Ga naar inhoud

Frans

Members
  • Aantal items

    2972
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Frans

  1. Lijkt me heel verstandig. Volgens zaadhandel VanderWal is de Metro Rouge alleen geschikt voor teelt in de kas.
  2. Geen probleem. Het belangrijkste is dat ze zich ergens omheen kunnen wikkelen..
  3. Je hebt gelijk Arja. Ik ga het verloop van mijn teelten in dit topic plaatsen.
  4. Met mijn bescheiden ervaring met kasteelt van kousenband (tot nu toe 2x geteeld) durf ik wel te zeggen dat als je de stokken in de hoekpunten van die vierkante meter zet dat wel zal lukken. Als dit niet de bedoeling is, en je de stokken over die vierkante meter wil verdelen, hou dan in ieder geval wel een onderlinge afstand tussen de sokken aan van ongeveer 70 cm. Ik denk dat je hiermee nog steeds een goede kans op succes maakt. Denk ook aan voldoende ruimte tussen de kousenband en omringende planten. Bij het bovenstaande ga ik uit van het zwartzadig ras dat ik teel. In hoeverre andere rassen voor jouw situatie misschien beter of juist minder geschikt zijn weet ik niet. Een klimrek is ongeschikt vanwege de groeiwijze van kousenband. Kousenband beweegt zich tijdens de groei al slingerend rondom een stok o.i.d. naar boven. Ik heb geen ervaring met de teelt van kousenband in de vollegrond. Wel was ik al van plan dat dit jaar eens te gaan doen uit pure nieuwsgierigheid naar in hoeverre kousenband in ons klimaat geschikt is voor de buitenteelt. De plantjes komen momenteel boven de grond. Op 20 april werden in ieder potje 3 zaden gelegd. Voor de buitenteelt zou dat weleens te vroeg kunnen zijn (het is nog lang tot de ijsheiligen) en daarom ga ik morgen nog wat potjes inzaaien als reserve. Hier beneden, ter verduidelijking in het platte vlak gelegd , zie je wat de bedoeling is. Twee palen van 2.7 meter lengte die aan de bovenzijde verbonden worden d.m.v. een cv buis 19.2 x 22 mm met een lengte van 3 meter. De palen komen in paalhouders te staan. Tussen de palen 3 plantenstokken van elk 2.7 meter waardoor de onderlinge afstand palen/stokken 75 cm is. Aan elke paal/stok komen 3 plantjes te staan. Het viel me op dat wat er momenteel over de teelt van kousenband op het forum te vinden is wel erg summier is. Binnenkort wil ik daarom een topic openen over de teelt van kousenband in zowel kas als vollegrond, waar de teelt te volgen is , en er hopelijk wat meer bruikbare informatie ontstaat.
  5. Kaapse zonnedauw bij avond in de woonkamer. Beetje verwennen met groeilamp i.v.m. de in ontwikkeling zijnde bloemetjes.
  6. Frans

    Vreemde potten

    Klopt. Bij de ontwikkeling van deze pot is goed nagedacht. Je moet wel enige "moeite" doen om bij het in elkaar zetten de pootjes precies in de sleuven te laten vallen. Voor de afnemers van deze potten speelt dat natuurlijk geen rol omdat ze bestemd zijn voor eenmalig gebruik en genest worden geleverd.
  7. Frans

    Tomatentopic 2025

    Zomaar een paar plaatjes van guttatie bij tomaat. (Voor mensen die niet weten wat guttatie is: Google vertelt alles)
  8. Frans

    Tomatentopic 2025

    Uit ervaring kan ik zeggen dat dit onzin is. In mijn kas staan ieder jaar een behoorlijk aantal tomaten en paprika's. Altijd goede tot zeer goede resultaten zowel bij paprika's als tomaten.
  9. Frans

    Vreemde potten

    Het is inderdaad de pot op de rechterzijde van jouw plaatje. Ook wat de maat betreft. Bedankt.
  10. Frans

    Vreemde potten

    Ze worden volgens opschrift gemaakt door Vatuplast. Onder het enorme assortiment dat ik op hun site tegen kwam heb ik deze pot echter niet gevonden (misschien er overheen gekeken) . Het had me toch niet verder geholpen want bij geen enkele pot staat het gebruiksdoel vermeld.
  11. Zoek je voor nu of later in het seizoen nog iets simpels om vogels af te schrikken ? Ik zag vanmorgen als weekaanbieding bij de Action dit soort windmolentjes liggen. Lengte van de stok is 40 cm. In 3 uitvoeringen verkrijgbaar waarvan eentje gemaakt van reflecterend materiaal. Prijs 79 cent per stuk. Ze draaien al bij het minste zuchtje wind. Dat het werkt blijkt wel uit het feit dat de kauwtjes die alweer bezig waren met het omploegen van opnieuw ingezaaide plekken gazon sinds het plaatsen ervan weg blijven. Ik denk dat ze er ook niet snel aan gewend zullen raken.
  12. Frans

