Jump to content

ketchup

Members
 • Posts

  15
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

Personal Information

 • LOCATION
  Arnhem
 1. Bedankt Bassie76, maar dan weet ik eigenlijk nog niet zo veel. Hoeveel voeding krijgt zo'n paprika plant op die manier ongeveer in de pot per week? En hoe groot is zo'n plant in verhouding met een tomatenplant? Ik vind het zo moeilijk om er informatie over te vinden online en ik heb nul ervaring in voeding geven aan planten en ben dus bang om de plant per ongeluk kapot te maken met te veel van dat spul. Als er op de verpakking staat: "Doe een halve dop in een liter water." Zou ik dan van dat mengsel de tomatenplant de gebruikelijke hoeveelheid moeten geven die ik normaliter aan water geef (300-500ml/pd) ? En dat 1x per week? Online staan ook allemaal van die vage omschrijvingen waar ik alleen maar onzeker van wordt. "add another round of fertilizer" staat er dan bv. Zonder een hoeveelheid te vermelden. Of dat het heel belangrijk is om tomatenplanten voeding te geven. En welke stoffen ze nodig hebben. Ik heb gewoon geen idee hoe ik zulke info om moet zetten naar een hoeveelheid per tijdseenheid.
 2. Fijn! Ik heb nu ook een fles met speciale vloeibare tomatenvoeding besteld. Ben benieuwd.
 3. @bassie76: Prima, dan heb ik nog 1 vraagje: Op de verpakking van mijn fles staat dat ik een 1/2 dop per liter water moet doen, maar ik kan verder uit de gebruiksaanwijzing helemaal niet opmaken hoeveel ik daarvan aan de tomatenplant moet geven en hoe vaak ik dat moet doen. Enig idee?
 4. @bassie76: Ok, Ik zat ook al die richting op te speculeren. Ik heb wel een fles bio pokon plantenvoeding staan. Daar zit in: Samengestelde organische meststof NK 4 +6 4% stikstof (N) 3,5 organische stikstof 0,5% nitraatstikstof 6% kaliumoxide Zou ik dat nu al vast kunnen geven, of is dat ongezond voor de plant? Ik heb ook nog epsomzout staan voor magnesium. Zou ik daar wat van op kunnen lossen in water en dat aan de plant geven? Of beter nog wachten totdat ik de vloeibare tomatenvoeding in huis heb?
 5. Bedoel je dat deze plant nog naar een grotere pot kan worden gedaan? hoe? Ik zie dat niet zo voor me. Ben bang om de plant te knakken of anderzij te beschadigen. En over die voeding: Welke voeding heb ik nodig om zo'n plant het goed te laten doen? Is zo'n vloeibare voeding genoeg? Is dat alles in 1? Zoals bijvoorbeeld deze? https://boerenbond.nl/dcm-meststof-vloeibaar-tomaten-moestuinmeststoffen-5413448119787-bbs.html?utm_source=tradetracker&utm_campaign=321679&utm_medium=affiliate De plant heeft het tot voor kort prima gedaan. Groeide als kool en was mooi groen. Tekort aan zonlicht is denk ik niet het probleem.
 6. Ik woon in een flat zonder balkon helaas, dus dit is de enige optie die ik heb.
 7. Hallo, Dit is mijn eerste jaar dat ik een tomatenplant (zuckertraube) heb gekweekt en ik zit nu op een punt dat ik niet weet hoe ik de plant het beste kan begeleiden. Hij staat binnen, voor een raam waar hij max 4u zon per dag kan vangen. Daarnaast heb ik er een LED lamp boven hangen die 12u per dag licht geeft. Hij staat in een nogal klein pot van ik gok 10 liter. De pot is gevuld met biologische potaarde gemengd met ongeveer 6 tot poeder verpulverde eierschillen. Ik geef de plant momenteel ongeveer 300 tot 500 ml water. Meestal in de ochtend, maar soms verdeeld over de dag. Meestal van onderop in de schaal onder de pot, maar soms ook wat bovenin de pot om het niet te veel uit te laten drogen daar. De plant staat nu ongeveer 5 a 6 weken in deze pot. Er zijn nu een paar dingen waar ik vragen over heb en niet weet hoe ermee verder te gaan. - Vooral de onderste takken met bladeren, maar ook de hele plan begint langzaamaan te vergelen. (zie foto) Is dit een teken dat er iets niet goed gaat? Te veel water misschien? - De afgelopen 1,5 week zie ik bijna geen groei meer omhoog. Dus de top van de plan doet weinig meer. Hoe moet ik dit interpreteren? Te kleine pot? Normaal gedrag omdat de plant nu al zijn energie naar de vruchten stuurt? - Na 5 a 6 weken in deze pot vermoed ik dat het onderhand tijd wordt om meststoffen toe te gaan voegen. Wat zou ik het beste kunnen aanschaffen en hoe breng ik dat toe aan de plant? Ik zie online zo veel dingen staan dat ik niet weet waar ik moet beginnen. Moet ik vloeibare voeding kopen? waar? of korrels? maar hoe krijg ik die goed in de potgrond? Alvast bedankt voor jullie advies
