Jump to content

Zaadje

Members
 • Posts

  54
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Zaadje

 1. @ Jorieke Lijkt mij een (3 lobbige) heggenrank, Bryonia Dioica
 2. Dat kan hoor! Kiemkracht is in mijn ervaring vaak nog beter ook! Nadeel kan wel zijn, dat boeren vaak hybride rassen (F1) gebruiken en het nageslacht dus niet per definitie raszuiver is... Zo heb ik afgelopen jaar een behoorlijk veld met kievietsbonen gelegd en het was al snel duidelijk, dat deze niet helemaal raszuiver was. Bij de bloei, spotte ik witte, roze en blauw/violet kleurige bloempjes en ook de planten waren niet helemaal uniform, sommige maakten zelf klimranken, terwijl het overwegend stambonen waren. Op zich deed dit niets af aan de productie, heb erg veel bonen geoogst namelijk. De boontjes zelf lieten dan ook wel weer variaties zien: Rood, bruin, zwart gemarmerd, andere weer egaal roze, bruin of zwart met een spikkeltje erin en zelfs een aantal staalblauw gemarmerde boontjes (mooi!!!) Doet verder niets af aan de smaak en vond het eigenlijk best leuk. Bij elke peul die je opent is het weer een verrassing wat erin zit!
 3. Ik zou ze nu niet meer verplaatsen... Kun je niet met de nieuwe eigenaar of de terreinbeheerder afspreken, dat je ze deze winter laat staan? Voordat het seizoen 2017 echt begint zullen deze toch "op" zijn en kun je ze tijdig verwijderen.
 4. In de professionele kweek wordt er gewoon tegen gespoten! Door middel van signaalkaarten of feromoonvallen wordt de activiteit in de gaten gehouden en wordt er direct na signalering een behandeling uitgevoerd. Dat is de enige manier om het beestje klein te krijgen. Ze horen hier oorspronkelijk niet thuis, maar hebben zich prima aangepast dankzij onze buxus. Om te kunnen bestrijden is het noodzakelijk de levenscycli te kennen en te zorgen voor een constante waarneming van de planten in het risicoseizoen. Dit seizoen begint zodra de gemiddelde dagtemperatuur boven de 10 graden komt en eindigt meestal pas eind Oktober/begin November. In deze periode kunnen er zich meestal 3 generaties voltrekken (mot-->rups-->mot...) Het is belangrijk om er op tijd bij te zijn en met name de rupsen te bestrijden. (minder rupsen minder motten en de rupsen blijven beter zitten voor de behandeling dan de motten ) Op deze manier wordt de populatie teruggedrongen en wordt deze beheersbaar gehouden. Probleem blijft echter, zoals hierboven al genoemd, als niet iedereen deze beestjes bestrijdt, dan los je het ook nooit helemaal op! In de particuliere handel zijn nog een aantal middelen verkrijgbaar, waaronder "Decis" die goed werken tegen rupsen in het algemeen. Voor de biotuinder kan Pyrethrum nog uitkomst bieden, maar dit is toch een middel dat de meeste rupsen redelijk verdragen en dus niet 100% werkt. Wil je helemaal niet bestrijden, dan zit er niets anders op, dan accepteren of rooien... of je buxus onder gaas van Maart tot November Ilex Crenata! (zou zelf wel eerder Lonicera Nitida of Ligustrum soorten pakken)
 5. Volgens mij is die van Schuli eerder een magnolia stellata met een zaaddoos er in en die van Claudia lijkt wel een beetje op de Impatiens "bright eyes"
 6. Zaadje

  Wat is dit?

  Heb weleens knoppen van een den gegeten.... smaakt zoals het ruikt, niet echt mijn ding!
 7. Vind het verdacht veel lijken op konijnenvraat, had ik ook last van bij de eerste lichting dit jaar (nu net erover gedaan) Duiven vreten hier over het algemeen de harten van de planten eruit... niets te zien aan de plant, totdat je dichterbij gaat kijken!
 8. Zaadje

  Wat is dit?