    Vreemde potten

    Weet iemand waarvoor dit soort potten gebruikt word ? Ik heb er een stuk of 10 van iemand gekregen die ze op zijn beurt ook weer gekregen had en mij daar geen antwoord op kon geven.
  13. Frans

    Knolselderij telen

    Ik heb dit jaar op 27 februari de knolselderij gezaaid. Dun gezaaid in zo'n kweekbakje van de Action en daarna, op een lichte plek op het zuiden, achter een keukenraam geplaatst. Ondanks dun zaaien komen er altijd teveel plantjes op die , zodra ze zich vast laten pakken, uitgedund worden tot ongeveer 120% van het aantal dat ik daadwerkelijk nodig heb. Vorige week (16 april) 24 plantjes verspeend naar p7 potjes. Een deel hiervan is voor een buurvrouw bestemd. Een week na het verspenen zijn ze duidelijk weer aan de groei. Niks te klagen over de ontwikkeling van het wortelstelsel tot nu toe. Zodra de potjes helemaal volgroeid zijn kunnen de plantjes de vollegrond in maar wanneer er weer zo'n vroege slakkenplaag ontstaat verpot ik ze liever eerst nog een keer naar p10 potjes.
  14. Als ik zand onder potgrond meng is dat altijd brekerzand. In Duitsland heet dat simpelweg Brechsand . Bij iedere bouwmarkt verkrijgbaar.
  15. Als ik me niet bedenk zullen van de duizenden (waarschijnlijk tienduizenden) die al weg geschoffeld zijn, er nog staan en nog zullen komen, dit de enige 4 zijn die mogen blijven.
  16. Frans

