Jump to content

laen

Members
 • Content Count

  195
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Beegden

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Hey Yuran, Met mijn 38 lentes jong en besluit om hier oud te worden is er nog tijd zat ;). De Api Noir op Bittenfelder klinkt namelijk super! En 3 a 4 jaar klinkt alsnog heel snel.. Ik kan het inderdaad prima komen ophalen in Nijmegen, dat heb ik er graag voor over, helemaal omdat 't veel persoonlijker is dan een grote kweker. Laat me via PM maar weten wat je er voor wil hebben of als er iets is wat ik kan betekenen op de een of andere manier! Heel erg bedankt alvast (en neem gerust de tijd die je er voor nodig hebt of wil nemen)!
 2. Hi weknow en Yuras, dank voor jullie reactie! Dat men laagstam/halfstam/hoogstam door elkaar haalt met onderstam is me bekend inderdaad, en ik vind 't nog altijd bizar dat de meeste verkopers er niet van op de hoogte zijn. Voor wat betreft mijn keuzes van onderstam had ik in de meeste gevallen keuze bij de appels en peren tussen een onderstam met groeikracht van minder dan 40%, of dus de bijna-100% die ik in dit geval genomen heb. Ik zou het in dit geval zelfs prettig vinden als de bomen uiteindelijk allemaal verschillende hoogtes gaan bereiken, en het mag van mij nog jaren duren voor er vrucht is. De uitzondering is de "Discovery", die had ik wellicht op M7/M4 onderstam kunnen nemen, maar precies deze wil ik zo groot mogelijk hebben, dat wordt als het mee zit een beetje een pronkstuk in het midden van de tuin. Bestuiving is inderdaad niet ideaal, maar ik had al 2 peren staan.. zover me bekend is de een "Conference" en de andere een "Doyenné du Comice". Ik twijfel alleen of de afstand tot deze twee (70m met flinke bomen er tussen) gaat werken. Voor wat betreft de appelsoorten heerste mijn wederhelft als een tiran, zoals ik dat zo mooi in de handtekening van weknow lees ;). De Api Noir moet er dan ook gewoon komen, ook al zijn dat helemaal geen goede appels.. Misschien dat ik de bomen nog een keer aanvul met een ras om bestuiving te helpen, maar minder grote opbrengst is niet zo'n probleem.. die enkele halfstam Conference perenboom die we hebben staan geeft nu al meer peer dan we aankunnen. Er zijn niet veel kwekers of verkopers die de Api aanbieden (vandaar dat ik zo bij Fruitbomennet uit kwam), en de standaard M9/M26 lijkt me tot nu toe nog steeds niet optimaal. Met wat Yuras zegt zou dat 't wel bevestigen, en moet ik gewoon harder op zoek dus.
 3. Hallo allemaal! Excuses dat ik hetzelfde oude topic voort gebruik, ik weet niet of 't ongewenst is, maar een nieuw topic voor een enkele vraag te openen leek me ook een beetje overbodig.. Eerst een update op voorgaande, en daarna een resterende vraag.. Zoals hiervoor te lezen is, ben ik vooral bezig geweest met de theorie, maar er is weinig van de praktijk terechtgekomen. Daarnaast zijn we ook even in de weer geweest met de poging een nieuw huis te kopen met 3ha grond erbij, maar dat is helaas mislukt, dus we blijven op de huidige locatie, reden genoeg om er wat moois van te maken.. maar ook niet te veel bomen te planten om straks niet met veel te veel oogst te zitten. Rekening houdend met de redelijk arme zandgrond (arm van voedingstoffen als ook in humus), waarop zelfs gras moeilijkheden heeft te groeien, heb ik de volgende geplant (met de wens om bij allen tot halfstam of kleine hoogstam te komen): Appelboom 'Schone van Boskoop' - Spil 1 Jr. op Bitterfeld (soort wens van wederhelft) Appelboom 'Discovery' - Spil 1 Jr. op Bitterfeld (soort op advies uit dit forum) Perenboom 'Williams Bon Chrétien' - Spil 1 Jr. op Zaailing Pruimenboom 'Opal' - Halfstam 2 Jr. Pruimenboom 'Bleue