Jump to content

Frans

Members
 • Posts

  2,559
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by Frans

 1. Ik was van plan voor mezelf 2 stuks Bolzano en ook 2 stuks Lorenzo in de kas te gaan zetten. Ieder jaar kweek ik ook wat tomatenplanten voor familie en bekenden (3 personen in totaal) en het zou leuk zijn die komend jaar ieder ook een Bolzano en een Lorenzo te kunnen geven. Voor dat doel ga ik natuurlijk niet in één keer alle zaden 'opofferen' vandaar het plan om te gaan stekken. Blijken de tomaten de moeite waard te zijn en de zaden voldoende kiemkrachtig (dat valt bij een tomaat meestel wel mee) dan kan ik in ieder geval nog een paar jaar vooruit met de zaden die ik heb.
 2. Die ervaring heb ik ook. Zodra ze rijp zijn moeten ze van de plant gehaald worden. Nog even laten hangen kan niet want dat resulteert heel snel in tomaatjes die al aan de plant gaan barsten.
 3. En dit gaan waarschijnlijk de eerste worden van 2023 . Omdat de zaden zo moeilijk verkrijgbaar zijn (nog dank aan @Mai Pensato ) wil ik voor het geval het uitstekende tomaten blijken te zijn zuinig zijn met de zaden. Daarom wil ik al in januari van elk soort één zaadje gebruiken zodat ik vroege planten krijg om er stekken van te nemen.
 4. De allerlaatste tomaten 2022. De smaak is nog prima. Ras Sungold F1.
 5. Met het oogsten van de laatste 2 kuipen is, wat de zoete aardappels betreft, seizoen 2022 voorbij. Zoals dit jaar bij alle kuipen het geval was valt de hoeveelheid knollen per kuip wel mee maar zijn er teveel van die onhandige kleintjes. Ik heb er geen verklaring voor, juist omdat de zoete aardappels in de volle grond van hetzelfde ras waren en maar weinig kleintjes produceerden. Ik ben dik tevreden dit jaar maar dat komt dan hoofdzakelijk door het mooie resultaat in de vollegrond. Oogst zoete aardappel 2022 is met stip de beste sinds ik 5 jaar geleden begon met het telen van zoete aardappels. Nog een kleine aanvulling op mijn antwoord aan Jorieke over de waarschijnlijke oorzaak van het geen last hebben van engerlingen dit jaar: Behalve dat er al vroeg in het jaar bij de buren een grote besmettingsbron werd geruimd heeft ook de plek waar de planten stonden wel een rol gespeeld. Vorig jaar stonden er met gaas afgedekte sjalotten, prei en wortelen (tegen preimineer- en wortelvlieg). De plek was dus toen ook niet toegankelijk voor meikevers zodat er al in 2021 geen nieuwe besmetting kon plaats vinden.
 6. Frans

  Paprika in 2022

  Een goed ras is het halve werk. Blokpaprika's kunnen best veel vruchten per plant geven. Bovendien zijn blokpaprika's vergeleken met puntpaprika's over het algemeen dikwandiger zodat ze ook bij lagere aantallen in gewicht meer opbrengst kunnen geven dan puntpaprika's. Een bijdrage van mij in dit lopende topic 4 maanden geleden: https://www.moestuinforum.nl/topic/35685-paprika-in-2022/?do=findComment&comment=455668 En nog eentje uit het topic van 2020 : https://www.moestuinforum.nl/topic/24509-peper-en-paprika-topic-2020/?do=findComment&comment=407092
 7. Als het nog kan wil ik naast de al gevraagde 6 stuks Bolzano ook nog wel 4 zaden Lorenzo hebben.
 8. Ik ben ook wel geinteresseerd in die Bolzano F1. Als je bestelt hou ik me aanbevolen voor 6 zaden.
 9. Calla's uit de grond gehaald om het loof verder te laten afsterven, de knollen te drogen, en vorstvrij te overwinteren.
