Ga naar inhoud

kiekenboerinneke

Members
  • Aantal items

    607
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Alles dat geplaatst werd door kiekenboerinneke

  1. Gelijkaardig probleem gehad bij m'n spaghettipompoenen in de koude kas: de schuldige heb ik op heterdaad betrapt: het betrof een naaktslak. 1 pompoenplant heb ik kunnen redden, de 3 ander moet ik helaas opnieuw zaaien.
  2. Ik hoop dat "mijn" egel zich dit jaar ook weer laat zien... Verder heb ik nog een 10-tal cochins los lopen - omdat die toch anders uitbreken ondanks geknipte vleugels - die de nodige slakken - en eitjes opvreten. Alles waar de cochins niet mogen aankomen is bedekt met een net. Ze blijven enkel lustig in mijn aardappelbed zandbadderen... Daar moet ik nog iets op vinden. De grootste slakkenplaag heb ik tegen de muur van de buren hun garage aan mijn m² bak... Daar is het echt slakkenhemel, ondanks de regelmatige kip-patrouilles. Daar wordt er met "Sluggone" gewerkt, pellets van schapenwol dat je rond je planten strooit en tegelijk dienst doet als voeding en isolatie tegen verdamping. Heb ik vorig jaar ook gebruikt en was ik zéér tevreden over. De slakken kwamen dan enkel nog van de bladeren die over de rand van de m² bak groeiden en deze werden dan genadeloos gesnoeid als ik het zag. Slakkenkorrels - blauwe pellets - ga ik dit jaar niet gebruiken omwille van de loslopende kippen. ( en mijn hond )
  3. Ik heb even nagevraagd bij een vriend die lang in de tuinbouwindustrie heeft meegedraaid: volgens hem zou het liggen aan een tekort aan calcium en magnesium. Het zwart zit nl net onder/op de eerste bloementros. Deze zou voor de "vuilbak" zijn aangezien er hier waarschijnlijk geen vruchten gaan aan komen, maar door een calcium/magnesium mix bij te geven zouden de volgende scheuten - alsook bloementros - terug mooi groen moeten worden. Dat in combinatie met een ventilator in mijn veranda en dan zou alles erdoor moeten komen. Morgen naar Grasheide plantenbeurs, nog wat andere soorten bijhalen
  4. Bicarbonaat mix heeft resultaat, alleen is het frustrerend om te zien dat de nieuwe scheuten ook al aangetast zijn.. Deze middag een nieuwe mix maken en nog eens spuiten... In het slechtste geval planten in de kliko en snel opnieuw zaaien....
  5. Ooh, handig om te weten en ik maar de hele tijd denken dat ze zo heetten... Het beestje heeft een oranje/roodkleurige buik, vandaar dat ik op die naam kwam
  6. Alleen spijtig dat ze mijn vierkante meter telkens weer leeggraven De "schuldigen" Mr Bol kwam zich ook moeien Koekie had echt niets gedaan... Dit telt blijkbaar ook als legnest? Deze kerel/dame heb ik maar veilig weggestoken in m'n koude kas... De dames lusten nl graag roodbuiksalamander De tuin ligt er weer ( redelijk ) netjes bij, we hebben potten uitgewassen en ontsmet, nog maïs gezaaid, wortels gezaaid, veel vlinder- en bijenbloemen gezaaid ( voor aan de deur van de serre te zetten ) Komt wel goed
  7. Handig om te weten, heb 'm dit jaar voor de eerste keer staan.
  8. Voorlopig nog geen bloemen te zien, maar bedankt voor de tip Ze hadden net water gekregen Voorlopig nog geen aangetaste bladeren meer, maar ga voor de zekerheid toch de bicarbonaat-mix spuiten. Baat het niet, dan schaadt het niet
  9. Enkel glas, onverwarmde veranda. We hebben afgelopen week lichte nachtvorst gehad. Aangetaste soorten zijn Krim, Tigerella, coeur de boeuf, gardener's delight. Voorlopig geen vlekken meer te bespeuren, ik hou het in de gaten
  10. Aangetaste bladeren zijn inmiddels verwijderd ( kliko bak ) Gewoon een bedenking: maar zou dit ook koude schade kunnen zijn? Heb het ooit eens op mijn aardappelen gehad na een frisse nacht. De tomaten staan wel op de vensterbank in een onverwarmde veranda. Aanraking met koud glas ofzo?
