Ga naar inhoud

Aanbevolen berichten

Geplaatst:

Er zijn ontieglijk veel munstsoorten, de meesten houden van een vrij vochtige en rijke bodem en hebben de onhebbelijkheid om te woekeren.

Zet je enkele soorten te dicht bij elkaar dan verbasteren ze al gauw en ook gaat de eigen smaak van de originele muntsoort vervagen.

 

Bovendien zijn de meeste soorten gevoelig voor "roest" een soort schimmel/paddestoel die zich van stengel tot blad verspreid.

 

Niet wat je wil dus maar hoe houden jullie dit in de hand?

 

Emmers zonder bodem zijn geen oplossing omwille van het feit dat dan bewust de plant zo klein wordt gehouden dat de oogst ook niet langer interessant is.

 

Enige alternatieven?

Geplaatst:

Specie kuipen, lijkt mij ruim genoeg om plenty oogst opleveren tenzij je commercieel kweekt.

Players only love you when they're playing.

Geplaatst:

Graag had ik ze allemaal in volle grond zodat ze zich maximaal maar toch zonder hinder voor ander plantgoed kunnen ontwikkelen.

Zelf had ik gedacht aan een door rubber borderband ingedijkt perkje.

 

Is dat een goed idee? De verbastering hou je in de hand door toppen en vodoende afstand, dacht ik. De borderband wordt tot een diepte van zeg maar 40cm ingewerkt om zo een "kuip" effect na te bootsen. Een bodem is er dan wel niet wat naar mijn inziens de groei ten goede komt?

 

Haalbaar of gewoon dom? Of net cleverish?

 

Had even een droom over een muntborder, weet je wel... Beslist witchful thinking on my part....

Geplaatst:

Volgens mij is verbastering alleen relevant als je zaad wil oogsten. De planten zelf gaan hooguit door elkaar groeien, maar veranderen niet van ras, ook de uitlopers niet. Dus geen verbastering.

Geen eigen ervaring, maar zo werkt het in het algemeen met planten.

 

Als je de zaadjes vrij laat ronddwarrelen en de kiemplantjes laat uitgroeien dan speelt verbastering natuurlijk wel. Maar voor het vermenigvuldigen van munt is het delen van een grote plant sowieso efficiënter dan (laten) uitzaaien.

 

Verder zijn m.i. "emmers zonder bodem" en "borderband" niet wezenlijk verschillend. Met borderband kun je de vorm van het perkje vrij kiezen, maar verder ...... ????

Geplaatst:
Met borderband kun je de vorm van het perkje vrij kiezen, maar verder ...... ????

 

Precies. Daar gaat het me om. De borderband geeft meer vrijheid qua toesgestane woekerruimte zeg maar. Een emmer voor een muntplantje lijkt me gewoon te klein om een goede oogst op te leveren.

Bovendien zie ik graag de plant in zijn volle "glorie" en niet betutteld door strakke grenzen die de groei te veel indijken.

Het lijkt me een goed compromis.

 

Wat dat verbasteren betreft, geen idee,, ik dacht dat ook de bijtjes etc, daar hun rol mee in konden spelen? Wellicht zit ik gewoon fout wat dat betreft dan? Las altijd dat muntjes makkelijk verbasteren en dat je ze liever niet te dicht bij elkaar wil. Verschillende soorten, wel te verstaan.

 

Thx,

Geplaatst:

RvO heeft helemaal gelijk, de verbastering geldt alleen maar voor de volgende gezaaide generatie.

 

een plastic borderrol is prima te gebruiken om de groei van de munt in toom te houden. de munt groeit niet heel diep, vaak groeien de uitlopers alleen maar in de bovenste 4 cm van de aarde.

Geplaatst:

De plant verandert niet van bevruchting door een andere soort. En de meeste soorten zijn volgens mij ook amper te vermeerderen door zaad. Dus zolang je de uitgebloeide bloemen (want de bloemen zijn wel mooi! Veel bijen en vlinders ) op tijd weghaalt; geen probleem!

 

Een speciekuip hebben ze ook zo vol, en dan is het ook dringen voor de wortels.