 10. Ik heb er wel een verklaring voor. Omdat er iets 'onderhoudsvriendelijkers' moest worden aangelegd is bij een van mijn buren begin dit jaar een vrij groot verwaarloosd gazon afgegraven dat al jaren vergeven was van de engerlingen. Met de afgegraven grond zijn dus ook de engerlingen afgevoerd en daarmee veel potentiele meikevers die in mijn tuin eitjes konden komen leggen. Ook in mijn eigen gazon zitten engerlingen maar dat worden er steeds minder sinds ik kauwtjes niet meer als de vernielers van gazon ben gaan zien maar als bondgenoten in de strijd tegen engerlingen. Joeg ik ze vroeger weg, nu staat ieder gat in mijn gazon weer voor een engerling die in de maag van een kauwtje is verdwenen. Het gazon repareer ik door de ontstane gaten op te vullen met potgrond waarin ik weer een stukje gazongras 'transplanteer'. Deze aanpak helpt want het aantal gaten dat de kauwtjes maken wordt duidelijk minder. Een ander soort vraat ellende in de moestuin kunnen woelmuizen zijn. Ik heb er al jaren geen last meer van en daar denk ik ook een verklaring voor te hebben. Het zou me niks verbazen dat dat door de steenmarters komt waarvan er hier nogal wat zitten. Zij voorkomen volgens mij het onstaan van nieuwe populaties woelmuizen door iedere woelmuis die ze tegen komen op te ruimen. Marters hebben weliswaar tot 2 keer toe een leiding van mijn camper doorgebeten maar nu ik de camper onbereikbaar voor ze heb gemaakt begin ik ook marters steeds meer te zien als bondgenoten .
 11. Een mooie dag vandaag en dus zeer geschikt om de zoete aardappels in de vollegrond te gaan oogsten. Het bladerdek suggereert veel meer planten dan dat er in werkelijkheid staan maar na de oogst van de bonen en de vroege aardappels die er naast stonden hadden de planten in korte tijd ook die plekken ingenomen. Drie rijen planten. Eerst maar eens het loof verwijderen. De door de tijdens de groei van de knollen naar boven gewerkte aarde gaf gelijk al een goed gevoel. Wat het te verwachten gewicht betreft dan. Het was ook nog afwachten of en hoeveel schade er aangericht zou zijn door engerlingen of ander ongedierte. Uiteindelijk als resultaat een oogst die zowel kwantitatief als kwalitatief hoger uit viel dan verwacht. Veel mooie knollen, weinig kleintjes. Alleen de paar oranje exemplaren die er stonden vielen tegen. Bovendien geen schade geconstateerd door vraat van welk ongedierte dan ook. Van een paar planten eerst een foto genomen voordat ik de knollen losmaakte. Dit om te laten zie hoe 'uitbundig' zoiets onder de grond kan groeien. De geoogste knollen kunnen vannacht op de tuin blijven liggen om te drogen. De temperatuur is er nog hoog genoeg voor. Morgen sorteren en opbergen.
 12. Gisteren een plastic mand en een kuip met zoete aardappels geoogst. Er zijn teveel kleine knollen dus echt tevreden ben ik niet. Binnenkort maar eens kijken of ze het in de vollegrond beter gedaan hebben.
 13. Ik ben 3 weken op vakantie geweest en als je dan terug komt zie je pas goed hoeveel er in zo'n relatief korte tijd aan je zoete aardappels verandert. De bladeren die bij vertrek nog grasgroen waren geven nu door hun slijtage aan dat de planten het langzamerhand voor gezien houden en oogstklaar zijn. Wat de lucht- en bodemtemperatuur betreft is er nog tijd genoeg om te oogsten. L1 , de lokale TV zender , geeft bijvoorbeeld voor de rest van de week hoge temperaturen aan met als toppers voor a.s. donderdag , vrijdag en zaterdag bijna onwaarschijnlijk hoge dagtemperaturen van 23°C tot 24°C (!) en nachttemperaturen van 11°C tot 16°C. Weeronline is wat minder enthousiast maar ook als die gelijk krijgt is er nog geen haast om te oogsten. Voorlopig laten staan dus. Morgen eerst maar eens 1 of 2 van de 4 nog niet geoogste kuipen omkiepen zodat ik weer grijpvoorraad heb. Ik ben benieuwd wat daarvan terecht gekomen is.
