Heb jarenlang mispels gehad toen ik in Frankrijk woonde. Nu weer een mispel geplant en hoop dat hij snel fruit gaat dragen! Had in Frankrijk de gewoonte ze te plukken in de late herfst als de vruchten geelbruin waren. Liet ze in een koele ruimte in ondiepe kistjes rijpen tot ze donkerbruin en zacht waren. Wel in een in een dunne laag (2 op elkaar ongeveer) anders beschadigen ze bij het rijpen en gaan ze snel schimmelen. In elk geval elke week een keer kijken hoe rijp de mispels zijn. Het duurt een poosje en dan gaat het ineens snel. Een paar minuten koken tot ze goed heet zijn. Uitscheppen en in een bak laten afkoelen tot je er met je handen in kunt. Stuk roeren en dan de massa uitknijpen. Is het te droog voeg dan wat weer wat van het kookwater toe. De uitgeknepen massa kan met wat warm water nog eens door geroerd worden en nog eens uitknijpen of laten uitlekken. Zo komt het laatste vruchtvlees nog los en de uitgeknepen en geconcentreerde pulp is anders toch te dik. Door de grote pitten blijft er in het passevite veel van het vruchtvlees achter. Heb dat nooit gedaan, want is jammer van de verspilling, zeker als je al niet al teveel mispels hebt.. Recepten van jam zijn er verschillende. Mijn favoriet was de mispeljam met (goudrenet) appels erdoor. (andere recepten zijn met drank, kaneel, en dergelijke.) De smaak van mispels is wat laf en de jam heeft iets nodig om meer smaak te krijgen. Voeg niet teveel geleisuiker toe. De massa is al stevig en teveel suiker laat de smaak van de mispel vervlakken. Met super-geleersuiker (van Gilse 1:3) blijft de smaak van de mispel nog meer behouden. Begin met ongeveer de helft van de aangegeven hoeveelheid en probeer met een theelepel hete jam op een koud bord hoe de substantie uitvalt. Te dun? Nog wat geleersuiker en na 2 minuten nog eens proberen op het bord. Ook zijn mispels heerlijk om zo te eten! Bijt dan een stukje van de schil weg en knijp/zuig de mispel tegen je lippen leeg. Hmmmm! Las vanmorgen dat er vroeger mispelenvlaai gemaakt werd. Als iemand daar het recept van heeft voor mij zou ik daar erg blij mee zijn.