Elk jaar een stuk uit spitten, en er nieuwe grond in doen. Dan nemen ze massaal dat stukje grond weer over met mooie nieuwe wortels en blad.

 

Munt vermeerderd zich wel op 2 manieren. Onder de grond (ze vinden elk gaatje, ook de (overlappende) naad van een rubberband. maar ook met uitlopers die van boven de grond komen. En dan met een boogje over de rand van de emmer of de rubber band gaan, en daar vrolijk verder groeien. Tuig... is het

Geplaatst:

Ze willen graag iedere keer in verse grond groeien. Bij mijn moeder wandelen ze door heel de tuin en ze trekt de resten op de oude plaats gewoon uit. Dat lijkt heel goed te gaan. Ik durf het zelf niet aan.

Groetjes, Birgit (Soil Food Web Consultant) Meer weten over het microscopische bodemleven? https://rijkebodem.eu

Geplaatst:
Munt vermeerderd zich wel op 2 manieren. Onder de grond (ze vinden elk gaatje, ook de (overlappende) naad van een rubberband. maar ook met uitlopers die van boven de grond komen. En dan met een boogje over de rand van de emmer of de rubber band gaan, en daar vrolijk verder groeien. Tuig... is het

 

Lekker tuig dat overal doorheen groeit zelfs van op de border het grasperk in.

 

Wat dat "verbasteren" betreft, hier las ik dat:

 

http://www.natuurlijkerwijs.com/pepermunt.htm Zie: "Kweken"

 

en ook hier:

 

http://www.jekkasherbfarm.com/HerbMint.asp Zie: "Cultivation" Let ook op de bemerking dat je munt liever niet te dicht bij elkaar zet (waarbij ik me afvraag van wat te dicht is?) omdat ze anders een soorteigen smaak verliezen of wellicht toch voor een deel...

Dat heb ik overigens al wel meer gelezen.

 

Ik durf het zelf niet aan.

 

Eerlijk gezegd, ik ook niet.

Heb een keer de stommiteit begaan om munt te planten op een metertje van een mooie origano en enkele maanden later stond de munt al middenin die origano te pronken....

Nu liggen ze allebei op de composthoop. De munt kwam desondanks steeds weer terug opduiken.

En ik telkens maar weer de boel opgraven om die laatste stukjes wortel te verwijderen. Hopelijk ben ik er nu van af....

 

Iemand ervaring met het behandelen of beter nog, het voorkomen van, "roest" bij munt?

Heb daar vooral vorig jaar last van gehad, ik heb wel enige vermoedens....

Geplaatst:

Ja, bij die 1e link staat er ook dat je de bloemen moet verwijderen. Je kunt munt soorten gewoon kriskras door elkaar planten, dat verandert niets aan de plant zelf. Wel aan de zaailingen daarna weer.

Dat stukje op de 2e website klinkt mij echt heel vreemd in de oren.

Als je meerdere tomatensoorten hebt staan, veranderen de planten toch ook niet? Wel de zaden in die tomaten. Dus als je die weer zaait (zelf uitzaaien doen ze niet zo ) komt er wat anders uit.

Geplaatst:
Dat stukje op de 2e website klinkt mij echt heel vreemd in de oren.

 

Geen idee wat er van aan is maar zou het kunnen door stoffen die worden afgescheiden door het wortelgestel?

Een beetje in de trend van de absint alsem die de groei hindert van planten in zijn directe omgeving.

Of zoals de invloed op de smaak van andere gewassen door de nabijheid van bonenkruid op b.v. bonen en tomaten e.d.

Het is maar een gokje, hoor.

 

P.S. Voor wie zich afvraagt wat "comfrey feed" is zoals door Jekka vermeld voor het bemesten van munt, het is compost van de bladeren van de smeerwortel in water. (Stinkt wel als de pest)

Geplaatst:

Mailtjes met enkele specialisten bevestigen de thesis. Afgifte van stoffen door het wortelgestel beinvloeden de smaak van nabije planten. Niet dat we er een wetenschap van maken...

 

Wat het roest betreft, no worries, ik heb de antwoorden gevonden. Wie er om vraagt kan tekst en uitleg bekomen.

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...