    Tomatentopic 2025

    Met 7 planten in de kas en naar verwachting 4 in de vollegrond wordt het bij mij dit jaar een bescheiden tomatenteelt. Op 28 februari werden onderstaande tomaten gezaaid t.b.v. de kasteelt. De 7 planten op de voorgrond zijn voor mezelf bestemd. De rest wordt, zoals dat al jaren gebruikelijk is, weggegeven aan een vast aantal personen. De vandaag in de kas gezette planten zijn van de volgende rassen: 1 x Vitador F1 1 x Sungold F1 1 x Kerstomaat rood (ras onbekend) 1 x Coeur de Boeuf bicolor 1 x 'Eigen' ras. Een rode tomaat o.a. zeer geschikt als saptomaat. 2 x Nightshade F1 I.p.v. een 2e Nightshade had er eigenlijk een Bolzano F1 moeten staan maar het laatste zaadje dat ik daarvan had wilde niet kiemen. Op de vensterbank in de woonkamer staan de op 31 maart gezaaide tomaten voor de buitenteelt die binnenkort verspeend moeten worden. Op 4 stuks voor mezelf na zullen ze t.z.t. weggegeven worden.
  17. De eerste dahlia's komen er weer aan. Vandaag van een gedeelte van de knollen de afdekking verwijderd die ze afgelopen winter tegen vorst moest beschermen. Minder gelukkig was ik met de ontdekking van een paar muizengangen en enkele slakken terwijl op hun beurt een aantal hommels niet zo blij was met mij omdat ik hun nest verstoorde.
  18. @Tanja65 Ik zie dat we vrijwel gelijktijdig gepost hebben waardoor ik pas later je laatste reactie zag. Ik hoop dat dat het niet verwarrend maakt. Met mijn advies om niet meer in de kas te zaaien had ik het ras Matador in mijn hoofd terwijl jij , zag ik later, een ander ras bedoelde (Baroet waarmee je ongetwijfeld Bazarut bedoelde). Ik zal in het vervolg beter opletten
  19. Ik zag dat je ook nog zaden van het ras Bazarut hebt. Ik zou de Matador nu in de vollegrond zaaien en omdat Bazarut een zomerspinazie is zou die deze tijd van het jaar weleens bruikbaar kunnen zijn voor in de kas. Ik heb geen ervaring met Bazarut, weet niet of het een snelle groeier is en hoeverre de nu nog tamelijk korte daglengte t.o.v. de zomer daar ook nog een rol in speelt. In ieder geval is het de moeite waard om het met Bazarut eens in de kas te proberen lijkt me.
  20. Ik zou het niet doen. De zon wordt steeds sterker waarmee ook de gemiddelde temperaturen in de kas steeds hoger worden. Met het lengen van de dagen is dat dan ook nog eens langduriger. Daarom zullen , als je nu zaait , de plantjes al in een zeer vroeg stadium tot zaadvorming willen over gaan en wordt dat nog bruikbare 'maatje' wel heel erg klein vrees ik
  21. Bij het doorlezen van dit topic miste ik mijn favoriete ras terwijl dat toch makkelijk verkrijgbaar is en zeer goede eigenschappen heeft. Het is de Matador die o.a. ieder jaar verkrijgbaar is bij de Lidl. Een grootbladige spinazie die uitstekend geschikt is voor de voorjaarsteelt en (voor mij belangrijk) ook zeer geschikt is om in te vriezen. Ik gebruik dit ras al jaren als voorteelt omdat de plek weer vrij is als de tomaten en paprika's de kas in moeten. Een kleine impressie: Op 3 februari 2 rijen gezaaid en afgedekt met noppenfolie om de grond vochtig te houden. Noppenfolie houdt ook nog eens de ingestraalde warmte langer vast wat gunstig is voor de kieming. Gisteren besloot ik om vandaag te gaan oogsten. Omdat er nog geen sporen van zaadvorming waren heb ik alleen de grote bladeren geoogst. Zodoende kan de rest van de bladeren doorgroeien voor een tweede oogst die naar schatting over een tot anderhalve week kan plaats vinden. Een oogst die uiteraard kleiner zal zijn dan die van vandaag maar zeker nog steeds de moeite waard. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat zulke mooie oogsten natuurlijk alleen maar mogelijk zijn in een kas. In de vollegrond zul je dit nooit bereiken omdat de bladeren vervuild raken door opspattende grond (regenbui) terwijl slakken en vogels ook wel een blaadje lusten.
  22. Laat ik die droefenis van mij dan ook maar eens laten zien. Alle 7 beschikbare zaden gezaaid op 28 februari. Ondanks alle gepamper zoals via thermostaat en warmtemat geregelde grondtemperatuur duurde het tot 21 maart voor het eerste plantje boven de grond kwam. De foto is van 2 dagen later. Er volgden nog 2 plantjes waarvan er eentje het niet zo zag zitten en weer langzaam wegkwijnde. De twee 'overlevenden' zijn uiteindelijk gisteren verspeend maar voor mij zijn het kansloze sukkelaartjes.
  23. Ik heb deze hakselaar nu een paar jaar in gebruik en ben er zeer tevreden over. Omdat hij met een snijwals werkt i.p.v. messen maakt hij nauwelijks kabaal maar is hij met de doorvoer van het te verwerken materiaal daardoor wel trager.
  24. Blij dat er weer gepoot/gezaaid/geplant kan worden in de vollegrond. Na eerder de tuinbonen en erwten gezaaid te hebben vandaag sjalotten geplant. Onder het frame staan 3 rijtjes van elk 16 sjalotten. Er was nog plaats voor een vierde rij maar die reserveer ik voor het zaaien van winterprei. Als er nog wat puntjes te zien zijn willen nieuwsgierige kauwtjes nog wel eens de sjalotten uit de grond trekken. Om dat te voorkomen gaasdraad over de sjalotten gezet dat weer weg kan als ze geworteld en aan de groei zijn. Daarna wordt het langzamerhand weer tijd om voorbereid te zijn op de volgende plaag , de preimineervlieg. Uiterlijk half april wordt voor dat doel insectengaas over het frame gelegd.
  25. Ik denk niet dat je zaad nodig zult hebben @bonnie f . Waarschijnlijk hebben ze zich al in grote getale uitgezaaid. Moest ik vorig jaar bij wijze van spreken de wedstrijd amaranthussen de grond uit kijken, in de kas komen momenteel hun nakomelingen op steeds meer plekken spontaan boven de grond. Een deel van de wedstrijdplanten heb ik eind vorig jaar gebruikt om dahlia's vorstvrij de winter door te helpen. Als in april de afdekking niet meer nodig is zouden er wel eens duizenden amaranthussen tussen de dahlia's kunnen gaan groeien. Ben ik niet zo blij mee.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...