Ga naar inhoud
Bekijk in de app

Een betere manier om deze website te gebruiken. Meer informatie.

Moestuin Forum

Een app met volledig scherm op uw startscherm met pushmeldingen en meer.

Om deze app op iOS en iPadOS te installeren
  1. Tik op Deelpictogram in Safari
  2. Blader door het menu en tik op Toevoegen aan startscherm.
  3. Tik op Toevoegen in de rechterbovenhoek.
Om deze app op Android te installeren
  1. Tik op het menu met drie puntjes (⋮) in de rechterbovenhoek van de browser.
  2. Tik op Toevoegen aan startscherm of App installeren.
  3. Bevestig door op Installeren te tikken.

Featured Replies

Geplaatst:

Is mijn koelkast afgelopen weekend van slag geweest (oorzaak nog niet achterhaald) is m'n mycelium van al de oesterzwamsoorten zeker 2 dagen bevroren geweest.

Iemand enig idee of het nog levensvatbaar is of dat ik opnieuw moet beginnen?

Het gaat om konings-oesterzwam, gele oesterzwam, gewone oesterzwam en shiitake, m'n stock om mee verder te werken.

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Geplaatst:

Het mycelium is waarschijnlijk niet of niet volledig kapotgevroren. Bewaring tussen -15 en -60 graden Celsius van Pleurotus ostreatus is een uitdaging omdat er vriesschade kan ontstaan.

Je kunt bacterien en veel schimmels zelfs beter bij -80 graden Celsius bewaren - onze ultravriezers staan altijd op -80 voor dit doel - maar moeten dan wel in een glycerolachtig of ander cryobeschermende vloeistof worden gedaan. Collecties van micro-organismen worden zo o.a. bewaard (vriesdrogen kan ook). Bewaren bij -80 gaat beter dan bij -20 graden Celsius, omdat bij -20 graden ijskristallen kunnen onstaan (bij -80 graden onstaan er geen kristallen), die de celcomponenten kapot maken. Toch, omdat je het slechts over 2 dagen hebt, verwacht ik zeker niet dat alles kapot is gegaan.

 

Als je je stock op steriele tarwekorrels laat groeien en je doet deze in een cryobeschermende vloeistof als (steriele) saccharose (tafelsuiker) 10% of glucose 4% kun je het mycelium van de oesterzwam bewaren bij -20 graden Celsius en levensvatbaar houden gedurende 1-3 jaar. (Bron: Cryopreservation at −20 and −70 °C of Pleurotus ostreatus on Grains)

Geplaatst:
  • Auteur

bedankt voor het antwoord Oscar.

vanavond ga ik tarwe voorbereiden en overmorgen enten met me stock.

kijken wat het wordt, ik heb er weer vertrouwen in.

moestuin = zweet op je rug om uiteindelijk uit te kunnen delen = met z'n tweetjes 27 kroppen sla in 1 week moeten opeten = bij de oogst er achter komen dat de konijntjes je voor waren = hosta's kweken om de slakken tevreden te houden

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

Browser pushmeldingen instellen in uw browser

Chrome (Android)
  1. Tik op het slotpictogram naast de adresbalk.
  2. Tik op Machtigingen → Meldingen.
  3. Pas uw voorkeuren aan.
Chrome (Desktop)
  1. Klik op het hangslotpictogram in de adresbalk.
  2. Selecteer Site-instellingen.
  3. Zoek Meldingen en pas uw voorkeuren aan.