Jump to content

svdr

Members
 • Posts

  69
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Assenede BE
 1. Waarschijnlijk Lepiota felina. Kleinsoortig parasolzwammetje, eerder zeldzaam. Niet eetbaar, smaak onaangenaam.
 2. Wijnsteenzuur is een zuurregelaar en stabilisator. Het beschermt vooral fruitige aroma's en zorgt dat fruit, bier en wijn hun smaak behouden. Het is een volkomen natuurlijk product. Voor alle duidelijkheid ontstaat CO2 als nevenproduct bij de vergisting van suiker. Het andere nevenproduct dat daarbij ontstaat is alcohol. De bubbels in bier of schuimwijn ontstaan door nagisting op fles, want CO2 is zeer wateroplosbaar. Wijnsteenzuur draagt aan dit proces niet bij.
 3. dit is wat ik in een eerdere post geplaatst heb :
 4. Laat ik dit nu net helemaal doorlezen, en een vraagje hebben : een deel van jullie dekken jullie grond af met karton. Nu weet ik als ervaringsdeskundige dat er tijdens de karton productie nogal wat additieven zoals insecticiden, antibiotica en fungicides, lijmen, harsen, parafine en metaaloxides toegevoegd worden aan de vezelbrij om deze resistent te maken tegen in hoofdzaak vochtige opslag in magazijnen e.d. We denken dan nog niet eens aan de synthetische pigmenten in de drukinkt... Volgens mij is karton dus zeker geen product dat ik in mijn groentetuin wil tegenkomen, verre van dat ik het zou toelaten om z'n giftige load in mijn bodem te verspreiden. Karton gaat bij ons regelrecht daarheen waar het thuishoort : de papiercontainer. Ik lees dat jullie dit gebruiken als middel om onkruidgroei tegen te gaan. Ik geloof met zekerheid te weten hoe het komt dat het werkt.
 5. Ik zaai elk jaar wortelen, pastinaken, en wortelpeterselie. Pastinaak en gewone wortelen geven elk jaar een mooi resultaat. De wortelpeterselie laat het telkens afweten. Zaad van het Vlaams Zaadhuis, dus aan de kwaliteit twijfel ik niet. Toch zijn ook dit jaar de peterseliewortels beneden alle maat : iele dingetjes van5cm lang, amper 1 cm dik. Sommige van mij gewone peterselie heeft grotere wortels... Als ik dan die kanjers in de winkel zie, die kunnen verdorie wedijveren met middelmaatse pastinaken. Droef. Ik doe aan vruchtwisseling, zit op zandgrond en gebruik geen verse mest, er wordt wel goed uitgeteerde stalmest gebruikt, of gedroogde koemestkorrels, en soms een klein beetje patentkali en wat lichte NPK. Aangezien de wortelen en de pastinaken het prima doen, snap ik niet wat er met de wortelpeterselie mis gaat. Ze krijgen allemaal evenveel water, en ik heb geen (te) droge grond. Dit jaar door omstandigheden (lang koud/andere dringende werken in de tuin) wel maar in mei kunnen zaaien. Wie weet raad?
 6. Alweer een topic dat met argusogen zal gevolgd worden!
 7. Stan, het bijvoeden met suikeroplossing is nieuw voor mij. Enkele vragen : *hoe sterk maak je de oplossing? *Hoe dien je die toe? Vernevelen over het substraat? Ik zou eerder denken om met een spuit om in het substraat te injecteren? *Trek je hiermee geen schimmel aan?
 8. Is dat zaad van eigen oogst? Ik ben wel geïnteresseerd in enkele zaadjes! Ik kan ruilen met : (eigen oogst) * wortelpeterselie (ook het blad is erg lekker als een platte peterseliesoort en de wortels zijn heerlijk) * pastinaak * grootbladige dille (een forse plant die tot wel 1m hoog wordt, zeer intens van smaak & aroma) * rode melde (vergeten groente met rood blad, blaadjes rauw in salades of te stoven als een soort spinazie) Alle soorten kunnen vroeg in 't voorjaar al bij het eerste zonnetje gezaaid worden.
 9. Je kunt ook de doorgroeide compost van Mycobois direct gebruiken om er meer kweekmedium mee te maken
 10. Hier kun je wel al iets mee : http://wat-eten-wij.plazilla.com/eetbare-paddenstoelen-boleten
 11. Beste wat je kunt doen is een degelijke paddenstoelen natuurgids kopen. In boekvorm, zodat je 'm kunt meenemen in het veld. Zelfs dan ga je nog steeds ontelbare exemplaren laten staan omdat ze er toch maar net iets anders uitzien dan het typevoorbeeld in het boek. Paddestoelen plukken, determineren, klaarmaken en opeten is een prachtige hobby als je weet wat je doet, maar 't kan zo mis gaan, hoor. Een prima gids die ik gebruik is : "Paddestoelen van West Europa" door Roger Phillips. Spectrum uitgeverij.
 12. Ik laat het loof staan tot het verdroogd is en dan trek ik het uit. Daarna gooien we de bermen plat. Meestal eind november of in december. Het speelt niet zo'n nauwe rol.
 13. Ze zijn allemaal eetbaar, maar sommige maar 1 keer. Eenkoorntjesbrood bestaat niet, overigens. Misschien bedoel je wel eekhoorntjesbrood?
 14. Ik haal ze op prive-terrein en heb toestemming van de eigenaar. Ook in Belgie blijf je er in openbaar bos beter af. In de Ardennen mag je bepaalde soorten mits vergunning voor eigen gebruik in beperkte hoeveelheden plukken.
×
×
 • Create New...