 14. @Joyce12 Mocht je voor golfplaat gaan dan zou ik in jouw geval kiezen voor bitumen golfplaat. Is robuuster en zwaarder dan polyester en pvc (en toch niet te zwaar) zodat hij meer windbestendig is. Bovendien 100% uv bestendig in tegenstelling tot kunststof platen die na verloop van tijd, ook als ze als uv bestendig worden aangeprezen, toch verweren. Bovendien zijn bitumen platen ook nog eens een stuk goedkoper. In diverse kleuren verkrijgbaar. Zoiets bijvoorbeeld: https://www.gamma.nl/assortiment/aquaplan-topline-bitumen-golfplaat-zwart-200x86-cm/p/B548870
 15. Grote jongen. Maar nu niet meer
 16. Zojuist mijn snoeischaar ontvangen. Niet omdat PostNl zo traag is maar omdat ik geregeld had dat het pakketje bij mijn buurvrouw bezorgd zou worden toen ik 3 weken geleden op vakantie ging. En het geheim van het succes ? Dat is er niet . Gewoon er voor zorgen dat de plant zich zo prettig mogelijk voelt door optimale omstandigheden voor de groei aan te bieden. Bij mij zijn dat een beschutte tuin met een humusrijke zandgrond die al tientallen jaren als moestuin in gebruik is. Verder een regelmatige bemesting (absoluut geen kunstmest) met een organische mest bestaande uit een mix van korrels gedroogde kippen- en koeienmest die losjes door de bovenlaag werd gewerkt. Dan nog een voortdurend vochtige grond en niet alleen in de directe omgeving van de plek waar de plant in de grond staat want komkommer wortelt veel verder dan je denkt. Indien water geven nodig was kregen de planten dat in een straal van ongeveer 1 meter rondom de stam. Bij de buiten komkommers heb ik regelmatig een teveel aan jonge komkommers weggenomen zodat er steeds maar 2 of 3 tegelijk aan de plant zaten. Of dat echt geholpen heeft ? Bij de komkommers in de kas kreeg ik juist de meeste '30 plussers' nadat ik gestopt was met dunnen. Ik vond deze wedstrijd een van de beste van de afgelopen jaren en niet omdat ik (en Mai Pensato natuurlijk ook) gewonnen heb. Een groot pluspunt was dat gedurende de wedstrijd de deelnemers regelmatig hun vorderingen konden laten zien en dat hield het spannend. Bij een wedstrijd waar het om gewicht draait, zoals bij de venkel van vorig jaar, is een tussentijdse vergelijking een stuk moeilijker. Ik hoop daarom dat voor de wedstrijd 2023 een plant of vrucht gekozen gaat worden waarbij een regelmatige en duidelijke tussentijdse vergelijking mogelijk is.
 17. Insgelijks "collega" voor jouw prestatie in de binnenteelt. En voor @Huub een virtueel gegraveerde pluim voor de organisatie en uitstekende begeleiding van deze wedstrijd.
 18. Zonnebloemen met rijpe zaden geoogst. Ze zijn komende winter bestemd voor de zaad etende vogels in mijn tuin en om weg te geven voor hetzelfde doel elders. Al door vogels aan de plant 'getest' en goed bevonden zo te zien. Drogen in de kas. Over een paar weken komen nog wat zaden beschikbaar van een ander soort dat momenteel nog voor een deel in bloei staat.
