Jump to content

Yola

Members
 • Content Count

  424
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Duitsland
 1. de ganzen lopen hier los, vind natuurlijk af en toe wel een flinke flots maar over het algemeen valt dat heel erg mee, heb hier een man met 4 vrouwen, mijn grootste probleem momenteel is met de man, Martin, er zit nu een vrouwtje te broeden en die rare kerel heeft heel erg last van zijn testosteron, valt me regelmatig aan, en jaagt alle auto's na. is een sneu goedje dat testosteron.......
 2. ik zou dan iig kiezen voor 3 ganzen, mocht er 1 sterven dan blijft er geen eenzaam achter! Ganzen zijn heel trouw!
 3. pannekoeken lijken me ook een goed idee, juist omdat het niet te musterig en te zweverig moet worden, zit eraan te denken om de pannekoeken als het weer meespeelt op een kampvuur te maken, maakt het ook weer wat stoerder. Heb nog paardebloemjam over van vorig jaar voor over de pannekoeken ,hoop op positieve reacties, zodat ze de volgende dag open staan voor het jamexpiriment. Bedankt voor het meedenken!!
 4. van mijn werk hebben ze me gevraagd of ik een wandeling wil organiseren voor een schoolklas moeilijk opvoedbare kinderen, ben ik erg enthousiast over, het idee is om 5 verschillende onkruiden te nemen en te plukken, dacht zelf aan brandnetel, zevenblad, paardebloem, madeliefje en weegbree, de eerste dag wilde ik plukken en dan lekkere pannekoeken bakken en natuurlijk ook vertellen over de verschillende mogelijkheden van 'on'kruid, moet allemaal niet te ingewikkeld worden, de volgende dag wilden we jam gaan maken van de paardebloem en madeliefjes. Heeft iemand hier ervaring hiermee en mss wat tips voor me?
 5. Yola

