Geplaatst: 27 maart 201114 j Gedeeltijk vertaald en soms samengevat uit het artikel: "A plant evolution revolution - Dr. Mike Amaranthus en Larry Simpson", uit het eco-magazine Acres USA april 2011. (Het woord gebruik is misschien een beetje apart en formeel, maar dit komt door de originele tekst en mijn vertaalkunsten, lees daar een beetje doorheen ) “De eerste 75 miljoen jaar dat planten het “droge” land (bedoeld wordt land i.t.t. de zee) bevolkten, hadden zij nog geen onderscheidend wortelweefsel en waren totaal afhankelijk van deze symbiotische relatie met mycorrhiza schimmels om toegang te krijgen tot voeding en water uit de verschillende en vaak schrale bodemmilieus. De wortel structuren van planten evolueerde zich zelfs speciaal als gespecialiseerde aanhechtingspunten om de schimmels beter te kunnen accommoderen en daarmee de voordelen die beschikbaar komen door de symbiotische uitwisseling van water en voedingstoffen voor suikers geproduceerd door fotosynthese.In deze symbiose is de plant voorzien van een verbeterde toegang tot en opname van voedingsstoffen en water uit de bodem. In ruil, krijgt de schimmel, welke niet in zijn eigen voeding kan voorzien, zijn energie bron in de vorm van koolhydraten die gedoneerd worden door de plant. Dit zeer succesvolle systeem zet zich voort in 90% van de huidige plantensoorten.” “Pas recent is de huidige wetenschap gaan begrijpen dat plantenwortels in hun Natuurlijke leefomgeving een complexe mengeling vormen van schimmels en plant, die fundamenteel is voor het leven op aarde. De overgrote meerderheid van gewassen vormt een relatie met deze gespecialiseerde mycorrhiza bodem schimmels om zo optimaal te presteren (groeien, bloeien, vrucht productie enz.). Onder de uitzonderingen (die geen relatie met schimmels aangaan) bevinden zich leden van de Brassicaceae plant familie (kool, broccoli, bloemkool, radijs, etc.) , de Amaranthaceae plant familie (spinazie, bieten enz.) en de Polygonaceae plant familie (rabarber, buckweat (nederlands weet ik even niet)). Bijna alle andere gewassen/planten behoren een of andere vorm van een mycorrhiza relatie te hebben.” Wat zijn mycorrhiza schimmels “Het lichaam van de mycorrhiza schimmel bestaat uit microscopisch kleine sporen genaamd hyfen, die gemiddeld een diameter hebben van 1/25 deel van de diameter van een menselijk haar en tot zo’n 40 a 60 cm lengte kunnen groeien. Deze hyfen groeien in en rondom de wortelcellen van de plant, zich uitspreidend in de omliggende aarde, waar ze het wortel oppervlak velen malen vergroten. Deze mycorrhiza relatie, en dit is de meest voorkomende, heet Endotrofe mycorrhiza. Bijna al deze endotrofe mycorrhiza zijn generalisten en vormen relaties met vele plantensoorten, in een grote verscheidenheid aan bodemmilieus. 1 theelepel gezonde grond kan tot meerdere kilometers aan schimmel hyfen bevatten. Dit resulteert in een zeer sterke verbetering van de voedsel en water opname van de planten. De hyfen van de schimmels zijn veel dunner dan de haarwortels en kunnen de kleinste porien in de grond doordringen. Onderzoek heeft bevestigd dat mycorrhiza voornamelijk van belang zijn in mobiliseren van fosfor, stikstof, zink, ijzer, calcium, magnesium, mangaan, sulfaat en andere belangrijke voedingsstoffen, door deze doormiddel van de werking van enzymen los te weken uit het harde chemische verbindingen en ze daarna terug te transporteren naar de plant. Een onderzoek toonde een 30% hogere stikstof opname en een 300% hogere fosfor opname in planten met mycorrhiza dan in planten zonder. Ook waren de planten met mycorrhiza veel groter, dan de planten zonder.” Maar hun positieve invloed reikt nog verder, ze beschermen de plant namelijk ook tegen ziekte verwekkende schimmels en andere pathogenen (ziekteverwekkers).De schimmels zijn, met hun uitgebreide wortel(hyfen)stelsel, ook nog eens in staat om water op te nemen en vast te houden, zodat in tijde van droogte dit vocht langzaam aan de plant kan worden afgestaan. Water geven zou hierdoor bijna overbodig gemaakt kunnen worden. Ook is de uitspoeling van mineralen, door regen en ander water, in de bodem vele malen minder, wanneer een voldoende mycorrhiza leven in de bodem is. Heeft onze grond mycorrhiza leven? Van vele huidige landbouwtechnieken is het bekend dat zij het bodemleven doen verslechteren en zelfs teniet doen. Het braak laten liggen van land, het gebruik van fungiciden, kunstmest, het ver verwijderd raken van natuurlijke gebieden, bodemerosie, het verlies van organisch materiaal en humus zijn allen factoren die meewerken aan het verwijderen van goede schimmels uit de bodem.Braak liggen van land is een van de voornaamste oorzaken van het verlies van deze goede schimmels. De schimmels zijn namelijk afhankelijk van hun gast-plant voor hun voeding, zonder de planten kunnen de schimmels niet in de bodem overleven voor langere periode.Ook grondbewerking heeft een negatief effect op het leven van de schimmels, maar zelfs al zou je de grond niet bewerken, dan is dit geen garantie dat de schimmels het overleven. Wanneer eenjarige gewassen worden geoogst, sterven de wortels snel af en de mycorrhiza schimmels sterven mee, zodra er niet binnen enkele weken nieuwe planten met levende wortelstelsels voor in de plaats komen. Uiteindelijk raakt de bodem al haar schimmels kwijt en deze worden afdoende aangevoerd uit Natuurlijke omliggende gebieden, vooral omdat de endotrofe mycorrhiza hun sporen ondergronds produceren en groeien van wortel tot wortel, waardoor het overbruggen van grote afstanden bijna onmogelijk is. Dit leek mij zeer interessante informatie voor ons moestuinders, aangezien wij allemaal plantjes groeien en het liefst zo goed mogelijk. Misschien delen jullie deze mening. Meer informatie (filmpjes, artikelen en foto's) is te vinden op bijv.: http://www.mycorrhizae.com (het is inderdaad weer een site waar je ook producten kunt aanschaffen, ik merk dat dat nogal eens bedenkingen op levert , maar producten kopen is totaal niet nodig, lees het en bekijk het voor de info, wanneer je geinteresseerd bent) en natuurlijk nog veel meer websites. Vooral de symbiotische relatie tussen schimmels en bomen is al redelijk bekend. Comprehend and copy Nature
Doe mee aan dit gesprek
Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.