlees is inmiddels moes en de pitten worden morgen geroosterd tot pepita's. Rauw smaakt deze pompoen naar een bijna rijpe meloen waarvan je dacht dat ie al rijp zou zijn; nét niet zoet en sappig genoeg. Dus voor een pompoen een lekkere smaak.
     
     
     
    FOTO-BOMB:
     




     
     
    Ik vond trouwens nog een leuke PDF op internet met héél veel pompoenrecepten; ik denk dat ik er nog wel een paar van ga uit proberen komende tijd!
     
    http://www.groengennep.nl/Portals/GroenGennep/Recepten/pompoenreceptenboek.pdf
     
     

     

  9. geedee
    Een mooie wandeling gemaakt en een leuke oogst geraapt:
     

     
    Eigenlijk zouden ze eerst nog wat moeten rijpen, denk ik, maar ik=on"geedee"dig en heb er lekker brood mee gebakken; het is heerlijk met kaas erop en nu ga ik nog ff een Jam-test doen :
     

     
    Mijn pompoenoogst wordt vast saai, maar er liggen er nog zó veel....ben echt uit de bocht gevlogen....
     

     
    Ze zijn inmiddels in "bad"geweest en mooi schoon
    Ik heb er een paar tot soep gekookt en de zaden ervan ga ik nu met kruiden stomen en dan in de oven roosteren (heb ik ergens op utube gezien maar vind de link niet meer
     
    dus ff zien wat er nog in m'n grijze cellen bewaard is gebleven).
  10. geedee
    van li. naar re.:
     
    Dulce de Horno, Hokkaido 2-3 kg(waarvan 2 stuks handmatig bestuifd), Pattisson, Fictor(waarvan 1 stuk handmatig bestuifd) en Large blue hubbard
     
    Ik zie dat ze van dag 1 tot nu maar 7 a 8 weken nodig hadden. Ik ga proberen een aantal pompoenen die er nu nog volop groeien, alsnog handmatig te bestuiven en zien of ze vóór de winter nog afrijpen onder het motto: niet geschoten ...enz.
  11. geedee
    Langzaam maar zeker gaan de pompoenen bloemen maken en ik ga er binnenkort een aantal handmatig bestuiven. Ik ben benieuwd naar de resultaten.
     
    Ik vond een leuke pompoen link alwaar men smaakbevindingen heeft gepubliceerd. Dat is natuurlijk altijd persoonlijk maar toch wil ik 'm hier delen (n.b. is wel een Duitse site): http://www.gartenfreunde.de/gartenpraxis/gemuese/einzelbeitraege/spaghetti
     
    22 juni:
     
    Vandaag (22-6)een "paartje" gevonden aan de "new england pie". Heb ze voor de zekerheid beide dichtgebonden zodat ze me niet in alle vroegte te snel af zijn morgenvroeg. Ik heb het steeltje van de pompoen 'to be' voorzien van een merkringetje zodat ik m later nog herken Ik ga ze morgen(23-6) vóór het middaguur "behandelen"
     

     
     
     
    23 juni 9:50 uur
     
    Gelijk toen ik het draadje om de bloemen weghaalde, klapten ze open. Je houd het niet voor mogelijk maar in de 3 minuten die ik ervoor nodig had, heb ik 4 insecten weg moeten jagen . De bloemen zitten verstopt onder die mega grote groene pompoenbladeren maar blijkbaar zaten juffrouw Zweefvlieg en mevrouw Bij ergens om een hoekje te wachten.
     
    De mannelijke bloem heb ik ontdaan van zijn gele jas....was voor mij overzichtelijker. De stamper van de vrouwelijke bloem heb ik aan alle kanten besmeerd met het pompoenpiemeltje. Daarna de vrouwelijke bloem weer dichtgebonden zodat er niet nog een ijverige bij met courgettepollen de boel komt verzieken.
     

     
     
    26 juni 16.00 uur
     
    De reeds bestoven pompoenbloemen van de "new england pie", lagen met touwtje erom op de grond; tot nu toe ziet de vrucht er goed uit dus word ik enthousiast en heb meteen van 2 andere soorten pompoen 2 bloemen afgebonden om morgen handmatig te bestuiven. Eentje is de Fictor, dat zaad heb ik va Piroska en ik hoop dat het geen F1 soort is want dan zal het handmatig bestuiven geen nut hebben, toch?
     
