Ga naar inhoud

Vlietzicht

Members
  • Aantal items

    163
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Persoonlijke informatie

  • Woonplaats / Regio
    Hoekschewaard

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

  1. Bedankt @loes en @woldistel Van de banaan kan ik ook wel weer volgen ja. Net op jullie advies het geheel geleegd, korrels goed gespoeld in een zeef omdat daar ook nogal wat aan zat. Neuwe batch; 1 liter water 63 gram korrels (ze zijn wat verminderd) 30 gram kristalsuiker Halve citroen Wat rozijnen en gedroogde abrikozen
  2. Ik heb ervaring met melkkefir en dacht ook eens melkkefir te gaan proberen. Via marktplaats korrels gekocht. Opgestart maar het is ene slijmerige boel. Net of ik een waterige slak in één slok naar binnen giet, brr Wat ik nu precies fout doe 🤔 Overal lees ik weer andere tips en trucs. Het slijmerige schijnt te zijn dat de korrels in 'slaap' zijn i.v.m. te veel of te weinig mineralen ofzoiets. Wat ik gedaan heb: 1 liter kraanwater 70 gram korrels 70 gram kristalsuiker Een banaan in stukjes 48 uur, 1 batch gedaan en in petfles in koelkast gezet; geen druk. De 2e batch staat nu ook al weer bijna 48 uur. Waarom banaan en geen vijg of dadels? De toevoegingen zijn toch alleen voor smaak? Wie heeft een 1e hulp tip; als het gewoon fout is, zeg het maar 😉
  3. Bij deze mijn laatste update. Afgelopen vrijdagmiddag een epileptische aanval op de fiets gekregen daarna een ernstig eenzijdig ongeval gehad. Grote hoofwond, schouder gebroken, knie goed kapot, op allerlei plaatsen ontvelt. Met ambulance naar het ziekenhuis. De verwachtingen, zoals het er nu uitziet, voor het gehele herstel van de breuk in schouder in mijn geval zijn een 1/2 tot 1 jaar. Het allerergste: de epilepsie heeft de afgelopen tijd een andere vorm aangenomen met een onverwachte aanval op de fiets met deze gevolgen. Wat zal de toekomst brengen? Voor mij is het einde tuin. Ik vind het jammer, maar m'n gezondheid gaat voor. Moet wel opnieuw van alles loslaten. Iedereen bedankt voor het geduld in reageren en beantwoorden. Gegroet.
  4. Onderstaand boekje, 50 pagina's, heb ik eens meebesteld met een heul groot 🥴 boek van Velt. Het geeft enige richtlijnen over het inmaken en bewaren van de oogst.Het is inderdaad een richtlijn. Over geleisuiker, vruchten welke van nature zelf pectine bevatten, dat citroen hierbij helpt. Online kom ik hierover nog meer tegen maar het spreekt ook weer tegen. Wie kent een goed boek, wat meer achtergrondinformatie heeft en iets preciezere recepten, over het inmaken van fruit waarbij gebruik wordt gemaakt van natuurlijke bindmiddelen zoals pectine, agaragar, chiazaad. Alvast bedankt.
  5. Ik heb 4 vaten en 2 bigbags vol compost. Dingen als urine zijn soms noodzakelijk bij langdurige aanwezigheid op de tuin; dan gaat het bij mij gewoon op de hoop; 1 bigbag en 1 vat hiervoor geselecteerd. Maar de regen zorgt wel voor uitspoeling. Er zijn bij mij nog steeds strepen zichtbaar hiervan op de tegels, juist bij alle vaten en bigbags. Voor mij is (blad)compost eerst en dat vooral een stof die de bodem verbeterd, waardoor het bodemleven (enorm) omhoog gaat en alles beter is te bewerken; daarnaast is het ook mest. Aanstaande herfst ga ik zeker weten weer veel bladeren halen. Heb al meerdere keren iemand gehad welke vroeg 'wat sta jij nu toch al die tijd te doen hier' (zeven) en dan verbaasde blikken bij het zien en voelen van zulke pure zwarte aarde.
  6. Mooi om te lezen; ik had iets vergelijkbaars. Een bigbag met grote kop bladeren, gewoon alles door elkaar. Goten leeg geveegd, onder bomen bijeen geharkt (geen eikenblad) Heb wel uren staan zeven omdat er best veel troep in zat, van de straat en takjes. Had bij elkaar ongeveer 300 liter pure zwarte aarde. Nu nog 100 liter in voorraad. Gebruikt als potgrond.
