Ga naar inhoud

Charly

Moderators
  • Aantal items

    3203
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Over Charly

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    VOORHOUT

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Tnx [emoji4] Nee geen vlees- of verrottingsmeur [emoji106] Wel ruikt de schapenvacht wat naar lanoline. En dat voel je ook wel een ietsje. Maar niet storend. De geitenvachten ruiken überhaupt niet. Hier nog een paar fotootjes Hoppa!
  2. Haai! Nou. Ik had wel foto’s genomen tussendoor. Maar geen update gepost. Omdat ik soms gewoon stom ben ofzo. [emoji849] Maar goed. De vachten zijn goed gelukt! Ben d’r wat trots op. Al moet ik eerlijk zijn en zeggen dat de geitenhuiden wel wat hard geworden zijn. De schapenvacht is echter heel mooi soepel geworden. Dus dat compenseert. Ik denk dat de geitenhuiden omdat ze zoveel dunner zijn, veel sneller droogden dan t schaap. En daardoor heb ik te weinig gerekt / droger gebruikt. En dus minder soepele huiden. Maar toch tevreden hoor. Wacht. Ik zoek ff de fotootjes… Hm. Dacht dat ik er meer had. Zal morgen nog ff maken. Schapenvacht ligt op de bank (en hond daar weer op [emoji849]) en de geitenhuiden liggen over de rugleuning van de bank, ziet er best leuk uit. Misschien ga ik die in de toekomst wel met geit bekleden. [emoji848] Moet ik nog wel flink wat meer huiden hebben eerst hoor. Dus zal nog wel fjes duren. Dit jaar geen geitjes namelijk. De vriezer zit nog goed vol en om het jaar geiten is ook prima hoor. Goed voor de zennn. Want t zijn ook wel een beetje kloothommels Voor nu wil ik eigenlijk kijken of ik twee oude leren krukjes kan bekleden met de geit. En t schaap gewoon als lekker wolletje in een luie stoel leggen (liefst zonder hond erop. Want die naaldhaartjes van em, werken zich overal in. En hij heeft er miljoenen! Maar goed. Dat gaat wel een gevecht worden. Want volgens mij is hij ervan overtuigd dat dit het allerfijnste bedje ooit is, en dus voor hem. Ach ja…) Ik ben overigens vast van plan dit najaar weer wat schapenvachten te gaan looien. Ik bedoel, ze worden anders allemaal weggegooid. Is toch doodzonde. Want t worden mooie dingskes hoor. En hoe lokaal wil je het hebben ook he. Dus. Nou. Dawazzie weer.
  3. Hai allemaal, Kwam vandaag een filmpje tegen van een mevroi die dus zelf haar yoghurt-starter maakt. Met chili-peper! Oh en ook eentje met citroen. Maar nix gekocht zuursel of met restje winkel-yoghurt dus. (Vind haar bovendien wel geestig. Lekker praktisch ook. “Er zat schimmel op, die heb ik weggeveegd en de yoghurt de hele week aan mijn nietsvermoedende familie gevoerd. Niemand is ziek geworden. Dus volgens mij was het okay”. [emoji848][emoji28]) Ze maakt trouwens nog meer prachtige kazen. Die filmpjes heb ik nog niet bekeken, maar zal vast ook fijn zijn. Al gaat ze erg snel in haar recepten. Vooral omdat je ook moet omrekenen vanuit die stomme ‘cup’ en ‘pint’ enzo. Maar goed. Daar is de pauze-knop voor he )
  4. Lieve mensen, Namens Marco, de man van Angela, laat ik jullie weten dat Angela inmiddels ingeslapen is om niet meer wakker te worden. Ze was al zo lang aan het vechten... haar lichaam was op, het ging niet meer. Dank voor alle mooie berichten op het forum; ze vond het fijn die te lezen. Mocht je nog een kaartje willen sturen ter steun aan Marco, PB me dan even, dan stuur ik je het adres. Een mooie mens is niet meer. We gaan haar missen.
