Jump to content

Charly

Moderators
 • Posts

  3,054
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Charly

 1. Nou. Weet je. Het viel me helemaal niet tegen! Ik had Chinese kool, paksoi en Baby cos (Romeinse sla) gezaaid. Kwam heel aardig op: Heb ze toen braaf een tijdje regelmatig wat stikstofrijkere vloeibare meststoffen gegeven. En toen (zoals dat soms gaat) ben ik ze een beetje vergeten... En dus stopten ze wel met groeien. Ik denk vooral omdat ze geen voeding meer hadden in dat witte zand. Desalniettemin heb ik gisteren de sla geoogst. Toch prima voor een lekkere portie. De kool heeft het ook niet onaardig gedaan. Alleen zijn daar wel rupsen in gekomen. Dus er staan nu vooral nerfjes. Kooltjes zijn wel kleiner gebleven dus. En dat kan ook gebrek aan ruimte geweest zijn. Maar ik vermoed gebrek aan voeding eerder toch nog. Uiteraard had ik jullie dit allemaal willen laten zien. Maar ik ben een sufmuts die er steeds wel aan dénkt om foto’s te maken. Maar het vervolgens niet doet. Sorry. En nu heb ik dus alleen nerfjes nog staan. Niet echt uitnodigend fotomateriaal. Maar misschien maak ik er toch wel even een foto van. Denk ik Desalniettemin ga ik er volgend jaar zeker verder mee experimenteren. Lijkt me wel wat. Tegels als onkruidremmer. Daar komt zelfs heermoes niet doorheen. [emoji846] Dus ik ga tussen de regels op t terras gewoon weer es wat zaaien. Maar ook wat tegels (veel losser) leggen op 1 van de groentebedden. Voor groenten die wat meer ruimte om zich heen nodig hebben, als kolen en kropsla, lijkt het me wel potentieel bieden. To be continued!
 2. Oef. Het water loopt me in de mond weer, Henk! Dank voor het delen van het recept!
 3. Getsie. Die van ons leggen voor geen meter nu. 1 a 2 eitjes van 5 kippen. Tsssk. Maar fijn voor jullie iig. En de mensen die ze ontvingen! Hier twee paksoi’s aan de buurman gegeven, met een mandje appeltjes en een dikke vette pompoen. Hij voelde zich niet zo lekker, zei ie van de week. Dus kon wel wat ‘goei voer’ gebruiken!
 4. Hier ook standaard 3x6. Had wel een beetje een grotere kas gewild, achteraf. (Vooral toen ik die van Jorieke zag ) Maar dat is ook gewoon hebzucht. Want we eten prima uit die 3x6. Tomaten, paprika’s, pepers. Soms paar meloentjes. En een paar potten gember of kurkuma. Maar hoofdmoot echt die eerste drie. Het enige is dat de deur van mijn kas vrij laag is. Dat is wel een aanrader om daarop te letten. Want ik stoot met regelmaat mijn knar, en das niet goed voor je humeur. Ik heb aan de achter, en zijkant plankendragers. Daar ben ik blij mee. Is super praktisch als je nog aan het opkweken bent. En later om rommeltjes (touwtjes, snoeischaar, potjes) op te leggen In het najaar / winter zitten de kippen in de kas. Die leggen dan lekker door (licht en warm, vinden ze fijn!) en bemesten de boel en pikken onkruidjes weg. Werkt voor ons prima.
 5. Met de laatste tomaten salsa aan t maken. Mmmm. Ruikt heerlijk in huis!
 6. Whoohooo! Gefeli, Mellie! [emoji3060]
 7. Tomatenplanten allemaal verwijderd. Laatste rijpe(nde) exemplaren geoogst. En alle rijpe paprika’s / pepers geoogst. Aan het twijfelen of ik de groene paprika’s nog een weekje in de kas geef om bij te kleuren. Of dat ze dat binnen mogen doen. Of dat ik ze groen invries. Als ik eenmaal de kas aan t schoonmaken ben, wil ik eigenlijk alle planten meteen uitrukken. En dan even goed opruimen en de kippen erin. Die vinden het fijn daar. Vooral met dit koude, natte pisweer nu. Nou ja. Morgen maar weer es kijken. Nu koken. Want hard werken maakt hongerig! [emoji39][emoji4]
 8. Klinkt als een goed plan, Mel. Meer worteltjes = meer voeding = meer vrucht Oh en minder planten = minder vochtige lucht in de kas en dus meer bevruchting? Nou ja. Hoop het voor je. Hier vandaag alle tomatenplanten uit de grond getrokken. Zowel de sneuerds buiten als die uit de kas. Was ze zat. Kwam nog wel wat af hoor. Maar het weer is nu zo omgeslagen. De Phyt en andere narigheid neemt dan zo toe. En was er ook gewoon klaar mee. Kwam toch nog kleine emmer aan oogst af. Van rijpe en rijpende tomaten. Ga ze wel missen hoor. Die verse tomaatjes. Maar gelukkig veeeel in de inmaak weer. Dus dat maakt veel goed. Vanavond maar es Mexicaans eten. Verse tomaten in een goeie salsa. Olé!
