Jump to content

Moezerij

Members
 • Posts

  11
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Nijmegen

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Vol goede moed begin ik weer aan mijn moestuin seizoen. Buiten onze 40m2 aan huis, en mijn 60m2 op de volkstuin hebben we er nu ook een volledige tuin van 120m2 bij waar we eigenlijk een boomgaard van willen maken. Er staan al een aantal boompjes, en ik heb nog meer boompjes om te planten. Eerst een stuk vrij maken, boompjes inplanten en dan gras zaaien zodat we een leuk boomgaardje met gras eronder krijgen. Op de kleine moestuin heeft het kweekgras in 2021 de strijd gewonnen, maar dit jaar ga ik de strijd weer volle frisse moed aan. Afgelopen zaterdag was het zonnig en ondanks dat er een flinke wind stond, was het goed toeven op de tuin. Ik had mij als doel gesteld de aardbeienbak helemaal op te schonen, dus alle planten eruit, kweekgras er zo diep mogelijk uitgegraven, en planten opnieuw erin. De uitlopers heb ik in de kas opgepot, en die gaan weer een mooi nieuw plekje krijgen straks. Ik vind dat altijd zo'n verfrissend gezicht als dat dan klaar is.. al kost het je even wat 'elbow grease' zoals de Engelsen zo mooi zeggen. Verder heb ik de kas aan huis onder handen genomen, hier stonden nog wat verpieterde tomatenplanten in die nu toch wel echt geruimd moesten worden. Aan het eind van het seizoen had ik er even genoeg van, en daarom heb ik ze heel schaamtevol laten staan tot in februari... maar het moest nu toch maar echt gebeuren. Alle dode planten eruit, nieuwe laag compost en champost erop, de ramen afgeborsteld.. en het ziet er meteen een stuk netter uit. Nu gaat manlief nog een fatsoenlijke tafel in de kas maken zodat ik daar ook echt kan verspenen en zaaien, en we zijn weer een stukje verder.
 2. Moezerij

  Juli 2021

  Dankjewel Patrijs!
 3. Moezerij

  Juli 2021

  Vanavond een rondje door de tuin gedaan, het verbaast me hoe goed alles erbij ligt ondanks het vreemde weer en de arme bodem. De olijfkomkommer is enorm gegroeid, die klimt rustig 3 meter hoog het huisje in en is dan nog niet klaar met groeien. Vandaag ook de eerste vruchten kunnen oogsten. In de kas ziet alles er heel goed uit, ik houd mijn hart vast voor phytophthora maar tot nu toe valt het echt heel erg mee. Ook al flink wat tomaatjes kunnen oogsten, met name de Sweet Million F1 doet zijn naam eer aan. Wat een onwijs productieve plant!
 4. Kan ik het dan nu wellicht alleen beter kort maaien en dan uitspitten met de riek? Ik moet het echt wel opschonen namelijk. Geen idee of de maaier hier doorheen komt overigens 😬
 5. Wij hebben paarden tegenover op het complex dus dat zou ik eens na kunnen vragen. Helaas ben ik altijd wat huiverig voor onkruidverdelgers die je steeds vaker terugziet in paardenmest. Komt de gewone benzinemaaier hier wel doorheen? Dat is de enige die wij hebben hier gezien er geen elektriciteit is. Zou ik niet beter de wortels ook uit kunnen spitten? Het stukje waar ik karton en compost gelegd had, is inderdaad het meest vrij.
 6. Beste leden, Even wat achtergrond verhaal: Vol goede moed nam ik een halve tuin (60 m2) an op een volkstuin complex. Ik tuinier al jaren met plezier. Deze tuin heeft hele vruchtbare kleigrond, maar is erg verwaarloosd geweest jarenlang, maar ik houd normaal wel van een uitdaging. Daarnaast heb ik thuis een nieuwe moestuin aangelegd van 30m2 met een kas met tomaten en paprika, en verder nog wat sier- en moestuinplanten. Echter door een aantal quarantaines, gedoe en tegenslagen heb ik minder tijd op de volkstuin doorgebracht dan ik zou willen. Thuis heb ik er meer tijd aan kunnen besteden, en dat is te zien. Helaas is de grond hier thuis armer dus groeit alles minder goed, en voor grotere dingen zoals pompoenen, courgettes etc zou ik graag een externe moestuin aanhouden. Echter groeit het onkruid me compleet boven het hoofd en ik weet niet meer waar te beginnen. Ik heb op de tuin zevenblad, haagwinde, brandnetels, heermoes en Heel. Veel. Kweekgras. De tuin is gefreesd toen ik hem kreeg en dat is een drama geweest voor het kweekgras. Of eigenlijk voor mij, het kweekgras wordt er wel vrolijk van. Nu heeft de tuin laatst met de overstromingen onder water gestaan, dus alles wat er evt nog stond is onbruikbaar. Het onkruid is het enige wat het nog wel doet... Heeft er iemand goede tips hoe ik dit aan kan gaan pakken? Voor de extra inspiratie, wat schokkende foto's van de tuin zoals hij nu is (met 1.5m kweekgras inmiddels) en een bonusfoto van mijn tuin thuis (zodat ik niet alleen maar rampzalige dingen laat zien). Ik heb gedeeltes afgedekt met karton en dat gaat beter gelukkig. Zou ik dat op meer plekken kunnen doen? Eerst afmaaien bijvoorbeeld en dan karton erop? Als ik dan een aanhanger vol compost ga halen, Ik heb volgende week vakantie en dan willen mijn man en ik aan de slag, dus jullie suggesties zijn van harte welkom.
 7. Moezerij