  5. He wufke toch, Het is soms zo makkelijk om in zn algemeenheid te denken dat bij een begin ook een einde hoort, maar ga er potvolkoffie zelf maar es aan staan... Het lijkt me raar en onwezenlijk om zoiets mee te maken, gaat eigenlijk elk voorstellingsvermogen te boven he. Lieve en mooie tekst van je in ieder geval, en knap en dapper ook, zo open en bloot op t forum. Goed om te lezen ook wat je bij mensen losmaakt he. Je bent - ook voor t forum - echt een pilaar met al je fijne regelwerk en aandacht zo door de jaren heen. Afijn, nou ja, ook ik wil je graag bedanken eigenlijk. Je bent echt zo'n heerlijke Brabantse, met nuchtere humor en platte praat. Ben blij met alle mooie momenten. Die hebben we toch maar mooi ff meegepakt nog. Wijfie, ik denk aan je, dat weet je. En ik stuur je nog maar weer es een hele dikke knuffel. Liefs, Lot
  6. Hahaha. Ja zeg! Nou, het leek er echt wel even op. Zoveel drek en smurrie! En ik wist wel dat jij die tonnen zou herkennen, Joriek. [emoji106] [emoji1]Die komen idd altijd weer van pas! (Al hebben ze ook een hele tijd in de weg gestaan. Dat is ook wel waar) Nee nog niet gegeten van het vlees. Mijn lief is voor een paar weken op familiebezoek. Dan ben ik meer aan het flansen in de keuken. En eet ik dingen als spruitjesstamp enzo. Daarbij mis ik het vlees niet echt. Ik ben trouwens erg slecht in luxe vlees klaarmaken. Biefjes worden bij mij standaard schoenleer of ze springen nog bijna van je bord zo rauw. Nu heb ik dus ook een heel stel van die racks. Ik kan me uit een ver verleden herinneren dat men die sjiek eet met honing-tijmsaus enzo. Ik zal dat es na gaan zoeken. De schouder wil ik eigenlijk langzaam laten garen in de oven. Heb ik ergens een goed (althans het zag er lekker uit) recept voor gezien. Maar vooralsnog dus nog niet echt van genoten nee. Maar voor de doorgewinterde hamsteraar is dat niet erg. Die wordt ook gewoon heel blij van een volle vriezer met mooi vlees. Hahaha. Afijn. Ik zal es gaan googelen voor de racks. Maar mocht iemand een geweldige tip / recept hebben: lees em graag! Edit: idem voor koteletjes trouwens. [emoji106]
  7. Zooo. Vandaag besloten es aan de schapenhuid te beginnen met ontvliezen. Mensen, tis inderdaad een flinke klus. Maar ik vond t toch niet zo vervelend als ik had gedacht. Al ben ik wel blij dat ik maar 1 schapenhuid uit de berg meegenomen had. Want ik ga mn schouders enzo wel voelen morgen! Heb het uiteindelijk met zo’n slagershakmes gedaan, en dan met dikke handschoenen. Zodat ik alleen de huid, en niet mijn eigen vingers zou ontvellen. Zoals ook in de filmpjes met regelmaat gebeurde schiet je in het begin nog wel eens door de huid ook. Maar dat is (vooral met zo’n dikke schapenvacht) straks onzichtbaar te herstellen. Het is geen snij; maar een soort duwende schraap-beweging. Even handigheid in krijgen. Daarna goed te doen. [emoji1785] Ik stink wel naar schaap nu. En niet zo’n beetje ook. Het zout moest eerst uitgewassen worden en aangeraden werd eea ook even in wat wasmiddel te laten staan. Man, wat een blubber daaruit kwam! Modder, kak, bloed. Een grote soep. Bwerk! Omdat ik een donkere huid gekozen had, kwam ik er nu pas echt achter hoe smerig die was zeg! Afijn. Na 8 keer flink uitspoelen was de ergste drek eruit. Beetje uit laten lekken (dat moet wel. Want vol water is het ding niet-te-tillen! [emoji28]) En daarna de pekel in. Over zeven dagen mag ie eruit. Zal mij benieuwen. Voor de geitjes kies ik een iets andere aanpak. Die gaan zonder te ontvliezen de pekel in. En na een paar dagen haal ik die eruit en ga ontvliezen. In de hoop dat dat pekelende goedje de zaken wat heeft losgeweekt (las ik wat over in een van de methoden) Nou dawazzie weer kwa update. Ik ga even wat vaseline op mn handen doen. Die zijn behoorlijk uitgedroogd na al dat gepoelie vandaag.
