Jump to content

thomassr

Members
 • Posts

  14
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Utrecht
 1. @rorror Moest even de houtsnippers aan de kant schuiven maar zie hier:
 2. Haha, ja zeker raar. Vandaar dat ik ook in dubio zit. Heb tegenovergestelde symptomen en antwoorden... Ik ga de komende dagen even niks doen, kijken hoe dat gaat.
 3. @Saalk86 yes, zit gat in de pot. Geef altijd via een schotel water. Pot is iets van 16L. @Gianni1234 baking soda, inderdaad wat rorror zegt. Schijnen ze zoeter van te worden. Verder geef ik Substral mestof Tomaten & kruiden voeding en geef de hoeveelheid die aangegeven staat.
 4. Even een vraagje, ik zit namelijk in dubio. De onderste bladeren beginnen geel te worden en lees verschillende oorzaken, maar kom er niet uit welke precies bij mij van toepassing is. Wat details op een rij: - eind mei verpot met verse grond - sinds vorige week begonnen met vloeibare voeding toevoegen (3-2-5), 1x per week zoals voorgeschreven - heb vorige week ook baking soda toegevoegd rondom de stam - geef dagelijks ongeveer 300ml water De bladeren in de top zijn nog wel goed en krullen ook flink... lijkt op te veel energie? Ik heb dus sinds een week wat veranderd qua voeding enzo, maar ik kan nu geen duidelijkheid krijgen of dit nou komt door voedingstekort (stikstof?) of juist een overschot? Het lijkt me logischer dat het een overschot is, maar het ziet eruit als een tekort?
 5. Even een update van mijn kerstomatenplant: Vorige week donderdag verpot naar een grote terracotta pot met schotel. De plant groeit lekker door en de eerste bloemen beginnen door te komen! Echter lijkt het probleem niet af te nemen. De vlekken zitten nog steeds niet in de top maar kruipt wel langzaam omhoog in de plant. Sommige takken en daarbij behorende bladeren aan de onderkant drogen helemaal uit en kan je zo verkruimelen (zie 2e foto). Deze heb ik dus ook al afgeknipt. Waarbij sommige takken met bladeren deze vlekjes blijven vertonen maar niet geheel uitdrogen (alleen maar de randen vd bladeren). Zie foto 3. Heb meerdere malen op tripsen zitten controleren, kan zo niets iets vinden maar dit lijkt mij de enige verkaring. Kan ik dit negeren of moet ik dit aanpakken? En zo ja, zijn er goedkope manieren om dit te bestrijden? Zeker voor maar 1 plant.
 6. @rorror bedankt voor de duidelijke uitleg! Ik heb het tweemaal gedaan en vond het lastig om te beoordelen. Het papier was zeker niet schoon, maar of het tripsen waren... ga er maar vanuit dat dit het wel is. De planten staan ook binnen achter het raam, dus hier wordt het zo 25 graden of warmer. Hopelijk heeft de plant er niet veel last van. Is er iets wat je kan doen om dit te voorkomen?
 7. Hmm, moest het even Googlen want ik kende het niet maar volgens mij is dit het niet. Ik heb geen vergrootglas in huis maar heb heel goed gekeken en kon zo niks vinden. Verder zijn er ook geen donkere plekken midden in de beschadigde delen wat zou moeten duiden op uitwerpselen. Zou dan ook kunnen aannemen dat ieder blad is beschadigd dus ook de jonge bladen en groei toppen. Wat ook niet het geval is. Ik hoop echt dat het geen trips is, want dit is echt een plaag om te hebben van wat ik er zo over heb gelezen.
 8. Klopt, ik zal even de exacte samenstelling moeten achterhalen van het vinasseproduct. Voor nu heb ik een standaard vloeibare plantenvoeding toegevoegd waar macro en micronutrienten in zitten, de komende twee weken maar kijken hoe de planten daar op reageren. Ik zal tegen die tijd wel een update geven!
