Jump to content

speets

Members
 • Content Count

  4,142
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by speets

 1. speets

  Rattenkeutelbonen

  Dank je rorror. Dat is ook precies de zoekmachine die ik gebruik, maar die gaf dus geen enkele hit
 2. speets

  Rattenkeutelbonen

  Gister viel hier een enveloppe op de mat met brieven uit de oorlog, van mijn Limburgse opa (1888), waarin hij schrijft over bruine en gele soepbonen. Daar kan ik me iets bij voorstellen, maar wat bedoelt hij nou met rattenkeutelbonen? Ik kreeg niet één hit, dus heb me in arren moede en geheel tegen mijn principes tot Google gewend. En ja hoor: https://www.parool.nl/ps/belle-en-de-bonen~bbecf156/ (ook over de Maribelle).
 3. speets

  Schaapjes

  Ooooo, kobált! Dat is iets heel anders dan koper, waar jij het over had. Dat is een heel ander verhaal ja, dan heb ik niets gezegd Fijn dat ze in elk geval weer wat gras heeft gegeten. Hopelijk is ze nu weer op de goede weg, al blijft het vreemd dat ze zo slecht groeit. Veel succes met je zorgenkindje
 4. speets

  Schaapjes

  Ik kan niets vinden over Shetlandschapen en kopergebrek. Alleen secundair, ten gevolge van bijvoorbeeld teveel ijzer of molybdeen in het rantsoen. Waar heb je dat gehoord/gelezen? Link? Schapen wisselen rond de leeftijd van 1,5 jaar de twee binnenste snijtanden. Daarna de twee buitenste, en daarna pas de kiezen. Is allemaal wel te vinden op internet. Dat kan het probleem dus niet zijn. Wormen en/of leverbot kan ook nog, ook al zie je nu weinig in de mest. Het is hartje winter dus dan leggen ze geen eieren (mestonderzoek betekent determineren en tellen van eieren). Hoe vaak heb je ze ontwormd? Allemaal? Wanneer voor het laatst en met wat voor preparaat? Ik neem aan dat de dierenarts daar ook al wel naar gevraagd heeft. Als dat in het najaar niet is gebeurd met een goed preparaat (van de d.a.), zou je dat in elk geval even kunnen doen. Het feit dat de andere "haast twee keer zo groot" zijn, kan ook wijzen op een aangeboren gebrek (ze zijn toch samen opgegroeid?). Dat kan van alles zijn, van een hartafwijking tot een enzymgebrek. Het is wel kwalijk dat ze niet herkauwt. Probeer er in elk geval wat smakelijk hooi in te krijgen om die pens weer aan het werk te krijgen. Dat is altijd het beste bij pensproblemen. Dit is een sober ras dat 'thuis' vooral ruwvoer eet. Brokken en mais enzo verstoren de penswerking nog meer. En ik zou ook een herkauwpoeder/penspoeder voor schapen halen (vraag de d.a.). Al met al een moeilijk verhaal, dat kennelijk al lang speelt. Even geen koper meer geven en niet te lang mee doordokteren, want daar wordt er maar 1 beter van Veel succes en laat je nog wat van je horen?
 5. speets

