Jump to content

Frans

Members
 • Posts

  2,290
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Frans

 1. En daarna krijg je dit . Ook in de herfst kun je nog genieten van je blauwe bes.
 2. Als de eetbare versie op culinair gebied toch niet interessant is ga ik ze volgend jaar als groenbemester gebruiken. "Probleem" opgelost.
 3. Het zouden natuurlijk ook zaden kunnen zijn die geteeld werden voor inzaai als groenbemester. Maar als ze volgend jaar geel bloeien mag ik aannemen dat het een eetbare variant is ? Is er een manier om nu al te testen of het een eetbare variant is ? D.m.v. een receptje misschien ? Ik heb een paar ons zaden en een half onsje kan ik daarvoor wel missen. (Wil wel graag nog even blijven leven ) .
 4. Hier ook ontvangen. Bedankt Huub
 5. Een paar dagen geleden kwam ik tijdens een fietstochtje langs een perceel waar lupinezaad geoogst was. Er lagen veel zaden op de grond die blijkbaar tijdens de oogst uit hun peulen waren gevallen. Ik heb er een behoorlijk aantal van verzameld en wil die volgend jaar eens in mijn tuin zaaien. Ik vraag me af of het een al of niet eetbare lupine is. Ik ben met de grootte en kleur van het zaad via Google bezig geweest maar dat gaf niet echt duidelijkheid. Eetbare lupine zou nauwelijks bitter moeten zijn, maar wat betekent nauwelijks bitter als je geen vergelijking hebt ? Zaden die kapot gebeten kunnen worden omdat ze nog niet helemaal droog zijn smaken vrij neutraal. Geweekte zaden krijgen inderdaad een wat bittere smaak. Iemand een idee welke soort dit is ?
 6. De lampen van de link naar marktplaats zijn afkomstig van een bollenkweker. Dergelijke lampen worden vervangen als ze hun economische levensduur hebben bereikt. Waarschijnlijk hebben ze er al enkele duizenden branduren op zitten, geven daardoor minder licht dan een nieuwe lamp en hoe lang ze het nog doen is een gok. Als je ook nog eens €25,00 aan verzendkosten moet betalen is het al helemaal niet de moeite waard.
 7. @HuubvG Ik lust geen venkel maar de zaden zijn welkom. Ik wil volgend jaar de planten gebruiken voor het lokken van koninginnepages die ik de laatste jaren wat minder in mijn tuin zie. En als er voor consumptie bruikbare planten ontstaan is dat ook prima. Mijn buurvrouw is dol op venkel. Van de doorgeschoten wedstrijdplanten dacht ik dit jaar zaden te winnen maar daarvoor bloeiden ze te laat. Ook de zaadwinning van de enige overgebleven veel eerder gezaaide plant is mislukt. Slechte bevruchting misschien ?
 8. @RoosDeTuinier gefeliciteerd en @HuubvG bedankt voor het organiseren en het netjes begeleiden van deze wedstrijd.
 9. Nee... geen verrassing tegen sluitingstijd van de wedstrijd maar het smadelijk einde van mislukte aspirant kampioenen op de composthoop. Of had ik dat gedrocht helemaal links (aanfluiting voor de familie knolvenkel) misschien toch nog even moeten wegen ? In ieder geval ruikt mijn composthoop nu heerlijk naar anijs.
 10. Klik onderstaande link eens aan. Soortgelijk topic met antwoord op je vragen.
 11. Mooi resultaat voor een Atlantic Giant die uit standaard zaad gegroeid is. Wat ga je er mee doen ?
 12. Mijn grootste venkel stond op het punt van doorschieten dus nog een paar dagen laten staan had geen zin meer. Hij heeft in ieder geval nog 1395 gram gehaald. 2
 13. Mijn druivenoogst is door de suzukivlieg volledig mislukt dit jaar dus er valt niks te oogsten.. Ik heb de trossen laten hangen voor de merels die het al dagen druk hebben met het leegvreten van de druivelaars. Al of niet suzukivlieg maakt voor een merel blijkbaar niets uit.
 14. Drie van acht venkels zijn inmiddels aan het doorschieten met nog een vierde als verdacht exemplaar. Die laatste maar eens gebruikt voor deelname aan de wedstrijd. Gewicht 960 gram (restant stengellengte voldoet aan de maximaal toegestane 10 cm). Van de vier die (nog) geen symptomen van doorschieten vertonen is dit de grootste.
 15. Steeds meer kleur tussen het groen.