 19. Tsja ... als je mensen zoekt die het verschil niet kennen tussen een courgette en een komkommer ben je denk ik op dit forum aan het verkeerde adres.
 20. Niks mis met groene bolletjes in potgrond. Zie deze foto's van de inhoud van nieuw gekochte en keurig gesealde zakken potgrond die ik onlangs in Duitsland kocht. De bolletjes bevatten een langzaam vrijkomende meststof (bolletjes wat dichter bij elkaar gelegd dan dat ze in werkelijkheid verdeeld zijn.)
 21. De eerste partij lupinezaden is 4 dagen geleden geoogst. De peulen hingen kurkdroog aan de planten en hoefden niet meer nagedroogd te worden. Om de zaden uit hun peulen te halen heb ik de inhoud van de emmer in een speciekuip gedaan. Door op de peulen te trappen en ze onder mijn schoenzolen te wrijven waren de zaden in een mum van tijd vrij gemaakt. Het grove deel van het kaf kon toen makkelijk met de hand verwijderd worden. Daarna de nog met fijn kaf vervuilde zaden terug in de emmer gedaan. Er stond een heel licht windje, juist genoeg om zaden en kaf te kunnen scheiden. Van enige hoogte zaden en kaf vanuit de emmer in de kuip laten vallen zodat het beetje wind er voor zorgde dat het kaf werd weggeblazen terwijl de zwaardere zaden in de kuip vielen. Dit enkele keren herhaald tot de zaden 100% schoon waren. Resultaat 1285 gram schone zaden. Ook zaden van de eetbare lupine zijn nog enigszins bitter en via youtube vond ik een manier om dat bittere zoveel mogelijk uit de zaden te halen alvorens ze definitief te bereiden. De benodigde portie moet eerst 24 uur weken en daarna een uurtje gekookt worden. Na afkoelen de zaden in schoon water in de koelkast zetten. Minimaal één keer per dag de zaden spoelen en in schoon water terug zetten. De nog aanwezige bitterstoffen trekken steeds meer het water in en worden via het spoelwater verwijderd . Na een week zouden de zaden nagenoeg bittervrij moeten zijn. Ik ben er nu als test 4 dagen mee bezig en ik moet zeggen dat de zaden inderdaad iedere dag wat meer van hun bitterheid kwijt raken. Hier een kleine portie die als test behandeld wordt naast wat droge zaden zodat je ook mooi het verschil in volume tussen geweekt en droog kunt zien. En nu nog een goed recept vinden.
 22. Geen serieuze bijdrage maar een kleine anekdote van misschien wel 40 jaar geleden die me altijd bij gebleven is. Mijn neefje van toen ongeveer 5 jaar oud 'hielp' vaak zijn vader in de moestuin die op een beetje afstand van huis lag. Toen hij op een keer moest plassen zei mijn broer dat hij dat gewoon op de grond kon doen en dat het zelfs goede mest voor plantjes was. Neefje en zijn 2 jaar oudere zus waren dol op doperwtjes en toen die weer op tafel kwamen was het 'feest'. Toen mijn nichtje zei dat het erg lekker was antwoordde haar broertje trots dat het door hem gekomen was omdat hij in de kuiltjes geplast had waarin de poot erwtjes lagen. Gevolg een kokhalzend nichtje dat geen erwtjes meer lustte. Als ik haar weer eens zie moet ik toch eens vragen of ze over dat trauma heen gegroeid is.
 23. Zaden van de eetbare lupine geoogst en geschoond. Een tweede partij die later gezaaid werd is naar verwachting over 2 weken oogstrijp.
 24. Eenvoudig maar lekker. Mini zoete aardappeltjes met (eigen) erwtjes uit de diepvries en een stukje vlees.
 25. Met een goede dunschiller (maar ook door af te schrobben onder stromend water) zijn zelfs de kleinste knolletjes nog uitstekend bruikbaar.
×
×
 • Create New...