Jump to content

bio-fee

Members
 • Posts

  1,853
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Duitsland

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Schep, schoffel (of is het een hak?) en vork met verkorte steel zodat er vanuit een rolstoel mee gewerkt kan worden. Nog helemaal nieuw en ongebruikt; de originele prijzen zitten er nog op (€ 49,95 per stuk). Totale lengte van de schep is 83 cm. Totale lengte van de schoffel is 75 cm. Totale lengte van de vork is 80 cm. Vraagprijs € 10,00 per stuk of € 25,00 voor de hele set. Dat is dus een mooi koopje! De verzendkosten zijn € 7,25 ongeacht of je 1, 2 of 3 stuks koopt (ik woon in Duitsland maar ik kan vanuit Nederland verzenden met PostNL).
 2. Oh blijf het bij jou zó lang goed joh? Wow.
 3. Zo jij zit in een oud topic (uit 2013!) te graven! Ik moest het even helemaal teruglezen om te zien waar het ook alweer over ging. Als ik zoek op stoppelknol dan krijg ik dat die o.a. ook meiraapjes genoemd worden. Dat het iets raap-achtigs geweest moet zijn, daar kunnen we het denk ik wel over eens zijn. Alleen wélke het nu precies geweest is? Er lijken erg veel namen te zijn voor hetzelfde knol, dat maakt het er niet duidelijker op.
 4. Ja ik heb deze potjes nu ook sneller weer teruggedraaid en daar zit de jam wel weer mooi onderin. Goed om te weten dat de lucht die er in zit, of de loze ruimte, wél gesteriliseerd is. Op de één of andere manier vind ik het best spannend om mijn eigen voedsel in te maken... ben toch bang dat het gaat schimmelen en dat ik dan iets bedorvens eet... maar ik neem aan dat het aan jam wel te zien/ruiken zal zijn, mocht het niet meer goed zijn. Overigens smaakt mijn rode variant beter dan de gele; de gele is wat meer zurig... Maar toch niet slecht, voor eerste probeersels!
 5. Dank je Frans, ik heb er inmiddels wel vertrouwen in dat mijn jam goed in de potjes zit. En ondertussen heb ik nog meer jam gemaakt van in het wild groeiende mirabellen, superleuk! Deze is wat minder dik geworden en kan nog een beetje op en neer bewogen worden in het potje, ondanks dat ik de potjes dit keer voller heb gedaan. Maar de deksels staan wel strak dus dat zal dan ook wel goed zijn, neem ik aan...
 6. Dank voor alle uitgebreide reacties (vooral ook Weknow)! Ik krijg nu helemaal de smaak te pakken. Ik heb nog een emmer mirabellen staan (die groeien hier in het wild, langs de bosrand, dit jaar voor het eerst!), alleen geen geleisuiker meer dus ik moet gauw gaan shoppen, dan kan ik nog meer maken. Goede tips voor smaakverbetering Weknow, daar ga ik eens wat van uitproberen! Alhoewel deze jam ook al heeeeel lekker is geworden... zoet met een hint van zuur (de pruimen/mirabellen vond ik vrij zuur, vooral de schillen). Ik vrees dat deze potjes geen jaar op de plank blijven staan, maar het is wel goed om te weten dat het zo lang kan!
 7. Ja de jam is er wel kokend ingegaan en de potjes waren ook nog gloeiend heet (net vers uitgekookt). De deksels staan strak, dus dan ga ik er maar van uit dat het goed is zo, het ziet er alleen beetje vreemd uit met de lege ruimte onderin ipv bovenin. Maar ze zijn toch voor eigen gebruik dus dat geeft niet. Heb ik goed begrepen dat jam zo buiten de koelkast ongeveer een half jaar houdbaar is?
 8. Ik heb voor het eerst in mijn leven jam gemaakt, van pruimen en mirabellen. Het smaakt goed! Ik heb 1 kilo schoongemaakt fruit gekookt met 1/2 kilo geleisuiker, volgens aanwijzingen op de verpakking. Dat mengsel heb ik in uitgekookte potjes gedaan en deze gelijk een tijdje op de kop gezet. Nu ik de potjes weer omgedraaid heb, blijft de jam bovenin hangen met een laagje lucht op de bodem. Volgens mij was het nou juist de bedoeling van het op de kop zetten, dat de lucht eruit zou gaan (hoe is me wel een raadsel, want de deksels moest ik stevig aandraaien???). Had ik de potjes helemaal tot aan de rand moeten vullen? Zodat het helemaal tot aan het deksel komt? Is het erg dat er nu nog lucht onderin de potjes zit? Blijven ze dan wel goed als ik ze bewaar, of kan ik ze dan maar beter snel opeten? Of invriezen ofzo? In het potje op de foto hieronder zit het meeste lucht, in de andere potjes wat minder maar ze hebben allemaal wel wát lucht.
 9. Dank voor de link Roeier, dit lijkt inderdaad aan de hand te zijn met mijn knoflook... Ik heb ze overigens niet in de felle zon laten drogen maar onder een afdakje waar maar beperkt zon komt (maar misschien toch teveel) en ook maar 2 dagen ofzo, daarna heb ik ze naar binnen gehaald waar ze vrij donker bewaard worden, in een luchtig mandje. Ik weet niet meer zo goed hoe het weer toen was... is alweer een paar weken geleden in elk geval... Nou dan weet ik in elk geval dat ik met een volgende oogst goed moet oppassen met warmte/zonneschijn! Balen ook van jouw sjalotten Charly...
 10. Een groot deel van mijn knoflook kwam niet zo lekker onder de grond vandaan: eenmaal gepeld bleek ze zacht, glazig en eerder wat bruinig, dan mooi wit. Bij een deel van het deel dat er wel goed uit kwam, ontstond dit al snel tijdens het bewaren. De knoflook ruikt nog wel knoflook-achtig, maar minder lekker dan normaal. Ik heb maar een paar mooie bolletjes kunnen oogsten. Ze zijn wel allemaal vrij klein gebleven en het zijn verschillende soorten. Is dit een ziekte, of wat zou er aan de hand kunnen zijn?
 11. Huh? Op de foto van advanbrunschot zie ik een plantje dat in het geheel niet lijkt op het gras dat ik zie op bovenstaande link...???
 12. Wat gaaf Roelie! Hoeveel kubieke meter stookhout denk je jaarlijks (uiteindelijk) te kunnen oogsten van jouw hectare bos?
 13. Ik heb ook zulke grond. Voor de paardenwei is het fijn; de paden waar ze regelmatig lopen zijn inderdaad zo hard als beton en er is amper modder, ook niet bij langdurige regen. Ik heb hier 2 moestuinen gemaakt. De eerste op de plek waar de vorige eigenaar de mesthoop had liggen. Die hoop is weggehaald, ik heb de grond laten frezen en ik kon gelijk aan de slag. Twee keer per jaar gooi ik (zelfgemaakte) compost op de grond en de grond is fijn los en goed te bewerken. De tweede moestuin heb ik gemaakt op een stuk wat eerst weiland was. Hier heb ik karton opgelegd met daarop een dikke laag compost. Ook hier komt sindsdien 2 x per jaar nieuwe compost op. Ook deze grond is mooi los en goed te bewerken. Kortom: je hebt nog veeeeeeel meer compost nodig, één keer is echt niet genoeg.
×
×
 • Create New...