 16. Mijn venkeltjes zien er gezond uit en doen het goed. Ik heb geen idee wat de grootste knol momenteel kan wegen maar dat hij eind september een gewicht bereikt dat hoger is dan de 1578 gram van RoosDeTuinier lijkt me onmogelijk. Wat jammer is dat nog geen koninginnenpage zich heeft laten verleiden haar eitjes op mijn venkel af te zetten al heb ik er onlangs weer eentje gezien in mijn tuin. Dat zou natuurlijk ook een mannetje geweest kunnen zijn , die leggen zo moeilijk eitjes. Eén van de doorgeschoten knollen uit de bak werd rot en is op de composthoop gedumpt. De overblijver doet het prima en nu maar hopen dat zijn zaad nog de gelegenheid krijgt af te rijpen.
 17. Komt-ie dan De twijfel slaat toe. Totaal fiasco ? Gelukkig maar Ondanks het vroege oogsttijdstip een mager resultaat. Had grote loofgroei vorige jaren zo te zien geen nadelige invloed op de ontwikkeling van de knollen, zou best kunnen dat dat dit jaar weleens het geval zou kunnen zijn. Als de vandaag geoogste kuip representatief is voor de andere kuipen dan zal het gewicht van de knollen de komende 2 maanden toch zeker moeten verviervoudigen wil het resultaat voor mij acceptabel zijn. Wat me opviel was de relatief droge grond in de kuip terwijl het onder het dichte bladerdak toch behoorlijk nat is. Water geven is dit jaar een probleem. Min of meer een gok zeg maar. Door de enorme dichtheid van het loof kun je de grond van de voorste rij kuipen niet of nauwelijks op vochtigheid controleren terwijl dat van de achterste rij al helemaal niet lukt. Ik vraag me af wat de oorzaak van die overmatige loofgroei is. Aan bemesting is alleen wat patentkali gebruikt. Ongeveer een gelijke hoeveelheid als vorig jaar. Het enige verschil is dat de patentkali dit jaar al door de grond gemixt was toen de planten in de kuipen werden gezet. Misschien dat het grote aandeel compost een rol speelt. Net zoals vorig jaar bestaat de grond in de kuipen voor de helft uit grond uit de tuin maar terwijl ik vorig jaar voor de andere helft nog oude eigen compost plus een aanzienlijk deel potgrond gebruikte, dit jaar bestaat die andere helft alleen uit compost. Volgend jaar probeer ik eens een verhouding van 3/4 grond uit de tuin en 1/4 compost. Benieuwd of dat de loofgroei weer naar redelijke proporties brengt.
 18. Wat dacht je van deze 2 . Ware kunstwerkjes toch ? Ik heb de laatste 2 knollen niet meer gebruikt en bewust in de kelder laten liggen. Gewoon voor de fun om te zien wat er gebeurt als je ze met rust laat. Er is maar een sprankje licht en dat is duidelijk aan stengel- en bladkleur te zien. De knollen zijn overigens nog keihard en wegen (nu nog) respectievelijk 596 en 890 gram. Reserves genoeg om nog even door te gaan.
 19. Boshoeve 3, 6874 NB Wolfheze Telefoon: 026 482 1231 Provincie: Gelderland https://www.boschhoeve.nl/
 20. Fiasco met de kweek in de bak. Misbaksels dus. De planten in de vollegrond. Een potentiele kampioen zit er niet bij.
 21. @Beckie Zo te zien heb je verder nog een aantasting veroorzaakt door de bramengalmijt. Een braam is opgebouwd uit afzonderlijke kleine besjes. Je ziet witte besjes in de braam verschijnen en er zijn ook rode besjes die niet meer naar zwart afrijpen en hard blijven. Dit komt omdat de bramengalmijt een stof in de besjes spuit waardoor deze niet meer kunnen afrijpen.
 22. @Pompoen123 Zorg er de volgende keer voor dat je op tijd de hoofdrank zodanig in een bocht legt dat de pompoen aan de buitenkant van de bocht groeit. Maar daar heb je nu niets meer aan helaas. Er is weinig meer aan te doen. De hoofdrank nu nog verleggen zal deze bijna zeker doen breken. Ik zou de hoofdrank voor en achter de pompoen vrij van de grond maken door enkele uit de bladoksels gegroeide wortels door te snijden. Op die manier kan de groeiende pompoen het stuk losliggende hoofdrank nog wat mee omhoog nemen. En dan maar duimen dat het nog een hele tijd goed gaat.
 23. Ik had parallel aan de hoofdrank een druppelslang liggen. Verder kriskras nog wat druppelslangen waar de zijranken overheen konden groeien. Belangrijk is dat de grond onder en rondom de plant altijd vochtig blijft. Pompoen wortelt verder dan je denkt.
×
×
 • Create New...