Jump to content

Goudsbloempje2

Members
 • Content Count

  49
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Ajwain is hier ook geschikt voor. Ik heb afgelopen jaar geprobeerd het zelf te kweken. Het kwam wel goed op maar ze stonden in pot en zijn ergens overleden met de droogte.
 2. Ik maak bijna iedere week yoghurt omdat ik de smaak zoveel lekkerder vind. Ik maak het gewoon op de standaard manier. Melk koken, een beetje af laten koelen, yoghurt toevoegen en dan warm houden. Ik gebruik geen apparatuur. Voor de temperatuur heb ik ooit een trucje geleerd op het internet. Als je je vinger nog ongeveer 10 seconden in de melk kan houden is het de juiste temperatuur en kan je de yoghurt (2 eetlepels) erin mengen. Daarna proberen op die temperatuur te houden. Het ligt een beetje aan het seizoen wat daarvoor nodig is. In de winter zet ik de pan yoghurt in een pan water met ongeveer dezelfde temperatuur voordat ik er een fleece deken overheen doe. Als het erg koud is vervangen ik het water nog een keer. Ik ent eigenlijk nooit voor de tweede keer. Meestal duurt het een uur of vier voordat de yoghurt goed is. In de winter iets langer. Voor zover ik heb begrepen kan yoghurt maken op drie manieren niet goed gaan: 1) De melk is nog te heet als de yoghurt wordt toegevoegd. Vaak zie je dan ook dat de yoghurt een beetje is gaan schiften. 2) De temperatuur van het mengsel is te koud, waardoor de bacteriën zich onvoldoende hebben vermenigvuldigd. 3) De yoghurt die is gebruikt om te enten.Hier heb ik aan het begin heel erg mee geworsteld want ik wist niet dat lang niet alle yoghurts in de winkel de juiste bacteriën hebben en heb lang gezocht voordat ik een goede heb gevonden. Ik gebruik overigens ook mijn eigen yoghurt om weer nieuwe yoghurt te maken. Dat gaat prima. Als de yoghurt te dun is betekent dat volgens mij dat zich nog onvoldoende bacteriën hebben gevormd / het wat te koud heeft gestaan. Je kan ze activeren door hem alsnog op temperatuur te brengen (gebruik geen directe warmtebron). Alternatief is geduld hebben. Nadeel is wel dat hoe langer het duurt hoe zuurder de yoghurt wordt. De Kou/koelkast stopt dit proces. Zelf vind ik juist het niet zure zo lekker aan zelfgemaakte yoghurt.
 3. Ik val volgens mij halverwege in een eerdere discussie maar mocht iemand nog op zoek zijn naar een goed verkrijgbare yoghurt om zelf yoghurt mee te ‘starten’... ik heb hele goede ervaringen met de yoghurt van Pur Natur. Verkrijgbaar bij veel supermarkten (waaronder AH) en werkt bij mij eigenlijk altijd.
 4. Tegen alle verwachtingen in houden de twee mini komkommers in de koude bak het hier nogsteeds vol. Ze worden natuurlijk wel minder maar vandaag na een dag of vijf weer 7 komkommertjes geoogst. Er zitten nogsteeds nieuwe kleine vruchtjes aan en op een plek bloeit hij zelfs weer. Vraag me wel af of het nu nog wat wordt. Zijn overigens zaadjes van de Lidl.
 5. Groene blaadjes curry met paneer. Met alle groene blaadjes die ik in de tuin kon vinden: Fenugreek Snijbiet Nieuw-Zeelandse spinazie Oost Indische kers Amarant Chenopodium Radijs Blad van de raapjes van gister Bedacht me later dat ik de rucola en palmkool was vergeten maar het was super lekker dus dat komt volgende keer.
 6. Misschien wel de laatste echte tomaten en komkommer oogst? De tomaten rijpen nu snel af, maar de phyto wint net zo hard terrein...
 7. Ik ben benieuwd wat de adviezen zijn. Die van mij zien er vergelijkbaar uit maar laat ik nog wat langer zitten zodat het steeltje nog wat verder uit kan drogen.
