Jump to content

TimHoorn

Members
 • Content Count

  57
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  N-H

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. ondertussen twee weekjes bezig. Heb het gewoon uitgeprobeerd. Wormen genoeg... Ik heb een laagje compost met wormen in de bak gedaan (ongeveer een centimeter) en daar overheen ongeveer een centimeter koffieprut. Twee weken later: ik zie weinig gebeuren, de wormen zitten onderin de bak, maar dat zou ook kunnen door de dunne laag die er nu nog in zit. Ik voeg elke week wat toe, dus de laag wordt langzaam dikker. In de andere bak (BioCom) gaat nu wekelijks in volume ongeveer 50% koffieprut en 50% GFT afval. Voornamelijk Groente/fruit, we hebben (nog) niet zo veel tuin (de vorige bewoners hielden niet van tuinieren, dus alleen maar terras. Nu 1 border en een grote plantenbak). Sinds ik de koffieprut toevoeg aan de bak, merk ik wel dat hij erg heet aan het worden is. Wormen zitten niet meer in de kern (=warm) maar aan de buitenkant. De compost wordt lekker luchtig van al het koffieprut. Al met al, goede resultaten tot nu toe. Ik denk dat ik over een paar maanden wel de eerste compost moet gaan oogsten, de bak gaat snel vol (ik ben vanaf het voorjaar bezig).
 2. Ik heb een wormenbak type BioCom (een omgebouwde kliko van 240 liter, groot genoeg dus!) en heb er honderden (als het geen duizenden zijn) wormen in. So far so good... Bij ons buurthuis zijn ze bezig met een project om zo min mogelijk restafval te hebben. Plastic, papier, glas, blik enzovoorts wordt allemaal al gescheiden. Maar naast dat hebben ze ook elke week zo'n 10-15kg koffieprut! Die wil ik natuurlijk wel hebben!! In de BioCom zit nu zo'n 40kg koffie, de wormen zijn er lekker doorheen aan het wroeten en het wordt lekker gemixt met de rest van het tuin- en keukenafval. Maar ik voorzie een probleem... Die bak gaat gewoon vol. Met koffieprut. Zeker in de winter. Nu heb ik nog een oud systeem (flow true bakken, van IKEA bakken gemaakt). Deze wil ik gebruiken met (bijna) alleen koffieprut. Maar redden die wormen het daar op? Iemand ervaring mee? Hier kan ik dan namelijk ook nog een aantal kilo's in kwijt!
 3. Hier kan je een wormen afhaalpunt in de buurt zoeken. Ik ben er zelf ook een (maar niet in de buurt van DH) en het zou tof zijn als je er zelf ook 1 wordt als je genoeg wormen hebt. https://www.nudge.nl/projects/start-een-wormenbak/
 4. Ongeveer een half jaar onderweg. Afgelopen week heb ik de tweede bak geplaatst. De wormen zijn niet zo actief meer en de bak liep een beetje (te) vol met nog niet verteerd voedsel. Het is nu denk ik gewoon wachten tot het weer wat warmer word en de bak wat actiever gaat worden. Het stikt van de wormen! Onder sommige delen zacht geworden fruit zie je hele kluiten zitten. Sinds enkele weken heb ik me op www.nudge.nl aangemeld als wormen afhaalpunt en heb ik het eerste portie wormen aan iemand anders gegeven. Helaas zijn wij nog maar het enige afhaalpunt boven Amsterdam, dus moet regelmatig mensen nee verkopen (dus de vraag om je ook aan te melden!!). Ook zijn we van plan om een paar vrienden een wormenbak cadeau te geven. Het is toch zonde als al je keukenafval zo de container in gaat? We zijn trouwens net drie weken terug uit Nieuw Zeeland waar we een maand hebben rond gereisd. Geloof het of niet, op ongeveer 80% van de campings daar was een wormenbak aanwezig en in de gezamenlijke keuken stonden afvalbakjes voor groenafval. Zelfs in het hotel in Auckland waar we arriveerden waren twee "wormeries" aanwezig! In Nederland is dus nog een hoop te halen!
 5. Ik gebruik zelf bodembedekking uit de konijnenkooi als mulch. Bestaande uit hennepstrooisel en strokorrels (met een beetje hooi, poep en plas er doorheen). Op zich werkt het goed, maar zoals hierboven al aangegeven, hark het zo nu en dan even los. Het vormt namelijk vrij snel een dichte plak, en dat wil je niet. Vertering van mijn mulch: circa 1/2 tot 3/4 jaar tot nauwelijks waarneembaar in de bodem (het verteerd zeer langzaam in de winter en ontzettend snel in het voorjaar).
