Jump to content
Image Image Image Image Image
Image

Soort kalk


jenn90

Recommended Posts

Ik heb even het forum doorgezocht en nog niets gevonden daarover

wat voor soort kalk mag/kan je gebruiken voor je moestuin. Heb je speciale soort

kalk voor de moestuin? Zo ja hoe heet het zo nee welk soort kalk mag/kan je dan gebruiken?

Link to comment
Share on other sites

Er bestaan verschillende soorten.

 

Gebluste kalk is calciumhydroxide en werkt zeer 'hard'. Spierwit poeder dat geruime tijd op voorhand dient aangebracht te worden, typisch eind november-begin december. Gebluste kalk werkt grondontsmettend en sterk ontzurend. Gevaarlijk spul, je kunt er jezelf mee verbranden. Verstrooien op windstille dagen. Een stofmasker en overzetbril is bijna noodzakelijk.

 

Dolomiet is al veel zachter. Het is een lichtbruin poeder, mengsel van calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat. Werkt nog behoorlijk ontzurend, de ontsmetting is praktisch onbestaand. Kan aangebracht worden net voor of na het spitten. Ook in korrel verkrijgbaar om bvb het gazon bij te kalken. Dolomiet reageert snel weg onder invloed van regenwater, herhaalde toepassing kan nodig zijn (bvb 2x per seizoen) als je op zure grond zit.

 

Dan is er nog de bekende zeewierkalk, grijze korrelkalk die je eigenlijk direct aan de planten kan toevoegen zonder zorgen. Werkt zeer zacht. Bekend is het gebruik van een schepje zeewierkalk in het plantgat van koolsoorten, om knolvoet te vermijden.

Stefan Van de Rostijne

Link to comment
Share on other sites

Welke soort je nodig hebt en hoeveel je ervan gebruikt hangt af van je grondsoort en de zuurtegraad ervan. Kan je te weten komen door hier en daar in je tuin een schepje grond te nemen, alles goed ondereen te mengen en het staal in een tuincenter afgeven ter analyse.

 

Op zure gronden is gebluste kalk de aangewezen kalk, respecteer wel de werkwijze -en wees voorzichtig. Gebluste kalk gebruiken net voor het zaaien/planten is dodelijk voor alle plantgoed. Ingeademd stof is vreselijk voor je luchtwegen en erg irritant voor je ogen.

 

Voor alle andere gronden is dolomiet ruim doeltreffend, en betrekkelijk risicoloos. Voor toevoeging individueel per plant gebruik je beter zeewierkalk. Zeewierkalk 'maerl' is in verhouding tot de andere kalksoorten erg duur, en daarom kan het plannen van de bekalking je aanzienlijk wat euro's besparen.

 

Hoe later op het seizoen, hoe meer zeewierkalk de enige mogelijkheid tot bijkalken is.

 

Er bestaan verschillende producenten die elk soortgelijke producten op de markt brengen. Het opgeven van een merknaam is daarom redelijk zinloos. Ga eens langs in een regionaal tuincenter en laat je daar informeren.

Stefan Van de Rostijne

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...