 8. Het kan allebei. Zaden kiemen lastig. Stekken gaat heel makkelijk. Gewoon een takje in water zetten tot hij wortels krijgt. Direct in vochtige grond kan ook. Volgens mij moet het ook mogelijk zijn om de wortel kluit te scheuren maar daar heb ik zelf geen ervaring mee. Stekken is daarvoor te makkelijk en munt groeit snel.
 9. Wij hebben afgelopen jaar voor het eerst met enig succes knoflook geteeld. Daarvoor hebben we knoflook uit de supermarkt gebruikt. Nu willen we voor volgend jaar voor een deel onze eigen knoflook poten De knoflook uit de supermarkt lieten we eerst uitlopen. Hoe zit dat met de eigen knoflook? Want die hebben we gedroogd en het ziet er nog niet naar uit dat die binnenkort uit gaat lopen. Stoppen jullie die zo in de grond? Of kan je iets doen om de knoflook uit te laten lopen?
 10. Dankjewel voor het aanbod! We hebben nog wat zaadjes uit India. Daar heet het karela. Zelf vind ik het echt heel vies maar mijn man is er dol op. Ik denk dat je gelijk hebt mbt de kas. Zelf hebben wij alleen een koude bak en een klein broeikasje. De ruimte is daardoor erg beperkt en het voor mij niet waard.
 11. Dit jaar wilde de zaadjes bij ons niet kiemen. Een een aantal jaar geleden hadden we wel een plantje in pot. Daar kwamen ook een beperkt aantal kleine vruchten aan. Was niet eetbaar. Denk wel dat dat toen ook aan de door ons niet optimaal gecreëerde omstandigheden kan hebben gelegen.
 12. Zijn er nog meer mensen met tips voor het overwinteren van de curry leaves tree ? Wij hebben er eentje opgekweekt uit een takje (uit India) dat schijnt veruit de makkelijkste manier te zijn om deze plant te vermeerderen. We hebben hem nu een jaar of twee met wisselend succes. Vanaf het moment dat de plant naar buiten gaat in het voorjaar heeft hij het beduidend meer naar zijn zin als binnen. Ook als het in de nachten wat kouder is. Ik begreep dat de plant ook in de kou in de Himalaya’s groeit. Weet iemand tot welke temperatuur de plant buiten kan blijven staan? Hierbij wat foto’s van onze huidige plant. We oogsten er ook regelmatig van wat zeker impact zal hebben op de groei.
 13. Heeft iemand ervaring met het kweken van Betel leaves? Wij hebben in januari een plantje geadopteerd. Met moeite hebben we hem in leven kunnen houden tot het voorjaar. Ik denk met name door de luis en misschien gebrek aan licht. In de zomer kwakkelde het wat aan en nu de laatste zes weken is het een gezond plantje geworden en zit de groei er goed in. Iemand tips voor hoe we dit plantje goed de winter door kunnen krijgen? Ik begreep dat hij van zure grond houdt dus hij staat in de tuin turf gemengd met goed gecomposteerde paardenmest. Verder begrijp ik dat hij van schaduw houdt maar vraag ik me af of dat wel voor ons klimaat van toepassing is. Alle tips zijn welkom!
 14. @donaldk wij waren even op vakantie daarom een trage reactie. De rode tulsi’s zijn hier nog niet gaan bloeien. De plantjes in de volle grond zijn een stuk roder als de plantjes die in pot groeien. Als je wil mag je een plantje op komen halen. Misschien ruilen voor een ander leuk zaadje? We wonen in het zuid oosten van de provincie Utrecht. Stuur bij interesse even een privé bericht om de details af te stemmen.
 15. Wij hebben een redelijk goed komkommer jaar gehad. Zitten in midden Nederland. Buiten hebben de drie planten het redelijk gedaan maar hebben het deze week grotendeels opgegegeven. Ik denk dat zij samen een stuk of 25 komkommers gegeven hebben. In de koude bak staan twee mini komkommers die heel goed produceren. Hier een foto van het resultaat na 9 dagen vakantie zonder oppas. Ze zien er niet allemaal perfect uit maar smaken heerlijk 😊

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...