Jump to content

Charly

Moderators
 • Posts

  3,136
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Charly

 1. Helaas! Pipje het kipje bleek inderdaad toe te behoren aan mijn laatste poging haar thuis te vinden. Super jammer. Maar misschien wel maar beter. Ik weet niet hoe ze in haar eentje gegaan zou zijn tegen al mijn theemutsen hiero. Overigens eet ze bij haar echte baasje niet uit de hand. Dus daar was ik toch wel weer een beetje trots op (hoewel ze wss gewoon veel honger had. Maar toch!)
 2. Pompompom. Er is een kipje komen aanlopen hier. En het is zo’n dotje. Ik ben niet eens mega van de kipjes als in ‘hoge knuffel-factor’. Maar deze is echt te geestig. En dus heel tam (of ontzettend hongerig) Ik heb bij de directe buren gecheckt. Daar is ze niet van. Ik ga vanavond nog bij 1 andere meneer in de buurt checken. Maar als ze niet van hem is; pik ik haar mooi in. [emoji4][emoji106] Alleen ff kijken hoe ik haar in de toom introduceer. Ik heb 5 krieltjes en 4 grote theemutsen. Maar zij (de nieuwe. Ik noem haar ehhh Pip. Pipje het kipje. [emoji846]) is duidelijk de kleinste. Ik denk dat ik haar in een bench bij de rest zet. Kan ze een paar dagen wennen. Oh en zou ik haar nog ff moeten inspuiten met iets? Wellicht heeft ze beestjes? ——- En ik moet dus nog ff wel een poging doen om haar echte eigenaar te vinden. Hoe halfslachtig ook [emoji6] To be continued!
 3. Charly

