Jump to content

sammetje

Members
 • Posts

  178
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by sammetje

 1. Nou ik zal mijn eigen vraag ook nog even beantwoorden. Ik heb bij de bouwmarkt twee strips gehaald met ledlampjes, die je heel makkelijk op kan plakken. Ik heb ze boven de plantjes gehangen en het lijkt te werken, ze gaan niet meer schuin naar het raam toe, behalve als de zon heel fel schijnt. Ben benieuw naar de resultaten over een paar weken.
 2. Ik weet dat er al vele onderwerpen zijn over het hoe en waarom van kunstlicht bij planten. Maar ik kon op mijn vraag geen antwoord vinden. Ik heb mijn tomaten/paprika zaailingen op een warme plek staan in de huiskamer. Maar ze groeien steeds schuin naar het raam toe. Ik wil dus op de plek waar ze staan extra licht aanbrengen. Maar dat licht/lamp hoeft geen warmte af te geven. Kan ik hier ook ledlampen voor gebruiken (energiezuinig) En zo ja wat is jullie ervaring hiermee? Groetjes
 3. Weg doen is echt zonde. Je heb de mijne gesnoeid/getopt op een hoogte die ik prettig vond, met het idee erachter dat hij nu uitgaat lopen, vanuit meerdere punten aan het 'stammetje'
 4. Dit is het dak van de buitenkant, even hoofd draaien, krijg de foto niet recht. Dit is het dak van de binnenkant Dit is de kas aan de binnenkant. platen vd achterkant en zijkanten zijn goed, het gaat dus eigenlijk alleen om het dak.
 5. Alvast bedankt voor de tips, daar zit zeker wat bruikbaars bij. Ik zal straks eens kijken naar eventuele gaatjes in het profiel en dan ook een paar foto's maken.
 6. Hallo allen, Ik heb in mijn achtertuin nu 6 jaar geleden een kasje geplaatst van 2 bij 3, voorzien van polycarbonaatplaten. De platen van het dak worden slecht. Ze gaan een beetje doorhangen, aande buitenkant zitten er gaatjes in het plastic en ik ben bang dat ze tijdens de komende herfststormen niet op hun plaats blijven zitten. Ik ben mij dus al aan het inlezen hoe ik die platen het beste kan vervangen. De constructie van de kas is prima in orde. Zou ik het dak ook kunnen voorzien van glasplaten of houdt de constructie dat niet?? Het lijkt mij nl dat glasplaten langer mee gaan en dus duurzamer zijn dan weer polycarbonaatplaten aanbrengen en die na 6 jaar weer weggooien. De zijkanten zijn nog prima, op wat verkleuring na, dus die wil ik gewoon laten zitten. Wat zouden jullie doen? Of zijn er mensen die dit probleem ook hebben gehad en hoe heb je dat aangepakt? Groetjes
 7. Gave film hè runninggirl! Op youtube zijn ook veel filmpjes te vinden van L2survive hij gaat vaak bij Paul Gautschi langs en maakt daar opnames van. Ik moet zeggen dat ik van die filmpjes bijna nog meer geleerd hebt dan van de film zelf.
 8. Dat 'ff wanen' werkt niet zo makkelijk als het klinkt Of ik kan het gewoon iet dat kan natuurlijk ook
 9. Klopt ze vallen er zo af, maar niet alleen de zaadjes ook kleine takjes, vliesjes ed
 10. Quinoa is geen groente, maar wist anders niet waar deze vraag te plaatsen. Ik heb dit jaar voor het eerst quinoa op mijn tuin gehad en ik kon op internet niet echt een handige/duidelijk uitleg vinden over hoe je quinoa het handigst kunt verwerken/oogsten. Dus ben ik zelf maar gaan experimenteren. (Zie voor videoverslag experiment de site in handtekening) Ik heb de gedroogde zaden uiteindelijk van de plant geritst en ben ze gaan spoelen met water om de zaden van de vliesjes en takjes te scheiden. Het werkte, maar was wel bewerkelijk. Ik vraag me af of er hier nog hobby-quinoa-telers zijn en ben benieuwd hoe jullie bij het oogsten te werk zijn gegaan.
 11. Hoi Willem, Wow 600m2, dat is een behoorlijke oppervlakte. Er zijn hier vast vele meningen over hoe je dat het beste aan kunt pakken, het is aan jou om de methode te kiezen die het beste bij jou past. Ik zelf zou er nooit voor kiezen om het gras dood te spuiten, het idee van al dat gif in de grond waar je dan ook weer de planten inzet die je zelf op wilt eten heb ik nooit begrepen. Ik zou zelf in etappes te werk gaan: Het gras zo kort mogelijk maaien, dan het gras bedekken met karton en daarover heen compost aanbrengen en dan de grond mulchen. Karton moet je goed laten overlappen, het gras verstikt en composteert onder het karton. Wil je iets planten dan maak je eenvoudig een opening in het karton en in een half jaar tot een jaar is het karton ook meegecomposteerd en heeft het zijn werk gedaan. Zie de site in mijn handtekening voor meer informatie over deze manier van te werk gaan. Succes!!
 12. Ha mensen, Ik zie hier in de buurt al overal hazelnoten liggen, da's best vroeg toch? Hoe is het bij jullie met de walnoten beginnen die ook al te vallen? Zo ja dan weet ik dat ik binnenkort weer naar mijn raapadresje moet gaan.
 13. Brandnetels weghalen en gier van maken, is weer bemesting voor je tuin. Zodra ze weer opkomen herhalen, net zo lang tot ze wegblijven. Spuiten zal vast ook wel kunnen maar dat is niet mijn ding. Bij bemesten moet je mijns inziens naar de planten kijken die je gezet/gezaaid hebt. De ene heeft meer bemesting nodig dan de ander. Groeit een plant goed, veel vruchten, niks aan doen. En zo niet, bemesten. Klinkt misschien simpel maar voor mij werkt het.
 14. Of er zit iets aan de wortels te knagen....?
 15. Hier laat ik de komkommers ook gewoon groeien hoe ze willen. Je ziet dat de plant ook zelf regelt dat er niet teveel komkommers aankomen. Sommige komkommers in wording ontwikkelen zich gewoon niet verder en verdrogen.
 16. En je kunt ook minder suiker toevoegen. Ik heb hier puur kersensap (zonder suiker) staan wat na drie jaar nog steeds goed is. De suiker is ook een conserveermiddel, dus minder suiker betekent: na openen minder lang houdbaar. Ik gebruik bv maar 250 gram suiker (welke maakt niet uit) op een kilo vruchten(sap) Gewoon even proeven wat jij lekker vindt. Hoe minder suiker, hoe beter voor je
 17. Haal eens zo'n verdort plantje uit de grond en kijk eens naar de wortels, misschien wordt er van onderaf wel aan de plantjes geknabbeld.
 18. Hier was het blad vd aardappels die ik in de herfst in de grond had gedaan ook al eerder bevroren geweest, Ik heb er niks aan gedaan en ze zijn weer prima uitgelopen.
 19. Hier groeiden vorig jaar ook aardappelen op de composthoop, gewoon gegroeid uit de schillen die ik er op gegooid had.
 20. Ziet er lekker uit!!! Ik heb met plezier je berichtjes doorgelezen. BTE rules!!!
 21. sammetje

