Ga naar inhoud

Vuur

Members
  • Aantal items

    99
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door Vuur

  1. dank je wel
  2. Hai allemaal, ik heb vorige week meloenpeerchutney gemaakt, en ben er heel tevreden over. Mijn ingredienten: 800 g half-rijpe meloenpeer in blokjes 600 g courgette in blokjes 370 g ui kleingesneden 400 g moesappel in blokjes 1 groene chilipeper 40-50 g gesuikerde gember fijngesneden 450 ml wittewijnazijn 380 g suiker specerijenzakje met veel pimentbollen, een paar kardemompeulen, 2 steranijs en wat sechuanpeper Ales gemengd, geroerd en dan een paar uur lang laten pruttelen met regelmatig geroer. Toen het zo dik was dat ik bij roeren de bodem een tijdje kon zien, heb ik het specerijenzakje eruit gehaald, de chutney heet in potten gedaan, dichtgedraaid, 5 min op zijn kop gezet en af laten koelen. Ik had nog een vijfde potje, maar die was niet vacuum getrokken, dus die hebben we de volgende dag maar meteen geproefd. Voor een chutney vond ik 'm licht, fris en fruitig (al kan dat er natuurlijk aan liggen dat hij vers was ipv een paar maanden oud). Was lekker bij kaas en varkensvlees. Ik denk dat dit ook het lot van de overige meloenperen gaat worden, want ik heb ernstig mijn twijfels dat die nog fatsoenlijk rijp gaan worden.
  3. Bij mij liggen de zaden ook in de koelkast, in een luchtdicht blik. Althans, zo begint het jaar. Rond november/december sorteer ik alles: wegdoen wat te oud is of toch nooit meer gebruikt gaat worden, vergelijkbare dingen bij elkaar met een elastiekje/clip, en dan zo goed als het gaat, met passen en meten in een groot blik met een paar zakjes silicagel (van nieuwe schoenen/tassen enzo). Grotere zakjes, zoals erwten/bonen etc liggen los (maar dicht, met wasknijper of in luchtdicht zakje) op een planje in de koelkast deur. Maar dan moet er gezaaid worden... en dan komen de zaden uit het blik, en raken ze door de war, en heb ik het véél te druk om trouw alles georganiseerd terug in het blik te stoppen. Dus zo rond nu, ligt er vanalles door elkaar op dat plankje voor erwten/bonen, en niet eens zo heel veel in het blik Maar goed, het is alweer bijna november/december...
  4. Vuur

    Slecht pompoenjaar?

    Ook ik heb intussen alles binnengehaald. Ik mag niet klagen: 2x Blue Ballet 4x White Cloud 4x Baby Delica 8x Sweet Dumpling die laatsten zijn erg groot vergeleken met wat ik ervan verwachtte Hier een foto van de Blue Ballet en Baby Delica: En hier een aantal van de White cloud en Sweet Dumpling (met een mini-BabyD erbij): Die grote in het midden is een onbekende pompoen uit de tuin van mijn ouders. Nu nog bedenken wat er allemaal mee te doen...
  5. Vuur

    Slecht pompoenjaar?

    Balen van die Turkse muts Wat voor courgettes heb je staan, dat die twee door elkaar gehaald kunnen worden?
  6. jawel, je oogst wel de hele ui (tenzij je alleen het loof afknipt en als bieslook gebruikt). Je moet alleen zorgen dat je genoeg laat staan (of ergens anders uitplant), zodat dat zich tussen juli en midden lente kan vermeerderen. Als dit je enige plant is, zou ik als ik jou was volgend jaar eind mei/begin juni een derde oogsten en de rest in juni/juli individueel uitplanten. Dan heb je het jaar daarop een stuk meer.
  7. Ja ze moeten zeker de grond in. Ik ben steeds weer verbaasd hoe StJans ui zich, zonder enige noemenswaardige aandacht van mijn kant, afgezien van onkruidverwijdering, maar uitbreidt en uitbreidt. Het lijkt nooit problemen te hebben, wat voor winter/zomer het ook is.
  8. Vuur

    Slecht pompoenjaar?