  Kan dat

  Hee @Floris1990 Als je een topic aanmaakt, is het fijn als je het onderwerp wat duidelijker in de titel kunt zetten. Dan hoeven mensen niet eerst door te klikken en kunnen ze gerichter helpen. Ook om later terug te vinden veel gemakkelijker. Cheers!
 4. Als aanvulling: zag laatst een filmpje waar ze een leafblower op een van die gangen zetten. Dat ding blaast met een noodgang lucht. En dat zorgde ook voor racende ratten. Maar je moet idd wel de meeste uitgangen kunnen dichtleggen ja. Anders wordt t lastig meppen. Briljant idee van dat net trouwens! [emoji108] Succes Mel!
 5. @Lia56 Ook niet als je ververst? Ik moest nl ook ff opnieuw laden voor de foto's. Oh en dank voor je compliment
 6. Hi allemaal, De geitjes gaan goe-hoed! Ik word echt blij van ze. Ze kosten me weinig werk (of althans; het voelt niet als werk), nauwelijks geld (ja nee okay. Behalve dan de dierenarts waar ik vorige keren over schreef), en ze zijn erg aaibaar en super zacht - ook niet onbelangrijk. Tot slot houden ze ons landje dus mooi kort. Al moet ik wel zeggen dat het gras er heel rap doorheen gaat met die mannen! We hebben ons "mob"-grazing ook al heel aardig onder de knie nu en verplaatsen de hekken iedere drie weken ongeveer. Dat is idd lang niet zo vaak als ik in het begin ergens schreef ("Iedere 12 dagen") maar toch lang niet slecht. En het werkt dus echt. Wacht. Ik heb een cirkeltje foto's gemaakt, dan kan ik elke "stap" ff toelichten en kunnen jullie t met eigen [emoji102] zien. Kijk. Dit veldje hebben we ze gisteren vandaan gehaald (mooi ook hè. Dat wandelpaadje dat ze in t midden maken Het gras is inmiddels gemillimeterd, en ook al onze elzen-loten zijn gekortwiekt. Wat er nog staat is met name wat van dat rare oever-gras (heet dat zo) en St Janskruid (vinden ze echt niet lekker). Die droge dingetjes die er nu nog staan maaien we ff lomp met de bosmaaier. Dan ziet het er zo uit: En daarna zie je - bij de juiste temperaturen - dat het groen weer enthousiast probeert terug te groeien: Hieronder een foto van het stukje waar ze gisteren in gegaan zijn. Lekker vol met onkruiden nog: Wat me dus opvalt is dat distel ook moeiteloos naar binnen gaat. Brandnetel dan weer liever niet. Klimop wel. Evenals wilg (voorkeur!) en els natuurlijk. Het gaat wel in fases. Dus eerst de lekkere knabbel dingetjes, en naarmate de dagen vorderen, steeds een soort verder. Tot er alleen nog trieste droge halmpjes staan van dus mn dat St Janskruid. Homeopathisch wordt dat vaak ingezet tegen depressiviteit, las ik. En daar hebben onze geitjes blijkbaar totaal geen last van. Hahaha. Ze groeien als kool en zijn lekker vet aan het worden zelfs. Moet je die pens van Kevin es kijken joh! En die van Kareltje steekt net zo uit, alleen wilden ze niet stil staan als ik ze van boven fotografeerde, dus dat moeten jullie maar zo geloven. Hij blijft verder wel het onderknuppelke natuurlijk. Maar dat boeit em zelf verder voor geen pepernoot. Zie em es staan lachen [emoji6]
 7. Zeer ingenieus allemaal hoor. Wij hebben ook zo'n leghok gemaakt voor onze theemutsen. Maar die kakken er vooral in. Dus dan ben je toch blij dat je zoveel moeite gedaan hebt he, met uitzagen en alles netjes maken 🙄 Maar over jullie slachtkippen van afgelopen jaar: echt supervlees! De bouten gaan geweldig in mijn paella. Maar ook in de crockpot trouwens. En de filetjes had ik onlangs gevuld met wat pesto-achtige meuk en daaromheen wat gedroogde ham gewikkeld. Oh man. Dat was ook erg lekker. Dus als je volgend jaar weer zo'n projectje gaat doen: wij melden ons bij deze aan!
 8. Johhhh. Dat is het gewoon! Had er nog nooit van gehoord @janterharmsel. Wat fijn dat je even in de lucht kwam! Weer wat geleerd. Top van het linkje ook. [emoji106] Het Duits viel me nog niet helemaal mee. Maar vond op fruitpluktuin.nl een kort stukje in het Nederlands. Meest belangrijk voor mij: “De schimmel is goed te bestrijden door het toepassen van zomersnoei en door vruchtdunning. Bij juiste snoei wordt een te grote luchtvochtigheid voorkomen en zodoende ook de aantasting. Dit aangetaste fruit kun je gewoon eten. Eventueel eerst afschillen. Het is een cosmetisch probleem.” Heel veel dank. Weer een mysterie opgelost en ook nog wat geleerd. [emoji4][emoji106]
 9. Ja precies wat jij beschrijft inderdaad @AshaiRey. Het verzamelt zich in het putje van het steeltje en breidt zich dan uit over de appel. Maar ik ben toch wel heel benieuwd wat het is. Want zit het dan alleen op de schil, of ook in de appel zelf. En hoe (on)gezond is het? Ik pluk toch met regelmaat een appel van de boom waarin ik mijn tanden zet. Beetje afgeveegd aan mijn trui, maar ik ga er dan toch vanuit dat op appeltjes uet niets naars zit verder eigenlijk. Benieuwd of nog meer mensen dit herkennen.
 10. Charly