  8. Yow! Nee nog geen factuur. Ik vermoed dat ze m’n mailadres kwijt zijn. Ik zal ze zo eens even mailen. Nou het idee dat ze zwaarder waren kwam meer van t feit eigenlijk dat we deze veel eerder zijn gaan bijvoeren. En deze dus geen groei-dip gehad kunnen hebben. Ach nou ja. Toch tevreden hoor. Ik krijg mensen maar niet uitgelegd dat geitenvlees lekker is. Ik heb volgende week een reünietje van een leuk groepje mensen. Iedereen neemt wat lekkers mee. Dus stel ik voor een stoofpotje mee te nemen. Met eigen geit. Blijken mensen daar toch spontaan groen van weg te trekken joh. Alsof ik ze kat wil voorschotelen ofzo. Hahaha. Ik maak wel gewoon een Spaanse tortilla met eigen pieper, ui en eieren. Veiliger. Verder vandaag de huiden van een extra laag zout voorzien. Helaas werkt het bij de opgedroogde plekken op de geitenhuiden dus idd minder goed. Er loopt wel wat vocht uit, maar het werkt niet echt in. Jammer de bammer. Dan maar wat langer de pekel in strakjes. Eens kijken of dat eea weer wat soepel maakt. Het schaap gaat wel lekker. Die huid was echt nog warm toen ik em uit de kliko trok. Veel verser kan niet hè. Wel bijzonder om te zien hoeveel die huiden dus verschillen in volume. Wacht. Fotootje gemaakt speciaal voor jullie: Drie opgerolde geitenhuidjes naast elkaar. En 1 schapenhuid, op dezelfde manier opgerold. [emoji28] (Ps. Joriek herken je de stenenwagen hieronder ) Wat nog? Ehhh. Oh ja. Ik ga via peerby.com een hogedrukspuit proberen te lenen. Ik kende die site niet. Maar je kunt daar dus dingen lenen en / of huren van ‘buren’ en ook zelf dingen aanbieden die jij dan weer te leen / huur hebt. Geestig concept. Geen idee of t ook echt werkt. We gaan t zien. Nou dawazzie voor nu weer even!
  9. Charly

    Varkens

    Hahahaha. Las in de laatste paar updates van dit topic steeds maar hoe braaf ze achter jullie aan tippelden. (Was zelfs alweer aan t twijfelen of we niet toch weer es een kune moesten gaan houden) En dan zie zo’n kune-groot gat in t gaas, en denk je: oh ja… Haha Heeft ze op zich wel kundig gedaan. Zo in t midden precies. Maar dat proberen te partneren met de ossen lijkt me nogal ambitieus [emoji28]
  10. Hai allemaal, Tnx voor de leuke woorden Tsja zeg, Appeltje stelde een goede vraag mbt de hoeveelheid vlees. Ik wilde eigenlijk al gaan zeggen dat ik nog wacht op de factuur en het slachtgewicht per bok, schoon aan de haak. Maar ik kan natuurlijk ook het gekregen vlees wegen, wat een beter antwoord geeft. Wel jammer dat alles nu al koud in de vriezer bevroren lag te zijn, maar goed, 15 min, en een stel kouwe klauwen later: 42,3 kg vlees. Met links en rechts een paar botjes, zoals van de racks en de koteletjes, maar die reken ik gewoon even mee. De losse botten voor de bouillon, evenals het niervet, en dus het hondenvlees en de huiden reken ik niet mee. Maar hebben ook waarde, voor mij iig. Hoe dan ook, heus tevreden met 42,3 kg vlees van 3 bokken. Is 14 kg vlees per bok. Hm. Dat klinkt dan weer niet zo veel? Even terugkijken hoe zwaar de vorige bokjes waren... Hee. die waren 13 kg per stuk. Dubbel hmmm. Ik dacht dat deze veel zwaarder waren eigenlijk. Heb ook echt wel meer bijgevoerd. Weird. Maar goed. De vriezer zit vol prachtig eerlijk vlees, en daar draait het om he. (Maar nog even verder nadenkend; mss omdat 2 van de laatste lichting hybriden waren, die zetten natuurlijk minder vlees aan dan een echte vleesgeit zoals de boergeit? Volgende keer toch weer 100% boergeit dan hoor! Die springen ook minder hoog, want t werd heus wat te gek, met zo'n hek.) Of we dit weer gaan doen? Tsja ik denk van wel. Het hangt af van de kosten van de slager ook (werkelijk geen flauw benul). En ik blijf in mijn maag zitten met