    RobO, da's niet eens een slecht idee Maar ja, dan moet ik wel überhaupt overwogen hebben dat mensen uit mijn tuin groenten komen jatten, en daar had ik echt niet over nagedacht (wat dan misschien ook wel weer goed is... je buren als potentiele dieven beschouwen, daar word je vast niet gelukkiger van) (edit: tiepfoutje)
  9. Vuur

    Slecht pompoenjaar?

    Mijn enige Blue Banana is gejat! op zaterdag dacht ik: nee laat hem nog maar een tijdje rijpen, op zondag wassie weg Het was geen supermooie, niet eens groot, maar wel een lekkere, en de enige én door míj gekweekt... grmbl! Als gevolg daarvan heb ik toch maar voor de zekerheid een White Cloud en Sweet Dumpling geoogst, ook al vind ik dat die ook nog langer moeten rijpen aan de plant. Ik zou het wel heel erg vinden als die ook allemaal gejat worden, maar nog veel erger als ik er niet eens ééntje van kan eten. waarom doen mensen dat? (da´s een rethorische vraag; ben enisgzins gedesillusioneerd )
  10. Bedankt voor alle antwoorden! Ik heb nu nog even geen tijd om de links van Deborah te lezen, maar zal dat zeker later nog doen. We hadden gisteravond al bedacht dat het zwartebessensirooprestje waarschijnlijk al wel aan het gisten was (wel tekenen gezien/gehoord, maar niet echt opgelet en niet 1+1 optellen... ) > met dan nieuwe verse ladingen suiker en potentiele gisten erbij is het niet zo gek dat het springt. Nee, niet zo slim achteraf bezien. Er moet wel bij gezegd zijn dat het sap borrelde toen we het van het vuur haalden, dus je zou toch denken dat dat boven de 90 graden is geweest. Mijn andere siropen (druiven, zwarte bes, gemengd fruit) zitten in beugelflessen. Sommige zitten daar al sinds juli in. Ze staan in de kelder, dus koeler, en ik ga ze goed in de gaten houden, maar daar is echt geen teken van schuimvorming (> gisting?) te zien. Moet ik die nu alsnog opkoken? Zou bij een volgende lading minder suiker helpen, zoals ik veel mensen hier zie doen? (misschien staat het antwoord daarop in Deborah's links?) Wat betreft het plafond: druppende schuimende siroop lokt niet meteen uit om de camera erbij te pakken ben allang blij dat, als je niet zo goed kijkt, er "niets" te zien is na schoonmaking
  11. Hai allemaal, hoe voorkom ik dat limonadesiroop gaat gisten in de fles? Ik heb 3 dagen terug van net geoogste blauwe druiven (te klein en zuur om zo te eten) siroop gemaakt: druiven verwarmen in pan om sap te onttrekken, zeven, volume meten en datn per liter ongeveer 1 1/2 kg suiker erin oplossen. Dat laatste is meer dan wat ik sommige mensen hier zie gebruiken, maar volgens mijn (wat ouderwetste) inmaakboek heb je dan genoeg suiker om bederf tegen te gaan (ong 62%, zoiets als jam). De dag erna heb ik de laatste batch tot siroop verwerkt, maar toen we geen goede flessen meer hadden, hebben we het restant bijgemengd bij het laatste beetje zwartebessen-siroop in een fles met kurk-stop en goed gemengd. Het wordt zo goed als dagelijks gebruikt. Helaas klonk er daarstraks een grote knal de siroop was gaan gisten en de stop kon de druk niet aan, dus de halve keuken/plafond zat onder de felgekleurde siroop. De andere flessen, die ook nog in de keuken stonden, zijn beugelflessen, dus als daar al gisting plaatsvindt zou het niet zo'n dramatisch effect moeten hebben. Eigenlijk zie ik daar geen tekenen van gisting. Wat zou dit veroorzaakt kunnen hebben? Het feit dat het druivensiroop is (veel natuurlijke gisten)? Het mengen van de siroop met andere siroop? Had ik de siroop (na menging met suiker) alsnog aan de kook moeten brengen? Alvast bedankt voor jullie antwoorden!
  12. Vuur

    Slecht pompoenjaar?