  Hoi allemaal

  Nou dat klinkt als genieten inderdaad. We lezen graag mee met jullie avonturen! Hartelijk welkom op het forum
 11. Ha moestuinmakkers! Zeg hee. Op mijn golden delicious appels (ooit verkocht als Elstar trouwens. Maar dat terzijde) zit een raar laagje. Ook zwarte puntjes. Die duiden op schurft, vond ik op het internet https://www.compo.nl/advies/ziekten-plagen/ziekten/schurft-op-appels-en-peren Golden delicious is daarvoor extra gevoelig, stond er nota bene nog bij. Maar goed. Die schurft vind ik niet zo vervelend. Aantasting is er wel. Maar de vruchten splijten niet open ofzo en alleen de wat sneuere exemplaren zijn zwaarder aangetast. Overgrote deel van de appeltjes is prima. Maar waar ik dus over achter mijn oren krab is het rare laagje over de appels. Op de foto’s kun je zien dat ik het kan wegpoetsen. Is dat ook een bijverschijnsel van schurft? Dan trek ik het wel. Want is volgens mij niet gevaarlijk verder, toch? Maar ik moet er niet aan denken dat het een soort fijnstof neerslag is ofzo. We zitten vlakbij Schiphol. Moet toch niet hebben dat ik hier biologisch zit te tuinieren en dat ik feitelijk ongezonder eet dan als ik het uit de supermarkt zou kopen! Afijn. Ik denk: ik gooi het ff in de groep. Es kijken wat jullie ervan denken.
 12. Van de week had ik kweepeerjam gemaakt met citrus (sinaasappel en citroen). Oh ja zitten ook appels in. Naar dit recept op Diana’s site: https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/jam-van-kweepeer-appel-en-sinaasappel/ Is een tweedaags recept en werkt als een tierelier. Nou was dit de eerste keer dat ik kweepeerjam maakte. Dus misschien werkt het altijd als een tierelier. Maar erg lekker en prachtige consistentie. Diana had er stukjes in laten zitten, ikke niet. Mooie egale jam. Prettige textuur. Meer puree dan moes. Smaakt echt naar kwee maar dan dus met net ietsje extra. Ik was in t begin nogal zenuwachtig toen ik de sinaasappelsap verwarmde (bij het ruiken van die geur, herinnerde ik me dat ik niet van verwarmde sinaasappelsap houd. Zo muffig. Als hele goedkope sinaasappelsap uit pak) Maar eea heeft toch goed uitgepakt. Wellicht volgende keer 1x citroen meer en sinaasappel minder. Oh en Diana had 600 gr suiker gebruikt. Ik 750 (in t oorspronkelijke recept stond 1kg) Volgende keer doe ik 650 denk ik. En tot slot heb ik de klokhuizen en steeltjes / kontjes wel verwijderd, maar de schilletjes lekker laten zitten [emoji4] Afijn. Leuk om te doen en ook door mijn lief erg goedgekeurd Verder ook van Diana’s site begonnen met kweepeerlikeur. https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/kweepeerlikeur/ Pas in januari klaar. Wel benieuwd. Ziet er zo iig wel al leuk uit!
 13. Nou. Eh. 1 stap vooruit dus Joriek, maar dus ook soortement eentje terug, als je dan ook weer meteen een nieuwe gang moet gaan opsporen. Kwam toevallig vandaag dit filmpje tegen. Niet heel diervriendelijk wellicht (voor de ratten, de honden lijken het meesterlijk te vinden) maar wel effectief zeg. De tandjes!
 14. Yow @Mellie, als t uitkomt kan ik tzt ook jouw pakketje meenemen als je wilt. Kun je het hier oppikken. Dat scheelt nogal in afstand.
 15. Je kan toch melk in de soep doen @angela Ik sla een mtfd’je over. Mijn membrillo en worstenbroodjes komen alleen helaas ook niet dan dus. In t voorjaar ga ik het goedmaken!
 16. Yow. Om veel minder ernstige redenen dan die arme Moniek. Maar ik haak ook af morgen. Voel me niet echt jofel en hoofd staat dr niet zo naar. Een moody Charly op de mtfd is ook geen aanwinst voor jullie trouwens.[emoji58][emoji6] Had gelukkig geen ruil-lijstjes deze keer. Voorjaar ben ik dr zeker weer bij! En ik ga weer tomaten en pepers opkweken komend jaar. Dus heb dan ook wat te ruilen [emoji846]
 17. Hee ja. Dat klopt. Ik heb ook minder suiker gedaan. Nu je t zegt! Een vijfde minder ofzo.
 18. Charly

