Jump to content

speets

Members
 • Posts

  4,373
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by speets

 1. Nou ja, dat zijn zakjes... Maar kijk dan eens dit filmpje over verdwijnende groene bakken --> plastic in gemeentecompost WTF!
 2. Nee, dat heeft geen zin voor mensen in Noord-Holland. Zoals je kunt lezen in de aangegeven artikelen is het is bedoeld voor mensen in de Achterhoek (Gelderland) die zelf een boomgaard willen inplanten. Landschapsbeheer Gelderland: „We zoeken nu meer mensen in de Achterhoek die ruimte hebben en een particuliere boomgaard willen aanleggen met bijzondere rassen uit de Rossel Collectie. Meedoen kan bij minimaal tien fruitbomen. Daarmee zorg je niet alleen voor meer biodiversiteit op het erf, maar draag je ook actief bij aan het behoud van echt Achterhoeks cultureel erfgoed.” De deelnemers ontvangen de bomen tijdens een uitdeeldag op vrijdag 4 maart 2022 in Silvolde. Opgave via landschapsbeheergelderland.nl Misschien een vereniging in jouw eigen buurt zoeken mbv de links die Marcel hierboven heeft gegeven?
 3. Ha, je bent me voor 🙂 Hier het oorspronkelijke artikel van Landschapsbeheer Gelderland. Leuke aanvulling: een webinar over zijn collectie.
 4. Hé! Nu krijg ik opeens een andere: En als ik in dit rijtje op 'Dit forum' klik, blijf ik wél in het topic (wat m.i. iets anders is dan een forum). Vreemd! Maar bedankt voor het meedenken.
 5. Ja precies, dat zoek ik, maar die knop heb ik dus niet (laptop) 😵 Bij mij ziet het er zo uit (als ik op 'topics' klik, krijg ik de resultaten van alle topics).
 6. Het is geen mos maar turfstrooisel. Dus geen turf voor onder de hortensia want daar zitten meststoffen doorheen. Carnivoren houden helemaal niet van mest. Ook niet van kraanwater (kalk). Wel van natte voeten. Ik heb hier nu Drosera gezaaid op een stukje kletsnat keukenpapier in een bakje perliet. Dan kan je beter zien wat er gebeurt. In een minikasje om de luchtvochtigheid hoog te houden. Zodra ze hanteerbaar zijn, zet ik ze over op turfstrooisel. Succes!
 7. Hoe zoek ik met de zoekfunctie een ingrediënt op in "Recepten"? Vroeger kon je zoeken per topic. Zie ik een knop over het hoofd?
 8. Hè, het werd net zo'n gezellig draadje 🤥 Het was vast niet Jootje's bedoeling dat we elkaar de maat gaan nemen. Ze wil helemaal niet 'alles op zijn eigen tijd toevoegen'. Ze wil lekker met de hond gaan wandelen. En hoezo is een soepmaker multifunctioneel? Vergezocht. Graag on topic!
 9. 'Voor kookklunzen is dit wel een handig apparaat' zegt de dame van de Consumentenbond op YT 😆 Zou ik nooit kopen Jo. Weer een 'keukendochter' erbij. Die staat al snel achterin de kast, net als de broodmachine, de pastamaker en al die andere apparaten die je (bijna) nooit gebruikt. Geldklopperij. Zoals mdubbelm al zegt: met een simpele staafmixer ben je er ook. Is bovendien in een handomdraai weer schoon.
 10. Dan kun je toch ook koffieblokken nemen? Die kun je bij Rotterzwam halen en ook wel op andere plaatsen.
 11. speets

  Help, vorst op komst!