 9. Vet rare vruchtjes gevonden. Behorend bij (een voor mij) onbekende boom. Iemand?
 10. Haai, Ja ik maak em ook nog steeds. Bijna altijd met iig knolselder, wortel en iets van een allium inderdaad. Maar knof en paprika erdoor zijn idd ook super lekker. Courgette zou ik minder snel doen, denk ik. Wordt het zo nat van. Ik gebruik doorgaans ‘de kneusjes’ trouwens, qua groente . Omdat het toch een grote gemalen prut wordt en het dus niet uitmaakt hoe mooi de worteltjes oid zijn die erin gaan. Ruimt lekker op. In het oorspronkelijke recept wordt trouwens uitgegaan van minimaal 10 gram zout per 100 gram. Om zeker te zijn dat je geen bacteriegroei in je potjes krijgt. https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/bouillonpasta/ Zelf vandaag weer 6 liter pastasaus ingemaakt. Was de 5e keer alweer. Dus inmiddels iets van 30 liter staan. Innerlijke hamster zucht vergenoegd. [emoji194] [emoji846] Ik denk dat er nog 1 rondje in zit. En dan is het weer gedaan met de tomaten. Foto hieronder is nog tijdens het inkoken. Niet echt smakelijk om te zien. Maar is helemaal goedgekomen. [emoji106]
 11. Hahaha. Zag al 4 berichtjes langskomen over knoeperds etc. Dus zelf even gaan kijken. En ja. Idd zeg. Weeeuw! Wat een ding! Knap gedaan.
 12. Wat een rare ballekes aan die twee donkere tomaten links, Joriek! [emoji1] Maar bjoeties hoor. Je mais ook! Vet jaloers want die lukt hier nooit. Tegen de tijd dat de kolven komen, roven de ratten en kraaien ze.
 13. Ja zeg. Wat Joriek zegt. [emoji21] En zo’n grote oogst ook. Bôh. Hoop idd dat er nog flink wat afrijpt. Maar wel een strop hoor!
 14. Hi daar Was vandaag bij een cursus kruidenthee maken. Zo leuk. Bij ‘huis van de buurt Matilo’ in Leiden. De 22e ga ik er wildplukken - je kunt je nog via de site aanmelden (kost 5 euro [emoji3526]) Niet heel veel nieuws geleerd maar leuke tips gekregen. En natuurlijk heel fijn om weer es met andere natuur/tuin-gekkies in de weer te zijn. Afijn. Wat ik met jullie even wilde delen waren een aantal eenvoudige receptjes voor smaakvolle kruidenthee. En een informatieblad dat ik ook leuk vond om even te laten zien.
 15. Grrr. Wat een eikels! Wel vakkundig te werk gegaan trouwens. Bast kaalstropen met je tong, lijkt me nog niet zo eenvoudig En sjussus, wat staat dat onkruid hoog joh! Heerlijk voor ze en hopelijk laten ze de bomen dan verder voor wat ze zijn, en gaan ze niet dat gaas te lijf ook nog.
 16. Oh was het zo’n stenen echt op vuur enzo? Of zo’n ijzeren waarin je een fikkie stookt? Zien er idd bijzonder smakelijk uit! Hier moussaka. Had ik nog nooit gemaakt maar we hadden plots twee aubergines en dan moet je wat hè. Combi met natuurlijk die fijne hoeveelheden courgettes en daar ga je dan! Had dit recept gevonden: Daarbij hoef je niets eerst te frituren. Scheelt veel vet. Maar nog steeds allejezus veel tijd hoor. En dan op t laatst nog die saus maken én de bechamelsaus. Poeheee! Maar t was het waard. Gisteren een schaal gemaakt en vandaag weer. Lekker ook wat voor in de vriezer. En nu zijn de aubergines op en heb ik er ook wel weer genoeg van. Wacht. Ik maak nog ff foto van de schaal van vandaag. (Bechamelsaus is zonder melkproducten gemaakt. Met sojamelk en vegan ‘kaas’rasp. Ging heel goed en qua smaak heus niet slecht te doen!) (Niet echt een spectaculaire foto. Maar het was wél echt heel lekker!)
