-
-
Bestaan er goede tunnelkassen???
Een goedkoop gebruikt frame zelf bespannen met kwaliteits folie is het goedkoopste. Doch ga er van uit dat zelfs alleen de folie al aardig wat kost.
-
Pfeffer MTFD
Haha moestuinieren is niet mijn primaire hobby : -) maar komt goed, mocht het de moeite zijn plannen we een dag uitje : -)
-
Kersenpitten kiemen
Hier in de tuin vind ik regelmatig kiemende kersenpitten in de zomer. Door de verspreiding gok ik er op dat ze door vogels uitgescheten zijn. Die hebben dus niets van koude stratificatie gehad, maar kiemen wel (opengescheurd en een klein wortelstekeltje er uit). Ik heb echter nog nooit geprobeerd deze de planten (ik heb aan drie kersenbomen voldoende). Voor de wetenschap kan je altijd proberen een gedeelte te verwarmen, koelen, bevriezen etc. Een niet geënte boom zal echter minder goede eigenschappen hebben. De smaak zal wel OK zijn, maar ziekte gevoeligheid, groei, vorm etc zullen "anders" zijn.
-
Overleven mijn zaaisels de aankomende vorst
Aangezien ze in bakken zitten zou ik aanraden om ze voor de zekerheid op de vensterbank te zetten. Daar is het fors kouder dan in het midden van de woonkamer. Hier wordt het -6, dat is voldoende om zo een bakje geheel te bevriezen.
-
Pfeffer MTFD
Voorlopig nog wel als ik kom meld ik me netjes aan.
-
Pfeffer MTFD
Dat was bewust Zoals gezegd wil ik eerst inventariseren of het nut heeft. Voor een paar stekken kan ik naar de kwekerij om de hoek.
-
Pas op voor botulisme, overzichtspagina?
PS over voedselveiligheid bij verhitting ben ik het in de praktijk pertinent oneens, maar daarover meer. (Dat mag niet het vangnet zijn, zal ik het zo zeggen).
-
Pas op voor botulisme, overzichtspagina?
Sporen van bijv A en F gaan mogelijk tot de 121 graden. Vandaar dat dat de veilige grens is. Echter die getallen zijn nooit heilig. Botuline kan zich ook vormen onder een lagere pH dan 4.6 (in zeldzame gevallen, in zeer eiwitrijk voedsel). Ook is c.botulinum niet de enige gevaarlijke.. er zijn legio van gevaarlijke zeldzame bacteriën en schimmels. Een drukkoker is dus altijd het veiligste. De kans op botulisme is erg klein als je hygiënisch werkt en waar mogelijk kritisch bent op de leefomgeving. C.botulinum heeft een duidelijke voorkeur voor een eiwitrijke omgeving. In uitzonderlijke gevallen kan het dus op je pepertje in je olie fles tot ontwikkeling komen. De kans is echter vele malen hoger in geweckt vlees of bijv gedroogde worst. Ik moet even kijken of ik er dit weekend aan toe kom, ik wil ook nog een stukje over GMO, kunstmest en pesticiden/herbiciden schrijven (ivm veel misconceptie op dit forum). Al met al een hele opgave om dat om te zetten in jip en janneke taal met de juiste referenties en onderbouwing. Betreft het drogen; ik reageerde op de "veilige" manier om een peper eerst te drogen voordat je hem in olie conserveert. Dat is absoluut inadequaat en daar zitten we dus mee op een lijn.
-
Pas op voor botulisme, overzichtspagina?
Zal vanavond even het juiste topic opzoeken en het uittypen. Je hebt meerdere types.. Hier is Groep 1 Type B het meest voorkomende type. Gelukkig is dat een van de minder erge varianten. Even gevaarlijk, maar makkelijker te doden. De sporen kan je bij 80-85 graden inactief maken.
-
Pas op voor botulisme, overzichtspagina?