  How to varken

  Nou mams is in de benen! Of ja. Eigenlijk ‘niet-mams’ dus. Arm wijfie. Nou ja. Hoe dan ook. Ze stond vanochtend en wilde ook eten [emoji3060] In alle eerlijkheid denk ik niet dat alle biggen eruit zijn. Maar meer voelde ik er niet vannacht. We kunnen ook niet veel meer doen nu de ‘bevalling’ voorbij is en ze weer gesloten is. Keizersnede is bij varkens nl eigenlijk kansloos. Veearts wilde het ook niet doen trouwens ‘geeft altijd gelazer en zeug overleeft het vaak niet’. We blijven haar temperatuur opnemen. En ze krijgt paracetamol-zetpillen tegen de pijn. Tenminste gisterenavond laat gegeven toen ze echt uiterst lamlendig en lethargisch was. Nu ze weer in de benen is, laten we het fjes zo. Als ze koorts krijgt moet ze aan de antibiotica. Maar zo niet, hopen we er zo doorheen te zeilen. Allemaal wel lichtelijk bekaf na al die gebroken nachten. Zijn we duidelijk niet gewend… [emoji51] Afijn. Zal es een fotootje gaan maken. En dan hoop ik dat we dit verhaal kunnen afronden met het glas halfvol. (Beetje zurig halfvol. Maar toch) Nb. Als je ooit je varken paracetamol wil geven. Het mag ook oraal. (In stukje brood ofzo). Of dus met een zetpil. (Beetje afleiden met kriebelen rond het reetje en dan op de juiste plek een zetje geven) Dosering is 30 mg per kg. * disclaimer: dit is wat ik gevonden had op internet. En ik ook overlegd heb met de veearts. Verder uiteraard geheel eigen risico hè. Ik ben geen arts
 19. Oei. Ja ratten. Zo aan t einde van t seizoen zitten er hier ook altijd knoert-veel. En knoeperds ook trouwens [emoji51] Dat met die fret was trouwens @nasuada, niet wij hoor. Wij hebben een luchtbuks gekocht als het te erg wordt. Om de populatie wat uit te dunnen, want wat je al schrijft: zo wonend aan t water kom je dr nooit echt vanaf. Ook zorgen we (open deur) dat er geen voedsel voor ze ligt. Kippen voeren bijvoorbeeld we niet meer in een open bakje of strooiend op de grond; maar in zo’n trap-automaat. Alleen een dikke kip die daarop trapt krijgt em open. Een rat is te licht. Zo hebben we geen onnodig voer meer liggen. Ook geen etensresten of überhaupt eetbare zaken op de composthoop (denk aan rotte pompoenen of appels) Kakke is natuurlijk dat zelfs als jullie niets eetbaars hebben liggen; dat in een buurt lastiger aanpakken is. [emoji853] Deed @appelvrouw niet iets met staven en pet-flessen die een naar geluid maakten? Of Hm. Dat was mss voor woelmuizen, als ik het me goed herinner. Wie weet werkt het ook voor ratten. Je steekt zo’n ijzeren staaf in een gang en doet er een opsekop lege pet-fles op. Door de wind maakt dat een rotgeluid dat door de gangen dendert (zo stel ik me dat voor). Wat denk jij, @appelvrouw. Zou dat ook bij ratten werken?
 20. Charly

