Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Appelboom gaat nu bloeien


Ossekop

Aanbevolen berichten

goede dag allemaal,

 

Ik heb weer eens wat raars.

ik heb een jaar of 3 geleden een appelboom gekregen waarvan ik niet weet welke soort het is. Hij heeft in het begin gebloeid en appeltjes gegeven, Het jaar erop niets. Geen bloesem geen appels. Ik dacht dat dit kwam omdat de appelboom een rustperiode nodig had. Vorig jaar had hij overal vlekken en plekken in de bladeren, zelfs bij nieuwe blaadjes die door kwamen. Dit jaar ook niets. Dus heb ik hem dit jaar preventief behandeld, (zwavel) en voedingstoffen gegegeven maar nu lijkt de boom van het padje af te zijn er komt bloesem aan de takken.

 

wat kan ik het beste doen nu?

Moet ik de bloesem verwijderen?DSC002057711504763646.JPGDSC002121111504763647.JPG

 

Groetjes osse

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja komt meer voor hoor, dat een appel of peer in het najaar nog een poging doet te gaan bloeien. Geen zorg.

Zelf verwijder ik die bloesem wel ja; gewoon vanwege nodeloos energie verlies.

Oorzaak kan veelledig zijn, maar dikke kans dat het komt, omdat de boom de bloei gemist heeft van het voorjaar met die late vorst.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je ziet het niet alleen met appelbomen. Vorig jaar bloeide mijn kers ook voor de 2e keer in september.

 

Ik haal de bloemen er ook uit, het is inderdaad nodeloze energie die de plant beter kan steken in het maken van bloemknoppen het jaar er op.

Mijn volkstuinvereniging. Sinds september 2016 600m2 tuin op het complex.
Link naar reactie
Delen op andere sites

oh hartelijk dank voor jullie reacties.

 

Ik had het nooit gezien, en inderdaad de bloei is uitgebleven in het voorjaar. De boom heeft erg veel geleden dus ben ik heel stiekem wel blij dat hij toch nog laat zien dat hij het nog wel gewoon doet. (Doe ik toch nog iets goed )En hopelijk bloeit hij in het volgend voorjaar nog na deze bloei.

 

ik ga de bloesem verwijderen, nogmaals bedankt

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bloesem rond deze tijd komt vaak voor bij bomen die net zijn verplant; die raken een beetje verward over welk seizoen het nu precies is Ook bomen die langer staan doen het wel eens, maar minder vaak. Er zijn mensen die zeggen dat de bloemen beter verwijderd kunnen worden, om bepaalde ziekten te voorkomen, maar het kan verder niet veel kwaad.

Kijk ook eens op onze webwinkel: Fruitbomen.net, Facebook, Twitter, Instagram, Youtube

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weeks later...

hoi Frank,

 

ik heb de boom al nu 3 jaar staan, hij was gewoon ontzettend ziek (schimmels) na het zwavelen ging hij spontaan in de bloei. Schimmel kan dus echt de bloei tegenhouden blijkt. We hebben een eventuele oorzaak gevonden inmiddels.

 

 

wij hebben in de tuin een grote heg staan.

Na wat navraag te hebben gedaan bij de buren bleek dat de heg (buxus) al meer dan 50 jaar oud was en dat zou volgens de buurman de lelijkheid verklaren.

 

Zelf dacht ik het zal wel meevallen tot we begonnen met wegknippen van een aantal hele grote stammen van de heg. Toen we wat grote stammen weghaalden kwamen we dode takken en bladeren tegen,dode stammen, schimmels, erg veel vocht ,allerlei schadelijke insectennesten tegen en ik schrok er best van, tussenin groeide een klimop die de heg als het ware ook wat verstikte. De bladeren van de heg blijven de grond besmetten, die zien er heel erg ziek uit. (Dit is pas sinds laatste 2 jaar) nou ja je komt niet elke dag in het midden van een heg

 

Dit komt niet ten goede voor mijn fruitbomen, naast het feit dat zo een diepgewortelde heg veel voedingstoffen wegneemt van de fruitbomen en andere planten lijkt me de schimmel ook niet bevordelijk dus hij gaat er helemaal uit Wordt dus een flinke klus. Plusminus 11 meter lang en min 1 meter breed

Nabije buren hebben laatst ook een hele oude heg laten verwijderen, uiteindelijk wordt deze kaal wegens ouderdom volgens hun.

 

Hopelijk komt het mijn fruitboompjes uiteindelijk ten goede en blijkt dat fruitbomen toch best wel sterke bomen zijn, ze kunnen best wat hebben. Alle bloesem is eruit inmiddels de boom zat werkelijk vol met bloesem.

 

Groetjes

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 5 years later...

Dit vandaag plots opgemerkt, opeens takken vol bloesem terwijl er bijna rijpe appels in mijn Princesse Noble hangen. Zag er leuk uit maar heb voor het zekere alle bloesem verwijderd. Andere appelbomen, ook nieuwe aanplant hebben tot nu toe enkel een tweede groeispurt gehad. Wel een stuk eerder in de zomer. 

 

Toch even wat foto's gemaakt omdat het een bijzonder gezicht gaf. 

 

 

20230903_163217.jpg

 

20230903_163220.jpg

aangepast door Stan W
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn Princess Noble staat er eigenlijk het mooist van allen bij. Danziger Kantapfel overigens ook bijna net zo fris groen, daar had een van de gesteltakken helaas wel een plek met vruchtboomkanker en daarom verwijderd tot ~20 cm daaronder. James Grieve heeft veel last gehad van luis (appeltakluis + een roodbruinige luis aan de onderkant van de bladeren die ik niet ken) en dankzij die diertjes zit er redelijk wat roetdauwschimmel op delen van de boom. Sterappel staat er prima bij, gek genoeg wel wat bladeren met vaalbruin rond de nerven.  Ook de Notarisappel ziet er nog mooi uit, ondanks wat schurftplekken op een weinig bladeren.

 

De overige bomen waarvan ik niet alle rassen zo uit mijn hoofd weet, onder andere La Paix, een paar Reinettes en Slava Peremohtzam. Staan er eveneens mooi bij ondanks de zeer wisselvallige periode in juli en augustus. Allemaal hun eerste jaar op mijn volkstuin. Enkelen, waaronder James Grieve hebben wel wat bladeren met bruine vlekken, typerend aan appelschurft. Sommige vruchten hadden dat ook bij een paar bomen, maar die appels zijn nog steeds prima eetbaar.

 

In mei wel veel appelstippelmot nesten weggeplukt en vernietigd. Verder veel vruchtmotten in de rijpende appels waargenomen. Wat jonge boompjes met appeltakluis. 

 

Al met al toch behoorlijk tevreden over mijn eerste jaar met een serieus aantal appelbomen. Had daarvoor slechts een (als het goed is) Jonagold thuis in de tuin, die geeft wel hele mooie grote appels.

  • Like 1
Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...