de Belgique' - Spil 1 Jr. op Zaailing (doodgegaan, wordt deze winter herplant) Vijgenboom 'Brown Turkey' En voor wat betreft struiken.. Kruisbes 'Hinonmäki Grön x 3, Gul x 3, Röd x 3 Aardbei Ostara x 33 De boom die nog mist is de wens van de wederhelft wederom, de Api Noir. Nu heb ik begrepen dat de Api Noir an sich geen sterke groeier is.. En ik vraag me dan af, wat daar voor onderstam het beste onder kan, rekening houdend met de slechte grond hier? Ik was zelf op zoek naar iets als M111 of Zaailing, ..als 't geen sterke groeier is vraag ik me af of op deze arme grond uberhaupt een onderstam nodig is? Ik begreep van fruitbomen.net dat die spil hoogstwaarschijnlijk om M9 onderstam staat, wat de Api Noir hier niet veel groter zal laten worden als een laagstam ben ik bang. Kan iemand me daar mee helpen? Mocht iemand overigens een Api Noir hebben en een winterstek willen maken, wil ik dat ook wel direct proberen ;).
 4. Toch even opgezocht wat dat is. Je hebt er zo een? Oei sorry voor de late reactie kom nergens meer aan toe op het moment.. maar precies die! Was iets van 23 euro. Maar afgelopen tijd toch nog wel af en toe ergens tijd voor gekregen, maar niet veel. Denneboom die omgewaaid over de schuur heen ligt.. juist, die ligt daar nog steeds prima. Maar wat een weer.. wauw, ik ben dus vooral bezig met het naar buiten zetten en afharden van zaken als stengelui, koolrabi, robinia fake news acacia, en ik denk dat het tijd wordt de eerste wortelrijen uit te dunnen.
 5. Vandaag alleen wat omgezaagde boompjes met een Stihl zwitsers kapmes uit elkaar gehaald (ik bedoel.. kleine takjes en dikkere apart zodat er betere stapeltjes voor hakselaar komen). 2e jaar dat ik het goedkope kapmes gebruik en 0 leer geslepen maar nog altijd geweldig scherp en fijn om mee te werke . De eerste worteltjes zijn opgekomen in de koudebak, yay! En de prei! En de stengelui natuurlijk.. maar die maakte ik me geen zorgen om.
 6. Eigenlijk alleen wat water gegeven vandaag en een kweekbakje in het zonnetje gezet, waarin de stengelui al hard gaat. Maar de extra vroege prei in de koudebak begint ook op te komen .
 7. Kruidenbakken gevuld met wat worteldoek (anti-worteldoek.. maar wortels doen het er prima op en door ) en hydrokorrels. Als Ik m'n zoontje overtuigd krijg er van af te blijven dan kan ik ze vullen zodra ik iets heb om er in te zetten, het is ondanks het lenteweer nog wat vroeg. Verder 2 bakken net viooltjes klaargemaakt en voor de deur gezet, eens kijken of de PostNL wagen nog eens langs m'n voordeur durft te scheren - leert ie het met een kapotte bumper af.
 8. Gelukkig, ik dacht even dat ik te laat was, hier zitten ze ook nog in het zakje .
 9. Vandaag nog even een uur besteed aan het snoeien van de hazelaars.. flink wat dikke stammen weg weer, over 2 jaar heb ik dan alle stammen weg gehaald en is alles nieuw. Maar voor nu bijna klaar, morgen nog een uur denk ik.
 10. Heerlijk zonnetje vandaag dus met m'n zoontje en de duitse dog weer in de tuin aan de slag. Echt dat lente-gevoel . Hij hield zich bezig met het verplaatsen van de stenen van de koudebakken af (trots dat ie was dat ie die kon tillen ..dus die moet ik zo in het donker nog gaan zoeken en terug leggen voor dat de bak vannacht bevriest) en water geven aan alles.. ..ik heb zelf weer een wortel rij gezaaid en een 3-etage-kruidenbak bakken schoon gemaakt zodat daar nieuwe grond in kan. Daar hebben we afgelopen jaar geen enkele kruiden in gezaaid.. misschien dit jaar maar eens doen: tijm en rozemarijn etc.