 6. De bak is wel nat... Maar er is ook wel veel watermeloen in gegaan de afgelopen week... Te nat? nee dat denk ik niet... Hij loopt toch ook weer leeg? De meloenen zijn nu op. Nu een laagje stelen van wat snijbloemen die er uit de tuin kwamen, dus dat is al een heel stuk droger materiaal. Ik kwam een paar wormen tegen die nét rood aan het worden waren. Nog een beetje doorzichtig zou maar zeggen. Gister kwam ik ook het eerste ei tegen in de bak. Dus ja, ze hebben het wel naar hun zin denk ik!
 7. Sinds twee weken dan eindelijk ook aan de wormenbak! Het heeft even geduurd, in het appartement zag ik het echt niet zitten... Begonnen met een laag van ongeveer 3cm compost uit mijn compostbak (die op de moestuin staat) en een flinke hand wormen. Lang geen 500 gram, maar toch wel een aardig koppel. Vanaf dag 1 geen problemen gehad. Ik ben gelijk begonnen met voeren: rabarber stond als eerst op het programma. Een nachtje in de vriezer en de volgende dag de bak in. Regelmatig, maar niet elke dag, nieuw spul erbij gegooid waaronder sla, watermeloen(schil), kool, appel enzovoorts. De bak was in eerste instantie een beetje aan de droge kant, dus heb ik wat regenwater er in gedaan. Vanaf afgelopen week is de bak bijna doorweekt en drupt er de hele dag percolaat uit. De eerste bodem van een colafles is al geoogst. Momenteel staat de bak buiten, van de winter wil ik hem in de (onverwarmde) schuur zetten om hem in het voorjaar weer buiten te plaatsen. Al met al gaat de bak als een trein. De eerste jonge wormen al gespot (kan dat? of waren het nog eitjes die in de compost zaten?). Het enige nadeel: ik had repen krantenpapier gebruikt als "mulch" waar het voer onder ligt. Daar ben ik vanaf gestapt. Heb nu alles door elkaar geroerd en gooi het nieuwe voedsel bovenop. Wel werk ik met een kant waar ik nieuw toevoeg en een kant waar ik niets toevoeg. Als de "oude kant" weinig herkenbaars meer bevat trekken de wormen naar de andere kant van de bak. De oude kant word dan weer gevuld met nieuw eten. Oh, ik gebruik de Samla bakken van IKEA. 1 transparante voor onderop (2 bakstenen erin en een regentonkraantje erin gelijmd) en drie bakken voor bovenop (momenteel met de eerste bak bezig uiteraard).
 8. Ik heb afgelopen jaar gemulcht met 75% hennep 15% houtkorrels en 10% houtvezel tussen de boerenkoolplanten (restant uit het konijnenhok). Mijn bevindingen? Het werd vrij snel een dichte, compacte laag. Werkte dus niet zo heel lekker. De kool deed het trouwens een stuk beter als (dezelfde lichting) planten van de buurvrouw. Mogelijk door de mest die door de bodembedekking zit? Echter... nu ben ik super blij met de bodem! Afgelopen winter hebben we alles verspreid over een stuk grond van laat zeggen 2.5 bij 5mtr. Daarna bladeren er over en lekker laten liggen in de winter. De grond is nu heel luchtig en los. Het is nu zou maar zeggen zwarte grond met hennep er doorheen. Ik vergelijk het een beetje met zo goed als rijpe compost. Het houd super veel vocht vast en werkt makkelijk. Onkruid haal je er makkelijk uit. Dit seizoen zal ik zien wat de groeiresultaten zijn. Als die goed zijn, dan ga ik het meer gebruiken. Dus: Direct resultaat: mwah... indirect resultaat: positief!
 9. Kalk is kalk, kan dus universeel gebruikt worden. Het enige verschil is dat sommige kalk zich sneller verspreid door de bodem of dat de fabrikant er nog toevoegingen aan doet. Zoals een bacterie/schimmelcultuur bij de Ecostyle kalk (voor een beter bodemleven) of extra magnesium voor een groene bladkleur. In de aanbiedingstekst staat alleen een zin wat ik niet zo handig vind: Mag samen met meststoffen worden gebruikt. Inhoud: 5 kg. Aangezien er veel onwetende zijn, zou ik die tekst nooit gebruiken. Strooi je kalk namelijk samen met kunstmest, dan heb je behoorlijke kans op verbranding!
 10. Samen met onze buurvrouw hebben wij afgelopen weekend een koude bak giganticus gemaakt. Afmeting: circa 130 x 500cm. Voor en achterzijde bestaan uit hardhout, de zijkanten uit loofhout. De ramen hebben we aan de voorkant op een lat "in" de bak gelegd om schuiven te voorkomen. We zijn erg benieuwd naar het eerste seizoen!! De onderkant is nog wat open... we moeten de aarde nog even aanschuiven aan de bak.
