Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Zwarte bes


Casper

Recommended Posts

Dag Casper,

 

Zoals ik het zie kan de struik wel wat verjonging gebruiken.

Snoei aantal hoofdtaken terug tot maximum 3, probeer om de struik een wat evenwichtige vorm te geven, top de takken op ongeveer de helft.

Verder goed uitdunnen want alles zit vrij dicht op elkaar.

 

Volgend jaar zal de struik opnieuw uitlopen.

Goed luchtig houden door naar binnen groeiende takken weg te nemen.

Zie volgend jaar als een overgangsperiode, opbrengst zal niet enorm zijn maar de jaren erop verbeterd dat.

Een luchtige goed onderhouden struik geeft grotere bessen, de struik zelf is ook minder vatbaar voor ziektes want de wind kan er vlot door en alles droogt vlug op na regen.

Link to comment
Share on other sites

Ik zou hem nu laten voor wat het is. En dan volgend jaar, zodra er bessen hangen, de dikste (dus niet alle) takken met bessen en al wegknippen onderaf. Dat is makkelijk oogsten, en dan vormen er al snel (die zomer, herfst nog!) nieuwe jonge takken. En ook die haal je weg als ze (edit: een 2 tot 3-tal jaren later) goed vrucht dragen. Hoe tegenstrijdig dat ook klinkt

Link to comment
Share on other sites

Dag Jorieke,

 

Idd klinkt tegenstrijdig...

Kan je iets meer toelichten aub.

 

Altijd interessant om bij te leren want mijn klein fruit coll.ectie groeit gestaag en nieuwe inzichten...

Ik snoei nu meestal zoals ik leerde in cursus Marc Geens van de proeftuin in Zomergem en volgens info uit boekje Velt.

 

De methode die U aanhaalt hoorde ik nog niet.

 

Alvast bedankt!

Groeten,

Tom

Link to comment
Share on other sites

Allereerst: geen nood, geen angst. Zwarte bes is echt geen lastige teelt en meestal ook vrij zorgeloos. De struik draagt op 2 jarig hout of ouder, dus nooit helemaal kaal snoeien. Eigenlijk heb je het daarmee al aardig gehad.

Nu gaat het er veelal om, om je doel ( oogst ) te optimaliseren en daar beginnen de vragen en de twijfels. Maar nogmaals : heel veel fout doe je niet snel bij een zwarte bes.

 

Wat ik zou doen bij dit struikje. Heeft jaren in een pot gestaan en ook wel wat staan kwarren denk ik ? Prima. Zo'n ding hoort ook in de volle grond, dus dat gaat vanaf nu alleen maar beter.

 

1. Niets doen nú is zeker een optie; struik gaat volgend seizoen lekker aan de groei en je zou daarna, winter 18/19 dus, kunnen gaan kijken of wat oude takken er uit kunnen. Struikje profiteert zeker van een lekkere mulch ruim rondom de voet en een klein handje koemestkorrels in maart. Laat het ding maar eens een seizoen mooie nwe scheuten maken. Gaat dat erg voorspoedig komend voorjaar al, dan kan je in juni of rond de oogst 1 of twee van de oudste takken diep tot aan de grond wegnemen. Dat geeft de nwe scheuten de ruimte.

 

2. Nu wél wat doen: Zelf zou ik bij deze toch echt nog niet oude struik 1 oudste tak diep ( aan de grond ) wegsnoeien. Eentje kiezen die in het hart van de struik zit. Latere doel is, gaandeweg de jaren, om een wat open struik te maken, lekker luchtig, met een takkenstelsel van het totaal, bestaande uit én eenjarige, 2 jarige en 3 jarige takken. De 2 en 3 jarige takken dragen het best. Ook 4 jarige dragen nog aardig, maar ouder laat ik de takken niet worden.