 8. Goedemorgen, Wie kan mij advies geven over voeding voor mijn tomatenplanten. Het gaat om een type suckertraube die door blijft groeien. Ze staan binnenshuis in een niet al te grote pot (Ik gok 15 liter) met bio potgrond waar ik een stuk of 6 eierschalen (verpulverd tot poeder) per pot in heb verwerkt. De plant staat daar nu een kleine maand in. Wat , wanneer en hoeveel mest/voeding zou ik ze moeten geven?
 9. Bedankt voor de reactie Henkg, Ik weet niet of ik struik, of stamtomaat heb. Het is de soort: zuckertraube. Dus die vertakking op de foto is een extra bloemtak? Bij 1 van mijn 2 tomatenplanten heb ik al 2 van die (blijkbaar) bloemtakken weggeknipt en daar is dus alleen de hoofd stam bloem tak nog over. Is dat erg? Gaat die plant het nog leuk doen? Nog een vraag: Hoe bind je een tomatenplant goed op? Welk materiaal gebruik je, zodat de stam niet beschadigd etc? ps: ik zie nu pas dat u datgene waar mijn vraag over gaat als "dief" aanmerkte. Die moet ik dus inderdaad weghalen? Of.... als het om een stamtomaat gaat zou ik ervoor kunnen kiezen om er 1 van te laten uitgroeien en dan 2 bloemstammen krijg? verwarrend allemaal.
 10. Hallo, Dit is mijn eerste jaar tomaten kweken, dus ik ben nog van alles aan het leren. Ik heb gelezen dat je de vertakkingen die uit de oksels van de zij bladeren groeien moet weghalen (dieven), maar nu groeit er opeens aan de bovenkant van de plan, bijna samen met de gewone top van de plant een nieuwe "top" uit een oksel van een zijblad. Dus nu heb ik opeens 2 toppen van de plant zeg maar. Deze extra top groeit veel sneller dan de andere zij vertakkingen, dus nu vraag ik me af: Moet ik deze ook weghalen, of is het de bedoeling dat de tomatenplant meerdere toppen krijgt om zo nog meer tomaten te krijgen? zie foto waar de gewone top linksboven groeit en de extra top rechts beneden ervan.
 11. Als ik de laatste reacties zo lees, samen met wat ik hier zie, dan denk ik inderdaad dat het met de grond te maken heeft. Ze staan in biologische potgrond. Die zal misschien wat rijk zijn. Afgelopen dagen hadden ze inderdaad wat te weinig water waardoor de top bladeren niet alleen inkrulden, maar ook slap waren. Nu na ze volop water te hebben gegeven zijn de top bladeren tot aan de ochtend nog steeds ingekruld, maar wel weer stevig van het vocht erin. Misschien bij het overpotten de potgrond mengen met wat armere aarde uit de tuin? Bedankt voor het meedenken.
 12. Ik heb de planten ondertussen zoals aangeraden water laten drinken van onderuit en de potten zijn nu heel zwaar en zelfs bovenop nat van het water. Toch zijn de toppen weer ingekruld zoals de andere dagen. De foto is een paar uur na het drinken. Ik snap het niet. ps: plant even op andere plek gezet voor de foto, omdat de belichting nu slecht was in de vensterbank.
 13. Bedankt voor de reacties. Het is eigenlijk een dichtgetimmerd balkon. Geen echte serre. De plantjes staan in potten en ik heb ze ongeveer 2 weken geleden overgepot van hun eerste kleine kweek bakjes, waar ik de zaadjes in potgrond heb laten opgroeien. Daarna met een volle kluit naar een grotere pot gezet. bijna onderop de pot, zoals ik in een diy youtube filmpje had gezien en dan de grond aanvullen tot een stuk hoger op de stengel en de onderste blaadjes wegknippen zodat ze niet in de grond begraven worden. 2 keer per dag gaf ik ze zeker geen water, dus misschien is het idd watertekort. Maar als ik mijn vinger diep in de aarde steek is het wel vochtig daar..... Dit is een foto van hoe het er nu bij staat. Als hij vanavond weer slap gaat hangen zal ik een nieuwe foto plaatsen. ps: temperatuur van het water is kamertemperatuur. +/- 20 graden.
 14. Hallo, Ik ben dit jaar voor het eerst begonnen met wat plantjes kweken in mijn serre. Mijn vraag gaat over de tomatenplanten die ik heb. Het lijkt wel of elke keer dat ik de planten water geef, dat dan 's avonds de top van de plant helemaal slap gaat hangen. de bladeren voelen dan ook heel ielig en futloos aan. In de ochtend lijkt dat dan weer redelijk over, maar dezelfde avond hangen ze er weer helemaal slap en futloos bij. Na een dag of twee, mits ik niet weer water bij geef lijkt het over te zijn. Bladeren onderaan en in het midden staan er gewoon goed bij. Plantjes staan in potgrond, hebben elk een paar verpulverde eierschalen in de grond zitten, krijgen van bovenaf water uit de kraan en krijgen (mits mogelijk) een 4 a 5 uur zon per dag + een aantal uren licht van een led lamp. Iemand een idee wat er aan de hand kan zijn?
×
×
 • Create New...