Jump to content

Recommended Posts

Posted
Niet alleen in kip maar ook in groenten zijn bacteriën gevonden die resistent zijn voor een groot aantal antibiotica. Een woordvoerster van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam heeft een bericht van de NOS hierover bevestigd. Onderzoekers van het VUmc vonden een resistente bacterie in vijftien groenten, waaronder taugé, radijs, lente-ui en pastinaak.

 

Als mensen de stoffen binnenkrijgen, kan het zijn dat ze bij ernstige ziekte moeilijker te genezen zijn, omdat antibiotica niet meer aanslaan.

 

De wetenschappers onderzochten 120 groentemonsters. Bij zeven daarvan werd een ESBL-houdende resistente bacterie aangetroffen. ESBL is een groep van enzymen die bacteriën aanmaken waardoor ze resistent worden voor veel antibiotica.

 

Volgens het VUmc waren vijf van de zeven besmette monsters van biologische teelt.

 

De onderzoekers nemen aan dat de groenten besmet raken door dierlijke mest. Het kan ook zijn dat de grond waarin de groenten zijn gekweekt, al vervuild was met de resistente bacteriën.

 

Wat zeggen jullie?

 

 

Als ik lees dat het door de dierlijke mest komt, hoef ik me tenminste geen zogen te maken

 

 

 

Oja, en wie valt het ook op?

De grond zou vervuild zijn.. sinds wanneer word taugé op het weiland verbouwd??

Posted

Ja, klopt zo kan je je over heeeeel veeeel druk maken!

 

Ach opzich is het denk gewoon zo?

Resistent ding zit in dier (omdat die miss te veel anti biotica krijgt?)

Resistent ding komt terrecht in de mest afkomstig van dieren..

Resistent ding komt terrecht in de groente

 

Achja, NOS zei goed afwassen en eventueel bakken? Achja, goed dat ze er onderzoek naar doen, maar inderdaad geen reden tot paniek denk

Posted

Tja dat het vee veel en veel te veel antibiotica krijgt, dat wisten we al. En dat de mest van die dieren dan ook voor besmetting kan zorgen klinkt logisch.

 

Toch is het opvallend dat 5 van de 7 biologisch geteelde groenten waren. Want mij lijkt het logisch dat biologisch telende boeren mest gebruiken van biologisch vee... Maar misschien is dat te kort door de bocht.

 

Ik vraag me trouwens af: Als bakken voldoende is om deze resistente bacteriën te doden, waarom is er dan zo'n probleem met vlees? het meeste vlees wordt toch gebakken voor consumptie?

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...