Jump to content

Goudsbloempje2

Members
 • Posts

  172
 • Joined

 • Last visited

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Altijd fijn om na een week vakantie zo terug te komen in de moestuin….
 2. Iemand een idee wat de naam van deze pruimpjes is? De boom stond al in de tuin toen we het huis kochten en heeft de eerste twee jaar niet gegeven. Goed compost geven lijkt dan toch te helpen…
 3. https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Groenbemesting
 4. Ik ben zelf geen expert, maar omdat ik vooral tomaten buiten kweek heb ik daar dit jaar wel op geselecteerd. Ik had Cherry Falls. Dat is een struik kerstomaatje. Ik had ze in pot staan en deze maakte al heel vroeg tomaatjes aan. De eerste week van juli was de eerste rijp. Deze planten zijn nu allemaal ‘klaar’ en hebben plaatsgemaakt voor palmkool. De vleestomaat ashleigh maakte in sommige planten ook al snel vruchten alleen duurt het afrijpen met dit weer dan toch lang. Wel lijken er nu meerdere tegelijk af te rijpen. Deze hebben op enkele bladeren phyto gehad, maar geen van de planten hebben het in de stam. Verder heb ik nog een cherry stam tomaat - sweet aperitif - die kreeg de phyto het eerste in de stam. Eind juli rijpte daarvan de eerste tomaatjes af. Ben wel benieuwd naar andere soorten die vroeg afrijpen.
 5. Toch lukt het hier buiten ook wel - ook zonder chemicaliën, maar met een grote plant afstand en iedere dag zorgvuldig aangetaste blaadjes wegknippen. En heb voor vroeg afrijdende rassen gekozen. Voor de vleestomaten duurt het bij dit weer dan toch nog lang, maar nu dan eindelijk de eerste. We hebben dit jaar niet genoeg om in te maken, maar de afgelopen weken wel genoeg om lekker van te eten. Er hangt ook nog genoeg aan. Helaas gaat wel een deel verloren aan de phyto.
 6. Ik heb ze ook ontvangen @Flupheel erg bedankt! Ik ben ook op zoek naar kweektips en heb wat specifieke vragen: Kunnen / moeten ze nu gelijk geplant worden? of kan in het voorjaar ook nog? Zon? Of is schaduw ook ok? Ik las ergens dat ze ook goed in pot groeien. Ik wil zowel pot als volle grond proberen. Hoeveel kunnen er in een pot met ongeveer 20cm diameter? En wat is de plant afstand in volle grond? Ik las ergens 20x30 maar op de foto’s die ik zie lijken ze veel dichter op elkaar te staan.
 7. Hier is de enige kanshebber doorgeschoten en een klein venkeltje gebleven. 220 gram Daarmee geef ik het op. Tenzij de nieuwkomer ineens heel hard gaat groeien….
 8. Hier ook een slecht jaar hoor. Ik moet de eerste courgette zelfs nog oogsten, maar het lijkt er zowaar op dat het binnenkort gaat gebeuren. Bij mij komt het ook vooral door slakkenvraat in het voorjaar. Daardoor zijn heel veel zaailingen maar ook echt al grote planten helemaal verorberd. De slakken blijken ook dol op de bloemen… Drie pompoenen zijn eindelijk goed op gang. Twee planten hebben zes mooie (nog kleine) vruchten gemaakt. De andere is een enorme plant maar nog geen enkele vrucht. Daar beginnen nu pas langzaamaan vrouwelijke bloemen in te komen. Nog twee andere planten zijn nog heel klein. Ik heb van die komkommers die geen bevruchting nodig hebben. Die hebben een goede vruchtzetting maar de groei gaat langzaam. We oogsten daar wel gewoon van, maar ik denk een kwart van wat we vorig jaar hadden - ik neem aan door de veel lagere temperatuur. Het enige dat hier nu echt goed groeit zijn boontjes.
 9. Als je er genoeg hebt zou ik er ook graag een paar willen.
 10. Ik ben zelf dol op de pepermunt - die ook echt naar pepermuntjes smaakt en ruikt. Heeft bij ons minder diep liggende nerven dan de anderen.
 11. Ja, dat lijkt mij ook. Ik heb geen ervaring met het beestje, maar wij gebruiken geen chemicaliën in de tuin, is er ook een biologisch alternatief beschikbaar? Wet lijkt overigens in 1995 te zijn ingetrokken Wet
 12. Het is moeilijk te zien op de foto, maar ik zou ook denken buxus mot. de aangegeven blaadjes lijken onderaan de plant te liggen. Hoeft overigens niet te betekenen dat ze afgeschreven zijn. Wij hebben hier het overgrote deel van de (geërfde) buxus gerooid. Wat er nu nog staat wordt veel minder aangevreten. in de tijd dat dat wel zo was heb ik handmatig veel rupsen verwijderd (wij doen niet aan chemicaliën) Ik denk dat de mot er nu minder op afkomt omdat het nu maar een paar losse planten zijn ipv een hele haag en dat de vogeltjes deze hoeveelheid beter weggewerkt krijgen. De aangetaste delen welsnoeien en in het voorjaar goed bemesten.
 13. Ik heb biologische Glorietta en Cammeo zouden met 9/8 en 10/9 sterk bestand moeten zijn tegen phyto maar dat valt me toch tegen. De Glorietta kreeg al vroeg last, ik denk van Alternaria. Nagenoeg alle planten hadden daar last van terwijl een deel thuis in pot stond en een ander deel in de moestuin in de volle grond. Later kwam daar in de volle grond phyto overheen. De planten waren sterk aangetast. Ik heb niet afgewacht en de aardappelen geoogst. De oogst was beperkt maar de knollen niet aangetast. De cammeo heeft lichte phyto aantasting aan de bladeren maar zit er nog in. Het is een hele late soort en daar heb ik nu wel spijt van. Ik vraag me af of er überhaupt wat van te oogsten valt als ik ze vroegtijdig moet rooijen.
×
×
 • Create New...