  Ja jòh, aan de kust wordt het nooit zo koud 😉 Al kreeg ik vanmorgen ook wel wat buikpijn toen ik zag hoe wit-bevroren alles was. Maar 6 februari 2021, dit jaar dus, was het hier - 16,2! En toen zaten mijn dahlia's nog in de grond, onder een laag van hun eigen afval. En dat ging goed, dus dat geeft de burger moed. Al geeft zo'n huisje natuurlijk extra zorgen... Die boomklever is een zoekplaatje! Leuk en bijzonder. Dat andere beest moest ik ook goed naar kijken voordat ik dat herkende. En het duurde ook even voordat ik begreep wat een 'gaskist' is. Maar vandaag het solstitium! We gaan de goede kant weer op, in elk geval wat daglicht betreft 👍
 12. Ja dat zal wel, de Peel is van oudsher 'paddenstoelenland'. Nu weet ik nog steeds niet waar het je om te doen is, toch niet om het mycelium neem ik aan. Maar misschien is dat geheim 😉 Er is wel een kweker die op zaagsel (van Staatsbosbeheer) en speltkaf kweekt. En ze zitten ook nog eens supercentraal, als je het tenminste landelijk bekijkt: in Lelystad
 13. Of bedoel je soms die blokken die overblijven na oesterzwammenteelt? Dan kun je beter zoeken op oesterzwamkwekerij, en dan de bedrijven eruit sorteren die op koffiedik kweken. Maar misschien bedoel je nog iets anders? Toelichting?
 14. Zo zien mijn kipjes er ook uit, al is de ene meer verschrompeld dan de ander. Het is winter, ze leggen geen eieren, dus hoeven ze ook geen 'aantrekkelijke' rode kopversierselen te hebben.
 15. https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/tuinwinkel-online/bindartikelen-bevestingsmateriaal-tonkinstokken-tomatenspiralen-peacock/clips-plantenclips-ringen-schakelband-ty-rips/tomaten-trossteunen https://www.tuinadvies.nl/tuinwinkel/product/4064/tomatentrossteunen https://www.groentennieuws.nl/article/9353207/nieuwe-leverancier-voor-tomatenclips-en-trossteunen-voor-nederland-canada-en-duitsland/ Zoektermen: tomaten + trossteunen ;-)
 16. Dit wordt verwarrend. Wilde je gewone 'ham' maken of gedroogde? Gewone 'ham': pekelen en koken (en snijden en invriezen). Voor drogen moet je volgens de Denen een heel groot stuk gebruiken (mét vet!). Ik denk dat dat erg tegenvalt, moeizaam proces. Maar ben wel heel benieuwd!
 17. Ook fructose kan bij gevoelige mensen deze klachten geven. En ook andere suikers als raffinose, stachyose, en verbascose in bonen, lactose in melk(producten), zoetstoffen als xylitol en sorbitol, enz. enz. enz. Heel vervelend, pijnlijk en slaapverstorend. En voordat je erachter bent wat jij nou precies moet vermijden... Voor wie iets herkent: lees eens wat over FODMAP's. Het kost een hoop energie om het uit te zoeken, en kant-en-klare voedingsmiddelen zitten er vaak vól mee. Let alleen al eens op melkpoeder, dat barst van de lactose en zit bijna overal in. Maar ik slaap nu stúkken beter 😴 En ja: vermijden helpt het beste.
 18. Je kunt het varkensvet heel makkelijk zelf maken. Vraag de slager om niervet. Snijd in blokken (circa 2,5 x 2,5 cm) of laat je slager dat doen. Smelt op (zeer) laag vuur met een bodempje water in de pan om aanbranden te voorkomen. Zodra al het vet is gesmolten ontstaan goudbruine deeltjes: de kaantjes. Zeef die eruit. De kaantjes kun je nog extra doorbakken in een koekenpan. Doe het vet in een pot en laat afkoelen. Het stolt, maar blijft zacht. Koel bewaard is het zeker enkele maanden houdbaar.
 19. Asarum splendens of Chinese wilde gember. Ik heb hem niet voor je, maar hij is zeker wel te koop als je even zoekt op de volledige naam. De goedkoopste vraagt €10 voor 3 stuks, plus eventueel de normale verzendkosten. Kijk zelf maar even rond; in Warmenhuizen bv kun je ze afhalen via Directplant. Maar misschien wil iemand je stekken sturen.
 20. speets

  Winterslaap

  Ja, heerlijke tuin! En zo'n tuinhuisje... 😍 Dat heb je bij ons niet.
 21. Herfst is niet alleen een kwestie van temperatuur maar ook van temperatuurverschil, en ook zeker van afnemende daglichtlengte. Dus hopelijk is 'ie gewoon in winterslaap aan het gaan. Ik weet niet waar je precies woont, maar frambozen zullen het in Portugal beslist niet overal goed doen. Die houden niet van hete droge zomers. Dan kan passievrucht of vijg ofzo een lekker alternatief zijn.
 22. Als je het artikel goed leest, staat er nergens dat het dé oplossing is, maar het kan "een mooie aanvulling zijn". Altijd jammer als mensen met tegenwerpingen komen zonder bronvermelding. De Wageningen Universiteit schreef ruim een jaar geleden al Er wordt ook nergens beweerd dat die vlooien "zich overeten". Ze vermenigvuldigen zich snel als de omstandigheden gunstig zijn. Dus komop dames (en janterharmsel), niet meteen zo negatief 🙂
×
×
 • Create New...