Jump to content

RvO

Members
 • Posts

  1,367
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Assen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ik bewaar ze voor je, maar meer dan eén of twee per week spaar ik er niet.
 2. In aanvulling op Geedee Min of meer recente bestemmingsplannen vind je hier: http://www.ruimtelijkeplannen.nl/web-roo/roo/bestemmingsplannen En hou vooral in de gaten of er plannen zijn om het bestemmingsplan te wijzigen. Verder bestaat er in NL nog zoiets als een sloopvergunning. Voor een wrakke garage zal dat wel geen problemen geven, maar wellicht toch even informeren bij de gemeente?
 3. @Roelie, De vogelgriep varianten ontstaan grotendeels in Zuidoost Azië. Ik probeerde te zeggen dat overdracht van het virus, via trekvogels, direct, in één etappe, van Zuidoost Azië naar NW Europa mij heel onwaarschijnlijk lijkt. Verspreiding in meer etappes kan ik me wel voorstellen. Er zijn inderdaad genoeg vogels die een 'brug' zouden kunnen vormen tussen Noordwest Azie en NW Europa. (Kanoeten, en andere strandlopers, ganzen, sterns, meeuwen en ongetwijfeld nog wat meer.) Als er dan ook nog vogels zijn die in Zuidoost Azië overwinteren, broeden in West Siberië / Nova Zembla en daar het virus doorgeven aan Kanoeten, Ganzen, etc., dan heb je twee etappes Dat is ca. een half jaar, voordat een nieuw virus van ZO Azië hier kan zijn. Maar de afstand ZO-Azië ~ NW Azië is nog altijd een slordige 7000 km 'as the crow flies', en dan zou je ook nog over de Gobi en/of Himalaya moeten vliegen. Zijn er vogels die dat doen? Ik ken de (trekroutes van de) vogels uit zuidoost Azié niet en kan er dus verder niets verstandigs over zeggen. P.S. Mooi hè dat verhaal van de Kanoeten!
 4. Ja ik dacht ook dat het zo simpel is. Maar de studie waarna ik verwijs concludeert dat e.e.a. minder "recht toe recht" aan ligt. (https://nioo.knaw.nl/nl/news/over-link-vogelgriep-en-trekvogels-vooral-nog-veel-onduidelijk).Maar ik begrijp natuurlijk heel goed dat ook hier geldt 'better safe than sorry'. En dat geldt voor hobbyboer, professionele boer èn overheid. Wellicht ten overvloede Ik krijg het gevoel dat de term scharrelkip in deze draad wat losjes wordt gebruikt. Officiële terminologie zie hier: http://nl.wikipedia.org/wiki/Eicode#Huisvestingssysteem De twee gevallen vogelgriep in NL betrof het scharrelkippen. Dus kippen die leven in een stal zonder uitloop.
 5. Tuurlijk. Ik heb zojuist een paar duizend Grauwe Ganzen naar Aalter doorgestuurd, als ze een beetje doorvliegen komen ze morgenochtend aan. Je vangt ze toch wel op hè. Nee, sorry, ik heb zelf geen kippenhok.
 6. Eenden en ganzen kunnen vogelgriep hebben, maar of er overdracht naar kippen is en hoe dat dan eventueel zou moeten werken is nog onduidelijk (bron: https://nioo.knaw.nl/nl/news/over-link-vogelgriep-en-trekvogels-vooral-nog-veel-onduidelijk). Op radio en tv werd wel gesuggereerd dat het virus, via trekvogels, rechtstreeks van ZO-Azië naar NW-Europa komt. Dat lijkt me zeer onwaarschijnlijk. Ik ken geen enkele vogelsoort die een trekroute volgt die ook maar vaag in die richting komt. Wat er nog een beetje op lijkt: In Siberië en op Nova Zembla is er een kleine overlap in broedgebied tussen ganzen die in NW-Europa resp. West-Azië overwinteren. Iets dergelijks schijnt te gelden voor ooievaars en enkele roofvogelsoorten waarbij de populaties uit Oost Europa en uit het uiterste westen van Azië beide in Oost Afrika overwinteren. Maar ja, van ZO-Azië naar West Azië is nog een heel eind.
