Jump to content

svdr

Members
 • Posts

  69
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by svdr

 1. Waarschijnlijk Lepiota felina. Kleinsoortig parasolzwammetje, eerder zeldzaam. Niet eetbaar, smaak onaangenaam.
 2. Wijnsteenzuur is een zuurregelaar en stabilisator. Het beschermt vooral fruitige aroma's en zorgt dat fruit, bier en wijn hun smaak behouden. Het is een volkomen natuurlijk product. Voor alle duidelijkheid ontstaat CO2 als nevenproduct bij de vergisting van suiker. Het andere nevenproduct dat daarbij ontstaat is alcohol. De bubbels in bier of schuimwijn ontstaan door nagisting op fles, want CO2 is zeer wateroplosbaar. Wijnsteenzuur draagt aan dit proces niet bij.
 3. dit is wat ik in een eerdere post geplaatst heb :
 4. Laat ik dit nu net helemaal doorlezen, en een vraagje hebben : een deel van jullie dekken jullie grond af met karton. Nu weet ik als ervaringsdeskundige dat er tijdens de karton productie nogal wat additieven zoals insecticiden, antibiotica en fungicides, lijmen, harsen, parafine en metaaloxides toegevoegd worden aan de vezelbrij om deze resistent te maken tegen in hoofdzaak vochtige opslag in magazijnen e.d. We denken dan nog niet eens aan de synthetische pigmenten in de drukinkt... Volgens mij is karton dus zeker geen product dat ik in mijn groentetuin wil tegenkomen, verre van dat ik het zou toelaten om z'n giftige load in mijn bodem te verspreiden. Karton gaat bij ons regelrecht daarheen waar het thuishoort : de papiercontainer. Ik lees dat jullie dit gebruiken als middel om onkruidgroei tegen te gaan. Ik geloof met zekerheid te weten hoe het komt dat het werkt.
 5. Ik zaai elk jaar wortelen, pastinaken, en wortelpeterselie. Pastinaak en gewone wortelen geven elk jaar een mooi resultaat. De wortelpeterselie laat het telkens afweten. Zaad van het Vlaams Zaadhuis, dus aan de kwaliteit twijfel ik niet. Toch zijn ook dit jaar de peterseliewortels beneden alle maat : iele dingetjes van5cm lang, amper 1 cm dik. Sommige van mij gewone peterselie heeft grotere wortels... Als ik dan die kanjers in de winkel zie, die kunnen verdorie wedijveren met middelmaatse pastinaken. Droef. Ik doe aan vruchtwisseling, zit op zandgrond en gebruik geen verse mest, er wordt wel goed uitgeteerde stalmest gebruikt, of gedroogde koemestkorrels, en soms een klein beetje patentkali en wat lichte NPK. Aangezien de wortelen en de pastinaken het prima doen, snap ik niet wat er met de wortelpeterselie mis gaat. Ze krijgen allemaal evenveel water, en ik heb geen (te) droge grond. Dit jaar door omstandigheden (lang koud/andere dringende werken in de tuin) wel maar in mei kunnen zaaien. Wie weet raad?
 6. Alweer een topic dat met argusogen zal gevolgd worden!
 7. Stan, het bijvoeden met suikeroplossing is nieuw voor mij. Enkele vragen : *hoe sterk maak je de oplossing? *Hoe dien je die toe? Vernevelen over het substraat? Ik zou eerder denken om met een spuit om in het substraat te injecteren? *Trek je hiermee geen schimmel aan?
 8. Is dat zaad van eigen oogst? Ik ben wel geïnteresseerd in enkele zaadjes! Ik kan ruilen met : (eigen oogst) * wortelpeterselie (ook het blad is erg lekker als een platte peterseliesoort en de wortels zijn heerlijk) * pastinaak * grootbladige dille (een forse plant die tot wel 1m hoog wordt, zeer intens van smaak & aroma) * rode melde (vergeten groente met rood blad, blaadjes rauw in salades of te stoven als een soort spinazie) Alle soorten kunnen vroeg in 't voorjaar al bij het eerste zonnetje gezaaid worden.
 9. Je kunt ook de doorgroeide compost van Mycobois direct gebruiken om er meer kweekmedium mee te maken
 10. Hier kun je wel al iets mee : http://wat-eten-wij.plazilla.com/eetbare-paddenstoelen-boleten
