Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Soort kalk


jenn90

Aanbevolen berichten

Ik heb even het forum doorgezocht en nog niets gevonden daarover

wat voor soort kalk mag/kan je gebruiken voor je moestuin. Heb je speciale soort

kalk voor de moestuin? Zo ja hoe heet het zo nee welk soort kalk mag/kan je dan gebruiken?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er bestaan verschillende soorten.

 

Gebluste kalk is calciumhydroxide en werkt zeer 'hard'. Spierwit poeder dat geruime tijd op voorhand dient aangebracht te worden, typisch eind november-begin december. Gebluste kalk werkt grondontsmettend en sterk ontzurend. Gevaarlijk spul, je kunt er jezelf mee verbranden. Verstrooien op windstille dagen. Een stofmasker en overzetbril is bijna noodzakelijk.

 

Dolomiet is al veel zachter. Het is een lichtbruin poeder, mengsel van calciumcarbonaat en magnesiumcarbonaat. Werkt nog behoorlijk ontzurend, de ontsmetting is praktisch onbestaand. Kan aangebracht worden net voor of na het spitten. Ook in korrel verkrijgbaar om bvb het gazon bij te kalken. Dolomiet reageert snel weg onder invloed van regenwater, herhaalde toepassing kan nodig zijn (bvb 2x per seizoen) als je op zure grond zit.

 

Dan is er nog de bekende zeewierkalk, grijze korrelkalk die je eigenlijk direct aan de planten kan toevoegen zonder zorgen. Werkt zeer zacht. Bekend is het gebruik van een schepje zeewierkalk in het plantgat van koolsoorten, om knolvoet te vermijden.

Stefan Van de Rostijne

Link naar reactie
Delen op andere sites

Welke soort je nodig hebt en hoeveel je ervan gebruikt hangt af van je grondsoort en de zuurtegraad ervan. Kan je te weten komen door hier en daar in je tuin een schepje grond te nemen, alles goed ondereen te mengen en het staal in een tuincenter afgeven ter analyse.

 

Op zure gronden is gebluste kalk de aangewezen kalk, respecteer wel de werkwijze -en wees voorzichtig. Gebluste kalk gebruiken net voor het zaaien/planten is dodelijk voor alle plantgoed. Ingeademd stof is vreselijk voor je luchtwegen en erg irritant voor je ogen.

 

Voor alle andere gronden is dolomiet ruim doeltreffend, en betrekkelijk risicoloos. Voor toevoeging individueel per plant gebruik je beter zeewierkalk. Zeewierkalk 'maerl' is in verhouding tot de andere kalksoorten erg duur, en daarom kan het plannen van de bekalking je aanzienlijk wat euro's besparen.

 

Hoe later op het seizoen, hoe meer zeewierkalk de enige mogelijkheid tot bijkalken is.

 

Er bestaan verschillende producenten die elk soortgelijke producten op de markt brengen. Het opgeven van een merknaam is daarom redelijk zinloos. Ga eens langs in een regionaal tuincenter en laat je daar informeren.

Stefan Van de Rostijne

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...