 11. 8.95 voor een zak van 20 liter, iets van 17-18 euro voor een zak van 60 liter. Net wat duurder als houtkorrels. Dat van die vleeseters weet ik... Aangezien mijn konijn geen vlees eet (we hebben hem serieus wel eens een plakje voor z'n neus gehouden om te zien wat hij zou doen, helemaal niks dus...) kan ik de gehele bodembedekking gebruiken voor compost/bodemverbetering.
 12. Ze zijn te koop bij o.a. Welkoop. Ze heten Kattenbakkorrels Bio (bij de kattenbakvulling) of strokorrels (bij de bodembedekking voor knaagdieren). Je kan ook 60 liter zakken bestellen. Het verschil? Min of meer het zelfde. Alleen houtkorrel word écht gruis en strokorrel lijkt wat meer structuur te houden als het uit elkaar valt... Voor composteren blijkt strokorrel beter te zijn als houtkorrel... In mijn compostbak verteren de korrels niet als ze niet goed nat zijn, ze blijven simpelweg gewoon een korrel... In de bodem duurt het ook een behoorlijke tijd voordat de korrels uit elkaar zijn gevallen... Dus je komt het wel een lange tijd tegen. Ik denk dat er weinig verschil zal zijn tussen strokorrels of houtkorrels als mulchlaag. Naar mijn idee moet de laag luchtig blijven omdat je wilt dat het composteert. Ik denk dat er weinig verschil in zal zijn tussen beide korrels en hoe het resultaat zal zijn.
 13. Karton-tip: Ik werk zelf bij een Welkoop en veel goederen worden aangeleverd op pallets. Onderop die pallets ligt karton om de zakken honden/paarden/veevoer te beschermen. Meestal is het dik golfkarton (die moet je hebben!!), soms dun karton (die dus niet, want daar zit een plastic/lijmlaagje op). Altijd mooie grote vierkante stukken ter grote van een europallet of een cheppallet en zonder tape, bedrukking of andere rotzooi. Loop even bij een winkel naar binnen en vraag of ze die stukken kunnen bewaren. Ik bewaar ze circa een maand en heb dan 70m2 aan karton bij elkaar! Andere winkels zullen ze vast ook wel hebben, maar van Welkoop weet ik het.
 14. Ik heb afgelopen jaar gemulcht met bodembedekking uit mijn konijnenkooi, een mix van houtkorrels, hennep en een klein beetje zaagsel. Mijn ervaring is dat het vrij snel een dikke compacte laag word. Ik ben er niet heel happig op... Wat me wel opviel is dat mijn boerenkool (waar ik het heb gedaan) een stuk hoger was als (dezelfde plantjes) van mijn buurvrouw. Zal wel de combinatie zijn van betere vochthuishouding en het restant voedingsstoffen (mest) wat er in zit. Er zaten trouwens het hele seizoen wél aardig wat wormen in! Dus die zullen er wel gek op zijn geweest. Ik ben van plan om het restant uit te harken over het stuk waar het nu ligt zodat het komend jaar mooi weg kan verteren. Waar ik wél positieve ervaring mee heb is het uitstrooien in dunne lagen over je bodem. Ik heb dat gedaan bij enkele bedden waarmee ik klaar was. Dun overheen gestrooid en er doorheen geharkt. De bodem wordt er flink luchtiger van! Momenteel gebruik ik ook strokorrels in mijn konijnenkooi, omdat die "beter" verteren als houtkorrels. Heb daar nog geen ervaring mee, maar heb het idee dat het grover uit elkaar valt als het vochtig wordt. Ik ben er wel al mee aan het composteren, voornamelijk met de vieze, natte plekken uit de kooi omdat het anders te veel wordt voor de compostbak. Direct met alleen strokorrels mulchen lijkt mij te veel vocht onttrekken van de bodem. En het is natuurlijk best fijn spul als het nat word...
 15. RobO, Het is tot en met zaterdag a.s. in de aanbieding voor 4.95, daarna weer 8.95. Vanaf vandaag trouwens ook weer de potgrond 10-daagse. Dus als je nog voor een scherpe prijs aarde wilt hebben, dan moet je nu naar de Welkoop gaan! (ik heb geen aandelen Welkoop, maar krijg wel aan het eind van het jaar winstuitkering van ze ) en, je gaat toch wel naar Heemskerk he! Niet naar Santpoort gaan hoor

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...