 11. Gisteren en eergisteren de wilde haag achter de tuin stevig uitgedund (of dingen die bomen waren geworden gehalveerd), dat kon nog wel eens resulteren in wat dode halve bomen maar dan zet ik daar een fruithaag voor in de plaats. Deed 't met 2 doelen: sleedoorn meer licht en ruimte geven om weer mooi vorm te laten krijgen, en wat uitzicht op de heides proberen te maken. Ook deels met m'n zoon van bijna 2 gedaan die na een tijdje geen stap meer verzette maar op een plek lol bleef hebben (ideaal, kreeg ik veel gedaan!).. later kwam ik er dan achter dat 'ie dus riant in z'n broek had gescheten .
 12. Dank Ja het is ook het eerst dat ik een echte tuin-planning heb en maak, maar dat gaat hopelijk wel voor betere resultaten zorgen. En als de baby en mamma slapen dan besteed de pappa tijd buiten met de hond hè De groenbemester die 2 meter is geworden is de gele mosterd, die had best een weekje of twee later gezaaid kunnen worden.. de planten die die hoogte halen hebben echt een stevige stengel die niet zo snel om knakt. Straks ga ik een kleine treurwilg die twee hoofdstammen heeft gevormd die elkaar kruisen en beschadigen, ..halveren denk ik dan maar?
 13. Eindelijk de overgebleven compost op het stuk verdeeld waar de groenbemester zelfs niet goed wilde opkomen of groeien (terwijl 15 meter verder op de planten tot 2 meter hoog staan..). Dit had voor de geboorte van m'n dochter moeten gebeuren maar ach, het was nu zo lekker buiten en de kraamzorg hield de rest in slaap .
 14. Hi Bit, Ik denk dat we elkaar inderdaad niet helemaal hebben begrepen. Echter viel me wel het verschil in zoeken op: Ik zocht in Groente (https://www.moestuinforum.nl/groente-f12.html, dat is Forumoverzicht >> Moestuin (gewassen) >> Groente) waar een " Doorzoek dit forum.." staat, daar had ik 'm verwacht.. de "Google Aangepast zoeken" boven aan de website is inderdaad wel een heel wat beter idee! Dank voor je verdere uitleg. Ook verwarrend dat verschillende websites en bronnen verschillende terminologie gebruiken, dat helpt uiteraard niet . Ik ga er inderdaad van uit met de reactie in het 2018-onderwerp dat ze stabiel zijn.. beter voor niks geprobeerd dan kans gemist uiteraard. Heb je nog ideetjes die ik zou kunnen proberen om de rassen stabiel te houden naast ver uit elkaar te plaatsen? Misschien er voor kiezen om bijvoorbeeld de kerstomaat met een insectendoek te omringen? Dan moet ik ze alleen zelf "trillen" of hoe dat dan ook heet, zoals dat in een kas ook moet (ik heb geen kas inderdaad.. beide soorten gaan buiten met doorzichtige overkapping en klimdraad).
 15. Bit, Ik kan natuurlijk net doen alsof je misschien niet helemaal begrijpt wat met zaadvast bedoeld wordt en je bijvoorbeeld https://www.tomatenzaden.nl/overtomaten/ vragen te lezen om het verschil tussen een hybride of F1 en zaadvast soort te ontdekken, maar we weten allebei dat je op zo'n manier reageert omdat je je er aan ergert dat ik niet genoeg onderwerpen heb gelezen om me te informeren over het zo goed mogelijk winnen en bewaren van zaad van tomaten. En dat is zeker zo, maar in plaats daarvan gewoon de links naar de onderwerpen te geven zou ook prima zijn. De laatste 150 (!!!) onderwerpen (van de 4654) heb ik het betreffende onderwerp niet gezien. De zoekfunctie haalt ook weinig uit. Ik vraag dus inderdaad om links, tips, moet ik stekken of zaad winnen? ..je tip over kruisbestuiving probleem is wel heel interessant, enig idee qua afstand van elkaar zou moeten voldoen of wat zou kunnen werken? Ik ben bang dat 60 meter ook niet veel gaat uithalen . Krikke83, nifty! Ik heb helaas niet zoveel kleine potjes, vandaar dat ik p9 koos maar misschien eerst een zaadbakje dan.. of ik zou ze laag moeten zaaien en dan een laagje er boven op tot aan die kiemblaadjes. Maar ik ga dat inderdaad doen, geniaal .

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...