Jump to content

speets

Members
 • Posts

  4,307
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by speets

 1. O mooi! DΓ‘t scheelt een hoop werk πŸ˜… Hier vandaag een kilo kerstomaatjes ingekookt en in kleine potjes gedaan. Heerlijk!
 2. Het is ook ingewikkeld: ze behoren allebei tot de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae).
 3. Zie ik het goed? Gooi jij ze gewoon compleet in de pan 🧐 En zeef je de jam dan later? Met een draaizeef ofzo?
 4. Vanavond in Kruispunt (NL2 22.50): Helpt Elkander in Rotterdam, de oudste volkstuin van Nederland.
 5. Kan het een Chelone oblique of Schildpadbloem zijn? @Arja En? Weet je al iets meer?
 6. Ze zijn wel wat lang voor bloemknoppen, die zijn eerder afgeplat dan puntig. Maar misschien komt dat door het snijden of is dit een soort met puntige knoppen? Hier is iemand met een vergelijkbaar probleem, al ziet het er iets anders uit. Het kan worden veroorzaakt door trips of door een schimmel, is het antwoord. Als je kleine gaatjes aan de onderkant van de knop ziet, wijst dat op trips die de bloemknop van binnenuit opvreten. Ook luizen en mijten tasten vaak als eerste de knoppen aan. Ik ben wel benieuwd...
 7. De eerste Galahad-tomaat van de volle grond. Door een salade met o.a. komkommer, boontjes en ei uet. En bleu en pasta enzo. Die tomaat is een blijver! Niet alleen behoorlijk resistent maar ook nog eens Γ©rrΓΊg lekker
 8. Ik vraag het met veel schroom, maar zouden het niet gewoon uitgebloeide bloemen kunnen zijn? Die worden ook snotterig met alle regen van de afgelopen tijd. Heb je het met eigen ogen gezien? Als beginner kun je denk ik makkelijk deze 'fout' maken. Ik zou aanraden konsekwent alle uitgebloeide bloemen eruit te knippen en kijken hoeveel rottigheid er dan nog overblijft. En excuses als ik iemand beledig 😏 Ps. de bloem links van die mooie rooie is uitgebloeid, dat is dus geen knop. Maar echt, ik kan me niet voorstellen dat jij dat niet weet, RobO 😏
 9. Of stinkwants: Nezara virulida
 10. Ik denk ook in de richting van (beker)zwammetjes. Kun je ze een tijdje laten staan? Misschien wordt het dan duidelijker en heb je een nieuwe soort ontdekt, bijv. de peziza abcde
 11. Kun je wat meer foto's plaatsen? En dan met hoge resolutie maar zonder vergrootglas? En zoals Loes elders zei:
 12. Basilicum houdt niet van dit koude en natte weer. (Nat als in 'regen'). Dat aangetaste blad kun je vast wel eten, maar het ziet er niet erg smakelijk uit.
 13. Ik zal even opschrijven wat hier gezegd wordt, dan hoeft niet iedereen dat filmpje af te kijken πŸ™ƒ Hij noemt 2 dingen die voor de meesten van ons niet nieuw zijn: 1) het rijpe bananen-verhaal 2) vruchten die al wat kleuren binnen leggen, in het donker bij 21-22 graden, scheelt een week met buiten laten hangen.
 14. Opuntia - nopales uit de kas, als salade, met tomaten-komkommer-okknoflook-houttuynia uet. En bleu en olijven nuet.
 15. Ik ben - tot nog toe - heel blij met mijn (gedeeltelijk) Phytophthora-resistente ras. Kijk eens bij fruitlent. Of zoek naar Rondobella, resibella en hoe heette die andere ook alweer? Primabella?? Er is hiervoor al een en ander over geschreven. Misschien niet de allerlekkerste, dat weet ik nog niet, en zeker niet de goedkoopste, maar in een natte, koude zomer als deze heb je tenminste nog (kans op) oogst van je volle grondstomaten.
 16. Lekker Jo! Maar wat heb je op slot gedaan?? Vandaag Opuntia geoogst uit de kas. Voor de salade van vanavond, bij gebrek aan bonen.
 17. speets

  Lege kas en gezoem

  Wat een heerlijke groene tuin heb jij...
 18. speets

  Tuin

  Heel jammer Jo, van die heerlijke tomaten. Maar verhongeren doe je nog niet, zo te zien. Maarre... ik zie 4 verschillende bloemen. Bedoel je niet die mooie Afrikaan, @Jorieke123? Mooie dahlia! Bij mij kloppen de kleuren ook niet. Ik heb zeker 3 gele gekocht, maar zie alleen (nog?) maar rood en roze.
 19. Heet dat echt zo of is dat potjes-frans? 🀣
 20. Nat ja, ik zou inderdaad de rottigheid er radicaal uit knippen. En even hier kijken, want je bent niet de enige.
 21. Ik ben het niet met je eens, maar het is lastig te beoordelen vanaf foto's. Ik begrijp ook niet wat je bedoelt met dit citaat. Misschien verduidelijkt een close up eea. (dat blad links boven in de hoek speelt vals, dat is denk ik een geranium )
 22. Het is geen raadsel hoor, ik wist echt niet wat het was, tot een half uurtje geleden. Deze plant stond ergens in een ruilkast langs de weg, zonder label of sticker. Het is een hoge, vroegbloeiende anemoon uit de Himalaya: 'Himalayan wind flower'. Lijkt op herfstanemoon, maar bloeit mei-juli. Misschien rivularis, of anders multifida, maar ik denk nog een andere; daar ben ik nog niet uit. Dat komt in het voorjaar wel, als hij bloeit. Hij is "Deer Resistant - Rabbit Resistant - Slug Resistant", dat is meegenomen Ik ben er blij mee en nu weet ik ook waar ik hem moet planten. Hij behoort tot de familie der Ranunculaceae en dus is in de verte verwant aan de boterbloemen. @Arja: jij zat er het dichtst bij. Als je een stekje wilt, PB me maar je adres, dan stuur ik hem op. Hartelijk dank voor het meedenken, en mocht een van jullie ook een stek willen: zolang de voorraad strekt, tot zaterdag, want dan gaat 'ie de grond in. En anders volgend najaar, want dan staat er waarschijnlijk een hele bos hiero, want hij woekert inderdaad πŸ˜‰
 23. Dank, maar nee ook niet 😢 (Astrantia heeft meerdere bloemhoofdjes uit 1 steel. En een ander vruchtbeginsel. En 'mijn' bloemetje komt uit de bladvoet, niet uit de -oksel. Dat is een heel onderscheidend kenmerk, dat zie je niet veel).
×
×
 • Create New...