Yola Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Eindelijk maar toch, ik kan mijn mispels gaan oogsten, ze voelen zacht aan, geloof dat ze nog even moeten blijven liggen maar dan wil ik er wat mee doen, iemand een idee?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 17, 2011 Share Posted November 17, 2011 Ik heb ze gisteren van de boom gehaald. Voorzichtig heb ik er een geproefd zo rauw, niets vies, een beetje vreemd. Ik heb er maar 12 dus dat is niet de moeite om er mee te koken..ik dacht doorzetten en opeten..met een beetje gesuikerde room of yoghurt.. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claudia69 Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Ik heb er ook nog niet genoeg om echt iets mee te maken (mijn struikje is nog klein en werd pas vorig jaar geplant) - maar ik ben wel benieuwd wat je ermee kan maken Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
geedee Posted November 18, 2011 Share Posted November 18, 2011 Mispel mousse of compote bron: http://culinair-atelier.skynetblogs.be/archive/2007/10/21/mispel.html Mispels (genoeg voor 1 liter gekookte brei)500 gram geleisuikereen halve citroeneen afgestreken koffielepel speculaaskruidenwater Was de zachte mispels en snij ze in stukken. Doe er een beetje water bij, zodat ze niet aanbakken. Laat even aan de kook komen. Doe ze door een roerzeef. Neem 1 liter van de bruine brij en doe er 500 gram geleisuiker bij. Op de verpakking van de suiker staat 2 + 1 (twee hoeveelheden vocht en één hoeveelheid suiker). Doe er het sap van een halve citroen bij. Als je het iets zoeter wil, doe je er nog ¼ kg fijne suiker bij. Doe er 1 kleine afgestreken koffielepel speculaaskruiden bij en laat, zoals op de verpakking van de suiker staat, drie minuutjes koken. Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat afkoelen. Je kunt de mispelcompote bij kazen serveren, maar het smaakt ook bij wildgerechten, etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Yola Posted December 7, 2011 Author Share Posted December 7, 2011 De mispeljam zit in de potten, het was een beste klus, heb ze gewassen en met schil en al een half uur laten koken, daarna door de roerzeef, die ze hier vlotte Lotte noemen.Heb verder je recept gevolgd, en zo heet smaakte het al heel lekker, heb 2 kleine potjes gemaakt die ik morgen ga proberen.Heb nog wat mispels over en vond een recept voor mispel likeur, ga ik morgen aan beginnen als ik jenever gekocht heb. Neem 300 gr rijpe mispels en steek in elke mispel 3 kruidnagels. Vul hiermee een grote glazen pot. Voeg er 300gr witte suiker bij. Overgiet met jenever van 38° tot alles onder staat. Laat dit 3 maanden rusten. Haal de kruidnagels uit de mispels en laat opnieuw 3 maand trekken.Na 6 maanden geduld bekom je een overheerlijke likeur!! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted December 7, 2011 Share Posted December 7, 2011 Hoi Yola, wat fijn dat de jam zo lekker is, als mijn boom volgend jaar meer gaat geven ga ik het ook proberen. Het recept van de likeur zou ik nog even overdenken. Stel dat een mispel 10 gram weegt ( of misschien zijn mijn mispels heel klein?) dan zitten er 30 mispels in de likeur, à 3 kruidnagels is 90 kruidnagels... dat lijkt me heel veel..misschien goed bij kiespijn? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jorieke123 Posted January 26, 2014 Share Posted January 26, 2014 Ik haal dit oude topic even naar boven hoor. Ik heb nog nooit een mispel geproefd, en heb dus geen idee hoe ze smaken. Is dat uit te leggen? Of te vergelijken met iets? Heb je er al meer mee gemaakt Appelvrouw? Of kan je er zo ongeveer alleen jam en likeur mee maken Ik kan me dan zo voorstellen dat je er al gauw teveel hebt? Ze zijn moeilijk/niet te bewaren als je ze vers wilt eten lees ik. En ik heb op zich al genoeg fruit om jams mee te maken. Dus als de smaak niet erg fantastisch/apart is... (ik ben een beetje aan het overwegen of ik een boompje neem) Quote Giga-gaas.nl Kom zaterdag 12 april ook naar de Moestuinforumdag in Zelhem! moestuinforum.nl/forum/50-moestuinforum-dag/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariekeenfrance Posted February 9, 2014 Share Posted February 9, 2014 Hoi, over Mispels kan ik dit zeggen....ik vind ze een beetje laf naar speculaas smaken. Ik heb eens een zak vol van een vriendin gekregen en heb met enkele vruchten likeur gemaakt. Maar mij trok het niet erg aan om jam/gelei er van te maken. Maar......de Mispel bloeit erg mooi, dus dat kan ook een reden zijn om hem aan te schaffen. Quote Mijn naam is Marijke, maar de Fransen noemen mij Marieke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claudia69 Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Ik had dit jaar voor het eerst voldoende mispels om een lading confituur te maken. Ik heb ze tot moes gekookt en vannacht laten uitlekken door een neteldoek. Straks eens kijken of het lukt om van het sap gelei te maken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Ik ben net zover. Ik heb het uit laten lekken en heb nu 1.6 liter vocht. Het ruikt heerlijk. Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claudia69 Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Hoeveel suiker voeg je daaraan toe? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claudia69 Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Ik heb hier een receptje dat 450 g suiker op 600 g sap vraagt. En wat citroenrasp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 'Hoe ik het gedaan heb staat op mijn blog, net gepost: http://www.bloggen.be/appeljam/archief.php?catID=441 Ik heb de helft suiker genomen ( 800 gram op 1.6 liter sap.) Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartolomus Posted November 11, 2015 Share Posted November 11, 2015 Je kunt van mispels een heerlijke witte wijn maken. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claudia69 Posted October 23, 2016 Share Posted October 23, 2016 Vorig jaar heb ik voor het eerst mispels geplukt, recht van de boom, toen ze al zachter waren. Ook dit jaar hangen er behoorlijk wat vruchten aan de boom. De eerste nachtvorst is er intussen overgegaan, de schil is van groen naar bruin verkleurd, maar ze voelen nog hard aan. Laat ik ze nu best nog even hangen tot ze zachter zijn, of pluk ik ze alvast om ze dan te laten narijpen zoals in sommige bronnen wordt aangegeven? Wat is eigenlijk het ideale moment om ze te plukken? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 24, 2016 Share Posted October 24, 2016 Kijk even hier(http://appeljaminfrankrijk.blogspot.fr/2016/10/mispelgelei-met-citroen-en-appel.html) Claudia..wat mij betreft dus: nu plukken en zacht laten worden in de kist... Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wim Oss Posted February 26, 2018 Share Posted February 26, 2018 Heb jarenlang mispels gehad toen ik in Frankrijk woonde. Nu weer een mispel geplant en hoop dat hij snel fruit gaat dragen! Had in Frankrijk de gewoonte ze te plukken in de late herfst als de vruchten geelbruin waren. Liet ze in een koele ruimte in ondiepe kistjes rijpen tot ze donkerbruin en zacht waren. Wel in een in een dunne laag (2 op elkaar ongeveer) anders beschadigen ze bij het rijpen en gaan ze snel schimmelen. In elk geval elke week een keer kijken hoe rijp de mispels zijn. Het duurt een poosje en dan gaat het ineens snel.Een paar minuten koken tot ze goed heet zijn. Uitscheppen en in een bak laten afkoelen tot je er met je handen in kunt. Stuk roeren en dan de massa uitknijpen. Is het te droog voeg dan wat weer