Jump to content

speets

Members
 • Posts

  4,526
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by speets

 1. speets

  Kan dat

  Zou me niets verbazen als Floris hier helemaal niet meer terugkomt om reacties te lezen.
 2. Ja, een schatje 😍 Je zou haar voor je goeie fatsoen even kunnen aanmelden bij Amivedi. Zo'n tam kippetje wordt vast gemist.
 3. speets

  Kan dat

  Glas is veel zwaarder dan polycarbonaat.
 4. Daar sluit ik me bij aan 👍
 5. Maar laten we ook geen plastic met stenen vergelijken... Ik weet niet of je die link hierboven bekeken hebt, maar daar staat onder andere Toevallig vond ik gister op zolder een plastic zak die onder mijn handen uit elkaar viel. Daar kwam geen oceaan aan te pas! En toevallig óók gister brak het plastic dopje van mijn olieflesje van zo'n halve eeuw oud in stukjes. Gewoon, binnen, thuis. Had ook niets met de oceaan te maken. En de rand van mijn wasmand ziet eruit alsof de muizen eraan geknaagd hebben. Plastic degradeert gewoon. In de oceaan, in je tuin en in je huis. Ik denk dat iedereen die al wat langer meegaat en weinig weggooit dat wel weet. Mij maakt het niet uit hoor, iedereen mag zelf weten wat 'ie doet. Het zal mijn tijd wel duren
 6. O ja: "Hibernacula zijn knoppen die loslaten van de ouderplant en omlaag zinken". Maar dat gaat over waterplanten, en met name blaasjeskruid. En ja: carnivora.nl is een hele tijd weggeweest, maar gelukkig weer online 👍 Mijn Sphagnum staat binnen, vandaar die kleur. De Drosera's buiten zijn hier ook onder het mos verdwenen. Als het (hard) gaat vriezen, mogen ze in de kas.
 7. De moederplantjes zijn niet dood, maar grotendeels afgestorven en daardoor inderdaad onzichtbaar onder het mos. Maar ze leven wel degelijk nog: in de vorm van een winterknop, een hibernaculum. Dat laat niet los van de oorspronkelijke plant zoals jij zegt, en het is ook geen stekje. Het is een manier om de koude winter door te komen. In de winter zal de plant een hibernaculum vormen waardoor het kan lijken dat de plant is afgestorven. Hibernaculum (botany), a bud, case, or protective covering that a plant uses to survive the challenging environmental conditions during a dormancy period. Waar heb je dat gelezen van die stekken? Ik wil best wat van je aannemen, maar geef dan even een acceptabele link
 8. Zo, dat gaat ook goed 👍 Ik weet niet wat je onder "afgestorven" verstaat, maar zonnedauw is in principe een vaste plant. Ze overwinteren als - bijna onzichtbare - 'hibernacula' die in het voorjaar weer uitlopen. Arborealis verkoopt kleine veenbes (maar nu even niet ).
 9. Dat moet nog geschreven worden 😉
 10. Het lijkt heel wat, maar die courgette is niet groter dan een flinke augurk 😊
 11. Omdat sphagnum ook fijn spul is om bepaalde (blad)stekken te laten wortelen en voor jewel orchids, ben ik het ook maar zelf gaan kweken, in huis onder glas. Gaat best goed, al staat het te donker. Het moet nu 'geoogst' want groeit de bak uit Hoe gaat het bij jou @Stan W?
 12. speets

