Ga naar inhoud

Helena's proeftuin

  • updates
    19
  • reacties
    75
  • bezoekers
    1189

tomatenpuree inmaken, wecken


helena

32842 weergaven

Meten is weten. Hoeveel potjes heb je nodig om de kilogrammen groenten in kwijt te kunnen? Vaak heb ik veel te veel afgewassen, uitgekookt, klaarstaan. Dat zal me met tomaten niet meer gebeuren.

 

De pan was bomvol met 7kg. tomaten, 1 kg ui, 1 bol knoflook, ongepeld, wat takjes van selderij en 1 laurierblad met 3 kruidnagels vastgeprikt in 1 ui

 

img031570391346154990.JPG

 

Heb voor de sappan gekozen omdat de kruiden hun smaak, in de 2 uur dat ik hem laat pruttelen, aan de tomaten kunnen afgeven. Je hoeft niet te roeren en ik heb het idee (niet geprobeerd, nu te laat ) dat je dan minder weg hoeft te gooien. Wij houden wel van tomatenpuree maar niet van pitjes en velletjes. Door ze te stomen hoop ik een optimale opbrengst te krijgen. Ontvellen kan ook voordat je gaat pureren maar dat is veel meer werk. In de 2 uur dat de onderpan kookt, verdampt er zo'n 6 liter water.

 

Wat na 2 uur nog in de sapketel over is, wordt gepureerd in de blender. Knoflookbol, kruidnagel en laurierblad zijn voor "bokashi" ( worden niet gepureerd".

 

img031791781346154996.JPG

 

Uitgegoten in een zeef en met een pollepel ( dat werkt stukken sneller dan met de garde wat ik eerst deed ) door de zeef gewerkt.

 

img031673221346154994.JPG

 

Opbrengst: 9 liter puree

 

img031832721346154999.JPG

 

en 180 gr. pitjes/velletjes.

 

img031946301346155004.JPG

 

Potjes worden tot aan de rand gevuld en 30 min. geweckt op 90gr.

 

img032067211346155007.JPG

 

 

24 potjes van 370ml. ( kleine hak ) gevuld met 7kg. tomaten en 1 kg. ui. dat is per potje 291gr. tomaat en 41 gr. ui.

Er zijn 83 tomaten gebruikt, dat is bijna 3 1/2 tomaat per potje.

Lekker als basis voor soep of saus:

 

img032167261346155010.JPG

5 reacties


Aanbevolen reacties

Helly

Geplaatst:

Ziet er heerlijk uit Helena. Je kan al uitkijken naar de 1e pan tomatensoep

Heylane

Geplaatst:

Het is voor jou vast de moeite om een passé-vite aan te schaffen (zo'n zeef met een roerding/maalgeval erin). Dat gaat nog makkelijker dan met een pollepel door een zeef.

Je draait de hendel en je 'drukt' het spul erdoor. Af en toe even achteruit draaien om de prut van de zeefgaatjes te halen

Klinkt misschien als abacadabra, maar het is echt handig als je sap maakt en de pitjes eruit wilt houden.

Conny

Geplaatst:

Hoi Helena,

 

Er zit in ieder geval meer tomaat, ui knoflook enzovoorts in dan dat Hak erin zou doen.

 

Groetjes Conny.

helena

Geplaatst:

Dit sap is echt lekker, nog wel om zo, koud te drinken.

Een passe-vite, roerzeef ( een grote oude, die hangt voor sier in de keuken te niksnutten ) heb ik wel maar werk het toch eerst door de blender en dan pas met pollepel door roerzeef. Verwacht dat er met de blender uiteindelijk minder "afval" overblijft?

Gast
Voeg een reactie toe

×   Geplakt als verrijkte tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

×
×
  • Nieuwe aanmaken...