Jump to content

MexSelien

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Rotterdam
 1. Jaa, was het wel van plan. Is ook wel makkelijk ivm tips enzo. En leuk om na t seizoen te zien hoe het was en hoe het gegaan is.
 2. Ik denk toch dat zij het eerst ga proberen met mulchen, aangezien de moestuin achter de keuken ligt en wanneer ik mest ga gebruiken ben ik bang dat het huis en vooral de keuken er naar kan gaan ruiken. Dat wil ik mijn oude omaatje toch niet aan doen...
 3. Edit: de vraag is al beantwoord, sorry. Dan ga ik dat zeker eens proberen! Ik had net ook een ideetje, ik weet niet of dat iets is daarom vraag ik het nog even: Bij ons in het dorp is een kinderboerderij. Misschien dat ik daar ook een emmertje mest op zou kunnen halen? Zou dat ook bodemverrijkend werken?
 4. Gwen, dat klinkt wel superinteressant en ook erg goed en iets dat k zeker nog wil gaan doen, maar op dit moment zit ik op een budget van 0 euro (veel te hoge schoolrekeningen) en moet k t nog even doen met de dingen die ik nu heb, potgrond, moestuingrond en Moestuinvoeding van Pokon. Kan k hiermee wel beginnen of zal het een vruchteloze poging zijn?
 5. Goedemorgen allemaal! Vorig jaar ben ik begonnen met enkele groenten te zaaien in potten, en met succes! Had een leuke oogst van pepertjes, komkommer en sla. Nu heeft mijn oma in haar tuin een heel groot stuk moestuin wat al enkele jaren braak ligt en niet wordt gebruikt. Met de AH Moestuintjes heb ik enkele groenten die ik al naar buiten kan doen en dus ook wil proberen, zoals de peultjes, cavolo Nero en wat bloemetjes evenals verschillende soorten sla, die k zelf gezaaid heb en waarvan de zaailingen nu groot genoeg zijn om uit te planten. Mijn vraag is nu: het stuk moestuin dat braak ligt, moet dat opnieuw worden voorzien van pot-/moestuingrond? Of volstaat het wanneer her omgespit wordt en eventueel wat bijgemest wordt met moestuinvoeding?
 6. En bewatering? Ik doe het nu eens in de twee weken, wanneer de grond waarin de plantjes staan droog wordt. Ik ga de standplaats zeker veranderen, en dan voor de zomer citrusmest halen van Pokon, ipv de standaard moestuin mest
 7. Ik heb gemest met de gewone moestuinvoeding van Pokon en bewater met kraanwater, maar we hebben een ontharder op de leidingen aangesloten, dat het water zachter maakt en dus onttrekt van het kalk. Ik had op verschillende sites gelezen dat je zo half/eind maart al de plantjes weer in de groei kunt laten gaan, dus heb het ook rond die tijd gedaan. De plantjes staan in een raamkozijn op het zuidwesten, misschien teveel zonlicht en kan het beter in een raam op het noorden gezet worden? Mocht het zo zijn dat ze inderdaad te vroeg zijn wakker gemaakt, kan ik dit verhelpen? Zijn mijn plantjes nog te redden?
 8. Een update over de citroenplantjes. Ik heb ze twee welen geleden 'wakker gemaakt' door vloeibare moestuinvoeding bij het gietwater te doen, in de hoeveelheid die beschreven stond op de verpakking. Er zijn mooie nieuwe scheutjes ontstaan, waarvan de bladeren mooi uitkomen. Echter, het nieuwe blad is naar mijn mening ook weer erg bleek en niet zo mooi donkergroen als het blad van vorig jaar. Is dit normaal of moet ik toch nog verdere actie ondernemen om het weer gezonde plantjes te laten worden? Zie hier de foto's:
 9. Bedankt voor de tips! Ik wacht nog 2/3 weekjes met voeding geven en zet de verwarming onder de vensterbank aan op laagste stand, zodat inderdaad de temperatuur ietsje warmer wordt en wat constanter (die wil zeker in de winter nog wel eens fluctueren). Hopen dat dat ze er weer bovenop komen!