wat van het kookwater toe.De uitgeknepen massa kan met wat warm water nog eens door geroerd worden en nog eens uitknijpen of laten uitlekken. Zo komt het laatste vruchtvlees nog los en de uitgeknepen en geconcentreerde pulp is anders toch te dik. Door de grote pitten blijft er in het passevite veel van het vruchtvlees achter. Heb dat nooit gedaan, want is jammer van de verspilling, zeker als je al niet al teveel mispels hebt.. Recepten van jam zijn er verschillende. Mijn favoriet was de mispeljam met (goudrenet) appels erdoor. (andere recepten zijn met drank, kaneel, en dergelijke.) De smaak van mispels is wat laf en de jam heeft iets nodig om meer smaak te krijgen. Voeg niet teveel geleisuiker toe. De massa is al stevig en teveel suiker laat de smaak van de mispel vervlakken. Met super-geleersuiker (van Gilse 1:3) blijft de smaak van de mispel nog meer behouden. Begin met ongeveer de helft van de aangegeven hoeveelheid en probeer met een theelepel hete jam op een koud bord hoe de substantie uitvalt. Te dun? Nog wat geleersuiker en na 2 minuten nog eens proberen op het bord. Ook zijn mispels heerlijk om zo te eten! Bijt dan een stukje van de schil weg en knijp/zuig de mispel tegen je lippen leeg. Hmmmm! Las vanmorgen dat er vroeger mispelenvlaai gemaakt werd. Als iemand daar het recept van heeft voor mij zou ik daar erg blij mee zijn. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woldistel Posted October 13, 2023 Share Posted October 13, 2023 Omdat ik al minstens 15 jaar een mispelboom in de tuin heb en eigenlijk ook al 15 jaar niet weet wat ik ermee moet, duw ik dit topic weer omhoog. Ik heb ze gesnoept zoals in de middeleeuwen (volrijp met de vorst erover), maar hmmm, daar moet ik wel even aan wennen. Beetje appelcompote met kaneel, maar ook iets mufs. Ik heb er ook wel eens wijn van gemaakt maar dat werd toen niet echt geweldig. Niettemin hangen er weer heel wat mooie vruchten aan en is de bloeiende boom in het voorjaar heel mooi. Dus ik waag nog maar eens een poging. Weer wijn maken, likeurtje, toch jam? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 13, 2023 Share Posted October 13, 2023 Probeer de gelei eens ( recept enkele berichten hoger ) of gelei samen met kweepeer ook heerlijk! Dat recept staat hier ook ergens, via Goldfish. Likeur is wel lollig maar uiteindelijk vonden we die toch best muf na een tijdje, ook degene die iemand anders had gemaakt. 1 Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
woldistel Posted October 13, 2023 Share Posted October 13, 2023 Gek hè,dat muf in de nasmaak. Misschien ga ik dit jaar toch weer eens wijn proberen. Meneer C.J. Berry zegt dat het kan en mompelt niks over muffe nasmaak.. Zoals ik her en der al eens schreef, wij eten hier niet zoveel jam. Gelei kan je ook nog aan vleesjes toevoegen, maar ja🤷 vegetarisch etend. Zou mispelmembranillo al bestaan? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
appelvrouw Posted October 13, 2023 Share Posted October 13, 2023 Je kunt het proberen. Een stevige gelei is erg lekker bij kaas als je dat eet. De gelei is ook lekker om toetjes op te leuken. Wat eet jij dan op brood bv? Quote We zijn allemaal kinderen van de Aarde 🌎 Link to comment Share on other sites More sharing options...
woldistel Posted October 13, 2023 Share Posted October 13, 2023 @appelvrouw Kaas, tomaat, komkommer, soms huismerk groentenspread als ik haast heb. Maar jam eigenlijk nooit. Potjes jam worden hier geopend, twee keer gegeten en de rest blijft in de koelkast staan tot het er zelf bijna weer uit loopt. Het is dus niet dat we het niet lusten, we eten het niet. En toetjes eigenlijk ook niet 😀 Alleen yoghurt in de smoothies met fruit uit eigen tuin, dat wel. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.