Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Sla, het hele jaar door


lovenature

Recommended Posts

Hallo Leen,

 

Een glazen kas werkt bij mij het beste. Ik heb zelf weinig ervaring met koude bakken (van glas of van plastic) dus wellicht kunnen anderen naar meer over vertellen. In de kas blijven bij mij de slaplantjes bijna allemaal de hele winter in leven. Ik kies wel voor rassen die wat beter tegen de koude kunnen, zoals Artic King en een aantal bladkool gewassen (snij ik als jonge blaadjes). Verwacht overigens geen snelle groei maar eerder weinig tot geen groei tijdens koude dagen met weinig licht. Plant dus zeker eind september / oktober de jonge plantjes in de kas om van de winter de gegroeide kroppen (die dan weinig meer groeien) te oogsten.

Link to comment
Share on other sites

Hai Leen,

 

ik heb mijn sla de afgelopen winter met een oud raam afgedekt. Eerst een "muurtje" van grond en bakstenen ter grootte van het raam (een cm of 12-15 hoog) om de sla heen gemaakt en dan het raam erop. Dat werkte opvallend goed: in februari kon ik er nog hele goede sla van oogsten!

Nou was het natuurlijk geen vreselijk strenge winter, dus misschien had ik beginnersgeluk, maar toch...

 

Ik had alleen niet genoeg gezet, dus ik heb vorige week weer gezaaid, alvast rekening houdend met de maat van het raam, in de hoop dat er genoeg opkomt om zowel in de herfst van te eten als ook nog over te houden voor de winter.

Misschien dat het ook voor jou werkt?

Link to comment
Share on other sites

Sla of kool, boor in je platte bak diepe gaten, tot in het grondwater. Vul deze gaten met turfmolm. De turfmolm zal het water en dus ook de temperatuur daarvan omhoog transporteren en ja hoor, sla en kolen gaan het prima doen. Ook in de winter.

Link to comment
Share on other sites

Leuk idee Roelie. Maar wat als het grondwater erg diep zit? Ik woon in Zuid Limburg en hier moet ik denk ik toch wel zo'n 50 tot 100 meter diep gaan om op grondwater te stoten.

Paula

Ik kweek regenwormen in mijn compostbak

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

@Aluapje. Sorry voor de wel heel late reactie, ik moet het gemist hebben.

Je hebt uiteraard gelijk wat betreft zuid-Limburg. Toch is het niet helemaal hopeloos. Je hebt plekken in zuid-Limburg waar veel minder diep kleine 'bellen' met zgn 'standwater' voor komen. Dit zijn dus niet de gewone watervoerende lagen die idd wel 50 meter diep kunnen zitten, maar geïsoleerde kleinere watervoorraden. Ik denk dat je dit te weten kunt komen bij jullie waterschap.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...