 10. Water doe ik om de twee weken, dan spray ik de bovenkant goed vochtig en zet ik ze in schaal met lauw warm water, zodat ze vanaf onder het water kunnen opzuigen. Ik bedenk nu net dat we hier wel een waterontkalker hebben. Kan het daardoor zijn dat er minder voeding in zit? Mineralen en kalk? En ik had gehoord dat je in de winter niet kan/mag bij'voeren'? Dus geen voeding tot maart... of verpotten naar een pot met weer nieuwe voedingsrijke grond? Of kan dat wel?
 11. Vorig jaar eind mei heb ik citroenpitjes uit de vrucht laten ontkiemen. De hele zomer en herfst groeiden ze als kool en het waren mooie en stevige plantjes. Ik heb ze toen het nog kon qua temperatuur ook buiten laten staan, nu staan ze in mijn slaapkamer voor t raam, waar ze het de eerste helft van de winter nog erg goed deden. Tot ze schildluis kregen. Heel veel bladeren kaal en uitgevallen en ik dacht dat het het einde was van m'n plantjes... maar ze zijn er bovenop gekomen en zelfs een klein beetje gegroeid en nieuw blad aangemaakt (goed teken lijkt me, zeker in de winter). Nu worden de bovenste bladeren alleen erg bleek en slap en lijkt het of m'n plantjes toch aan het afsterven zijn... Hebben ze voedseltekort? Of wat is het probleem en wat kan ik eraan doen om mijn plantjes te redden?
 12. Bedankt voor t advies! Blijkt dus dat ik echt nog een hoop te leren heb maar heb de raad opgevolgd en ga nu gewoon vrolijk verder tuinieren
 13. Dank jullie wel voor het warme welkom! Ik heb inmiddels m'n moeder al wel zover dat ik een klein stukje van de tuin mag, wanneer mn zaailingen groot genoeg zijn om naar buiten te mogen. En dat van de melde ga ik zeker proberen, pippi. Heb ff gegoogeld, maar is zeker mooie plant! Thanks
 14. Ik heb een vraagje. Ik ben helemaal nieuw met moestuinieren en kweken van plantjes etc. Ik heb sinds zondag een kweekbakje voor komkommer, spaanse peper en twee soorten pluksla. Tevens heb ik een twee kleine bakjes met zonnebloempotjes (eentje met vochtig keukenpapier en eentje gezaaid in zaai- en stekpotgrond met kokos-potgrond gemengd. Nu komen de zaailingen van de komkommer en plaksla mooi op, evenals de zonnebloem zaailingen (zowel in keukenpapier als in potgrondmengsel), maar ik zag dat er kleine witte (schimmel-achtige) haartjes op groeien. Vooral op de komkommer en ondergronds bij de sla en zonnebloempjes. Op de foto's hieronder zie je wat ik bedoel. Ik vroeg mij af (aangezien er op de rest van de bak / potjes geen spoortje schimmel te bekennen is), is dit toch een vorm van schimmel? Of is het een andere ziekte/aandoening? Ik heb al lichtjes gisteravond met kaneel gesprenkeld, maar nu, de volgende dag, zie ik geen enkel resultaat... Evenals de kap van de kweekbak (staat op mijn slaapkamer) heb ik eraf gehaald en geen water gegeven gisteravond. Grond was vochtig, dus de plantjes hadden nog wel te drinken? Wat kan ik hiertegen doen?De foto's:
 15. Hallo moestuinierders en liefhebbers! Ik ben Selien, absoluut zonder groene vingers. Ik ben echter van mening dat alles te leren valt en aangezien moestuinieren al wel van kleins af aan mijn interesse heeft (mijn opa had vroeger een moestuin aan huis), ben ik van plan om ook dit te leren. Ik vind het namelijk super om te zien dat er uit zoiets kleins als een zaadje een mooie grote plant kan ontstaan. Tot vooralsnog moet ik me beperken tot mijn binnenkweekbakje voor de zaailingen, aangezien mijn oudeheer (ja, ben 26 en woon nog thuis) AB-SO-LUUT niet wil dat er in zijn tuin wordt gemoestuinierd. Echter, ik ben van plan om straks mijn zaailingen (komkommer, pluksla, Spaanse peper) als ze mooi opgekomen zijn en groot genoeg, gedeeltelijk naar buiten in potten uit te planten. Tot die tijd lees ik hier met de verschillende onderwerpen mee en ben ik van plan nog heel wat over dit onderwerp te leren! Groene groetjes, Selien
×
×
 • Create New...