  H5N1

  ik snap hier niets van, zou het niet veel beter zijn om de kippen ziek te laten worden, wat dood gaat gaat dood en degenen die het overleven zijn resistent, op de manier waarop men nu bezig is blijft dit probleem terugkomen. Moet er niet aan denken mijn kippen op te moeten sluiten, vooral de parelhoenders zullen hier heel veel moeite mee hebben.
 6. Dank je Kruidje, daar zou ik heel graag meer over weten! Mijn schapen lopen overigens niet alleen op mijn weiland, we hebben maar 3 ha bij huis maar heb ook nog 12 ha dijk en in de winter beweid ik de weiden van de koeienboeren hier in de omgeving, die overigens wel kunstmest en gier gebruiken.
 7. Bedankt voor het meedenken, alleen dit zijn allemaal dingen die ik al doe, natuurlijk heb ik contact met de dierenarts, sterker nog vanwege het gedoe van vorig jaar doe ik nu mee met allerlei onderzoeken van het Landkreis, maar het hoofdprobleem blijft, selenium, momenteel spuit ik het, de ooien komen 3 weken voor het aflammeren op stal en krijgen dan droge kuil, hooi en natuurlijk krachtvoer, mineralen staan altijd ter vervoeging. Mijn kudde telt nu zo'n 170 moederdieren, het is echt een achterlijke klus om elk dier met selenium te spuiten Ook ontwormen doe ik regelmatig en gericht, eerst een wormtelling en dan ontwormen tegen de wormen. Hier rust ook mijn frustratie, ben heel zorgvuldig met mijn dieren en toch blijven ze een tekort aan selenium houden!!! Ben voornamelijk op zoek naar hoe selenium weer in de grond te krijgen, hier moet toch een manier voor te bedenken zijn, ons land wordt niet met kunstmest bemest, probeer zoveel mogelijk volgens de permacultuur principes te boeren, dus niet tegen de natuur in en houd onze cirkel gesloten. Ben al jaren aan het proberen om meer variatie in mijn weiden te krijgen en ga dit jaar met de NABU (natuurorganisatie ) aan de slag met stroken inzaaien in de hoop dat de we zo een gevarieerd stukje weide kunnen gaan creeeren.
 8. bij mijn schapen heb ik vorig jaar de volgende problemen gehad, selenium gebrek wordt ook wel White muscle disease genoemd; Hele late abortussen of vroege verwerpingen Long- en hartproblemen bij pasgeboren lammeren kromme voorpoten Lammeren die niet leken te willen leven, heel slap en ondanks al onze inzet stierven ze uiteindelijk. Normaal gesproken ligt het sterftepercentage tijdens de lammertijd bij ons rond de 3 procent, afgelopen jaar was het wel 20 procent- Uiteindelijk heeft de da een lam afgemaakt en dat opgestuurd voor onderzoek, en daar kwam uit dat ze selenium gebrek hadden. Natuurlijk krijgen mijn schapen mineraalblokken, dacht dat ik alles redelijk op orde had, blijkt dat er in de mineraalblokken zo weinig selenium zit dat dat nooit een tekort kan opvullen. Te veel selenium schijnt net zo slecht te zijn als te veel, dit zou vplgens de da de reden zijn voor het geringe gehalte aan selenium in de blokken (gek genoeg zit er in dure blokken nog minder selenium als in de goedkopere) Afgelopen jaar heb ik mijn schapen 2x een Selenium /kobalt drench gegeven en afgelopen december zijn de ooien weer getest, normaal is het gehalte aan Selenium in een schaap 1,8 bij mij hebben ze de helft of minder. Dit jaar krijgen alle ooien die voor de lammerij naar binnen komen 3 weken voor het aflammeren nog een injectie met selenium. 2 jaar geleden had ik een ooi die een waar na een keizersnede haar linkervoorpoot niet meer meekwam, dacht eerst aan een spierbeschadiging van het haar op de tafel tillen. Deze ooi had afgelopen jaar lammeren met heel kromme pootjes en ook haar poot kwam weer niet mee, een van haar lammeren is afgemaakt en na het ontdekken van het selenium gebrek heb ik haar en haar lam als eerst met selenium gespoten, en binnen een dag liep ze weer normaal! Hopenlijk een niet al te warrig geheel, ben benieuwd naar frisse goede ideeen en gedachten.
 9. vorig jaar enorm veel problemen gehad door seleniumgebrek bij mijn schapen, da erbij en die vertelde me dat een groot probleem is. Sinds dit jaar doe ik mee aan een proef van de Landwirtschaftskammer, en ook daar zeggen ze dat het de klei nauwelijks nog seleen bevat, we wonen hier aan een rivier, de Leda, de dijken waar mijn schapen zomers op lopen zouden hetzelfde probleem hebben. Alle boeren en herders hier in de omgeving hebben met de gevolgen van dit probleem te maken. Ben er blind van uitgegaan dat ze allemaal wel wisten waar ze over praten, vind dit wat jij zegt wel weer heel interesant en ga in het voorjaar zeker een bodemonderzoek laten doen als dat enigszins betaalbaar is.
 10. ik begrijp ff wat niet, slakkenbestrijding door nematoden, ik weet van nematoden dat dat een wormgroep is waar schapen ander vee behoorlijk last van kan hebben, ook zijn veel van deze wormen resistent tegen de huidige bestrijdingsmiddelen aan het raken. Kan iemand me vertellen hoe dit zit?
 11. Vorig jaar veel problemen met mijn schapen gehad, het bleek om selenium gebrek te gaan, wat hier op de klei een weidverbreid probleem blijkt te zijn, ook voor koeien en paarden, dan lijkt het me logisch dat wij mensen ook gebrek aan selenium hebben, kan iemand hier iets zinnigs over zeggen, hoe krijg je bv selenium in je grond terug, volgens mij heeft het wat met uitputting en oververbouwing, beweiding te doen. Als je gaat googelen op selenium gebrek krijg je niet heel veel info, behalve dat er mensen zijn die de link leggen tussen selenium gebrek en kanker.
 12. jonge schapen eten helaas ook giftige planten, heb elk jaar paplammeren die van de rhododenderon vreten en daar goed ziek van worden, , sommigen zijn zo hardleers dat het ze meermaals gebeurd. Uiteindelijk wil ik die krengen eruit hebben, rhodo, niet de schapen, zijn al oude struiken en behoorlijk groot. Zou verder bramen en andere stekelige planten gebruiken om een ondoordringbare haag van te maken, ook fijn voor de vogels.
 13. Jeetje, Appelvrouw, iedereen wil van zijn slakken af en jij voert ze bij Geen wonder dat je ze door je tuin ziet scharrelen, megaslakken!!
 14. wat zou je nog aan de cynar toevoegen dan, suiker hoeft niet, het is zoet genoeg.
 15. Ook ik wil graag loopeenden gaan houden, in het Schaap stond stukje over een proef met loopeenden, het schijnt dat ze de in vochtige weilanden de leverbotslakken opeten, waardoor je met een stuk minder chemische middelelen toe zou kunnen. Wij hebben barberie eenden, afgelopen week heb ik daar de meeste van geslacht, daar zijn nu nog 2 van over, van het voorjaar koop ik daar een man bij. Een vriendin van mij heeft sinds een paar jaar loopeenden, in het begin verloor ze veel kuikens, omdat ze stikten in het slijm van de slakken, nu sluit ze ze op en knipt de slakken in kleine stukjes..

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...