 17. Ja joh. Ben er echt stinkend blij mee. Dat boek (Handboek voedseldrogen) is ook echt tof. Van die fijne anti-verspiltips: En voor wie niet weet wat ie met z’n courgettes moet: Smaakte gans niet onaardig als chips. Vooral met idd dat beetje zout erop. Beetje in hummus dippen. Lekker hoor. En dus knijterlang bewaarbaar naar het schijnt!
 18. Hé Roland, Gianni en Redzebra. Dank voor de zeer uitgebreide inlichting. Wat vriendelijk dat jullie er zo voor zijn gaan zitten. Verder sluit ik me aan bij RobO. Een mooi lijstje is altijd fijn. En Mel: jij laat je niet kisten hè. Hahahaah. De aanhouder enzo! [emoji123]
 19. Leuke app. Dank voor het delen. Hier is trouwens gebleken dat de munthaantjes het ook heel best doen op agastache. [emoji53]
 20. Hier ook lekker aan het tomaten. De blush is als vanouds weer favo voor uit het vuistje Maar de tasty Tom van de Appie blijft ook lekker en scoort ook goed in bevruchting. Pruimtomaat van Bolstar ‘Sensatica’ doet het als saustomaat echt het beste. Ben enorm onder de indruk van de hoeveelheid tomaten die ie weet te produceren. Zelfs wanneer andere planten het te vochtig of heet vinden voor bevruchting, zet deze kanjer vrolijk door. Helaas een F1. Maar natuurlijk ga ik toch proberen of ie een beetje goed terug wil komen… Jammer genoeg ook de Phyt geconstateerd hiero. Ik ga zo ff blad strippen, want eea is weer es wat uit de klauwen gelopen. Voor het strippen: En de ‘na’ foto:
 21. Agossie. De stakkers. Wij weren muggen met vers tomatenblad. Beetje kneuzen en rond je bed zetten. Dat werkt veel beter dan bijvoorbeeld citronella. Dus als je tomatenplanten hebt staan, kun je wellicht de onderste bladen wat strippen en bij de kippen leggen in de avond? Bij ons (mensen) werkt het echt heel goed in ieder geval. Sterkte! Edit. Vond deze link. Daar staan lavendel, kattenkruid en rozemarijn hoger in t lijstje. Maar kan zo 123 geen wetenschappelijk artikel vinden. Zelf dus alleen ervaring met tomatenblad. https://www.mooiwatplantendoen.nl/deze-planten-houden-muggen-op-afstand Edit twee: tomatenplanten zijn natuurlijk niet echt gezond. Dus mss op een plek zetten / hangen waar ze er niet heel erg makkelijk van kunnen pikken?
 22. Paksoi is gezaaid. En ook wat Romeinse sla. Gewoon. Ff testen. Ik hou ze in de gaten en jullie op de hoogte. Ik ben trouwens van plan om te begieten met stikstofrijke vloeistof. Anders wordt t sowieso nix. Denk ik. Als er nog mensen mee willen testen: gezellig.
 23. Ja kak als het ff tegenzit. Vooral omdat het nou niet even een paar minuutjes werk is. Hier laatst allemaal flessen uitgekookt voor aalbessenlimonadesiroop. Met een bezwete kop eerst boven de pan, en daarna de zeef gehangen. En nu… nu moet je het met een mes uit de fles zien te prutsen. Want hier heeft het omgekeerde effect plaats gevonden dus idd. Een grote bonk gelei. Jeuhhhh [emoji19]
 24. Rappappapam. Wartmann droogmachine binnen. Stond al jaren op t verlanglijstje maar het is dr eindelijk van gekomen! (Heel veel appeltjes geoogst. Dus ik móest wel. Zie je.) Bloemzeezoet. Idioot vroeg appeltje. Heel geurig. Maar uit de hand niet echt super. Gedroogd dus wel heel lekker. Hierboven ongeveer de helft van de oogst. En de andere rassen moeten nog. Had helaas niet naar goed advies geluisterd en geen mandoline aangeschaft. Dus heb me een pukkel staan zweten op allemaal gelijke plakjes. Om erachter te komen dat dat voor geen meter gelukt is. Och. Niet erg. En dankzij Bol heb ik er Morgen wel eentje Zo zagen ze eruit na een uurtje En dit is na een uur of 4. Hele huis ruikt lekker! Deze batch drogen we neutraal. Volgende met kaneel en die daarop met pumpkinspice. Las over beide goede verhalen. Heb ook boek gekocht: Moet morgen binnen komen. Nou. In het kader van geen half werk, heb ik de komende tijd nog wat te rommelen. Leuk hoor.
 25. Mijn hemel! Wat een kolos! En dan ook nog op een stellage groeien. Hoop dat het het houdt allemaal. Wel een prachtig gezicht. Oh en smakelijk voor vanavond alvast!
×
×
 • Create New...