 11. Beste wat je kunt doen is een degelijke paddenstoelen natuurgids kopen. In boekvorm, zodat je 'm kunt meenemen in het veld. Zelfs dan ga je nog steeds ontelbare exemplaren laten staan omdat ze er toch maar net iets anders uitzien dan het typevoorbeeld in het boek. Paddestoelen plukken, determineren, klaarmaken en opeten is een prachtige hobby als je weet wat je doet, maar 't kan zo mis gaan, hoor. Een prima gids die ik gebruik is : "Paddestoelen van West Europa" door Roger Phillips. Spectrum uitgeverij.
 12. Ik laat het loof staan tot het verdroogd is en dan trek ik het uit. Daarna gooien we de bermen plat. Meestal eind november of in december. Het speelt niet zo'n nauwe rol.
 13. Ze zijn allemaal eetbaar, maar sommige maar 1 keer. Eenkoorntjesbrood bestaat niet, overigens. Misschien bedoel je wel eekhoorntjesbrood?
 14. Ik haal ze op prive-terrein en heb toestemming van de eigenaar. Ook in Belgie blijf je er in openbaar bos beter af. In de Ardennen mag je bepaalde soorten mits vergunning voor eigen gebruik in beperkte hoeveelheden plukken.
 15. Zeer smakelijke paddenstoel. Groeit graag op weiland met paarden erop. Het veld waar ik ze haal staat elk jaar deze tijd helemaal vol. Ben de enige die er gaat plukken. Toevallige voorbij fietsers kijken mij met argusogen met daarin ware doodsverachting aan. Ze weten niet wat ze missen. Morgen haal ik er weer voor een flinke omelet. Deze heb ik in grote stukken gesneden en eerst goed stevig gebakken in boter en look erbij. Daarna geblust met een scheut witte wijn. Afgerond met een kwart litertje volle melk en wat laten inkoken, peper en zout erbij. Op't laatst nog een handvol gehakte platte peterselie en mmm!!
 16. Haha!! Dat zijn parasolzwammen, 10 grote hoeden van elk zo'n 25cm diam. Ze staan hier in grote getale
 17. op olijfolie zetten samen met salie, thym en rozemarijn. Heerlijk op pizza!
 18. Waarschijnlijk een 'wilde' kruising tussen pompoen en een courgettesoort. Heb ik ook al gehad. Ze komen soms in de raarste vormen en kleuren. In 't algemeen zijn ze even lekker en smaken ze zo'n beetje tussen de twee in.
 19. Pompoenen en courgettes kun je oogsten wanner je het wilt. Jonge vruchten zijn erg lekker om direct te gebruiken in allerlei schotels. Courgettes laat men meestal niet helemaal afrijpen (het worden erg grote en taaie monsters). Pompoenen kun je laten afrijpen tot net voor de eerste vorst, zeg eind oktober. Tegen dan hebben ze een harde schil en kun je de geoogste vruchten op een koele vorstvrije plaats dikwijls maanden bewaren zonder kwaliteitsverlies. Ook 'oude' pompoenen blijven lekker vruchtvlees houden, je kunt het in blokjes snijden en stoven met kruiden, er soep van maken of ze met een dunschiller in lange repen snijden om te frituren. Dit laatste gaat best met pompoenen die al een tijdje bewaring erop zitten hebben. Het vruchtvlees heeft dan al wat minder sap, en is steviger, zodat de slierten tijdens het frituren lekker knapperig worden. Heerlijk met een snuifje peper & zout! Courgettes vinden wij lekkerst als ze zo'n 20cm lang zijn. Iets grotere exemplaren zijn prima om op te vullen met gehakt. Nog grotere dien je de verharde schil en zaden te verwijderen, maar het vruchtvlees blijft een prima basis voor allerlei soepen.
 20. Oesterzwammen op hout duurt 18-24 maanden tot de eerste opbrengst, Shi-take kan tot 3 jaar duren. Hoe harder de houtsoort, hoe trager, maar hoe meer opbrengst.
 21. Hoe heb je dat stro behandeld? Geweekt, Gekookt? Ontsmet? Is het puur stro of meng je iets bij? (er zijn er die haverzemelen bijmengen om het substraat iets rijker te maken)
 22. Kijk ook eens vanaf deze en volgende pagina's : https://www.moestuinforum.nl/nieuw-project-paddestoelen-kweken-t2086-430.html
 23. Het zou handig zijn als je laat weten welke soorten je wilt kweken... Gewone champignons kweek je op paardenmest. Oesterzwammen op geweekt en ontsmet stro, of op houtstammen. Stropharia's en inktzwammen zijn echte opruimers, kun je kweken op gecomposteerde houtschilfers, of zelfs op de uitgeputte substraten van oesterzwammen of champignons.
×
×
 • Create New...