 

Wat altijd handig is als je ( ooit ) toch gaat snoeien, is van een mooie scheut die je weghaalt in de winter, een 20-25 cm lange deel van een tak ergens in de tuin een beetje schuin in de grond te steken met 1 knop boven de grond ( stokje er bij, dat ie daar staat ). zo maak je vast je 2e struik voor over een paar jaar je volgende struik zwarte bes. Aan 1 zwarte bessenstruik heb je eigenlijk niet heel veel oogst. Zelf haal ik met 1 struik 1 à 2 potjes jam maximaal.

 

Toch een heel verhaal geworden en er zijn vast mensen die zullen zeggen : nahhh..... ik heb elk jaar ook gewoon oogst hoor ... en ik doe helemaal nóóit wat aan mijn zwarte bessenstruik. Ja kan. Ook een ongesnoeide, verouderde verwaarloosde struik geeft vruchten. Maar het gaat om het optimaliseren toch ?

Doel is eigenlijk : zorg voor veel 2, 3 en max 4 jarige takken, mooie open struiken, dikke mulch en es wat voeding ( niet te veel ( geeft meeldauw ) )

Link to comment
Share on other sites

@TomP:

 

Ja dat heeft Bit nu al voor mij gedaan

 

Zodra zo'n goed dragende tak op zijn top is, zo'n 3 jaar oud, haal je hem weg omdat het de jaren daarna minder wordt met de oogst. Je krijgt daar dan mooie nieuwe takken voor terug die de struik verjongen en die daarna ook weer zo goed gaan dragen. Zo heb je aan 1 struik altijd meerdere takken (en dan bedoel ik de verticale takken die vanaf de grond groeien, niet de zijtakken aan die verticale takken) van verschillende leeftijden.

 

Ik heb zo'n 10 struiken staan die nu pas lekker op gang komen. Ik durfde er nooit zo aan te snoeien en knippen, maar sinds ik dat 2 jaar geleden ben gaan doen heb ik geweldig mooie struiken.

Link to comment
Share on other sites

Ja, sorry Jorieke. Misschien schoffel ik het een en ander wat voor je voeten weg. Soi.

 

Teruglezend blijft denk ik 1 ding in de lucht hangen, zonder dat we daar een duidelijke tip geven : het moment van snoeien.

 

Jorieke geeft wel een duidelijke tip: gewoon tijdens de oogst de oudste takken in een volgroeide struik wegnemen. Helemaal prima. Zo wordt het ook veelal aangeraden door alle kenners/telers. Is ook tegelijkertijd handig met oogsten enzo.

 

Toch ; bij mij werkt dat eigenlijk nooit. Ik heb dat ook wel uitgeprobeerd hoor. Waar het aan ligt weet ik niet precies. Misschien dat ik mijn struiken te weinig voed ofzo, maar de hergroei van jonge scheuten die dan als vervanger moeten gaan dienen voor het jaar daaróp, valt eigenlijk altijd wat tegen; droogte in de gelijk na de oogst beginnende zomer ? Ik weet het niet. Maar wat ik zelf nu al jaren doe, is gewoon de struiken in de winter uitdunnen: oudste hout er uit. Een beetje bekijken wat de groeikracht opleverde het afgelopen jaar dus.

Heb ik zelf ook wel zát struiken staan, dus ik snoei vrij streng, wat dan weer maakt dat de takken die blijven staan, het voorjaar daarop ook meer en grotere bessen geven. Misschien niet optimaal kwa hoeveelheid, maar wel in kwaliteit. En omdat ik toch zát struiken heb staan ( verschillende rassen ) , heft dat mekaar op. Moet ik wel er aan toevoegen : ben een luie tuinier.

 

De theorie achter het met de oogst snoeien van de zwarte bes is, dat daarna de vegetatieve groei ( de nwe scheuten ) gestimuleerd wordt. Maar wat ik toch eigenlijk alle jaren bemerk is, dat de nwe scheuten al veel eerder sterk groeien. Al tijdens de groei van de bessen. Dat het hoogtepunt van de vegetatieve groei dus vóór de oogst ligt.

Snoei ik tijdens de oogst, is de hergroei daarná maar magertjes.

Nou ja, kortom; ik snoei dus eigenlijk vooral 's winters. En loop de struiken nog eens na rond de oogst.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...