    De andere is de Blue d'Hongarie.
     
    27 juni 18.15 uur
     
    De Fictor en Blue d'Hongarie "geholpen" en de vrouwtjes weer dichtgebonden. Heel opmerkelijk was er meteen (binnen de 15 secondes) een bijtje aan het zoemen bij de mannelijke bloem die ik dit keer als eerste geopend had. Zouden ze het ruiken??
     
    Bij de Hokkaido een paartje gevonden en zelfde handelingen toegepast.
     
    28 juni 11.45 uur De regen getrotseerd en ook de Hokkaido bestoven.....
  12. geedee
    Vandaag mijn mega-artisjok geoogst om gewoon als elke andere bloem waar je zaad van wil hebben, ondersteboven op te hangen. Ik moest m oogsten met de takkenschaar!!
     
     





     
     
    The beauty and the beast:

     
    De ontwikkeling van de bloem afgelopen jaar heb ik op een rijtje gezet:
    blog/geedee/d%C3%A9_bloem_%28artisjok%29_en_andere_leukigheden%C7%83_b-3982.html
     
     
    De planten van deze oranje pompoenen waren klaar; verwelkt lagen de bladeren op de grond en ik zag de vruchten zó liggen; erg vroeg vind ik. Het is een raar jaar. Om de steeltjes van 2 "small sugar new england pie" zie je groene bandjes. Dat zijn pompoenen die ik zelf bestoven heb met de hand en die dus soort-echt zaad dragen. Ik ben heel benieuwd hoeveel er in zitten maar ik wil me nog even beheersen en ze nog even iets na laten rijpen.
     
    De groenen zijn "Blue d'Hongarie". Je ziet dat de steeltjes al helemaal verkurkt zijn, dus knip!! én mee naar de keuken
     
    De grootste witte is een "White Boer Ford". Hij lag langs de rand van het veldje, een beetje bloot en heeft een hagelbui doorstaan en meerdere beschadigingen(geen idee waarvan) en is niet echt een schoonheid:
     



  13. geedee
    Beetje uit de bocht gevlogen met mn hobby en mn zaailust
     
    dus op het terras een constructie bedacht, waar de siervruchten hun gang kunnen gaan, zonder terrasruimte in te leveren
     
    Helemaal uit Florida geïmporteerd!! (door Jorieke )
    Ik hoop op een heleboel lange fleshals-kalebas....ze heten eigenlijk "Swan gourd"
    maar een bochtje groeien doen ze m.i. op de grond.
     


     
     
    Lijkt wel een UFO maar ze heten Doornenkroon:
     


     
     
    Voutieffe kruizsing :
     

     
     
    Nest egg;

  14. geedee
    De eerste 2 naaktzadige pompoenen geoogst want ik zag dat ze geel aan het verkleuren waren. Ze liggen naast de rand van het veldje dus enigszins zichtbaar. De tijd bleek rijp want achteraf zaten er een aantal zaadjes in die al aan het kiemen waren en dat wil je niet hebben voor op je broodjes.
     
    Van de week hadden de pony's er een kleintje af gelopen....hun paadje wordt ook met de dag smaller dus ik neem het hun niet kwalijk.
     
    Ik moet zeggen dat de oogst niet verkeerd is van deze soort. Dus dit wordt zeker een blijvertje.
    De Kakai moet ik nog oogsten maar ik weet van verleden jaar dat die niet zo groot werden en teleurstellend aantal zaden bevatten.
     
    Wat opvalt is dat de zaden uit de grootste pompoen (13,1 kg met 300 gr aan zaden) ook groter waren maar het gewicht van de geoogste zaden uit de kleinere (8,6 kg) was hoger (340 gr zaden). Die hele kleine ongelukkige pompoen woog 1,45 kg en bevatte helaas maar een paar rijpe zaadjes.
     







     
    Naast de bakjes liggen een aantal zaadjes die al weer aan het kiemen waren:


     
    Het kleintje dat onrijp van de plant was getrappeld:

     
    Oogst van 1 pompoen ligt te drogen

  15. geedee
    Loop ik net in de wei, zie ik een heleboel paddenstoelen, heb er een paar geplukt; ze ruiken naar champignon:
     



     
    Die grote is opengegaan...het velletje hangt er nog aan(het steeltje)
     
    Volgens mijn boek is het de Karbolchampignon, de paddestoelen voldoen iig aan de omschrijving. Ik zal ze maar "terug in de natuur"plaatsen.
  16. geedee
    Inmiddels gedoopt tot Gee's Dalai Lama....met respect vóór bedoeld....dat ga ik op mn eigen zaadzakje schrijven....haha leuk! En zo weten we ook waar we t over hebben....cool!
     