het vele bollengif hier in de buurt. Dus ik wik en weeg nogal. Maar als ik dan zo'n prachtige lading vlees zie, en weet wat voor vreselijk leven de bokjes bespaard gebleven is in de diervoedingindustrie, of zelfs de afvalverwerking, dan denk ik weer: komend jaar doen we er 10! (Nee nee, dat vindt lief geen strak plan. 3 was eigenlijk prima met de oppervlakte die wij tot onze beschikking hebben. Misschien zou 4 ook nog wel kunnen..?) Weet je wat: ik zal eens een zoekopdracht op MP neerzetten. Gewoon, om eens te kijken of er heel wellicht iets voorbij komt, dan kunnen we altijd nog kijken Wat me trouwens ook nog wel leuk lijkt is een geit met 2 boklammeren. En dan die geit een seizoen melken en weer es wat gaan kazen enzo. Maar goed. Je moet altijd wat te dromen overhouden he. De huiden heb ik gisteren van een extra laag zout voorzien. Het doet wel iets met de geitenhuiden nog, maar als ik zie wat er bij t schaap uit druipt, is dat toch wel een groot verschil. En ook de soepelheid is dus anders. Nou ja. Het zal iig niet gaan rotten zo. Ik kwak binnenkort de hele zooi in de pekel, en dan zien we het wel weer! Oh, en @Jorieke123: No worries. Hahaha. Een motiverend duwtje in de goede richting kan geen kwaad op zn tijd, toch
  11. Hai allemaal, Tsja, tisalweereventerug. Maar ik heb eindelijk weer wat te schrijven. En dat betekent dat er nu een ellenlange tekst gaat volgen, dus wees gewaarschuwd (je kunt nog terug) Even een samenvatting van wat hierboven staat. In 2022 hebben we twee geitenbokjes gekocht om ze een jaartje te laten rondhopsen en daarna te slachten. De smaak van het vlees dat we kregen van de twee bokjes was erg goed bevallen. Zo goed dat we afgelopen jaar weer bokjes hebben opgehaald. 3 dit keer. En ook deze hebben we t zaakje dr af laten halen, en hebben ze een klein jaar rondgehuppeld. Het waren 3 heertjes van een hobbyboer. 1 raszuivere boergeit, en twee half boergeit (vleesras) half toggenburger (melkras). Erg gezellige mannekes. Maar de volgende keer gaan we toch weer voor volle boergeiten. Want de hybride bokjes konden zo mega hoog springen, dat we hekken van 2 meter hoog nodig hadden om ze binnen te houden. En dat is ook zoiets: dan lijkt je weiland meer een gevangenis. Nou ja, dat is het ook eigenlijk natuurlijk. Maar eea hoeft er niet zo uit te zien ook he. Desalniettemin hebben we ook deze heren met regelmaat moeten overhalen om weer terug naar hun deel van de tuin te gaan. Bij de meest memorabele uitbraak kregen we onderstaande foto toegestuurd van een buurman: Ja. Dat is een geit die zich op ons tuinmeubilair heeft gevleid... Uiteraard was dat de meest brutale ook. Mijn man koos de naam Minotaurus voor hem. Dat paste hem geweldig. Ook het gebrul dat hij uit kon stoten als we in de ochtend niet op tijd kwamen voeren.... wow! We hadden geen wekker meer nodig. Deze meneer blèèèèrde gewoon door je oordoppen heen hoor. En viespeuken zijn het ook natuurlijk. Ze kakken overal. Op hun slaapplek, in de voerbak, in de watertrog... Zucht 🙄 Er zijn heus beessies die gemakkelijker te houden zijn dan geiten. En toch, toch vind ik ze geestig. Ze zijn altijd onderzoekend, nooit vals, hebben super zachte neusjes, eten zichzelf vol met je grasland en ander groen dat ze kunnen vinden (mijn prachtige spruitkolen 😭) en ze smaken dus heel heel erg lekker. Minder sterk dan lamsvlees, en malser dan rund. Vind ik dan. Alleen de smaak van het gehakt vind ik iets minder lekker dan van knor (of koe). Nog steeds heel best te eten hoor. Vooral door iets als een pasta. Of bij wat sterker gekruid eten als shoarma of n curry ofzo. < 1 jaar Afijn. Zoals ik ergens in de posts hierboven heb geschreven, wilde ik kijken of ik de heren wat langer