Jump to content

Dirk Dijkstra

Members
 • Content Count

  63
 • Joined

 • Last visited

Personal Information

 • LOCATION
  Haarlem

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

 1. Een kennis van mij zoekt zaadjes van het plantje zeeschuim(Teloxys Aristata). Hij gebruikt de plantjes die er uit voort komen voor de modelbouw. Nu kan hij ze bestellen bij Vreeken maar de verzendkosten voor een paar honderd zaadjes zijn wel erg hoog. Dus weet iemand in de omgeving van Haarlem een winkel waar de zaadjes te koop zijn of heeft iemand wat zaadjes die uiteraard tegen betaling van portokosten opgestuurd kunnen worden???
 2. Heel erg bedankt. Ik heb maar een klein tuintje maar zal een paar leuke groenten uitkiezen.
 3. We kan mij globaal vertellen welke moestuinplantjes ik nu nog kan zetten met enige kans op succes. Ik heb gemakkelijk grond en de tuin ligt op een beschutte plaats. Krijg wel veel zon.....
 4. Ik ben gek op kruiden, zeker uit mijn eigen tuin. Heb dan ook behoorlijk wat soorten staan. En die wil ik consumeren natuurlijk. Dat laattse lukt niet echt goed. Ik pluk de kruiden, b.v salie en rozemarijn en laat het goed indrogen. Dan ga ik het vijzelen en daar gaat het mis. Het wordt gewoon niet fijn genoeg om daarna in een strooibusje te bewaren. I.h.b rozemarijn blijft heel grof. Ik heb het al enkele keren nog wat droger gemaakt in de magnetron maar dan gaat de geur er van af. Ik gebruik een stenen vijzel van de Ikea. Dus...............wie heeft advies
 5. Dank voor alle leuke en nuttige reacties. Maar wat ik eigenlijk wide weten is hoe lang moet je de peulen koken nadat ze een nachtje in het water hebben gestaan. Het zijn zeer grote peulen dus?????
 6. Op de schooltuin waar ik werk zijn in het voorjaar wat pronkbonen gelegd. Ik verwachtte er niet veel van maar de planten zijn enorm gegroeid en er zitten veel bonen aan. Een aantal bonen zijn nog mooi groen maar veel zijn er verschrompeld. Maar er komen prachtig grote paarse of roze bonen uit. Nu mijn vraag............hoe ga ik die bereiden. Uiteraard ga ik ze eerst drogen en voor gebruik een nacht weken alvorens ze te koken. Maar hoe lang moet ik ze koken en wie heeft een leuk recept of weet een site waar wat recepten voor pronkbonen op staan.
 7. Mijn tomaten deden het nu toe heel goed tot ik ineens 2 weken geleden enkele verdorde blaadjes zag aan een van de planten. Die heb ik eraf eraf getrokken. En nu zie ik tot mijn verdriet dat bij bijna alle planten het blad geheel grijs is geworden, het is verdroogd, je kunt het zo versnipperen tussen je vingers. Ik heb 4 soorten tomaten (zelf opgekweekt) in een warme kas en eind juni uitgezet. Ik sta voor een raadsel. Prima grond, de planten zijn goed geworteld en gegroeid. De grond is echt niet te nat en afgelopen jaren hebben de planten het uitstekend gedaan. ik denk aan een soort ziekte maar wat het is?????????????. Ik beschouw de planten inmiddels als verloren!! Ook andere tomatenplanten op het complex waar ik tuinier vertonen grijs blad dus het ziet er niet best uit. Het vreemde is dat ik een aantal minitomaten in potten op mijn balkon heb gezet en die doen het prima. Dus weet iemand misschien wat dit kan zijn?? groet Dirk.
 8. Zeg hebben jullie ook zo onwijs veel tuinbonen dit jaar. Door het koude voorjaar kwam de groei er maar matig in maar nu.................................ik heb nog nooit zo'n grote oogst gehad. En in het geheel geen luis, ik heb niet eens getopt. Alles ligt inmiddels keurig in de vriezer. Dirk.
