Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Beste tuinders,

 

In mijn kennismakingsbericht had ik al aangegeven dat ik een groot stuk moestuin heb gehuurd. Dit is ongeveer 600 m2. Natuurlijk is dat heel veel, maar ik ga andere familieleden vragen om in ruil voor arbeid ook te kunnen telen.

De grond is typische geestgrond, zand gemengd met donkere grond. In de buurt zijn veel tulpenvelden. Ik ben een soort pionier en moet de oorspronkelijke weiland begroeiing eerst verdelgen. Dit is allemaal dik gras, wat als een gek voortwoekert. Er is bijna niet tegen op te wieden. Ik ben eigenlijk van plan om eerst het gras dood te spuiten o.i.d. Daarna moet ik het gaan bemesten, want de grond is nooit eerder beteeld geweest.

Ik heb de topics doorgespit en verschillende soorten info tegengekomen. Maar niets over het bemesten van onbeteelde geestgronden.

Ik heb een kennis in de paardenbusiness en wil dit najaar veel paardenmest laten rijpen op een hoop en dit mengen met grote hopen najaarsbladeren die ik her en der met mijn aanhanger aan zal voeren, om een enorme composthoop te maken. Deze hoop moet dan in het voorjaar uitgespreid worden.

 

Nu heb ik wat vragen:

 

Is mijn idee goed van de composthoop?

Wat is de beste samenstelling bladeren/paardenmest

Hoeveel heb ik nodig per oppervlakte-eenheid.

Heb ik nog andere meststoffen nodig

Hoe diep moet dit de grond in.

 

Alle verdere info is welkom. Op de foto's kunnen jullie wat miserabele pogingen van mij zien, maar ik was te laat begonnen dit voorjaar, omdat het stuk grond laat vrijkwam. Verder zal ik wat foto's plaatsen van het onkruid/gras.Misschien hebben jullie tips hoe ik dit moet bestrijden. Of moet ik deze vraag in een ander topic starten?

 

Het moge jullie duidelijk zijn dat ik een complete nono ben, die beter met 1 m2 zou moeten beginnen. Maar nee zeggen kan altijd nog en ik hou van uitdagingen.

Geplaatst:

Hoi Willem,

 

Wow 600m2, dat is een behoorlijke oppervlakte.

Er zijn hier vast vele meningen over hoe je dat het beste aan kunt pakken, het is aan jou om de methode te kiezen die het beste bij jou past.

Ik zelf zou er nooit voor kiezen om het gras dood te spuiten, het idee van al dat gif in de grond waar je dan ook weer de planten inzet die je zelf op wilt eten heb ik nooit begrepen.

Ik zou zelf in etappes te werk gaan: Het gras zo kort mogelijk maaien, dan het gras bedekken met karton en daarover heen compost aanbrengen en dan de grond mulchen. Karton moet je goed laten overlappen, het gras verstikt en composteert onder het karton.

Wil je iets planten dan maak je eenvoudig een opening in het karton en in een half jaar tot een jaar is het karton ook meegecomposteerd en heeft het zijn werk gedaan.

Zie de site in mijn handtekening voor meer informatie over deze manier van te werk gaan.

Succes!!

Geplaatst:

Is mijn idee goed van de composthoop?

Wat is de beste samenstelling bladeren/paardenmest

Hoeveel heb ik nodig per oppervlakte-eenheid.

Heb ik nog andere meststoffen nodig

Hoe diep moet dit de grond in.

 

- prima idee, de composthoop moet wel luchtig blijven, dus ik hoop dat er stro in je paardenmest zit; zoja dan is de verhouding koolstof stikstof al ok;

- je zou het blad op een aparte hoop kunnen gooien en een jaar of twee laten liggen voor je potgrond;

- naast de compost zul je wel bij moeten mesten voor gewas dat veel eet: kool, mais, aardappel; ik zou er koemestkorrels bij geven of plaatselijk oude mest onder spitten vóór het planten; een grondonderzoek geeft een aardig beeld van wat er nodig is;

- compost zou ik niet onderwerken tenzij je grond heel doorlatend is, gewoon bovenop leggen in november;

 

verder dat gras: idd niet spuiten, dat wil je niet toch? de kartontruuk is prima, kost wel veel tijd; je zou een deel kunnen (laten) afplaggen en de plaggen ook op een hoop leggen, dat wordt dan weer fijne grond die er na een jaar overheen kan; het afgeplagde deel zou je dan kunnen omwerken en voorzien van wat snelle voeding

 

zo te horen heb je wel een jaar of wat nodig voor je overal een fijn tuingrondje hebt, maar je zou kunnen beginnen met een klein stuk

Geplaatst:

Even aansluiten op Robo en Sammetje.

 

Heb zelf uitstekende ervaringen met de kartonmethode. Als je niet met een willekeurige mulch werkt, maar met compost om af te dekken heb je meteen een goed begin voor een ekologische of zo ekologisch mogelijke moestuin. Goed voor het milieu en voor jullie gezondheid en als je het goed aanpakt: een tuin met erg goede opbrengsten en weinig ziekten en een goede bodemstructuur voor je geestgrond omdat je bouwt aan een gezonde bodem. Een goede aanpak is dan: niet meer gaan spitten of grond omwerken, maar elk najaar een nieuw laagje compost (kan ook verteerde stalmest van koeien, paarden o.i.d. bijvoorbeeld zijn voor een deel!) aanbrengt bovenop. Uitgebreide informatie over deze aanpak vind je op de website van Charles Dowding (helaas in het Engels) http://www.charlesdowding.co.uk/

 

 

Wat tips hierbij om je alvast op weg te helpen:

 

- Als je rechtsboven "karton" of "afdekken karton" intypt in de zoekfunctie vind je ook topics daarover op dit forum.