dan een jaar op ons landje kon laten lopen. En dan dus gewoon de verplichte geiten BSE-test laten doen. Maar dat is onevenredig duur. Want je mag niet zelf een bloedje insturen. De veearts moet ervoor langskomen, en daarna moet het bloed van elke bok naar het lab en moet er een verklaring afgegeven worden. Ik was hierover aan het mopperen, maar blijkbaar (uiteraard) zit er toch een logica achter. Tot 1 jaar is bij een geit de ziekte niet goed vast te stellen, daarna wel. En daar eea super besmettelijk is... Afijn. Betekende dus wel dat de bokken met 11 maanden (en een beetje) naar de slacht moesten. Verandering van slager (doet eten?) Ik heb ze sinds gisteren weer terug. We hebben dit keer een andere slager gevraagd. Deze is 45 min rijden ipv 10 min, maar beloofde me plechtig de vachten terug te geven en ik was ook gewoon wel benieuwd naar hoe eea met een andere slager zou werken. Nou. Ze hebben dezelfde humor (geen - of althans iig niet dezelfde als ik). En dat communiceert zo raar he. Dat jij een grapje probeert te maken en ze je aankijken alsof ze niet snappen waarom je niet gewoon verder praat. Daarnaast viel er überhaupt weinig te communiceren. Toen ik in september belde of ze ook bokken slachtten: "Ja hoor - wanneer komt u ze brengen?" Ik: "Nou, ergens in januari". (Stilte) Hij: "Waarom belt u nu dan?". Dat gesprek had ik eind november nogmaals. Ik moest maar gewoon langsrijden. Elke ma of woe was het goed. Ze waren er toch wel. Uiteindelijk heb ik mijn interne hokjesplanner maar ehhh in zijn hok gejaagd. En ben braaf gewoon langsgereden, en inderdaad. Ik kon de bokken achterlaten. Uiteraard wist ik nog steeds niet wat het zou gaan kosten en hoe ze het vlees zouden aanleveren bij me (Uitgesneden? Verpakt? Ingevroren? Geen idee!) maar de bokjes stonden iig waar ze moesten zijn. (Niet zonder een kleine, doch spectaculaire, escapade uiteraard, maar zal - omwille van de immer uitdijende lap tekst - die even weglaten) Ik was best een beetje sceptisch, maar halleluja wat is het vlees prachtig uitgesneden en verpakt. Zo picobello-puntgaaf heb ik het nog nooit aangeleverd gekregen. Racks, stoofvlees, koteletjes, biefjes, noem het maar. Allemaal even keurig. Gelabeld zelfs ook ("Geit" stond niet in de label-computer, dus alles heet "Lam" ) Alles ligt keurig in de vriezer. Behalve de longen, tongen de levers. Die heb ik gisteren in de voedseldroger gedroogd (20 uur op 68 graden). Nu zijn ze kanon-hard. Kan weinig meer mee gebeuren, dunkt me. De hond is er dol op! Ik wil even goed in de gaten houden hoe eea bewaart. Maar als dit zo goed gaat als ik nu denk (het stinkt ook helemaal niet, tot mijn stomme verbazing) ga ik dit voortaan altijd doen met die organen. Ik las nog wel even de tip online om de 'koekjes' op 150 graden nog een kwartiertje in de oven te stoppen, om ook de laatste bacteriën te killen. Ik ben nog even aan het twijfelen of ik dat ga doen... Ach ja. Mss beter van wel he. Morgen na het granola maken maar even ofzo. De huid van de geit Oh en ik heb dit keer dus ook, jubel en juich, de vachtjes terug gekregen! Ze hadden ze keurig opgehangen voor me, wat helaas niet de bedoeling was, want de vachten zijn daardoor wat ver uitgedroogd, terwijl ik het hele ontvlies- en looiproces nog in moet. Maar goed. Ik heb ze iig en ik ga dus eindelijk proberen de geitenvachten tot kleedjes te maken. Ik heb heel youtube leeg gekeken. En zie zoveel manieren, dat ik er inmiddels redelijk van overtuigd ben dat het niet al te nauw komt. Wat mij erg goed past ☺️ Hieronder een foto van te ver gedroogde vacht. Dat bruine is niet goed. Eea moet wit en smooth zijn. Zoals een paar plekken dus gelukkig nog wel zijn. Maar het is wel de moeite waard, want mooie dikke wintervachtjes hoor. Al zijn ze wat raar uitgesneden (niet mooi recht, als je de lijn vanaf t staartje volgt, zie je wel?) Nou. Het is maar om te kijken of het lukt. Ik vind het leuk om dit soort nieuwe skills me eigen te maken. Al is het maar om te besluiten dat het niets voor mij is.