 9. De plant heeft niet buiten gestaan, altijd in vensterbank waarvan het raam een beetje open kan. Westelijke richting met 6,5 uur direct zonlicht. De bovenkant ziet er inderdaad goed uit, de nieuwe bladeren hebben dit euvel niet (zie foto). De bladeren in het 'midden' hebben het een beetje. Op 2 mei heb ik ze verpot naar 20cm doorsnee potten. Verder dus ook nieuwe universele potgrond erin (7-7-10), kan het nu al zijn dat deze voeding op is? Terwijl de plant wel verschijnselen vertoont van goede groei, namelijk sterk krullende toppen. Ik merk dat de potgrond erg veel water vasthoudt, iets wat nadelig is voor de plant? Verder zitter en natuurlijk wel drainage gaten in. Bedankt voor je tips @oscardevos! Ik heb gisteren deze voeding gekocht waarmee het zou moeten lukken.
 10. Hi, beginnende tuinierder hier! 👋 Mijn tomatenbladeren beginnen nu toch wel steeds erge verschijnselen te tonen waardoor ik denk dat het toch niet om bladverbranding gaat. Ik heb wat onderzoek zitten doen en het lijkt erop dat er een magnesium tekort is. Kan iemand mij helpen om dit te bevestigen? Zie foto's hieronder. - Het is erger bij de oudere bladeren, de nieuwe jongere bladeren tonen nog geen of hele lichte verschijnselen. - Het blijft erger worden ookal schijnt er geen zon - Na de vlekken drogen de randen uit waardoor het blad heel droog en poreus wordt - Ik heb recent extra calcium poeder aan de grond toegevoegd, wat het magnesium tekort kan verergen las ik of de opname ervan - De oudere vertakkingen trekken krom naar beneden/binnen Is het verstandig om deze bladeren af te knippen of te laten zitten? Verder als dit inderdaad magnesium tekort is, zal ik bitterzout moeten toevoegen. Gebruikte bron: https://www.yara.nl/gewasvoeding/tomaat/gebreksverschijnselen---tomaten/magnesiumgebrek-mg---tomaten/?activeSlide=10468
 11. Thanks @RobO. Ik zal het in de gaten houden, aankomende tijd wat meer bewolking dus zou moeten goedkomen. Het is een stamtomaat (indeterminate), dus dieven lijkt me dan toch?
 12. Dit is mijn eerste keer dat ik kerstomaten aan het kweken ben, heb al veel geleerd en gigantisch veel gelezen. Maar wil toch even hier even mijn twee vraagstukken delen en kijken of ik het juist heb. Ik vermoed dat mijn plantjes wat last hebben van verbranding. Alleen als ik het beeldmateriaal vergelijk ziet de gemiddelde tomatenblad verbranding er net wat anders uit dan die van mij. Weet iemand of dit inderdaad verbranding van het blad is (zie foto's)? Ze staan in de vensterbank in WZW richting en iedere plant heeft wel van zulke bladeren. Als dit het inderdaad is, dan moet ik voor wat meer schaduw zorgen op het warmste moment van de dag. Ander iets is bepaalde voedingstekort? Wat mij niet het geval lijkt. Mijn tweede vraagstuk over het dieven. Zo heb ik gelezen dat je in de top van de plant niet direct hoeft te dieven aangezien dit nog allemaal in ontwikkeling is. Maar ik denk nu een dief te zien ontstaan in de top die later voor verwarring kan gaan zorgen. Zie de laatste foto met rode cirkel. Wat denken jullie? Laten zitten of deze eraf halen? Alvast bedankt!
 13. Bedankt voor de tips! Heb zojuist vloeibare voeding toegevoegd (7-2-7), enige wat ik nog had liggen. Even aankijken hoe dit gaat en anders maar verpotten met betere grond. @Luke123 Ik heb helaas de verpakking niet meer, weet wel dat mijn aankoopdatum 26 maart was.
 14. Allereerst bedankt voor het delen! Ik ben net nieuw en was opzoek naar een antwoord voor mijn probleem. Wat dus exact hetzelfde probleem lijkt te zijn. Ik ben compleet nieuw in moestuin wereld en heb een paar weken geleden mijn eerste cherry tomaatjes laten ontkiemen en zijn flink aan het groeien. In dezelfde Pokon Zaai & Stekgrond en met hetzelfde euvel; sinds 2 dagen zijn al mijn mooie stekkies slap gaan hangen en zijn de bladeren paars geworden (zie foto's). Ik heb al flink wat zitten lezen over wat het kan zijn en dacht een te kort aan voeding te kunnen uitsluiten omdat ik nieuwe grond gebruik (wat vol met voeding hoort te zitten). Maar dit is dus niet het geval! Ik ga morgen direct alles verpotten naar normale potgrond en hopelijk kan ik mijn stekjes nog redden. PS: Klopt het dat de paarse gloed ontstaat door een tekort aan fosfaat?
×
×
 • Create New...