  Burl wood! (weet even de nederlandse benaming niet...) Zijn vergroeiingen (goedaardige kanker) die ontstaan bij stress (beschadiging, schimmels of parasieten) Bij coniferen komt het vaak voor in de wortels, bij andere bomen zie je het ook boven de grond (berk, noten etc.) Zolang de coniferen niet bruin worden, denk ik dat het een simpele beschadiging is geweest. Houtbewerkers/snijders zien dit graag, aangezien deze stukken hout vaak een prachtig patroon hebben van binnen.
 9. Bij ons hier in zeeland is het een oud gebruik om 2 steek diep een lading stro door te spitten om de klei doorlatend te houden en met 2 steek diep wordt dan ook 2 steek diep (!) bedoeld, want spitten kunnen ze hier die oude baasjes... Denk dat riet een soortgelijke functie zal hebben en nog langer meegaat ook. Qua groenbemester zou ik voor zomer (beetje laat) of winterrogge gaan, deze wortelt erg diep en het stugge stro kun je achteraf weer onderspitten. Heeft ook nog eens als voordeel dat je wisselteelt niet in het geding komt, tenzij je volgend jaar weer granen teelt?!
 10. Het lijkt meer op verbrand blad in mijn optiek... in ieder geval geen phytopthora!
 11. Na die regen van de afgelopen tijd, zie ik zo hier en daar in de aardappels beginnende phytopthora. Denk niet, dat het daar om gaat bij je tomaten hoor... zwarte stipjes in gelig blad lijkt niet echt op het ziektebeeld van aardappelziekte. Bij phytopthora zie je eerst een beetje een waterig plekje ontstaan (zie foto) ongeveer zo groot als 10 of 20 eurocent muntjes en binnen een paar uur komt er aan de onderzijde van het blad witte schimmelpluis, die ook zo weer weg is. Wat het dan wel is, weet ik ook niet zo 123, misschien fotootje?!
 12. Dat is zeker waar! Meestal wordt niet al teveel blad aangetast en gaat de fotosynthese goed door, behalve dan die etterbakken die elk jaar m'n viburnums te grazen nemen!
 13. Dit maakt het juist zo moeilijk... de gehaltes aan chemische stoffen kunnen enorm varieren bij deze methode. De gehaltes in de plant kunnen varieren door standplaats, jaargetijde, oogsttijdstip, soort, etc etc maar ook de fermentatie omstandigheden kunnen veel invloed hebben. Denk dat als er serieus mee gewerkt zou moeten worden, deze bereidingsmethoden niet gebruikt zullen worden maar gewerkt zal worden met de chemisch opgeschoonde of gesynthetiseerde vormen van de werkzame stoffen, daar dit veel beter controleerbaar en bestudeerbaar is. Ben eens op zoek gegaan naar het gebruik van bv. oxaalzuur als bestrijdingsmiddel en kwam tot mijn grote verbazing( het moet niet gekker worden!) een middel tegen dat wordt gebruikt om mijten te doden die verantwoordelijk zijn voor bijensterfte in het wild en bij imkers...... cirkel weer rond! Denk dat er bij het gebruik van gieren nog een factor meespeelt die in de catagorie plantversterking thuishoort. In gieren zitten massa's schimmels en bacterien die we onbewust aan de tuin meegeven, het mooie hiervan is dat het de biodiversiteit van het kweekmilieu enorm vergroot en daarmee onbalans voorkomt. Knolvoet treed bv. niet snel op als er veel compost wordt gebruikt, daar de schimmel veel concurrentie heeft van andere schimmels uit de compost die geen schade veroorzaken.
 14. Met vraatplekken midden in het blad en geen op of bij de plant aanwezige boosdoeners, denk ik ook aan kevers. De frambozenkever gaat volgens mij vnl. voor de bloem en jonge vrucht... Als het bij het blad blijft zal het wel meevallen met de uiteindelijke schade!
 15. Vind de controverse op dit forum erg interressant, enerzijds denken we allemaal groen te zijn... maar zijn we dat dan ook? Brandnetelgier bevat diverse stoffen die zeker onderzoek vereisen: Oxaalzuur: Kan de nieren beschadigen, blindheid veroorzaken en in hogere maten de longen en ademwegen aantasten. Mierenzuur: Wordt gebruikt als oplosmiddel en looimiddel in de leder industrie, bijtend goedje dus! Serotinine: Wordt verdacht van het veroorzaken van veel psychische problemen waaronder depressie. Als dit middel een toelating zou krijgen, zal er zeker goed onderzoek gedaan moeten worden naar de gevolgen op lange termijn voor ons en de rest van de fauna Feit is, dat op het pakje de