     
    De zaden die ik dit najaar ga oogsten, moeten eerst nóg een jaar mee om te kijken of deze tomaat soortecht is, dus in 2015 kunnen we dat pas weten.
  17. geedee
    Hier in het zuiden hebben we een spreekwoord: de stomste boere höbbe de dikste eerappele!
     
    Ik heb geen idee of dat ook een ABN spreekwoord is erg hoor!
     
    Maar stond wel te kijken van de 2e aardappeloogst; het loof 14 dagen geleden afgedaan en toen 1 rij geoogst. Vanavond de andere 2 rijen (à 4 meter trouwens) eruitgehaald:
     

     
     
    4 van die kratten staan mooi in de kelder nu
  18. geedee
    Ben zo trots op mn zilversalie. Heb m zelf gezaaid en vertroeteld en ik kan m élke dag aaien!!
     

     
     

     
    Er was een rupsje die hem óók leuk vond maar die heb ik eruit-ge-bonjour-d!
  19. geedee
    Foto oogst oktober 2013
     
     
     
    even een update:
     
    De chestnut bush vertoont nu een zacht plekje in zijn schil dus staan hij op t menu voor vandaag....of morgen. Hij is de voorlaatste pompoen overgebleven van de oogst van verleden jaar. De laatste die er nog ligt, en nog geen sporen van bederf vertoont, is een turkse muts van 3 kg (niet op de foto).
     
    De Chestnut Bush is een kleine pompoen, van ongeveer 1 kg en knaloranje vanbinnen dus een goede kleur om een WK menu van te maken
  20. geedee
    Paddenstoelen
     
    Er staan momenteel heel wat paddenstoelen achter in het weitje. Er hebben daar vroeger bomen gestaan en de stronken zullen nu aan het vergaan zijn, denk ik. Aangezien we kort geleden een paddenstoelcursus mét proeven hebben gehad van Stan tijdens de MTFD , , kijk ik met grote (hongerige)interesse naar die schimmelbloeisels in mn achtertuin
     

     
     
    Ik heb er 2 geplukt waarvan ik denk dat 1 een Parasolzwam is:
     

     
    Maar ik ben niet zo'n held om het zomaar uit te proberen, ook al zou de Parasolzwam nauwelijks te verwarren zijn met een andere paddenstoel
     
    In de paddenstoelkwekerij, ehm...ik bedoel : in het keukenkastje , gebeuren wonderlijke dingen:
     
    De duinvoet in het kweekbakje dat Stan voor mij gemaakt had, doet een poging om de deksel open te duwen dus die zal ik zo meteen in een groter huisje onderbrengen:
     

     
     
    De pluggen van de grijze oesterzwam doen het niet zo goed als de duinvoet pluggen, maar misschien is dat appels met peren vergelijken?? Geen idee Ik moet zo meteen het topic van Stan nog eens doorgaan spitten om te zien wat ik waarmee ook alweer verder doen moest.
     

     
    De roze oesterzwam is helaas groen....dat wordt niks, denk ik De overige 3 gaan wel mooi schimmels maken

     
    De Popinjo heeft een heel klein plekje, niet te zien op de foto en de kastanjechampignon doet nog niks....

     
    De sporenprint van de shitake ligt in de koelkast....onze eikenboom gaat binnenkort een tak doneren en dan wordt dat de shitakekwekerij
     
    Pompoenen
     
    Advies aan eenieder die van plan is om pompoenen te gaan kweken:
     
    Doe het niet!!!
     