🤷‍♂️ Wat me trouwens nog wel opviel: er stond bij die slachterij een enorme kliko met allemaal schapenhuiden. Dat wordt dus allemaal weggegooid: "slachtafval". De vachtjes die wij kopen bij de Xenos of Ikea komen uit India enzo. Dat is toch eigenlijk van de zotte he. Het is goedkoper om eea de halve wereld over te laten vliegen en onze prachtige eigen dikke schapenvachten gooien we gewoon weg. Maar goed. De slachter-meneer zag mijn interesse en zei dat ik er gerust een paar mocht meenemen. De hamsteraar in mij had ze het liefste allemaal ingeladen. Maar ik heb braaf besloten het eerst maar es met 1 te proberen. Een prachtige dikke zwarte vacht. Zwaar! Wow! Als die lukt ga ik zo gelukkig worden hiervan! 😍 Al moet ik wel zeggen dat ie enorm naar schaap meurt. Ik wist niet dat schapen zoveel erger stonken dan geiten! Nou ja, wel logisch met zo'n enorme vacht. (Zeker 10x zo zwaar als 1 geitenvachtje) Maar toch 🤢, ik hoop dat we dat geurtje er nog uit krijgen hoor! Voor wie het interessant vindt, dit is het proces dat ik volg voor de vachten: Stap 1: Huidzijde van de vachten insmeren met zout. Dikke laag. Liefst zonder jodium (kan vlekken veroorzaken). Dubbelklappen huid op huid, en oprollen en in een ton of bak leggen op wat stenen zodat ie kan uitlekken. Aantal dagen laten liggen. (tot 2 weken kan dat prima zo) Stap 2: Huiden ontvl(i)ezen. Dat wordt echt een takkeklus. Het hele binnenvlies moet eraf. Dat kan met een mes of een soort schraper. Maarrrr ik heb gezien dat t ook met een hogedrukspuit kan... Dat ga zeker proberen. Want dat schrapen ziet er echt uit als een enorm vieze en arbeidsintensieve klus. Ik kan altijd nog terugvallen op het schrapen, nietwaar? Stap 3: Wassen van de huiden met een mild waspoeder (zonder enzymen). Vooral voor de schapenvacht moet ik dit voorzichtig doen, de wol mag niet gaan vilten. Stap 4: Vachten de pekel in. Recept voor de pekel: 4 liter water, tot 1 kg zout, tot 150 gram aluin. (veel verschillende recepten gezien. Maar dit kwam het meeste neer op het gemiddelde). 7 dagen lang, en dan twee keer keer per dag roeren. Huid moet echt doorweekt zijn en zo veel mogelijk onder staan. Stap 5: Uitspoelen en uitknijpen (nooit wringen, huid is heel kwetsbaar nu) Stap 6: Als ergste vocht uit de vachten gelekt is, huiden insmeren met eierdooiers (4 dooiers op halve liter lauw water) OF wasverzachter. (Ik denk dat ik voor de eerste ga, die kwam ik het meeste tegen. Al lijkt het voordeel van de wasverzachter me de geur!) Vacht met de huid naar boven op een rek laten uitdruppelen. Vochtige handdoek over de huid leggen om te snel drogen tegen te gaan. Na drie dagen (moet toch meuren!) handdoek eraf. Stap 7: Terwijl de huid langzaam droogt, deze steeds weer oprekken, zodat de vezelstructuur van de huid gebroken wordt, en deze mooi zacht en soepel wordt. (Alternatief, na eerste paar keer oprekken, de vacht in een sloop in de droger doen en koud een paar uur laten rondtrommelen. Geen idee of dit werkt, maar staat me buitengewoon aan, dit idee. ) Stap 8: Eventueel de huidzijde insmeren met lederolie. Dit ben ik maar 1x tegengekomen in instructie, maar leek me geen stom idee. Eens kijken wat ik tegen die tijd vind. Als ik ooit op dit punt aanbeland, that is... Nou heheh, poehpoeh, nounou. Wat n lap he! En wss niet eens de laatste lap dus, want zit middenin de eerste stap van t looien. 💪 To be continued dus 😄 Toedels!!!