  Eucalyptus

  Zojuist de mijne flink gesnoeid. Gister las ik dat je dat beter in de zomer kan doen dan in het voorjaar, omdat de wonden beter genezen als het warm (en droog) is. (Ik vind het nog wel warm genoeg en de regen valt sowieso in het Westen 😁). Er stond ook dat je max. 20% mag wegsnoeien, maar die van mij groeit zo hard dat ik zeker de helft weghaal. Ik doe het blad in de legnesten van de kippen, tegen de luis.
 13. Uiteindelijk valt alle plastic* uit elkaar! Dat is juist het grote probleem. Zie 'plastic soup'.
 14. Ja, hier ook nog tomaten in de volle grond zonder afdak 😃 Resistente -bella's.
 15. Het maakt niet uit of het meeldauw is of niet: het is een schimmel. Ik zou mijn paard nooit beschimmeld voer geven. (Andere dieren trouwens ook niet). Schimmels maken sporen. Die blijven besmettelijk, ook na twee weken drogen.
 16. Natuurlijk kan dat, al zal het dier er waarschijnlijk niet van gediend zijn en je weg trappen en/of de melk niet laten schieten. En het kalf drinkt natuurlijk ook. Ik denk niet dat dan nog wat overblijft. Maar leuk hoor, kleine mini-zeboetjes 😍 Ik hoop dat het lekker warm is waar jij woont.
 17. Twee jaar?? Waar heb je dat gelezen? Bron? The University of Arizona Cooperative Extension Program agrees that compost and animal manure can be “exceptional organic soil amendments and fertilizers.” They offer a few tips to ensure the safety of any manure you may use. Don’t use fresh manure in your food garden, as it often contains E. coli, Salmonella, and other pathogens. Let your manure cure for two to four months before you use it. Incorporate any manure into the soil, so it doesn’t come into contact with plant leaves, fruits, and vegetables. Try to add manure after the harvest, or at least 120 days before you harvest any vegetables. Uiteraard blijven zij aan de (zéér) veilige kant. Centers for disease control and prevention (US) Escherichia coli (E. coli) bacteria normally live in the intestines of people and animals. Most E. coli are harmless and actually are an important part of a healthy human intestinal tract. However, some E. coli are pathogenic, meaning they can cause illness, either diarrhea or illness outside of the intestinal tract. Exposures that result in illness include consumption of contaminated food, consumption of unpasteurized (raw) milk, consumption of water that has not been disinfected, contact with cattle, or contact with the feces of infected people. [...] unpasteurized apple cider, and soft cheeses made from raw milk. People have gotten infected by swallowing lake water while swimming, touching the environment in petting zoos and other animal exhibits, and by eating food prepared by people who did not wash their hands well after using the toilet. Almost everyone has some risk of infection. Because there are so many possible sources, for most people we can only guess. Dus: - De meeste E.colistammen zijn ongevaarlijk en spelen een belangrijk rol bij een gezonde spijsvertering. - Bijna iedereen loopt risico op een besmetting, via vele bronnen zoals zwemwater, huisdieren, rauwe melk, vee, rauwe appelcider, zachte rauwmelkse kazen, handcontact etc. En lees ook nog even deze van de 'Society for applied microbiology'. Nogmaals: er zitten inderdaad enkele E. colistammen tussen waar mensen die er gevoelig voor zijn goed ziek van kunnen worden, maar zoals ik al zei loop je altijd en overal risico's. Nu maar weer on topic?!
 18. Dat zal er mede vanaf hangen hoe geconcentreerd je urine is. Ik lees overal dat je het moet verdunnen en/of composteren. E-coli is een doodnormale bacterie die overal voorkomt, van nature ook in dierlijke darmen. Daar is hij zelfs nuttig. Er zijn wel pathogene typen, maar ik dacht dat we het hadden over gezonde mensen én over de composthoop? En die parasieten: in kattenpoep kan toxoplasma zitten. En wormeitjes kunnen ook in mest zitten ja. Maar iedereen die huisdieren heeft, krijgt weleens een wormeitje/toxoplasmaatje binnen. Ook mensen zonder huisdieren, op straat, in de zandbak, door handen te schudden, dieren te aaien en noem maar op. Maar daartegen bouw je (in je jeugd) afweer op. Trouwens ook tegen toxoplasma en bacterieën als E-coli. Er wordt niet voor niets vaak een uitzondering gemaakt voor "mensen met een verminderde afweer". Zie o.a de Coronatoestand... Ik wil niet beweren dat niemand er ooit doodziek van kan worden, maar hé, je neemt ook deel aan het verkeer, terwijl daar elke 2 dagen 3 doden vallen. Dat risico is heel wat groter. En het is ook maar een voorbeeld van alle risico's die we allemaal dagelijks voor lief nemen. Maar wat Jootje al zegt: ieder zijn meug. (Ik zou het heel verhelderend vinden als mensen wat meer aan bronvermelding doen als ze iets stellig beweren. Er wordt al zo'n hoop onzin beweerd).
 19. En hondenpoep dan? Al die tientallen plastic zakjes die wel tot vier weken in de Kliko liggen te broeien... Ik ben helemaal niet vies van poep en heb erover gedacht om ze in de compostbak te gooien, maar hondenpoep vind ik té smerig. Toch jammer, met al die honden in Nederland. Er komt vast nog wel een keer iemand die daar handel in ziet ☺️
 20. Ja walnoot. Maar dan de zwarte: Juglans nigra.
 21. Maar kijk daarmee uit!!! Dat gas dat dan gevormd wordt is zeer brandbaar. Dat kan heel makkelijk exploderen! Je moet wel weten wat je doet en hoe je het doet. https://mollencarbid.com/diervriendelijk-mollen-bestrijden-met-mollencarbid/
 22. Ook hadden vroeger veel steden een poepophaaldienst. Huishoudens kregen een gratis poepton die 1 à 2 x per week werden opgehaald per schip, of met paard en wagen: de "boldootkar" of "odeklonjewagen". De gemeente verkocht de inhoud aan boeren.
 23. Hééé, goed zeg @Mellie! Die van mij zijn wat grover, het blad van de edulis is wel 6 à 7 cm. Ik heb ze al lang geen zout water meer gegeven. Wel mest voor succulenten. En ik vind ze wel overgevoelig voor teveel water. Die van mij krijgen 1x per twee weken. Is geen 'gedoe' hoor, dat zoute water: 1x een fles vullen met de zoutoplossing, dan kan je er tijden mee verder. Links edulis, rechts chilensis.
 24. Zei ik dat je ervoor moest betalen?? (No). Ik vond het een curieus verhaal. Wat ik er alleen mee wilde zeggen: kijk uit voor je medemoestuiniers, het gevolg kan zijn dat je wordt geroyeerd en bespot en bespuugd 😉 🤣 Ik vind ook dat je - als je niet ziek bent en geen medicijnen gebruikt - gewoon je urine kunt gebruiken als meststof. Zonde om weg te gooien.
 25. Vandaag de zoveelste zak tomaten weggegeven. Of liever gezegd geruild tegen flagstones
×
×
 • Create New...