  How to varken

  ** nog meer narigheid hieronder. Lezen op eigen risico. Ik zet het neer ter informatie. Omdat dit dus ook soms kan gebeuren * Nou. De eerste ‘big’ is eruit. Het is… nou laat ik het zo zeggen: het is heel duidelijk dat ze al lange tijd dood zijn. Ik kon hem / haar aan de teentjes pakken en met veel grijsbruin necrotisch weefsel naar buiten wurmen. Beeld was dus ernstig eetlustbedervend. En gaat nog wel een tijdje op mijn netvlies zitten.[emoji20] Veearts zegt: vanaf nu ieder half uur even voelen of er een volgende te halen valt. Zodra ik mijn hand inbreng gaat ze nl heel hard duwen. En dat zorgt er dan voor dat het zaakje dus toch in beweging komt. Afijn. Het gouden randje aan t geheel is dat als eea naar buiten komt, het zeugje in principe weer zal herstellen. Dat is wel een fijne gedachte. Want leek me een enorme rottige manier om te gaan, door vergiftiging uit haar eigen lijf (hoewel we dat natuurlijk zouden hebben voorkomen, door euthanasie) Haar eindstreep is natuurlijk de slager. Dat weet ik ook wel. Maar het voelt toch anders om een gezond blij varken weg te brengen, dan een dame te zien doodgaan. Ofzo. Hm. Beetje moe. Sorry als formulering wat beroerd is. Grijpt toch aan enzo. Hoop morgen foto van iig een wat beter varken te kunnen posten!
 21. Charly

  How to varken

  ** onprettige content hieronder. Verder lezen op eigen risico ** Pfff. Nou. Ze ligt al de hele ochtend. En heeft steeds meer ontsluiting. Althans van haar hoohah. Ik kan nog niet bij de baarmoedermond komen. Het is pijnlijk, merk ik. Dus ik doe super voorzichtig. Maar ik moet van de veearts iedere drie kwartier blijven voelen om te kijken of ze al beter ontsluiting heeft. Dat voelen (bwerk) stimuleert ook samentrekkingen van t geheel. Er is ook al wat smurrie uit gekomen. Eerst roodbruin. Maar nu ook grijsbruin slijmvlies van t e of a (dubbel bwerk) Ik spons haar maar een beetje af ook dan hè. En aai wat over dr buik. Ze voelt zich niet jofel hoor. Zucht. Nb Extra bonus. Mijn duim heeft een flinke open jaap. Daar kweepeer en mandoline niet goed samen blijken te gaan. Afijn. Andere hand gebruiken maar…
 22. Ah ja. Dat ie in te hoge vormen bij meer mensen problemen gaf, las ik ook onder de reacties bij die Okke. Dus denk dat je analyse idd klopt. Hoop dat t beter gelukt is vandaag? Wel mooi donker is die van jou trouwens! [emoji108]
 23. Charly

  How to varken

  Foute boel. Idd had bevalling al lang op gang moeten zijn. Op echo wel biggen te zien, maar onduidelijk of levend. Geboortekanaal nog potdicht. Ze smekt wel. En dat is teken van ongemak. Er is nu een hele smak aan hormonen in gegaan (not amused) kan goed twee dagen duren nog voor gaat werken. Kans op levende biggen is nihil. Zorg verplaatst zich nu naar gezondheid van mams bewaken. Bah bah bah.
 24. Charly

  How to varken

  Ja heel stom. Ben dr wat akelig van. Veearts is gelukkig onderweg. Niet onze vaste. Ben dan meteen kritisch. [emoji2955] Hahaha. Naar wijf ben ik. Nee voor de rest doet ze het goed. Eet goed. Drinkt goed. Slaapt, piest, poept. Is alert. Alleen geen biggen. Hoop dat veearts met gerust kan stellen dat de biggen nog leven. [emoji1696] En dat we een plan van aanpak kunnen maken. To be continued maar weer…
 25. Charly

  How to varken

  Nee jongens. Helaas. Nix. Ik begin nu echt te vrezen dat de biggetjes niet meer leven. Zodra de veearts bereikbaar is, bel ik hem even. Sowieso voor overleg. Hè bah. Nou. Dat wordt een rot-verslagje zo op t forum. Duim nog steeds voor een goede afloop, maar voelt niet prettig. [emoji17]
×
×
 • Create New...