  12. Haai! Nou niet mijn recept hoor. Is van Diana (https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/bouillonpasta/) En die heeft t ook weer elders vandaan. Zij legt ook meer uit over de bewaarbaarheid. [emoji108] Maar idd wat Mellie ook schrijft: eigenlijk kan er vanalles in, als het maar niet te nat is. Mijn basis is eigenlijk altijd wortel, iets van selderij (knol en/ of blad) en iets allium-achtigs (prei en/of ui) en dus veel kruiden (peterselie, Maggie, echt vanalles!). Kan met extra knof, of pastinaak ook. Of nou ja. Verzin het maar. Soms voeg ik ook wat kerriepoeder toe. Of n chili-pepertje. Ik gebruik het niet alleen als basis voor soepen, maar ook om vlees, jus, gehakt, stoofpotjes, nasi, pastasaus extra umami te geven. Niet in idiote hoeveelheden. Maar zoals je normaal n maggieblokje ofzo zou gebruiken. Ik meende trouwens dat dr al ergens n topic over bouillonpasta was, maar de zoekerd kan em niet vinden. Afijn. Ik gaf dus dat recept door aan Nas, zo van wat ik als de basis gebruikte. En die gaat er meteen op los met heel andere dingen. Alleen die 11% zout is geloof ik overeind gebleven. Hahaha. (Allen maar tof, want zo hebben we weer nieuwe toepassingen gevonden [emoji108]) Over de houdbaarheid: ik zou max 2 jaar aanhouden. En de kleur/geur idd goed in de gaten houden. Ik heb nog nooit bedorven bouillonpasta gehad. Maar meende dat @Anna3 es vertelde over een batch die was gaan schimmelen? Ik maak dit goedje doorgaans aan t einde van t seizoen. Je kan er nl heel prima allerlei kneusjes (worteltjes, niet goed afgerijpte paprikaatjes, aangevroten knolselderij etc) en restjes in verwerken. Tot zover mijn 5ct!
  13. Hai Loes Dank voor je input. Het gaat helaas om bollengrond, aldus het bestemmingsplan. Dat wisten we al. Alleen werd dat al zeker 25 jaar niet meer gedaan. Nu dus wel weer. Ik kom steeds stapjes verder mbt info. Het ziet er alleen niet erg jolig uit allemaal. [emoji3525]
  14. Beste allemaal Weer es tijd voor een nieuw topic. En dit keer geen leuke met hopsende geitjes of smakkende knorren, maar een heel stuk serieuzer. Ik ben bezig met researchen van het gebruik van bollengif in de velden om ons heen, en de invloed hiervan op ons stukkie tuin. Ik ga alles opschrijven wat ik tot nu toe heb uitgevonden (nog niet zo heel veel, maar ik ben nog bezig) Mocht iemand zelf veel over dit onderwerp weten (dus niet vermoeden ), vul graag aan! We wonen hier, randje Lisse - om de hoek bij de Keukenhof, al 8 jaar. Op een heerlijk stukje land (4000m2) waar we ongelofeloos trots op zijn en blij van worden. Over het algemeen. Dat het landje in de bollenstreek ligt, wisten we bij aankoop uiteraard, maar de effecten van gif etc stonden we totaal niet bij stil. Noch over evt effecten van fijn- en stikstof overigens. Maar goed. We telen hier al jaren inmiddels onze eigen groente, eitjes, en ook ons eigen vlees. Eerst in de vorm van knorren (zie "How to varken" https://www.moestuinforum.nl/topic/20187-how-to-varken/#comments en "Armeluiskoe") Gaandeweg de jaren werden we ons steeds meer bewust van de enorme hoeveelheden gif die in de bollenteelt gebruikt worden. Er worden vaak groenbemesters gezaaid tussen de bollenteelten door, die worden vervolgens doodgespoten, het duurt even voordat je het ziet, en de geur herkent (nare weeïge lucht) maar dan gaat het je dus steeds meer opvallen. Hoe onnatuurlijk eigenlijk die - op zichzelf prachtige - bloemenzeeën zijn. Velden vol gele narcissen, roze - paars - witte hyacinten, en eindeloze akkers vol tulpen en dahlia's. Twee dingen ontbreken: onkruid en insecten. Er zoemt niets en er staat geen sprietje wat er niet "hoort". En dan valt je oog op de trekkers met de containers en sproei-installaties achterop. En bedenk je je dat de schattige slootjes die de gronden van elkaar scheiden, niet alleen overtollig water afvoeren, maar ook al het gemorste gif overal heen voeren. Afijn. Sinds een paar jaar gebruiken we alleen nog leidingwater voor de irrigatie. En krui ik 2 kuub wormencompost op de tuin voor een schone toplaag. Gelukkig hadden we geen directe buren met bollen. Rechts van ons landje zit een transportbedrijf en links een ouwe boer niets met zn veldje doet behalve maaien, en daarnaast was hectare vol elzenbosjes en haasjes. Was... Want dat landje is verkocht. Aan iemand die er bollen op wil gaan telen. Dat is bij ons dus letterlijk aan de overkant van het slootje. Het bosje is al verhakseld, de haasjes komen nooit meer terug, en al het omliggende spul is stukgespoten. En dat zit ons toch niet lekker. Want wij lopen hier bio en duurzaam te zijn, maar als iemand met round up (ja zo heet t niet meer, maar het komt op hetzelfde neer) de akker naast je doodspuit (wind staat altijd ook nog es onze kant op) dan vraag ik me toch af hoe gezond we eigenlijk bezig zijn. Ik vond sowieso deze uitzending van Zembla. Die richt zich niet zozeer op moestuinieren naast de bollen, maar je kunt er toch genoeg uithalen waarbij je denkt "Niet goed, helemaal niet goed". Bollengif zorgt oa voor een verhoogde kans op de ziekte van Parkinson. https://www.youtube.com/watch?v=dGVl8O_6TiE En ook dit heb ik inmiddels gevonden: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/wateren-in-noord-hollandse-bollenstreek-sterk-vervuild-met-verboden-kankerverwekkend-landbouwgif~b02bb47e/ Ik ben een beetje in dubio wat te doen. Verhuizen en elders opnieuw beginnen? Stoppen met de moestuin? Een 300 meter lange tunnelkas neerzetten? Of eea gewoon accepteren en niet alleen mn handen maar ook mn kop in de aarde steken. Wat daarnaast kan is kijken of eea aanvechtbaar is. Het weliswaar bollengrond, maar er zijn al in geen 25 jaar bollen op verbouwd, en ons gehele landje heeft inmiddels de bestemming "wonen" gekregen. Dus kun je dan ineens zomaar weer gaan spuiten? Ook ben ik er inmiddels achter wie de nieuwe eigenaar is, en ga ik kijken of ik met die persoon in gesprek kan over eea. Wie weet vinden we een modus? Desalniettemin ga ik me verdiepen in bollengif. Want al zijn het nu onze directe buren, 3 velden verderop aan alle kanten staan ook bollen, ellenlange rijen en velden bollenwoestijnland. Tijd om eens goed ons huiswerk te doen. Een beetje laat, maar goed, hopelijk nog niet te laat...
  15. Ze zijn binnen! Sjonge ik ben wel positief over de kwaliteit. Althans. Zo op het eerste gevoel heel deugdelijk en degelijk. Ik hoop dat ze idd zo lang meegaan als aangegeven. Maar denk het wel. Wat wel opvalt (wist ik al hoor) is het grote gat aan de onderkant. Net al wat gezaaid natuurlijk. Je moet eerst ff proppen met je vingers en dan pas zaaien. Anders lazert alles de al weer uit. Maar straks als de wortelkluitjes goed ontwikkeld zijn, is het wel mega handig om ze eruit de hupsen.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...