  ..

  foutje, wilde een berichtje bij iemand anders plaatsten...verkeerde knopje...
 22. Bij mij zijn ze nu ook zo dik. Ik wacht nog twee weken en dan gaan ze de grond in, ging vorig jaar ook prima. Ik geef na zes weken als de voeding uit de (biologische) moestuingrond op is, wat voeding bij met water geven. (vloeibare mest)
 23. Ik lees ff mee, die twee soorten staan hier ook op de planning om te zaaien. Mijn idee is gebaseerd op gevoel, maar ik denk dat het vooral met het nageslacht te maken heeft net als bij pompoenen. Anders krijg je nooit de mais die je gezaaid had als je bv op een volkstuincomplex zit waar meerdere mensen mais hebben op de tuin.
 24. Ik heb nog prei staan van vorig seizoen. Daar eten we nu nog elke week van. De nieuwe preitjes gaan over een paar weken de grond in. Vorig seizoen te diep gezet, ze wortelen zo enorm dat ik ze bijna niet de grond uit krijg. Ik stop ze dit jaar minder ver de grond in en dan meer houtsnippers er omheen. Kool staat ook nog niet in de grond, komt ook deze maand, ga zaaien in volle grond en plantjes zetten. Kan ik het verschil zien.
 25. Hier ligt het overal, vaste planten, bessen, bomen, alles. Maar dat wist je al Hier een foto die ik vandaag gemaakt heb van de plantuitjes die boven komen. Gaatje gemaakt tussen de houtsnippers, kontje van de ui in de aarde en weer bedekken met snippers, geen vogel die weet dat ze er zitten en ze worden dus niet uit de grond getrokken.
×
×
 • Create New...