    Mijn pompoenen kwamen wat langzaam op gang dit seizoen, maar zeker de wat later gezaaide/geplante soorten lijken het toch wel in te halen. Die hebben ook minder meeldauw. De vroeg geplante (Baby Delica/Blue Ballet/Blue Banana Sibley) hebben maar 1-3 vruchten per plant en ik heb veel blad moeten weghalen wegens meedauw, terwijl de latere (White Cloud/Sweet Dumpling) nog vrij goed in fris groen blad zitten en nog goed bloeien,vooral de Sweet Dumpling blijft maar pompoentjes bijmaken Misschien zit het goede/slechte van het pompoenenseizoen eerder in "wanneer geplant" of "hoe lang al aan het groeien"?
  13. Hai Leen, ik heb mijn sla de afgelopen winter met een oud raam afgedekt. Eerst een "muurtje" van grond en bakstenen ter grootte van het raam (een cm of 12-15 hoog) om de sla heen gemaakt en dan het raam erop. Dat werkte opvallend goed: in februari kon ik er nog hele goede sla van oogsten! Nou was het natuurlijk geen vreselijk strenge winter, dus misschien had ik beginnersgeluk, maar toch... Ik had alleen niet genoeg gezet, dus ik heb vorige week weer gezaaid, alvast rekening houdend met de maat van het raam, in de hoop dat er genoeg opkomt om zowel in de herfst van te eten als ook nog over te houden voor de winter. Misschien dat het ook voor jou werkt?
  14. Heb je hier iets aan? http://www.wildfermentation.com/making-sour-pickles-2/ (lees augurk waar cucumber staat, ik geloof niet dat de meeste amerikanen onderscheid maken daartussen) Sandor Katz schijnt een expert te zijn op gebied van (melkzuur)gisting; ik heb 1 keer dit recept uit zijn boek Wild Fermentation gemaakt, maar ben er nog niet van overtuigd dat ik het goed gedaan heb. Dit jaar ga ik het weer proberen.
  15. Ik heb James Wong zijn boek ook gelezen, dus heb ik een klein projectje in de tuin: in één bed (buiten!) staan van alle tomatensoorten meerdere planten; de planten links mogen meerdere trossen maken, de planten rechts ga ik na 1 tros toppen. Hopelijk kan ik dan eventuele smaakverschillen verbinden aan de groeiwijze. Daar moet bij gezegd zijn dat de planten dan natuurlijk wel moeten overleven tot de tomaten rijp zijn, wat misschien een probleem wordt aangezien de tomaten maar langzaam op gang komen, en aardappelziekte ook nog kan toeslaan. Nou ja, we gaan het zien. Een jaar of 6 geleden kreeg ik van een boer in Spanje een tas vol tomaten, die de lekkerste waren die ik OOIT geproefd heb (nog steeds). Het was me toen niet echt opgevallen, maar na het lezen van James Wons's advies bedacht ik me dat die planten inderdaad laag afgeknipt waren.... nu kijken of dat in Nederland ook werkt
  16. Ik kan je niet echt helpen met ervaringen tegen aardappelziekte, want mijn zaadjes zijn niet opgekomen. Wat betreft andere alsem: ik heb al jaren absint-alsem (prachtige plant in de lente). Misschien dat ik die volgend jaar ga gebruiken ipv zilverwitte (ik verwacht niet dat het kwaad kan). Ik heb er wel een aftreksel van gemaakt, maar het is vreselijk bitter (ook de absint wordt er viezer van )
  17. Ik sprak gisteren met mijn tuinoverbuurman. Hij bleek de aardappelplanten wel beschermd te hebben, de ene helft door ze met potten te bedekken en de andere helft met een doek of zeil. Dat laatste hielp wel, het eerste niet, zei hij.