Drogen heeft weinig tot geen invloed op c.botulinum. De enige manier om deze bacterie het leven onmogelijk te maken (of te doden) zijn verhitting, pekel, conserveermiddel of pH (<4.5, ivm afwijking goedkope meet apparatuur <3.8 aanhouden.. mits het product niet meer dan 3% eiwitten bevat). Aangezien pekel en pH in olie geen optie zijn, blijven slechts conserveermiddel en verhitting over. Met alle respect, ik begrijp dat jullie het goed bedoelen maar geef alleen tips betreft botulisme als je weet hoe het in elkaar steekt. Het risico op botulisme if bijzonder laag, maar jaarlijks vallen er toch nogsteeds doden. Met name door hobbymatig conserveren. Botulisme is makkelijk te voorkomen, maar je moet gewoon weten wat je doet. Pepers verhitten in olie is het effectiefste. De capsaicine is ook een olie en komt in de olie terecht. Maw de olie wordt pikant en de peper milder. Als ik bijv olijf olie met smaakjes maak (knoflook, peper en kruiden) verhit ik het tot 105 graden en laat het 5min trekken. Daarna gooi ik het heet in de fles. (Trechter) Andersom (eerst weken/potten en dan verhitten, Bijv bij het koken) werkt niet. Het is namelijk niet de bacterie zelf, maar de gifstof die hij uitscheid - botuline - die zo giftig is. Dit is een bijzonder potent gif.
-
Witte kleine beestje op mijn aarde
Ja, de maden eten plantaardig materiaal. Aangezien ze in het substraat zitten dus compost en haarwortels.
-
Pas op voor botulisme, overzichtspagina?
Gewoon heet oppotten en snel terug koelen. Zo gebeurd het industrieel ook. Vandaar ook de zachtheid.
-
Deno-methode
Je moet meteen bij het kiemen (wortel stekeltje) het zaadje omplanten. Anders groeit de wortel in het papier en raakt hij bij het omplanten beschadigd. Ook kan hij zijn "schilletje" niet handig afschudden. Persoonlijk gebruik ik een propagator met hygrometer en thermostaat en zweer bij zaai- en stekgrond.
-
Pfeffer MTFD
Ik rijd liever zelf (even uitwijken naar DE) . Ik vind het ook niet erg om te betalen voor bessenstruiken als ik niets nuttigs heb. Ik heb nog meer secundair ruil spul wat te klein is om op te noemen. Mocht je een gezocht lijstje hebben zal ik die vanavond even bestuderen.
-
Pfeffer MTFD
Ik weet nog niet of ik kom, dat ligt er aan hoeveel nut het heeft (ivm de afstand). Wat ik aan kan bieden zijn o.a. - pepersoorten, allerlij variëteiten en eventueel meerderjarige planten. Ik heb 200+ soorten zaden en kan evt op kleine schaal voorkiemen indien gewenst. - tomaten zaden (o.a vlees, Roma, cherry en normale rassen). Kan evt op kleine schaal voorkweken. - verse groene Auraucana eieren (mits ze dan niet in de rui zijn) - kriel eitjes van 25 gram (ook mits niet in de rui) Gezocht; - Gewortelde planten/stekken van zwarte en blauwe bessen. - Frambozen/bramen planten (of hybrides), waar mogelijk doornloze rassen. - Toscana Pink aardbeien planten/stekken/frigos - Scharrel vlees (soepkip, jonge gans, jonge duif etc staalhagel geen bezwaar). Ingevroren (neem zelf wel een koeldoos mee). - Kruiden, vooral voorgekweekt peterselie/dille/rosemarijn/basilicum. Ik zal binnenkort even mijn zadenlijst uittypen, maar dat zal even duren (flinke lijst). De meeste zaden zijn biologisch gekweekt, doch niet alles. Indien je er waarde aan hecht kan ik dat per soort benoemen.. Echter per lijst de familie/teelwijze benoemen is wat lastig ivm hoeveelheid.

Pfeffer
Members
-
Registratiedatum
-
Laatst bezocht