Jump to content
  • entries
    38
  • comments
    64
  • views
    905

Entries in this blog

Lang geleden

Binnenkort maar weer eens een update van de moesachtertuin   Als zoethoudertje één van de mooiste bloemen uit de groententuin. Ik laat Rucola vaak expres doorschieten  

kroongj

kroongj

De tuin is er klaar voor.. Nu ik nog..

Van:   Naar:   Nu moet het zaaien gaan beginnen. Vanwege drukte met werk en studie nog geen tijd en motivatie gehad om voor te zaaien. Eerst maar eens een plan maken voor dit seizoen..

kroongj

kroongj

Het begint ergens op te lijken..

Eén kant van de tuin is klaar. Drie bakken staan te wachten op vulling. Eerst even een goede actie voor tuinaarde afwachten. Als het gazon er uit gaat komt daar ook nog een berg aarde vandaan. De zandbak is alvast verplaatst. Op naar de volgende stap, drie bakken aan de andere kant van de tuin.    

kroongj

kroongj

En dat is twee!

De tweede bak gisteren nog af kunnen maken. In plaats van vier komen er drie bakken aan deze kant. Ze zijn iets breder dan gedacht.  

kroongj

kroongj

De regen trotseren..

Ondanks het slechte weer kon ik het niet laten. Eerst de border maar eens leeggemaakt. Een paar hortensia's wachten nog op hun verhuizing. Twee vlinderstruiken en twee rodo's gaan naar de voortuin. Misschien volgen de hortensia's ook.     De eerste bak is klaar. Nu even opdrogen..  

kroongj

kroongj

Het hout is binnen!

De eerste vier bakken aan de linkerkant van de tuin kunnen gemaakt worden. Zojuist heb ik het hout opgehaald. Nu wachten op iets droger weer.  

kroongj

kroongj

Nieuwe plannen

Nu de moestuin weg is moet er een alternatief komen. Omdat de achtertuin niet helemaal aan onze wensen voldeed, besloot ik hier iets mee te doen. Allerlei plannen kwamen in mijn hoofd op. Uiteindelijk heb ik ze in een tekening weten te krijgen. De achtertuin gaat deels moestuin worden. Ik noem het "De eetbare achtertuin".   Er komen zeven bakken van iets meer dan een vierkante meter per stuk. Elke bak krijgt zijn eigen thema. Denk aan: saladebak, kruidenbak, enz..   Huidige situatie(schrik niet

kroongj

kroongj

Helaas..

Zojuist heb ik een mailtje gestuurd naar het bestuur van het moestuincomplex waar ik tuinier om mijn tuin op te zeggen. In september ben ik begonnen aan de studie tweedegraads docent biologie. Ik doe dat in deeltijd, naast mijn werk als (onbevoegd)docent biologie. De komende vier jaar ben ik dus flink druk met werk/studie/gezin. Mijn achtertuintje krijgt de fruitstruiken uit de moestuin. Ook ga ik een hoge bak maken voor sla en dergelijke. Het moestuinnieren zal dus niet helemaal verdwijnen.  

kroongj

kroongj

Groente en fruit in de achtertuin.

Het grootste deel van de eetbare dingen in de achtertuin bestaat uit tomaten.Zes rassen heb ik staan. Van elke soort twee planten. Moneymaker, Marmande, Pyros, Golden nugget, Tiny Tim, Maja.     Golden nugget   Marmande   Tiny Tim   Pyros f1   Moneymaker   De druif   De eerste rode peper   De wedstrijdprei die liever de hoogte in gaat..

kroongj

kroongj

Kroongj's moestuin

Dit jaar voor het eerst een goede mulchlaag van compost. En wat een verschil! Na een aantal warme, droge dagen is de grond onder de mulch vele malen vochtiger dan de kale, zanderige plekken. Ik zie het ook aan m'n groenten. Heerlijk, groot, knapperig, fenomenaal!   Onkruid bestaat niet op mijn tuin. Hoogstens een plantje op een ongewenste plek. Waar mogelijk mag er iets blijven staan:       Ik zaai vrijwel al mijn groenten op de tuin in de volle grond. Mijn ervaring is dat ik zo veel sterkere

kroongj

kroongj

Het groeit goed!