 7. Bewaren Bij foodlog vond ik een stukje over het bewaren van eieren terug (zijn die grijze cellen toch nog ergens nuttig voor ). Samenvatting: - eieren niet wassen - tot verkoop: droog bewaren bij kamertemperatuur - consument: ze mogen in de koelkast, maar vanaf dat moment niet meer buiten de koelkast bewaren. bron: http://www.foodlog.nl/artikel/waarom-wassen-de-amerikanen-hun-eieren/ Prijzen Hier bij de kinderboerderij betaal ik ongeveer evenveel als Jorieke e.a. zeggen, afhankelijk van de maat. Bij de supermarkt 1,30 (eigen merk) tot 2,30 (bio) per 10.
 8. Leuk idee. Bijzondere naam ook. Ooit, lang geleden, toen ik nog een klein RvO-tje was, heb ik een kastanje in de grond gestopt. Die kwam op. Op de een of andere manier was dat toch wel mijn boompje. Ondertussen ben ik verhuisd, mijn ouders ook, dus geen flauwidee of die boom nog bestaat. Ff praktisch, Mocht het niet lukken met zaad, ik heb twee leilindes staan. Die leveren iedere winter een kruiwagen of meer snoeihout. Dus stekken genoeg. Doe maar even een pb als je belangstelling hebt. Ras weet ik niet uit mijn hoofd; moet ik opzoeken. Wel redelijk grote bladeren.
 9. Was er niet iets vergelijkbaars gevonden in België? Een paar jaar geleden ofzo. Sorry even geen tijd om het na te zoeken. Misschien weet iemand het nog uit het hoofd?
 10. Ik zou alle aardappels gewoon opeten. Ook de aangevreten aardappels. Met in m'n achterhoofd de uitspraak van een kameraad: "de gaten kun je niet eten, maar met wat tussen de gaten zit is niks mis.". Wel even bedenken dat de aangevreten aardappels waarschijnlijk slecht bewaren.
 11. @Thea, Dat was ooit wel zo (zo'n 25 - 30 jaar geleden). Wij kochten destijds gereedschap van dat geld. Ik weet alleen niet meer of het een landelijke, provinciale of gemeentelijke regeling was
 12. Bit, Helemaal mee eens. Ik formuleerde het wat kort door de bocht. Eens in de vier jaar was de eigenlijke vuistregel. Bij bijzondere situaties (overlast bijvoorbeeld) kan het vaker, zo nodig zelfs jaarlijks. Minder vaak bij slecht/langzaam groeiende bomen. Anders bij problemen in de planning (als er een halve meter water in de uiterwaarden staat ga je daar dat jaar niet knotten, maar doe je andere bomen een jaartje eerder). Bij jonge boompjes is vaker dan eens in de vier jaar vaak wel een goed idee, anders is er een kans dat één tak alsnog de functie van de top gaat overnemen. Maar als het om een paar boompjes in de eigen tuin gaat, dan kun je dat natuurlijk wel voor iedere boom apart in de gaten houden.
 13. Vuistregeltjes uit de tijd dat ik nog actief was bij een knotgroep: - pas beginnen als alle blad afgevallen is; - stoppen zodra de sapstroom weer op gang komt (= de eerste knoppen beginnen te zwellen); - niet bij vorst overdag; - eens per jaar tot eens per 6 jaar knotten, afhankelijk van de gewenste grootte. Maar een gezonde wilg kan wel wat hebben, dus heel nauw luistert het dan niet (behalve 2e regeltje). En wilgen met holle stam vooral niet te groot laten groeien. Edit Laatste regeltje kan iets minder door de bocht worden geformuleerd: knotwilgen-wanneer-snoeien-t15757.html#p248671
 14. Als je blad gebruikt, bedenk dan dat blad van m.n. beuk, eik laurierkers,meeste naaldbomen nogal langzaam verteren. Beter wilg, linde, berk, es(doorn), fruitbomen, vlier e.d. gebruiken.
 15. Lang geleden, toen ik nog in een studentenhuis woonde, maakte een huisgenoot wel eens sambal. Dan moest de brandmelder uit, anders ging die om de haverklap af .
×
×
 • Create New...