  18. De aardappels op de foto van simon zien er precies zo uit als die van mijn (zeer ervaren) overbuurman sinds de nachtvorst. Hij has ze niet beschermd, maar ze lijken er geen dramatische schade van te hebben gekregen en groeien lustig door. Geen aardappelziekte dus Míjn aardappelen daarentegen, die ik driftig had aangeaard (tot zover dat kon) hadden in de loop van koningsdag natuurlijk hun kopje weer boven de aarde gestoken en zijn prompt in de nacht bevroren geraakt. Ze lijken er wel bovenop te komen hoor, maar toch... het voelt niet eerlijk
  19. Gisteren was op de BBC "Kew on a plate", waarin Raymond Blanc in de tuinen van Kew de kitchen garden in ere herstelt (laat herstellen?) en er zijn seizoensrecepten uit kookt. Kate Humble is er ook bij en ze zoekt ook naar verhalen die erbij horen, zoals gisteren de vanille-orchidee die in bloei stond bij Kew, en iets over gebleekte rabarber productie in UK. Misschien valt de aflevering nog na te kijken bij BBC of Youtube? Volgende week maandag weer 'n nieuwe aflevering
  20. De plantuitjes (geel) bij de Aldi zijn Stuttgarter Riesen, 50 per zakje voor 0,99. (net gekocht ) Er van uitgaande dat de Lidl ook deze soort heeft, 30 voor 0.79, dan is de aldi een betere deal (tenzij de kwaliteit flink verschil maakt, maar dat verwacht ik niet). Ik weet niet welke soort de rode uien zijn, maar de sjalotten zijn Red sun, 10 voor 0,99.
  21. Ik kan je niet echt helpen met afstanden binnen rijen en tussen rijen, want ik ben daar zelf héél slecht in. (Lees: ik hou me zelden aan de instructies op het zakje ) Maar: Ja, je kunt de Barletta's zeker inmaken. Daar heb ik ze speciaal voor. Vorige jaar waren ze (in de volle grond) supersimpel: * zaaien (ik denk dat ik ong 2,5 cm tussen zaadjes heb aangehouden) * onkruidvrij houden * oogsten wanneer je ze groot genoeg vindt (ik teelde ze als zilveruitjes, en sommigen waren al een tikje te groot daarvoor in juli) * schoonmaken en zouten om wat vocht eruit te onttrekken * inmaken (ik heb ze met balsamico-azijn overgoten en dat was het --> dat wil niet zeggen dat dit verstandig is als je zeker wilt weten dat het goed houdbaar is moet je ff onderzoek doen). Mmmmm.... PS. bedankt voor de tip, ik heb een zakje bijgekocht bij de Lidl
  22. Als ik een achtertuin had, had ik geen volkstuin... Om de redenen die al genoemd zijn, zou ik een achtertuin altijd prefereren boven een volkstuin: sneller oogsten, afstand, gemak van "ff wat doen", het weer, etc. Maar er zijn nog een paar andere reden waarom ik liever een achtertuin als moestuin zou inrichten dan een volkstuin: op een volkstuingebied heb je veel meer last van plagen en ziektes, en in je achteruin heb je waarschijnlijk een beter beschut microklimaat. Evengoed ben ik heel blij met m'n volkstuin
  23. Bedankt voor de tip Willem! Ik had die 'knop' nog nooit gezien...
  24. Ik heb hetzelfde probleem: enkele bollen vergeten te oogsten. Intussen zijn ze uitbundig uitgelopen. Omdat ze nooit gedroogd zijn, en dus geen droge vliesjes hebben, was het mijn bedoeling ze als verse knoflook eind mei/begin juni te gebruiken. Ik begin daar nu toch een beetje over te twijfelen. Heeft iemand ervaring met het oogsten/gebruiken van een '2dejaars'-bol?
  25. Ik wilde de zaden bij Lidl a.s. donderdag hier plaatsen, maar ik zie dat dat al genoemd is. Om op de hoogte te kunnen blijven via Mijn berichten plaats ik dit toch even
×
×
  • Nieuwe aanmaken...