Ga naar inhoud

Zaadje

Members
  • Aantal items

    54
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

1 Volger

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Zeeland
  1. @ Jorieke Lijkt mij een (3 lobbige) heggenrank, Bryonia Dioica
  2. Dat kan hoor! Kiemkracht is in mijn ervaring vaak nog beter ook! Nadeel kan wel zijn, dat boeren vaak hybride rassen (F1) gebruiken en het nageslacht dus niet per definitie raszuiver is... Zo heb ik afgelopen jaar een behoorlijk veld met kievietsbonen gelegd en het was al snel duidelijk, dat deze niet helemaal raszuiver was. Bij de bloei, spotte ik witte, roze en blauw/violet kleurige bloempjes en ook de planten waren niet helemaal uniform, sommige maakten zelf klimranken, terwijl het overwegend stambonen waren. Op zich deed dit niets af aan de productie, heb erg veel bonen geoogst namelijk. De boontjes zelf lieten dan ook wel weer variaties zien: Rood, bruin, zwart gemarmerd, andere weer egaal roze, bruin of zwart met een spikkeltje erin en zelfs een aantal staalblauw gemarmerde boontjes (mooi!!!) Doet verder niets af aan de smaak en vond het eigenlijk best leuk. Bij elke peul die je opent is het weer een verrassing wat erin zit!
  3. Ik zou ze nu niet meer verplaatsen... Kun je niet met de nieuwe eigenaar of de terreinbeheerder afspreken, dat je ze deze winter laat staan? Voordat het seizoen 2017 echt begint zullen deze toch "op" zijn en kun je ze tijdig verwijderen.
  4. Enten en oculeren?!
  5. In de professionele kweek wordt er gewoon tegen gespoten! Door middel van signaalkaarten of feromoonvallen wordt de activiteit in de gaten gehouden en wordt er direct na signalering een behandeling uitgevoerd. Dat is de enige manier om het beestje klein te krijgen. Ze horen hier oorspronkelijk niet thuis, maar hebben zich prima aangepast dankzij onze buxus. Om te kunnen bestrijden is het noodzakelijk de levenscycli te kennen en te zorgen voor een constante waarneming van de planten in het risicoseizoen. Dit seizoen begint zodra de gemiddelde dagtemperatuur boven de 10 graden komt en eindigt meestal pas eind Oktober/begin November. In deze periode kunnen er zich meestal 3 generaties voltrekken (mot-->rups-->mot...) Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn en met name de rupsen te bestrijden. (minder rupsen minder motten en de rupsen blijven beter zitten voor de behandeling dan de motten ) Op deze manier wordt de populatie teruggedrongen en wordt deze beheersbaar gehouden. Probleem blijft echter, zoals hierboven al genoemd, als niet iedereen deze beestjes bestrijdt, dan los je het ook nooit helemaal op! In de particuliere handel zijn nog een aantal middelen verkrijgbaar, waaronder "Decis" die goed werken tegen rupsen in het algemeen. Voor de biotuinder kan Pyrethrum nog uitkomst bieden, maar dit is toch een middel dat de meeste rupsen redelijk verdragen en dus niet 100% werkt. Wil je helemaal niet bestrijden, dan zit er niets anders op, dan accepteren of rooien... of je buxus onder gaas van Maart tot November Ilex Crenata! (zou zelf wel eerder Lonicera Nitida of Ligustrum soorten pakken)
  6. @ Zerachiel Daboecia (klokheide)
  7. Volgens mij is die van Schuli eerder een magnolia stellata met een zaaddoos er in en die van Claudia lijkt wel een beetje op de Impatiens "bright eyes"
  8. Zaadje

    Wat is dit?

    Heb weleens knoppen van een den gegeten.... smaakt zoals het ruikt, niet echt mijn ding!
  9. Vind het verdacht veel lijken op konijnenvraat, had ik ook last van bij de eerste lichting dit jaar (nu net erover gedaan) Duiven vreten hier over het algemeen de harten van de planten eruit... niets te zien aan de plant, totdat je dichterbij gaat kijken!
  10. Zaadje

    Wat is dit?

    Burl wood! (weet even de nederlandse benaming niet...) Zijn vergroeiingen (goedaardige kanker) die ontstaan bij stress (beschadiging, schimmels of parasieten) Bij coniferen komt het vaak voor in de wortels, bij andere bomen zie je het ook boven de grond (berk, noten etc.) Zolang de coniferen niet bruin worden, denk ik dat het een simpele beschadiging is geweest. Houtbewerkers/snijders zien dit graag, aangezien deze stukken hout vaak een prachtig patroon hebben van binnen.
  11. Bij ons hier in zeeland is het een oud gebruik om 2 steek diep een lading stro door te spitten om de klei doorlatend te houden en met 2 steek diep wordt dan ook 2 steek diep (!) bedoeld, want spitten kunnen ze hier die oude baasjes... Denk dat riet een soortgelijke functie zal hebben en nog langer meegaat ook. Qua groenbemester zou ik voor zomer (beetje laat) of winterrogge gaan, deze wortelt erg diep en het stugge stro kun je achteraf weer onderspitten. Heeft ook nog eens als voordeel dat je wisselteelt niet in het geding komt, tenzij je volgend jaar weer granen teelt?!
  12. Het lijkt meer op verbrand blad in mijn optiek... in ieder geval geen phytopthora!
  13. Na die regen van de afgelopen tijd, zie ik zo hier en daar in de aardappels beginnende phytopthora. Denk niet, dat het daar om gaat bij je tomaten hoor... zwarte stipjes in gelig blad lijkt niet echt op het ziektebeeld van aardappelziekte. Bij phytopthora zie je eerst een beetje een waterig plekje ontstaan (zie foto) ongeveer zo groot als 10 of 20 eurocent muntjes en binnen een paar uur komt er aan de onderzijde van het blad witte schimmelpluis, die ook zo weer weg is. Wat het dan wel is, weet ik ook niet zo 123, misschien fotootje?!
  14. Dat is zeker waar! Meestal wordt niet al teveel blad aangetast en gaat de fotosynthese goed door, behalve dan die etterbakken die elk jaar m'n viburnums te grazen nemen!
  15. Dit maakt het juist zo moeilijk... de gehaltes aan chemische stoffen kunnen enorm varieren bij deze methode. De gehaltes in de plant kunnen varieren door standplaats, jaargetijde, oogsttijdstip, soort, etc etc maar ook de fermentatie omstandigheden kunnen veel invloed hebben. Denk dat als er serieus mee gewerkt zou moeten worden, deze bereidingsmethoden niet gebruikt zullen worden maar gewerkt zal worden met de chemisch opgeschoonde of gesynthetiseerde vormen van de werkzame stoffen, daar dit veel beter controleerbaar en bestudeerbaar is. Ben eens op zoek gegaan naar het gebruik van bv. oxaalzuur als bestrijdingsmiddel en kwam tot mijn grote verbazing( het moet niet gekker worden!) een middel tegen dat wordt gebruikt om mijten te doden die verantwoordelijk zijn voor bijensterfte in het wild en bij imkers...... cirkel weer rond! Denk dat er bij het gebruik van gieren nog een factor meespeelt die in de catagorie plantversterking thuishoort. In gieren zitten massa's schimmels en bacterien die we onbewust aan de tuin meegeven, het mooie hiervan is dat het de biodiversiteit van het kweekmilieu enorm vergroot en daarmee onbalans voorkomt. Knolvoet treed bv. niet snel op als er veel compost wordt gebruikt, daar de schimmel veel concurrentie heeft van andere schimmels uit de compost die geen schade veroorzaken.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...