  11. Ja, alles kraakvers uit de zak. Potten waren nieuw, heb ik zelfs eerst nog ontsmet. Doeme toch
  12. Vandaag voor het eerst de plantjes buiten laten uitharden, maar deze bladeren met bruine rand vielen mij toch op: Voor phyto zou het wel erg vroeg zijn, denk ik... Ze hebben de hele tijd netjes op de vensterbank gestaan en altijd langs onder water gehad. Moet ik mij zorgen maken, of....?
  13. Jaaa, kennissen houden, dat vraagt enige ervaring Betreft rustige krielen die tegen een stootje kunnen en toch goed leggen: heb je ooit Brahma's overwogen? ( maar dan wel de kriel versie ) Erg rustige dieren. Ik heb de "grote" versie lopen en deze laten zich niet snel van hun stuk brengen door om het even wat. De hanen zijn ook erg kalm en kindvriendelijk ( mits het kind ook begrijpt hoe het met dieren om moet gaan ) Als je ze knipt zullen ze ook niet zo snel gaan vliegen. Ze leggen ook vrij goed, soms zelfs in de winter. Met Barnevelders heb ik iets minder goede ervaring: mijn barnevelder haan was de "waakhond" van de tuin en na een tijdje kon ik er zelf niet meer van genieten omdat ik constant aangevallen werd.
  14. Idd, zeer goed verankeren, die dingen hebben de neiging om op te stijgen met hevige wind ( ik spreek van ondervinding ) Ik heb het zeil nog extra verankerd met betonblokken en van die lange U-pinnen aan de voor - en achterkant.
  15. Ik eet geen kip die ik ken Mijn haantjes raak ik meestal wel goed kwijt... Het zijn dan ook meestal rashaantjes en die worden per koppel verkocht met een dame. Wat de nieuwe eigenaar ermee aanvangt is mijn zaak dan niet meer. Als ik echt een "hanenoverschot" heb, dan contacteer ik onze lokale kippenboer, die koopt ze dan op en verkoopt ze verder. Je verdient er dan niet zoveel aan, maar je bent er dan wel vanaf.
  16. Hoi! Het is perfect mogelijk Ik heb nl op mijn plat dakje 2m² staan en een heleboel containers ( die nu aardappelen bevatten ) De roofing houdt zonnewarmte goed vast waardoor de planten hun "voetjes" altijd lekker warm zitten. En ze groeien daar ook als kool. Wel opletten bij temperaturen van +25 graden dat je je moestuin regelmatig water geeft, door de extra hitte die van de roofing afkomt hebben je planten sneller de neiging om uit te drogen! ( foto is van toen gans het spel nog in opbouw was ) Je kan m² 's best op palletten zetten en van een grondzeil voorzien om te voorkomen dat er potgrond onder uit spoelt.
