Jump to content

Mispel, verwerking tot jam/likeur/etc.


Yola

Recommended Posts

Ik heb ze gisteren van de boom gehaald. Voorzichtig heb ik er een geproefd zo rauw, niets vies, een beetje vreemd. Ik heb er maar 12 dus dat is niet de moeite om er mee te koken..ik dacht doorzetten en opeten..met een beetje gesuikerde room of yoghurt..

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

Mispel mousse of compote bron: http://culinair-atelier.skynetblogs.be/archive/2007/10/21/mispel.html

 

Mispels (genoeg voor 1 liter gekookte brei)

500 gram geleisuiker

een halve citroen

een afgestreken koffielepel speculaaskruiden

water

 

Was de zachte mispels en snij ze in stukken. Doe er een beetje water bij, zodat ze niet aanbakken. Laat even aan de kook komen. Doe ze door een roerzeef. Neem 1 liter van de bruine brij en doe er 500 gram geleisuiker bij. Op de verpakking van de suiker staat 2 + 1 (twee hoeveelheden vocht en één hoeveelheid suiker). Doe er het sap van een halve citroen bij. Als je het iets zoeter wil, doe je er nog ¼ kg fijne suiker bij. Doe er 1 kleine afgestreken koffielepel speculaaskruiden bij en laat, zoals op de verpakking van de suiker staat, drie minuutjes koken. Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat afkoelen.

Je kunt de mispelcompote bij kazen serveren, maar het smaakt ook bij wildgerechten, etc.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

De mispeljam zit in de potten, het was een beste klus, heb ze gewassen en met schil en al een half uur laten koken, daarna door de roerzeef, die ze hier vlotte Lotte noemen.

Heb verder je recept gevolgd, en zo heet smaakte het al heel lekker, heb 2 kleine potjes gemaakt die ik morgen ga proberen.

Heb nog wat mispels over en vond een recept voor mispel likeur, ga ik morgen aan beginnen als ik jenever gekocht heb.

 

Neem 300 gr rijpe mispels en steek in elke mispel 3 kruidnagels. Vul hiermee een grote glazen pot. Voeg er 300gr witte suiker bij. Overgiet met jenever van 38° tot alles onder staat. Laat dit 3 maanden rusten. Haal de kruidnagels uit de mispels en laat opnieuw 3 maand trekken.

Na 6 maanden geduld bekom je een overheerlijke likeur!!

Link to comment
Share on other sites

Hoi Yola, wat fijn dat de jam zo lekker is, als mijn boom volgend jaar meer gaat geven ga ik het ook proberen.

Het recept van de likeur zou ik nog even overdenken. Stel dat een mispel 10 gram weegt ( of misschien zijn mijn mispels heel klein?) dan zitten er 30 mispels in de likeur, à 3 kruidnagels is 90 kruidnagels... dat lijkt me heel veel..misschien goed bij kiespijn?

Waar de mol is is er hoop!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Ik haal dit oude topic even naar boven hoor. Ik heb nog nooit een mispel geproefd, en heb dus geen idee hoe ze smaken. Is dat uit te leggen? Of te vergelijken met iets? Heb je er al meer mee gemaakt Appelvrouw? Of kan je er zo ongeveer alleen jam en likeur mee maken

Ik kan me dan zo voorstellen dat je er al gauw teveel hebt? Ze zijn moeilijk/niet te bewaren als je ze vers wilt eten lees ik. En ik heb op zich al genoeg fruit om jams mee te maken. Dus als de smaak niet erg fantastisch/apart is... (ik ben een beetje aan het overwegen of ik een boompje neem)

Kom 15 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem!

www.moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/

Veldvarkens.nl En: Veldvarkens-facebook

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hoi, over Mispels kan ik dit zeggen....ik vind ze een beetje laf naar speculaas smaken. Ik heb eens een zak vol van een vriendin gekregen en heb met enkele vruchten likeur gemaakt. Maar mij trok het niet erg aan om jam/gelei er van te maken. Maar......de Mispel bloeit erg mooi, dus dat kan ook een reden zijn om hem aan te schaffen.

Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • 11 months later...

Vorig jaar heb ik voor het eerst mispels geplukt, recht van de boom, toen ze al zachter waren. Ook dit jaar hangen er behoorlijk wat vruchten aan de boom. De eerste nachtvorst is er intussen overgegaan, de schil is van groen naar bruin verkleurd, maar ze voelen nog hard aan. Laat ik ze nu best nog even hangen tot ze zachter zijn, of pluk ik ze alvast om ze dan te laten narijpen zoals in sommige bronnen wordt aangegeven? Wat is eigenlijk het ideale moment om ze te plukken?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Heb jarenlang mispels gehad toen ik in Frankrijk woonde. Nu weer een mispel geplant en hoop dat hij snel fruit gaat dragen!

 

Had in Frankrijk de gewoonte ze te plukken in de late herfst als de vruchten geelbruin waren. Liet ze in een koele ruimte in ondiepe kistjes rijpen tot ze donkerbruin en zacht waren. Wel in een in een dunne laag (2 op elkaar ongeveer) anders beschadigen ze bij het rijpen en gaan ze snel schimmelen. In elk geval elke week een keer kijken hoe rijp de mispels zijn. Het duurt een poosje en dan gaat het ineens snel.

Een paar minuten koken tot ze goed heet zijn. Uitscheppen en in een bak laten afkoelen tot je er met je handen in kunt. Stuk roeren en dan de massa uitknijpen. Is het te droog voeg dan wat weer wat van het kookwater toe.

De uitgeknepen massa kan met wat warm water nog eens door geroerd worden en nog eens uitknijpen of laten uitlekken. Zo komt het laatste vruchtvlees nog los en de uitgeknepen en geconcentreerde pulp is anders toch te dik.

 

Door de grote pitten blijft er in het passevite veel van het vruchtvlees achter. Heb dat nooit gedaan, want is jammer van de verspilling, zeker als je al niet al teveel mispels hebt..

 

Recepten van jam zijn er verschillende. Mijn favoriet was de mispeljam met (goudrenet) appels erdoor. (andere recepten zijn met drank, kaneel, en dergelijke.) De smaak van mispels is wat laf en de jam heeft iets nodig om meer smaak te krijgen.

 

Voeg niet teveel geleisuiker toe. De massa is al stevig en teveel suiker laat de smaak van de mispel vervlakken. Met super-geleersuiker (van Gilse 1:3) blijft de smaak van de mispel nog meer behouden. Begin met ongeveer de helft van de aangegeven hoeveelheid en probeer met een theelepel hete jam op een koud bord hoe de substantie uitvalt. Te dun? Nog wat geleersuiker en na 2 minuten nog eens proberen op het bord.

 

Ook zijn mispels heerlijk om zo te eten! Bijt dan een stukje van de schil weg en knijp/zuig de mispel tegen je lippen leeg. Hmmmm!

 

Las vanmorgen dat er vroeger mispelenvlaai gemaakt werd. Als iemand daar het recept van heeft voor mij zou ik daar erg blij mee zijn.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...