    Je wordt er een beetje gek van ; De strijkmand overvol....het stof op de kastjes....ik heb geen tijd en moet de pitjes uit de Kakai halen......er zijn pompoenen in de keuken, pompoenen voor t raam, pompoenen voor de deur, pompoenen in de gang, pompoenen met naamkaartje op de foto als ware het een politie foto en ik sta op kleuterniveau gezichtjes te snijden :
     

     
    Pepers
     
    Tja...de winterdip....als moestuinfan moet ik mezelf die besparen en 2 jaar geleden is dat aardig gelukt en heb ik de hele winter met mn peperplantjes kunnen spelen. Die actie gaat op herhaling :
     

  21. geedee
    10-6-2014

     
    25-6-2014

     
    26-6-2014

     
    6-7-2014

     
    13-8-2014

     
     

     
    De "kleintjes" gisteren opgegeten.....dit is mijn grootste pan:

     
    De frambozen blijven maar oogst geven:
     

     
    Dus tja.....noodgedwongen....móet je íets verzinnen:
     

     

     
     
    En het jaar rond courgettes uit eigen tuin is mogelijk :
     

  22. geedee
    De mooiste en grootste begint open te gaan. Het is een enorme bloem en ze mag gaan bloeien...er zijn er nog genoeg om te eten want ik heb een heel rijtje aangelegd
     

  23. geedee
    Vroeger dan de bedoeling was, heb ik de knoflook geoogst. Ik had een paar knoflookjes nodig en ontdekte vraat en hele kleine wormpjes. In een tweede bol zaten de van vorig jaar bekende bruin ovalen larven/poppen.
     
    Besloten om alle in okt. '13 geplante teentjes te oogsten.
     
    Over de dikte van de knollen heb ik niet te klagen Denk dan even: "wat waren ze enorm geweest als ze nog 2 maanden hadden kunnen doorgroeien". Maar ben blij dat nu alle teentjes gaaf en schoon in de vriezer liggen.
     
    FotoBOMB:
     
     

     

     

     

     

     
     
    Er zat , vreemd genoeg, 1 solobol tussen alle gewone bollen.
    Ik heb allemaal dezelfde teentjes gepoot.... nl gewone supermarkt-knoflook
     

     
    Ben tevreden
     

     
    Het groen schoongemaakt en roerbakken maar!!
    Lekker..... in die bloemknopjes zitten de ini-mini-teentjes.....heerlijk

     
    De knollen en teentjes schoongemaakt en klaar voor gebruik de vriezer in. Dat bevalt me prima.....nu al 2 jaar doe ik dat zo.

  24. geedee
    Omdat het fruitoogsten nu goed van start gaat, lijkt het me leuk om een rumtopf te maken dit jaar.
     
    Alle soorten fruit die ik achtereenvolgens kan oogsten, ga ik gebruiken. Nu te beginnen met de frambozen, aardbeien tayberry's en binnenkort de kersen daarna de pruimen en appels en peren.
     
    Ik heb nog een fles rum staan dus dat komt goed van pas maar je kunt ook andere drank gebruiken zolang het maar meer dan 30 % bevat. We gaan smullen met kerst Over elke kilo fruit gaat 500 a 600 gram suiker en zoveel rum, dat het geheel "onder" staat.
    In oktober gaan de laatste vruchten erin en dan moet het blijven staan tot Kerst.
     
     

     

     
    Eigenlijk best leuk om samen te doen, bedenk ik me net, ieder in zijn eigen keuken Je kunt ook een kleine of grote weckpot gebruiken, voor als je niet zoveel ineens wil maken of gewoon voor de leuk. In elk geval moet het luchtdicht afsluitbaar zijn.
     
    Staat erg mooi op de kersttafel, denk ik, zo'n fruit-laagjes-pot
     
    Nou, ik maak er een topic over en wie mee wil doen, doet gezellig mee.
  25. geedee
    Eindelijk zijn de koolmezen uitgevlogen en kan ik verder met de "wachtkamer" ; een hoekje waar ik allerlei planten in bakken tijdelijk parkeer afwachtende een definitieve plek.
     

     
    Vandaag nogal wat buien en ook hagel, dus was ik tussendoor in de kas bezig (mijn pompoentjes toespreken enzo ) Tussen 2 buien door struikel ik bijna over een egel
     

     
    Had toevallig mn cameraatje in mn zak omdat ik bij het opruimen vandaag in de kas een mierennest vond in een stapel trays. Ze hadden een hoop eitjes/larven te verslepen en ik bleef er even gebiologeerd naar kijken. Wat een samenwerking hebben die beesten en wat kunnen die snel opruimen!!
     

     
    Dopey als ik ben vond ik het leuk om dat even vast te leggen met de camera. Zodoende had ik dat ding lekker snel bij de hand toen ik Stekeltje tegen kwam
     
     
     
    edit....net nog ff gekeken waar ik m het laatst zag zitten. Stank voor dank! Wat is die zwart trouwens
     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...