Ga naar inhoud
Image Image Image Image Image
Image

Kastanje: 1 bolster, 7 vruchten


laen

Aanbevolen berichten

Jaren gebeurde er niets, en nu vind ik, toevallig nu ik kort bij de aankoop van een andere kastanje zit voor bestuiving, 1 enkele kastanje op de grond. Nog goed gezocht, maar dat was het.. de boom heeft zijn eerste kastanje gehad.

 

Ik heb geen idee welke tamme kastanje dit is, of het de originele is of een cultivar.

 

Maar ik ben een beetje in de war.. ik lees dat er 3 tot 4 vruchten in de bolster horen te zitten, en het zijn er toch echt wat meer.. iemand die onderstaande misschien herkent, of in ieder geval kan aangeven of het proberen te bevruchten/bestuiven met een andere uberhaupt wel de moeite is? Of gaat 't altijd zoiets als dit worden wellicht..

 

2018020510013672161517822971.jpg

2018020510030085371517823527.jpg

 

Dank!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Lijkt gewoon een wilde kastanje. Je hebt veel onbevruchte vruchten gehad, dus daar heb je niets aan. Bij een cultivar heb je hooguit 3 goede kastanjes in 1 bolster en ik heb liever 1 hele grote dan drie middelgrote.

 

De wilde heeft piepkleine vruchtjes (meestal meer per bolster), die ook minder zoet zijn. Ik zou deze zelf niet gaan schoonmaken.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, dit is inderdaad een tamme kastanje.. maar er is geen andere tamme kastanje in de wijde omgeving.. wel een paardenkastanje .

 

Maar er zit waarheid wellicht in het feit dus dat ie niet bevrucht is en dat dat de reden is. Dat stelt me gerust, dan zou de aanschaf van een Marigoule om ernaast te zetten wel degelijk positief effect hebben en minder vrucht maar dikkere vrucht geven .

Link naar reactie
Delen op andere sites

mijn excuus. Ik bedoel inderdaad een wilde Tamme kastanje. Een wilde Tamme kastanje bestuift de gecultiveerde rassen prima. Als het een wilde is zou je twee cultivars er vlak naast kunnen zetten en zodra de twee boompjes redelijk groot zijn, zou je de wilde kunnen omhakken en dan hou je er in ieder geval waardevol hout aan over. Je zou er dan zelfs voor kunnen kiezen de boom weer uit te laten lopen en na 10 jaar de stammen er weer vanaf te halen (hakhout).

 

Ik bedoel niet de Witte paardenkastanje (ander geslacht en giftig).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Denk dat het om een zaailing gaat en niet een bepaalde selectie. Idd een Marigoule of een doree de Lion heeft maar een tot 3 kastanjes in de bolster die echt groot zijn.

Staan er meer tamme kastanjes in de omgeving? Anders is het aan te raden één bij te zetten omdat ze bij mijn weten niet 100% zelfbestuivend zijn.

Je kunt het ook zien aan de lege vruchten die in de bolster zitten dat het aan bestuiving kan schorten.

 

Geen kaartje of label waar de naam op staat?

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ach so, ik denk dat permanatuurtuin met wilde-tamme kastanje ook de "gewone" tamme kastanje bedoeld (zoals bij planten het vaak "Vulgaris" heet). Maar is dat niet ook de versie die in de bossen te vinden zijn, waar mensen de kastanjes gaan rapen en poffen? Ofwel, die zijn toch ook prima eetbaar ..mits ze natuurlijk bevrucht zijn?

 

Ja er komt in ieder geval een Marigoule naast te staan over een week of 2 (is het plan zover).

 

Kappen ..ja, dat zou kunnen maar dat zou wel wat zonde zijn, die boom is mooi oud en een echt landschapselement. Maar ik moet toegeven dat ik met meer geplante bomen hier zo iets heb van.. jammer - had daar nou een goede cultivar gekozen of een iets zwakkere onderstam gepakt. Maar bijna heel de tuin is ingericht op uiterlijk en niet opbrengst of functie.

 

Maar wie weet, als de Marigoule over 10 jaar redelijk volgroeid is, en de gewone tamme kastanje nog steeds jammerlijke opbrengst heeft, dat ik die dan weer weghaal ..maar dan staat er eentje pal naast en valt het minder op - en dan de Doree de Lyon bijvoorbeeld ja.

 

Duurt allemaal zo he .

Link naar reactie
Delen op andere sites

De Tammekastanje komt het woord vulgare niet in voor Latijnse naam is Castanea sativa. En sativa betekend geneestkrachtig.Maar ben er nog niet over uit wat die geneeskracht hiervan is...

En bij 'de gewone' gaat het dus over zaailingen en alles waar een 3e naam bij komt is de veredeling/selectie. 20180131185323-179051517941979.jpg

Dit zijn vruchten van formaat Maar is niet eens van een boom die geent is, maar deze komen onder een boom vandaan die in een rij staat waar een heleboel bomen een kleine kastanje hebben, maar deze zijn super.

We hebben al wel jonge selecties staan.

Hier hopen we in de toekomst lekkere dingen van te maken...

(moes)tuinieren op de mooiste manier https://www.facebook.com/natuurvanovervloed https://www.facebook.com/honingbes.specialist/

Inmiddels zeer veel eetbare planten/struiken/bomen Maar nooit genoeg kennis en rassen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nice, dat ziet er goed uit!

 

Ja ja, ik weet dat de Vulgare niet bestaat bij de kastanje, maar de wilde-tamme was ook zo verwarrend . Maar ik begrijp wat er bedoeld wordt. De term Tamme Kastanje is ook een beetje vreemd, dat had beter gewoon de Europese Kastanje geheten, maar daar kom ik in een ander onderwerp in de verre toekomst nog op terug, dat ga ik wat gedetailleerder uitwerken.

 

Ik heb vanmiddag de Marigoule cultivar al besteld om naast de "gewone" te zetten en zodra die een paar jaar flink de lucht in is gegaan zet ik er waarschijnlijk de Doree of een andere kleine voor, dan staan er 3 in een kringetje bij elkaar.

 

Ik bedenk me net dat m'n vriendin daar een blote-voeten-pad eigenlijk wilde maken. Wat een goed idee .

 

Smakelijk alvast! Moge het smaken en genezen .

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe mee aan dit gesprek

Je kunt dit nu plaatsen en later registreren. Indien je reeds een account hebt, log dan nu in om het bericht te plaatsen met je account.

Gast
Reageer op dit topic

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...