tomatenpuree inmaken, wecken
Meten is weten. Hoeveel potjes heb je nodig om de kilogrammen groenten in kwijt te kunnen? Vaak heb ik veel te veel afgewassen, uitgekookt, klaarstaan. Dat zal me met tomaten niet meer gebeuren.
De pan was bomvol met 7kg. tomaten, 1 kg ui, 1 bol knoflook, ongepeld, wat takjes van selderij en 1 laurierblad met 3 kruidnagels vastgeprikt in 1 ui
Heb voor de sappan gekozen omdat de kruiden hun smaak, in de 2 uur dat ik hem laat pruttelen, aan de tomaten kunnen afgeven. Je hoeft niet te roeren en ik heb het idee (niet geprobeerd, nu te laat ) dat je dan minder weg hoeft te gooien. Wij houden wel van tomatenpuree maar niet van pitjes en velletjes. Door ze te stomen hoop ik een optimale opbrengst te krijgen. Ontvellen kan ook voordat je gaat pureren maar dat is veel meer werk. In de 2 uur dat de onderpan kookt, verdampt er zo'n 6 liter water.
Wat na 2 uur nog in de sapketel over is, wordt gepureerd in de blender. Knoflookbol, kruidnagel en laurierblad zijn voor "bokashi" ( worden niet gepureerd".
Uitgegoten in een zeef en met een pollepel ( dat werkt stukken sneller dan met de garde wat ik eerst deed ) door de zeef gewerkt.
Opbrengst: 9 liter puree
en 180 gr. pitjes/velletjes.
Potjes worden tot aan de rand gevuld en 30 min. geweckt op 90gr.
24 potjes van 370ml. ( kleine hak ) gevuld met 7kg. tomaten en 1 kg. ui. dat is per potje 291gr. tomaat en 41 gr. ui.
Er zijn 83 tomaten gebruikt, dat is bijna 3 1/2 tomaat per potje.
Lekker als basis voor soep of saus:
5 reacties
Aanbevolen reacties