  Nieuw lid

  'Moezerij', alsjeblieft ☺️
 8. Moezerij

  Nieuw lid

  Nee, je kunt je forumnaam helaas niet zelf aanpassen. Was het eerste wat ik probeerde haha!
 9. Moezerij

  Nieuw lid

  Dat ging helaas mis bij de registratie, mijn telefoon heeft blijkbaar mijn emailadres in dat vak vooraf ingevuld en ik ben niet zorgvuldig genoeg geweest in het nakijken. Ik heb al gemaild naar het beheer en hoop dat zij dit snel kunnen aanpassen, want ik wil natuurlijk liever niet dat dit hier zo staat πŸ™ƒ
 10. Moezerij

  Nieuw lid

  Goedemorgen allemaal! Na jarenlang meelezen, toch maar eens besloten mij aan te melden om ook mee te kunnen babbelen. Ik ben nu zo'n 6 jaar besmet met het moestuinvirus, ik had tot voor kort een volkstuin van 100 m2 maar ben vorig jaar verhuisd en heb nu ook thuis een wat grotere tuin tot mijn beschikking. Die hebben wij helemaal leeggemaakt en ik ben opnieuw begonnen met hem inrichten. Ik moet die tuin wel delen met mijn man en kinderen, maar heb een eigen afgezet stuk van zo'n 40 m2 waar ik een glazen kas geplaatst heb nu en de rest van de tuin ben ik zelf aan het ontwerpen nu. De bedoeling is om hier kleinfruit, wat laagstam boompjes en vaste kruiden en groenten te plaatsen, afgewisseld met veel bloemen en vaste planten. Hiernaast heb ik ook nog een volkstuin van 60m2 waar ik meer voor de seizoensgroenten ga, plus nog wat kleinfruit, die ik ook dit jaar opnieuw mag inrichten. Ik hoef mij dus niet te vervelen. Ik kweek het liefst volgens de no dig methode, en met wat permacultuur principes. Ik ben ook bezig met de opleiding tot ecologisch tuinontwerper en mijn eigen tuin is mijn eerste project. Als bijlage een foto van mijn nieuwe kas, en van mijn oude moestuin. Ik kan niet wachten tot het in mijn nieuwe tuinen net zo'n groene oase wordt. Momenteel druk bezig met binnen voorzaaien zoals elk jaar, met smart wachtende op eindelijk beter weer zodat we meer naar buiten kunnen!
×
×
 • Create New...