Ga naar inhoud

De moestuin van Patrijs

  • updates
    368
  • reacties
    766
  • bezoekers
    353734

25-6-2019


Patrijs

1653 weergaven

32 graden is het hier nu maar op de tuin was het vanmorgen nog wel te doen.

Eerst even alles open zetten en inspecteren. Ik heb nog een paar potjes staan wachten op ruimte en die moeten gegoten.

De asperges beginnen nu boven de grond te groeien en bijna alles geniet van de warmte.

 

 

IMG2019062511373215921561464617.jpg

 

De peulen en tuinbonen gaan hard met dit weer en ik heb even bij de tuinbonen gekeken of er iets in zit.

 

 

IMG2019062511451459251561464618.jpg

 

Die zijn er al ruim aan toe om geoogst te worden. Ik haal telkens een portie en zit lekker in de wind en schaduw te doppen.

Na drie pond vindt ik het best.

Ik kom ook veel van mijn vrienden tegen:

 

IMG2019062511595934231561464619.jpg

 

Ze hebben er voor gezorgd dat alle luizen opgegeten zijn. Maar de mieren die de luizen beschermen en melken hebben het nu ook druk met hun nageslacht, ik vermoed dat die eerdaags gaan vliegen.

 

 

De tuinbonen die nu klaar zijn zijn de eerst gelegde, de volgende lichting is ook bijna klaar. Enkele weken tussen planten zorgt voor maar een paar dagen tussen het oogsten.

 

Het is wel leuk om het verschil in grote tussen de soorten te zien:

 

 

IMG2019062512100636771561464621.jpg

 

Ik oogst ook nog wat klusters sjalotten en een paar kleine courgettes en wat doperwtjes voor het avond eten.

 

 

IMG2019062513073239821561464623.jpg

 

 

Als lunch vandaag ei met veel sjalotjes op brood.

 

 

IMG2019062513423461381561464625.jpg

 

Lekker restjes opmaken.

 

 

IMG2019062518341072561561487208.jpg

 

Met wat opgebakken nieuwe aardappeltjes met chili en garnalen.

Een lichte zomer maaltijd met veel groente.

 

 

IMG2019062519530864761561487209.jpg

 

 

En een rabarbertoetje:

 

IMG2019062520480881521561488598.jpg

2 reacties


Aanbevolen reacties

roeier

Geplaatst:

Heel herkenbaar, dit. Wat tuinbonen betreft heb ik voor het tweede jaar wat rassen staan die sterk in grootte verschillen, maar ik zie nu aan het 'kleine' ras ook wel peulen groeien die groot zijn, dus dan weet je wat heeft plaatsgevonden...

Ik ben ook wel aan de eerste tuinbonen-oogst toe, geloof ik.

 

Welke sjalotten heb je? Ik heb zelf twee rassen herfstsjalotten die ik beide erg lekker vind, op een andere manier dan ui. Dan dit jaar ook wat Red Sun gepoot, maar mwah; meer gewoon ui, minder speciaal.

Patrijs

Geplaatst:

Wij zijn hier in het Noorden altijd als laatste aan de beurt met oogsten. En dan zal jij nog wat later zijn. Ik had de eerste tuinbonen zeer vroeg voor gezaaid en geluk met de vroege warmte periode aan het eind van de winter.

 

Herfst sjalotten ken ik niet, en lijkt me hier ook geen goed idee met alle uienvlieg en droge zandgrond zomers.

 

Ik zet gele en rode sjalotten. De sjalotjes die nu goed heb zijn ooit jaren terug bij een vriend 'gestolen'. Ik vermoed dat het Golden Gourmet is.

Ze zijn vrij klein gebleven maar wel gaaf. Ik had ze al zeer vroeg en als eerste gezet omdat ze vorst kunnen hebben en omdat het pootgoed wat terug begonnen te lopen.

De rode zijn Red Sun.

 

 

Ik probeer met bieslook onder glas, bieslook, stengel ui en sjalot een tijd zelfvoorzienend te zijn voor de eerste uien goed zijn.

Ik zal eens een close up foto trekken.

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...