volgende waarschuwingstekens komen te staan: andreaskruis (irriterend), corrosief(bijtend) en milieugevaarlijk(die dode visjes en bomen). Ook wel mooi voorbeeld: Zat net te lezen over het uitsterven van de bijen en dan proef ik de strijdlust van ons hobbytuinders... prachtig en gerechtvaardigt! Vervolgens lees ik een stukje hoe we het beste luizen kunnen vermoorden (?!) en dan kom ik het pakje shag gier weer tegen en dit wordt collectief ondersteund door ons groene gevoel... Nicotine, de werkzame stof van dit goedje is jarenlang een van de meest effectieve insecticiden geweest, maar is tegenwoordig bij ons verboden door de overheid omdat het enorm giftig is voor mens en dier (neurotoxine/zenuwgif) en met name voor insecten. Het uitsterven van de bijen is grotendeels te wijten aan het gebruik van deze stof... dat bedoel ik met controverse! Die tabaksgier zou overigens het predikaat Giftig krijgen! (doodshoofdje) dat soort middelen kan ik niet meer verkrijgen, niet als particulier en ook niet als bedrijf! Of er een lobby bestaat van bayer etc tegen dit soort innitiatieven zou me anderzijds ook niet verbazen... Weer anderen (gore en lobby) maken ons bewust groen om onze co2 uitstoot terug te dringen... of was het een gebrek aan fossiele brandstof die nodig zijn voor andere zaken dan de nederige behoeften van het gepeupel?! Laten we eerlijk zijn, onze co2 uitstoot kan nooit de uitstoot van de aarde zelf evenaren, 1 vulkaan is al genoeg om ons te evenaren. Weet dat ik me misschien niet altijd even populair maak bij andere forumgangers met mijn reacties, maar moest hier toch echt even m'n mening kwijt... Hoop niet mensen tegen de borst te stoten, maar ik ben een kritisch mens met best wat kennis van onder andere chemie en ben erg onderzoekend ingesteld. Mijn excuses als ik soms misschien een onderwerp onderuit haal... het is niet slecht bedoeld, maar ik maak graag mensen attent op feiten en zie mensen graag kritisch.
 16. Ben eens met m'n beste frans op zoek gegaan... wordt ook gebruikt tegen knaagdieren! http://www.nuisipro-desinsectisation-traitement.com/FUSEES-ANTI-TAUPES-etui-de-8-unites
 17. Heb er zelf geen ervaring mee, maar met de wilde melde in m'n achterhoofd, lijkt het me het handigst om vanaf onder naar boven blad te plukken zolang het nog zacht is. Denk wel dat de plant dan snel over zal gaan op bloei...
 18. Blad regelmatig afsnijden, maar hart van de plant intact laten. Ik zet rucola zelf altijd in rijtjes net als pluksla en snij het blad af als het een centimeter of 10-15 cm. is, voorkomt ook doorschieten/bloeien!
 19. klinkt wel leuk op z'n frans! Maar serieus, het werkt goed! Heb die mollenpatronen eens met veel plezier getest en werkte prima! In de supermarkten bij jullie verkopen ze dan van die pakketjes met fonteintjes, als er maar rook vanaf komt heeft het effect!
 20. Vroeger verkochten wij "mollenpatronen", dat zijn kartonnen buisjes met aangestampt buskruit... deze steek je aan en steek je in de gangen. Er komt een hoop vieze dikke zwavelrook uit en dit vult de gangen en jaagt de beestjes weg. Die geur blijft lang hangen en zorgt er dus ook voor, dat ze even weg blijven! Aangezien er in Frankrijk binnenkort een 4 juli viering aan zit te komen, kun je misschien eens wat inslaan voor de tuin?!
 21. Heeft idd iets agave achtigs, maar in ons klimaat en waar komen die zaden dan vandaan??? Ik gok op een sempervivum soortje... blijft de vraag, waar komt dat zaad vandaan, maar past beter qua klimaat!
 22. Prachtige plant en is niet dodelijk giftig! Kan wel hartritmestoornissen veroorzaken en wordt dan ook gebruikt in medicatie om de hartspier te beinvloeden. Als ie niet in de weg staat... lekker laten staan?!
 23. Heb dit jaar met de schoffelsteel om de 15cm in de rij en 30cm tussen de rijen, een "deukje" gemaakt en hier een aantal zaadjes in gedaan. Voorzichtig afgedekt met een beetje zand/klei mengsel. Het duurde een dikke 4 weken, maar heb nog nooit zo'n strak pastinakenbed gehad! Dunnen is op deze manier een fluitje van een cent, gewoon de sterkste uit het plukje laten staan en de rest verwijderen. Nu alleen die veenmol nog eens te pakken krijgen
×
×
 • Create New...