- Een enorm voordeel is op korte termijn dat de graslaag die je bedekt snel als eerste voeding ter beschikking komt omdat ze verteert onder het karton.

- Als je in het najaar begint, kun je de stukken die je nu al doet in het nieuwe seizoen al beplanten. Het karton verteert in enkele maanden. Je kunt er gaten in maken met aardappels maar ook allerlei voorgekweekte groentenplanten. Ook zaaien gaat dan al, maar dan moet je de zaaigeulen opvullen met fijne potgrond, kokospeat o.i.d.

- 600 m2 is heel veel. Door stap voor stap/stuk voor stuk te werken - bijvoorbeeld ieder jaar 150 m2 - heb je snel al oogst en wordt toch alles te behappen.

- Het zal een probleem zijn om op korte termijn al voldoende compost te hebben. Ik schat dat je aan een vrachtwagen van een 8 a 10 kuub genoeg hebt voor een eerste bedekking van 5 a 8 cm. op het karton voor je hele tuin. Voor een 200 Euro inclusief vervoer moet die ergens wel te krijgen zijn. Maar als je rekent wat het je spaart aan werk en meststoffen is dat misschien te doen. Bij sommige milieustraten kun je het ook gratis halen met een aanhangwagentje of zo. Als je in het najaar al ergens mest kunt krijgen - paardenmest is makkelijk gratis aan te komen, want paardeneigenaars moeten betalen om er van af te komen - en een jaar afgedekt!! kunt laten verteren heb je ook de jaren erna voldoende. Een aantal grote compostbakken zou het eerste zijn om te maken: ook voor die mest, gemengd met tuinafval en evt. huisafval. Want compost en gecomposteerde mest ga je nooit te veel hebben.

In mijn moestuin heers ik als een tiran.

Wie niet luistert wordt onthoofd of uitgetrokken.

Wie gehoorzaamt wordt opgegeten.

De ondergrondse organismen houd ik te vriend, om mijn macht te behouden.

Geplaatst:

Ik heb van Weknow heel veel geleerd over het verbeteren van je grond. Ook ik zou zeggen, niet alles tegelijk aanpakken! Wil je wel alles doen, dan zou ik de stukken die je (nog) niet gebruikt goed inzaaien met een groenbemester. Die houden je grond luchtig en open en zorgt er voor dat onkruid minder kans heeft.

 

Ik zou er echt een meerjarenplan van maken, stukje voor stukje aanpakken met zelfgemaakte compost en veel, heel veel mulchen. Over het doorspitten van compost verschillen de meningen... zelf doe ik het wel, voor anderen is het uit den boze. Je kan natuurlijk wel een goede teeltgrond krijgen door simpelweg plantgaten te maken met goede grond en daar in te planten. Langzaam (ga gewoon uit van een jaar of wat) zal je zien dat grond beter wordt. Door het blijven toevoegen van organisch materiaal in de vorm van compost of mulch zal je het op een gegeven moment kunnen onderhouden.

 

Je geeft aan dat je aanhangers vol bladafval wilt aanvoeren voor door de compost... Ik zou zelf eerder kiezen om deze op de "schone" stukken grond aan te brengen als mulchlaag. Je zal zien dat het in de winter opgenomen wordt door de bodem waar het zorgt voor structuur en organische stof. In het vroege voorjaar (eind februari, begin maart) hark je het restant bij elkaar, gooi je op een hoop voor later. Op het moment dat je gaat kweken, gooi je de bladeren weer terug om je gewassen heen op het moment dat deze lang genoeg zijn om er bovenuit te komen (zo ergens in mei). Dit zorgt ervoor dat de grond minder snel uitdroogd en door de vertering zorgt het ook gelijk voor voeding en compost. Bijkomend voordeel: veel minder onkruid!

 

Succes, en ik ben benieuwd naar de prachtige worteltjes die uit je grond zullen komen... Elk nadeel heeft zijn voordeel!

Geplaatst:

Niet zo veel nieuws aan bovenstaande posts toe te voegen.

 

2 dingetjes. Op een vrij kale nieuwe tuin mulchen met gevallen blad is een mooie gedachte, maar vind ik zélf niet zo praktisch. Het waait gewoon weg. Dan zou je het moeten vastleggen, is wel een heel gedoe.

Ik zou het eerder in een grote bak composteren , of deels composteren ( wordt het zwaarder van ) en dan er mee mulchen.

 

Dan een tip: Mag je je best gelukkig prijzen met je tuin op de echte geestgronden. Probeer ook niet óver te bemesten. De geestgronden zijn zeer vruchtbaar van zichzelf ( en ook kalkrijk )

 

Is de tuin toch wel wat groot om mee te beginnen, zou ik zeker een fors deel dichtleggen ( karton is een mooie, zelf doe ik het ook met zeil hoor , ik ben lui en niet zo streng in de ekoleer )

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...