  17. Ik heb nog zo'n 4 rollen volièregaas liggen, zien wat ik daarvan kan maken.... Misschien komt het van pas voor de volgende woonst.... Wij zoeken na het verlopen van ons huurcontract ( over 3 jaar ) richting Ardennen te trekken....Daar hebben we waarschijnlijk meer plaats dus ook meer plaats om aparte, grotere rennen te maken. En vosproef, natuurlijk
  18. Hier wordt het ( voorlopig, afkloppen ) enige hok met bloedluis jaarlijks uiteengevezen, afgebrand, terug ineengevezen en vervolgens volledig geschilderd. Tussendoor een veeg van een verfborstel met sla-olie als ik de rode monstertjes zie. Emmer met olie en verfborstel staan "standaard" onder het legnest. Daar blijven ze dus mooi uit. Lavendelolie helpt in beperkte mate hier... Ik heb ook tabaksstelen gebruikt gemengd met gedroogde lavendel waardoor het kippenhok naar een provencaalse tabakswinkel rook. Resultaat had het wel, maar die rotbeesten leken er op den duur immuun voor. Volledig weg krijg je ze blijkbaar nooit, die rotbeestjes leven namelijk ook in rottende boomstammen, houten tuinbeschutting, de buren hun tuin...etc maar ze het zo ongemakkelijk mogelijk maken is altijd wel een pretje. Mijn enige bloedluisvrije hok is zelf in elkaar geknutseld met MDF hout, ( 18mm ) en afgekit met roetex ( het broebbelig spul dat je onderaan de wagen vindt tegen roest ) Het dak is een stuk golfplaat dat aan de onderkant ingevet is met sla-olie en wordt op z'n plaats gehouden door 2 dakpannen. Nooit last gehad daar.... Hoe gek het ook mag klinken. Betreft knoflook: volgens mij lust het bloedluis hier graag knoflook want de kippen krijgen het regelmatig door hun water en ze worden nog steeds aangevallen door de vampiertjes.
  19. Baat het niet dan schaadt het niet he Naar het schijnt zou de glinstering van de cd'tjes de roofvogels van de wijs brengen. ( en het is ook handig tegen stekpikkende duiven/mussen....etc )
  20. Pff Geen idee eerlijk gezegd.. Ik weet dat het in grond kan overleven, maar hoe lang juist weet ik niet.
  21. Klein detail voor zij die houten kippenkastjes bouwen: de kieren en spleten goed dichten/afkitten om bloedluis te voorkomen Deze bloedzuigertjes kweken als gekken en kunnen op enkele weken tijd je gehele kippencolonie leegzuigen. Ter controle kan je altijd even een wc rolletje met een beetje wit papier onder de stokken steken. Als er 's anderendaags rode stipjes op het papier zijn heb je prijs. Wel een troost: ze komen pas na het eerste jaar kippen houden en enkel waar het regelmatig vochtig is. Als je je hok goed droog zet ( droge ondergrond, bv stenen ) heb je minder kans. Voorkomen is nog steeds beter dan genezen! Wij zitten met een moerasachtige ondergrond waardoor ik al 5 van de 6 jaar dat ik kippen heb al "prijs" heb gehad. Vooral in de gaten houden als er na een lange droge en warme periode een koelere, vochtigere periode komt.
  22. Kwartels zouden naar het schijnt ook prima luchtalarmen zijn... ( volgens een vriendin die ook geregeld bezoek krijgt van een havik ) Bij de kwekers van Bressekippen zetten ze ook een bepaald soort gevogelte als "luchtalarm" maar geen idee meer wat het was. Ik hou het bij m'n cd'tjes en luchtbuks.
  23. Er bestaat een biologisch middel om te ontsmetten, heb het zelf ook in huis alleen is de naam mij even ontsnapt... Ben het gaan halen bij een winkel waar ze landbouwspullen verkopen. Deze kan ook dienen om je kas te ontsmetten, en als het in de grond loopt kan het geen kwaad voor de gewassen. Ik heb het zelfs ooit per accident aan mijn tomatenplantjes gegeven ( dacht dat het voeding was ) de tomaten hebben er geen hinder van ondervonden. Zal het straks even opzoeken.
  24. Bij mij is de toepassing: warmte om te kiemen, licht zodra ze kiemblaadjes hebben en nadat ze 4 echte blaadjes hebben worden ze koeler gezet. De planten die ik heb staan hebben inmiddels stammetjes van ruim 0.5 cm dik ( ze zijn plusmin 30 cm hoog ) en ze staan mooi zelfstandig rechtop. Deze staan momenteel op de vensterbank in mijn - onverwarmde - veranda om af te harden ( dagtemperaturen tussen 10-15 graden ) 's nachts worden ze naar mijn washok verhuisd omdat het glas in de veranda durft aanvriezen. Een knutseltip om volgend jaar vroeger te kunnen starten: een kweekkasje maken met een TCL Neon, of kijk even bij je lokale grow shop.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...