Regen is een zegen op onze zandgrond!   Twee rijen spinazie met radijs er tussen   Aardappel 'Michelle'   Aardappel 'Doré' en 'Bintje'   Een beetje vorstschade   Gele en witte uien met wortels er tussen   Links bietjes, rechts andijvie en daarachter nog bloemkool en paarse koolrabi.   Drie soorten erwten. De middelste is Sugar Snap, die krijgt nog begeleiding.

kroongj

kroongj

Stekeligheden

Eetbaar zijn ze niet, maar de ontwikkeling van de cactussen die ik zaaide is wel erg bijzonder!      

kroongj

kroongj

Tijd voor een foto-update:

Druif in de achtertuin   Kers gekocht bij de Lidl, staat nu ook in de achtertuin   Op de moestuin heeft de sla zichzelf uitgezaaid   De boerenkool zal zich ook nog wel uitzaaien   Overzichtje   Twee bedden met vroege aardappels   De bessen in de bloei   Deze rabarber was is kwijtgeraakt vorig jaar, per ongeluk omgespit, maar hij is er weer

kroongj

kroongj

Het zaaigoed

Ruim een week geleden weer een nieuwe lading bloemen gezaaid. Van voor naar achter: afrikaantjes, lavatera, ridderspoor en zonnebloem.   De paprika, peper, basilicum en peterselie.   De passiebloem en dahlia's.   Suzanne-met-de-mooie-ogen en petunia's.   De geraniums

kroongj

kroongj

Achtertuin

Dit jaar ga ik ook wat groenten ed. kweken in mijn achtertuin. Ik heb een strook langs de schutting gereserveerd. In het najaar heb ik daar een laag stro met konijnenmest neergelegd. Hieronder zat gewoon de kale bouwgrond waar nooit iets mee gedaan is. Als ik nu het stro aan de kant schuif zie ik dikke kluiten met wormen en een mooie humuslaag. Ook heb ik een kruidenpiramide gemaakt van schuttingplanken die ik nog over had.        

kroongj

kroongj

Mest en compost

Gisteren even lekker een aantal uren op de tuin doorgebracht. 1 kuub mest en 2 kuub compost later zag het er zo uit:       De helft heeft zowel mest als compost, de andere helft alleen een laag compost.

kroongj

kroongj

Champie's

NU het buiten één en al treurigheid is, proberen wij ons binnen te vermaken. Ik had 'voor de gein' een kweeksetje voor champignons gekocht bij de Praxis. Eerlijk gezegd verwachte ik er niet veel van. Maar toch:    

kroongj

kroongj

Klaar!

Na kilometers kweekwortels is de tuin eindelijk zwart..     De palmkool, vandaag een eerste portie geoogst:   Overzicht.

kroongj

kroongj

Witlof en Veluwse Pinda's

Nu er buiten steeds minder te doen is gaan we binnen gewoon verder. De witlof staat binnen in de kast van de CV. Het begint al wat te lijken:     Van de dit jaar geoogste pinda's bleven uiteindelijk maar een paar gezonde pinda's over. Omdat ik niet wist of ik ze goed kon bewaren heb ik geprobeerd ze gewoon vast te laten kiemen. En dat lukte! Drie pinda's zijn gekiemd. De rest schimmelde weg. Als deze het gaan halen is het de eerste generatie Veluwse Pindaplantjes.  

kroongj

kroongj

Het is herfst..

Vandaag weer even naar de tuin geweest. Een paar weken geleden heb ik het besluit genomen om toch door te gaan met de tuin. Eerder besloot ik om te gaan stoppen. Echter, toen we een (verplichte) klusdag hadden op het complex begon het zo hard te kriebelen dat ik het niet kon laten om toch door te gaan.   Een van mijn buren heeft het afgelopen seizoen niks gedaan aan zijn tuin. Hierdoor kropen brandnetels en gras steeds weer mijn tuin in. Daarom ben ik bezig om een randje te maken van tegels. Ik

kroongj

kroongj

Wat een weer!

Een update met plaatjes.   Vandaag heb ik bij De Kringloper een kinderbox gekocht. Deze staat nu op de tuin als compostbak. Ik zoek er nog twee die er naast worden gezet om de hoop regelmatig om te kunnen zetten. Deze boxen zijn stevig, en makkelijk demontabel met twee inbusschroeven aan weerszijden.   Dit is de hele tuin vanuit het midden gezien.   hier staan een zwarte bes en een rode bes. In de ingegraven kuip die je bij de compostbox zag staat een framboos die is overgelopen van de buur

kroongj

kroongj

Nog meer tomaten!

De afgelopen dagen waren er praktijkexamens op de school waar ik werk. Eén van de opdrachten was het maken van een zaaibak met tomatenzaad. Gelukkig bleven er wat zakjes zaad over en daar heb ik een keuze uit mogen maken.   Het werden de Luxor F1, Pyros f1, Tiny Tom, Gold Nugget, Moneymaker en Maja.   Van Luxor, TT, GN en Moneymaker heb ik gelijk drie zaden in een wc-rolletje gezaaid.  

kroongj

kroongj

×
×
  • Create New...