  7. @Beukwood bedankt.
  8. De lange staken links zijn aardperen. Vorig jaar stonden ze nu al 2 mtr. hoog en hadden we 7 juli storm Polly waardoor de hele kluit met knollen de grond uit kwam. Nu zijn het planten van 1,20, nog niet eens een bloemetje erin 🤔 De vlakke grond tussen de aardperen (hieronder dus rechts) en het pad is bezaaid met bloemenmengsel. De vakken links zijn spinazie (80% slak) dan kroot, wel opgekomen maar moet nog aan de groei, wortels en snijbonen (omheind voor de haas) Pompoen en courgette Kruidenvak (beetje vervuild door onkruid) 50 Sonata aardbeien in Bato bakken. Komen nog op een stelling te staan. Meloen Tomaten Er staan veel bloemen. Hier de Lavatera Verder staan er o.a. goudsbloem, sedum, hypericum, afrikaantjes, geraniums, biedermeier, lavendel, strandkruid, duifkruid. Alle bedden zijn 3 mtr. Het eerste gedeelte, 0,5 mtr. is voor vaste planten bestemd zodat er een lang planten/bloemenbed is ontstaan. Er is nog een groot gedeelte onder houtsnippers bedekt. Als ik er aan toe ben gezien de hoeveelheid werk is het er zo bij genomen. Verder staan er in de bedden: koolrabi, prei, sjalotten en ui.
  9. Ik ben op zoek naar een overzicht waarop de voedingsstoffen per plant staan aangegeven. Bijvoorbeeld wat ik nu tegenkom. Knolvenkel gepoot, heb de buren ook plantjes gegeven; de buren hebben geoogst, en bij mij is het echt alleen blad maar toch gegroeid als een raket. Het Velt boek erbij gepakt vorige week; daar staat dat ze verse mest schuwen en eerder alleen kali als mest gebruiken aangezien ze anders weelderige groei krijgen. Goed, ik kali erbij gedaan; nu zijn de knollen zo 'groot' als een pruim, in één week tijd! Vandaag gezien dat verschillende kolen niet echt willen. Velt boek 'compost behoefte is groot, maar jonge compost toevoegen is ook zeer welkom' De info bezit ik wel, maar het zit nog niet in m'n hoofd. Zou fijn zijn als er iemand is die een bron heeft waar een overzicht is te vinden.
  10. @tuinLB het model is wel vergelijkbaar maar zoals ik het zie best wel technisch doordacht. Het adres [email protected] wordt genoemd waar een uitgebreid bouwplan is te verkrijgen.
  11. @tuinLB bedankt voor de reactie. Het Veltblad lees ik zelf. Geen foto's vanwege auteursrecht. Ik ben benieuwd of er op het forum zijn die ervaring hebben met zoiets.
  12. In het Veltblad, Seizoenen, staat een artikel over een man welke een balenpers heeft gemaakt om te voorzien in hooi voor de konijnen van zijn dochter Wie heeft ook zoiets?
  13. @redzebra bedankt.
  14. De kerstomaat is al een aantal keren geoogst en prima van smaak. Grote tomaten vandaag geoogst en zag nu pas deze aantasting. Is dit neusrot? Ik ken het niet, (tot nu dan) heb wel wat gelezen over eventuele oorzaken maar het is nog onduidelijk voor mij. Achtergrond: Onregelmatig watergift - is gebeurd in het begin Kalk tekort - heb half juni kalk toegevoegd Link Bladeren hebben teveel zon gehad, en waren aan de onderzijde verschrompeld. Op advies van m'n buurman zijn de bladeren, vorige week vrijdag, vanaf onderzijde tot de 2e uitloop waar tomaten aan komen verwijderd, zodat de plant minder energie kwijt is. (Vanwege het verschrompelen) Kas is sinds vorige week gewit. Vraag: Zijn deze tomaten te eten? Wat te doen om de aankomende tomaten gezond te houden? Planten zien er naar mijn idee gezond uit.
  15. Vlietzicht

    21-6-2024

    Bij ons staat er praktisch geen aardappel meer op het complex. Uitgezonderd de biologische, maar er zijn niet zo veel tuinders welke hier mee werken. Ik heb geen aardappels.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...