 9. Op zondag, 26 juni a.s viert de Stichting Doetuinen Haarlem haar 10 jarig bestaan. Daarom zijn die dag alle 7 complexen die de Stichting beheert open. Wij verwelkomen u graag op het complex de Nassautuinen in Haarlem( ingang poort naast Leidsestraat 61) tussen 11.00-15.30 uur. Er is een kop koffie/thee met wat lekkers erbij, en natuurlijk onze gebruikers die graag iets vertellen over het complex. Zie voor verdere info onze facebookpagina of website. Dus.....................tot zondag 26 juni...... Dirk Dijkstra.
 10. Net als met zoveel andere planten..........................................het is gewoon veel te koud. In den vervolge wachten tot half mei. En anders heel goed opletten. Plantjes naar buiten met aardig weer, plantjes weer naar binnen met koud weer. En als je het een keer vergeet is niet zo erg.......................als het niet een al te koude nacht wordt. Maar kijk maar naar buiten, vanochtend op mijn balkon 4 hoog uit de wind slechts 6 graden. Veel te koud voor een aantal kruidachtige planten en daar hoort basilicum zeker bij!!!!
 11. Ik werk op een schooltuin en we verwerken per jaar 3000 zaailingen. De prei is voor ons in de warme kas gezaaid op grote tabletten. Twee weken geleden zijn de nog piepdunne zaalingen per drie overgezet in containertjes van 10 cm doorsnee. Je houd het niet voor mogelijk maar ze zijn nu zeker 5 keer zo dik geworden. Over een maand gaan ze de volle grond in en dan zijn ze plm. 0.5 cm in doorsnee. Dus ik zou nu zeker gaan dunnen, ik heb geen idee of ze al buiten kunnen 'spelen' maar ik zou dat met die dunne zaailingen nog niet doen. Houd je nog lekker even in de kas. Dirk.
 12. Op mijn tuin is het een ramp. Nog nooit eerder meegemaakt zoveel slakken. Ik ben al aan mijn 3e zaaisel doperwten/kapucijners begonnen, binnen 3 dagen alle voorgetrokken plantjes niet alleen kaalgevreten maar geheel verdwenen. Heb heb de vanmorgen gelegde zaden nu maar met insectendoek afgedekt hopelijk houd dat iets tegen. Ik had enkele losse planken op de tuin laten liggen, even omkeren 100 slakken. Onder mijn rabarber, hele bossen slakken. Even aardbeienstekken water gegeven, 10 minuten later 10 naaktslakken rond de plant. Ik durf geen slaplantje o.i.d te zetten dat wordt gegarandeerd gescalpeerd. Maar hopen op betere tijden maar de lol om te tuinieren is snel weg op deze manier. Dirk.
 13. Misschien het ik het over het hoofd gezien maar............................16 en 17 april wordt het voorjaars- evenement van NME (natuur en milieu educatie gemeente Haarlem) gehouden. Echt een heel leuk en bovenal gratis evenement op de Kweektuin............in Haarlem. Van alles te koop voor de (moes)tuin te eten te drinken. Dirk.
 14. Zijn er al mensen die de Bildstar aardappelen gepoot hebben ????. Volgens de zadenhandelaar waar ik ze gekocht heb kan het pas 3e week april. Maar ik zet ze vrij diep en denk dus dat het nu al wel kan? groet Dirk.
 15. Voorgezaaide bietjes, slaplantjes en paksoi gezet. Ook een bedje uien gemaakt en stekken van aardbeien gezet. Nog wat peulen en kapucijners bijgezaaid. Werkelijk heerlijk weer om op de tuin te werken!!! A.s donderdag Bildstar poters in de grond, moet nu wel kunnen denk ik.!! Groet Dirk.

Over moestuin forum

Op het moestuin forum delen leden ervaringen en tips over het telen van groenten en fruit in de moestuin.

Lees meer over moestuinforum

×
×
 • Create New...