Ga naar inhoud

De tuin van Dennis

  • updates
    80
  • reacties
    181
  • bezoekers
    8103

30-04-2018 Vruchtzetting


Een korte update tussen de regenbuien door... Vandaag even door de tuin gelopen, veel van m'n late tulpen zijn al klaar...terwijl die vorig jaar nog moesten beginnen. De eerste alliums staan al op knappen, die hebben nog een weekje of wat nodig gok ik. Iets eerder dan vorig jaar.

 

473592C1-694C-47DF-99AD-E3D0B787A9F327421525105522.JPG

De eerste kruisbes is gespot Deze had ik van de moestuinforumdag, bedankt @Wortel!

 

De eerste aardbeien ook! Zowel de Korona als de doordragende Ostara's hebben een begin gemaakt om heerlijke rode snoepjes te maken...kan niet wachten op m'n eerste beschuit met aardbeesten

C267D4B2-1082-4B64-825A-5BE98755033F50311525105684.JPG

 

 

De augurken staan nog binnen, maar groeien lekker door. Dit ras zou ideaal zijn voor buitenteelt, dus binnenkort ga ik ze even in emmers ompotten.

IMG424431901525105720.JPG

 

Wat ook nog binnen staat en heeeel langzaam groeit, is de Kerriebladboom. De 3 zaadjes die ik vorig jaar geplant heb, leven alledrie nog en hopelijk groeien ze deze zomer lekker verder in de kas.

IMG424514301525105768.JPG

 

De eerste appelbloesem toont tekenen van bevruchting, het is nog klein, maar een verdikking is aanwezig. Heel blij dat de vorst dit jaar gunstiger uitpakt...kom maar op met die appels!

 

De perenboom die ik van m'n collega kreeg, lijkt het voor dit jaar niet te redden. Ik gok dat het overplanten gewoon te laat was voor deze oude boom. Al het blad is gevallen en de bloesem verdord. Zolang de boom niet omvalt of duidelijke tekenen van sterfte vertoond, laat ik hem gewoon staan. Wie weet heeft hij gewoon een seizoen nodig om te aarden en herstellen en komt er volgend jaar weer nieuw blad aan.

 

De Concorde peer heeft alleen blad dit jaar. Toen ik de boom kocht gaven ze bij fruitbomen.net aan dat hij ongeveer 3 jaar oud was en een beetje peer komt pas in z'n 5e of 6e jaar met vrucht...het is nog even wachten dus

 

De bijenkast is zo goed als geschilderd...er komen nog wat kleine details op, maar de kleur is duidelijk Groen voor de broedbakken...geel voor de honing

DC03A5D9-EB7D-4843-A75D-1B6EA3ECC4F491001525106181.JPG

2 reacties


Aanbevolen reacties

roosmarij

Geplaatst:

Hoi Dennis!

 

Hoe bepaal je wat een broedbak wordt en wat een honingbak?

dennis78d

Geplaatst: (aangepast)

Hoi Dennis!

 

Hoe bepaal je wat een broedbak wordt en wat een honingbak?

 

Goede vraag daar helpt de imker de bijtjes bij. Als je de bijen hun gang laat gaan, blijft de koningin eitjes leggen daar waar ze kan. Vooral in de zomer hebben ze ruimte nodig en al zou je er 4 bakken bovenop zetten, dan legt ze overal eitjes en de werksters halen nectar en stoppen dat ook waar ze kunnen.

 

Daar komt de imker om de hoek. Die zet er een bak bovenop, met een moerrooster (koninginnerooster) tussen de onderste bakken en de bovenste die de imker bestempeld als honingbak. Een moerrooster heeft openingen die groot genoeg zijn om een werkster door te laten, maar te smal om het dikkere lijf van de koningin door te laten. De koningin kan niet naar boven en zal beneden blijven om eitjes te leggen. Terwijl de werksters boven plek zien om honing op te slaan.

 

Zo ontstaat een scheiding tussen broed en honing

 

In vroeger tijden toen honingbijen in een holle boom zaten of imkers die bijen hielden in een rieten korf, zat alles door elkaar...broed en honing. Dan werd aan het eind van het seizoen alles geslingerd en gefilterd en had je honing...maar je volk was daardoor verloren. Tegenwoordig met scheiding van broed en honing hou je mooi je volk over en kun je ze laten overwinteren om er het volgende jaar mee verder te gaan.

 

Een volk komt klein uit de winter, zit dan op 1 bak, naarmate het seizoen vordert wordt het volk groter en heeft het twee bakken nodig, later in het seizoen is er steeds meer nectar beschikbaar en die moet ergens naartoe. Doe je als imker niks, gaan de werksters nectar opslaan op de plek waar de koningin eitjes zou moeten leggen. Met het risico dat er niet genoeg gelegd kan worden en dan heb je kans dat het volk te klein is aan het eind van het seizoen. Dat kan zorgen voor een te klein wintervolk, waardoor ze misschien de winter niet doorkomen. Daarom zet je er een bak op waar de koningin geen eitjes in kan leggen, dan hebben de werksters alle ruimte voor honing en de koningin haar ruimte om eitjes te leggen in de onderste bakken.

aangepast door dennis78d
Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...