  Schaapjes

  Koper? Waarom geef je dat er nog extra bij? Dat is voor schapen snel teveel van het goede. Geeft al snel vergiftiging, zelfs bij lage overdosering! Gele slijmvliezen, donkere urine... Dat onder het draad door grazen kan er op wijzen dat het arme schaap probeert om via kruiden compensatie (Molybdeen) te zoeken.
 6. Het wordt zo onoverzichtelijk als iedereen telkens een nieuw topic opent voor zaken die al zo vaak benoemd zijn. Ook dit jaar zijn er weer meerdere nieuwe draadjes over slakken gestart, en er zullen er nog vele volgen, let maar op! Er is hier heel veel info te vinden, maar als er elk jaar weer nieuwe topics worden geopend over hetzelfde onderwerp, met informatie die al vaker gegeven is, zoek je je suf in al die draadjes. Dus waarom niet gewoon in 1 centrale draad? Ik vind het jammer van zo'n informatief forum. Maar misschien hang ik hier al te lang rond en moet ik maar eens opkrassen
 7. Maar ook zeker aan de zon! Planten kunnen óók verbranden
 8. Dat wordt elk jaar wel een aantal keren genoemd. Zoek op nematoden in "problemen in de moestuin". En dan alleen zoeken in "Onderwerp". Of zoek op nematoden of aaltjes in het onderwerp "slakken".
 9. Bij mij loopt de rode lijn in de buurt van de kruising snel naar beneden
 10. Zoooo!! Daar heb je ongeveer een dagtaak aan Leuk verslag hoor
 11. Wat je ook kan doen is alvast de buitenste bladeren oogsten, bij sla bijvoorbeeld. En dat radijsje zou ik maar alvast opeten
 12. Ik zie ook alleen nog maar mannelijke bloemen...
 13. Heeft iemand succes (gehad) met deze plant? Jootje? In de kas? Veel oogst? Foto's?
 14. Zoals Henk al zei: de plaatjes van de druifluis staan bij de schimmel, maar het is wel degelijk de druifluis! Dus niet de schimmel. Bron: https://www.nvwa.nl/documenten/communicatie/inspectieresultaten/plant/2018/rapport-fytosanitaire-signaleringen-2017 Ik denk dus dat de VWA zéér geïnteresseerd is en ik zou het dan ook meteen bij hen melden! Niet wachten tot na het weekend! En intussen zorgen dat die luizen niet kunnen ontsnappen. https://www.nvwa.nl/ Klantcontactcentrum 0900-03 88
 15. Ik zou niet weten waarom ze niet in NL voor zouden komen. Ze worden uit bijna heel Europa gemeld: Bron: https://www.cabi.org/isc/datasheet/56511 En kijk eens met een sterke loep en vergelijk met deze plaatjes.
 16. speets

  Oesterblad

  Ik zou het gewoon proberen. Paar stukjes met wortel en al transplanteren. Of een paar stekjes in een flesje met water laten wortelen en ook een paar in een potje vochtige grond proberen. Maar ik denk dat je meer kans hebt door het te zaaien (in september), dus vraag je buurman wat zaad.
 17. Mijn kipjes krijgen om onduidelijke redenen dat meel niet weg. Het is volledig kippenlegmeel van de Welkoop. In het begin dacht ik dat ze verwend waren en liet ze - zoals aangeraden wordt - de bak eerst leegeten. Maar dan hadden ze zo'n honger dat ze me op het laatst bijna aanvlogen, en ze waren ook flink vermagerd! Nu maak ik slobber van dat meel, met karnemelk en/of hangop. En dat moet - nu de bodem van de zak in zicht komt - meerdere malen per week! Zeker de helft van het voer bestaat nu uit dat meel Ik vind het niet nodig om het duurste van het duurste voer te kopen, maar heeft iemand een goed alternatief voor volledig legmeel voor krielen? (Dus geen korrel).
 18. Dat méén je toch niet hè? Die smilie is een (groene) grinnik. Een grimlachje inderdaad. Een plaagstootje.
 19. Volgens mij heb je gelijk Harms! Ik ben niet snel bang voor beesjes en ziektes, maar deze plant zou ik meteen verbranden of anderszins onschadelijk maken
 20. speets

  kastanje vraag

  Je kunt een bonsaiboompje niet zomaar vergelijken met een 'normale' boom in een pot. Bij een bonsaiboompje wordt bijvoorbeeld elk jaar een groot deel van de wortels weggesnoeid! Ik denk dat die van jou gewoon helemaal klem zit en dat hij het pas weer goed gaat doen als hij in de volle grond staat.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...